Książka, którą polecasz

Hej:-) Czytam bardzo dużo książek, czasem ciężko mi znaleźć coś godnego. Zachęcam wszystkich do proponowania swoich ulubionych tytułów i krótkiego opisu (kilka zdań, nie czekam na recenzje bo te można znaleźć na każdym portalu). Proponuję, aby każdy post zawierał tylko jeden tytuł - żebyśmy się nie zasypali milionami pozycji:-)
Jako pierwsza proponuję moją ulubioną z czasów liceum, właśnie planuję do niej wrócić - mam taką "przypadłość", że szybko zapominam książki, filmy i mogę do nich wracać wiele razy.

"Król szczurów" James Clavell - oparta na faktach opowieść o jeńcu w obozie singapurskim, przypomina mi trochę "Pięć lat kacetu" Grzesiuka, przedstawia życie obozowe ze strony cwaniaka obozowego, opisuje ludzkie granice i słabości. Nie szczędzi jednak brutalnych opisów tamtejszej rzeczywistości...

Zachęcam do kontynuacji wątku!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: Książka, którą polecasz

Hmm,

Szalenie mi miło, acz nie wiem, jak mam lepiej się zidentyfikować :) Dotychczas pisywałem na forum jako niezarejestrowany, albo '~taki tam' albo '~staszek'

A teraz niechcący wszedłem w buty kogoś innego i jakoś nie mogę przekonać, że ja to ja :) - rzekłbym - nawiązując do wątku - zrobiło się powieściowo :D
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nie zawsze, ale z tego, co zdążyłam przeczytać, to TakiTam się ujawnił na ognisku ;) Zatem jest szansa.

No fakt , nie napisał że to pożegnanie na zawsze , ale i tak trochę smutno... Mam nadzieję , że wróci :)
Ja także lubię wiedzieć z kim piszę , ale w sieci to nie zawsze jest możliwe :))

Ale może R.N. jeszcze nas zaskoczy i powróci w wielkim stylu :)

A ja będę dociekać, bo lubię wiedzieć z kim piszę. Zwłaszcza, że sympatyczne to pisanie :)

A ja na wszelki wypadek nie będę dociekać , kto jest kto :))) Wiem , że ja to ja , za innych głowy nie dam :)))
Vi , Ty wróciłaś , a R.N. się pożegnał :((((( :(((

A mnie się mocno wydaje, żeś ten sam TakiTam.

No w tym rzecz, że ja nic nie wiem o pozdrowieniach, dlatego, żeby nie było wątpliwości, jestem 'Inny'.
Niech będzie, że ja, to ten od książek.

Zaraz , czy to jest Taki Tam od pozdrowień ? Bo chyba przestaję nadążać , coś się zakręcona robię :(((

Witaj Inny- TakiTam:-) Cieszę się, ze raczyłeś nas poinformować o zmianie nicku:)) pozdrawiam:))
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Aby nie było wątpliwości, już jestem Inny-TakiTam, i nie pomylą, bo po co... a TakiTam_ został usunięty.

Swoją drogą, to takich tam to dużo jest..

Klara i półmrok, już mi się podoba.

To w takim razie jeszcze Somoza - z wykształcenia psychiatra - i można to wyczytać w jego książkach. Ale nie spokojna i frapująca 'Jaskinia..' ale 'Klara i półmrok'

ps
Ja to inny taki tam..

To daj znać, czy to Ty TakiTam, czy inny, najlepiej pozdrawiaj, to będziemy wiedzieli :)

Hmm, mam wrażenie, że jest więcej 'takich tam' - tak tylko uprzedzam... bo tu sami 'tacy' się kręcą

Lubię mroczne powieści. Zapamiętam tytuł.

O, a ja nie czytałem dla odmiany Hebanowej wieży!
Jak tylko skończę aktualną, zaraz się do niej wezmę!

'Mag' jest jego pierwszą książką, potem napisał swoją chyba najmroczniejszą i pewnie jedną z mroczniejszych, jakie czytałem - Kolekcjonera..

P.S. Zrobiłam szybki rekonesans, Daniel Martin i Hebanowa Wieża to powieści Fowles'a, które na pewno czytałam. Maga nie. Musiałam sprawdzić, bo strasznie mnie to męczyło :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Tego nie czytałam, jeno "Dziewczę z sadu" ;)

A czy pamiętacie z dziecięcych lat książkę " Dziewczynka spoza szyby " ? :)

Ja natomiast czytam bardzo różne książki - od dobrych kryminałów/sensacji, przez horrory, obyczajówki do literatury dokumentu/przemyśleń. Kołakowski, Pilch, King, Koontz, Link, wielu innych autorów. Chętnie sięgam po polecane mi przez innych pozycje. Jedne z bardzo pamiętnych książek - Inny świat, Rozmowy z katem, Zbrodnia i kara, Tango, Krzyżacy, Chłopcy z placu broni, Dom sióstr, Pory roku...

Inne tematy z forum

Muzyka lekka, łatwa i przyjemna czy... ? (13 odpowiedzi)

https://www.youtube.com/watch?v=l6djoOEjwNY Zaglądam, z ciekawości na Festiwal Opolski...

Koinonia Jan Chrzciciel Bojano wspólnota destruktywna czy.........No właśnie co? (699 odpowiedzi)

Przez roku czasu wraz z żoną uczęszczałem do domu modlitwy wspólnoty Koinonia Jan Chrzciciel z...

e-sport (5 odpowiedzi)

co sadziecie o suplementach dla gamerow? czy faktycznie sa one skuteczne? czy na prawde...