Książka, którą polecasz

Hej:-) Czytam bardzo dużo książek, czasem ciężko mi znaleźć coś godnego. Zachęcam wszystkich do proponowania swoich ulubionych tytułów i krótkiego opisu (kilka zdań, nie czekam na recenzje bo te można znaleźć na każdym portalu). Proponuję, aby każdy post zawierał tylko jeden tytuł - żebyśmy się nie zasypali milionami pozycji:-)
Jako pierwsza proponuję moją ulubioną z czasów liceum, właśnie planuję do niej wrócić - mam taką "przypadłość", że szybko zapominam książki, filmy i mogę do nich wracać wiele razy.

"Król szczurów" James Clavell - oparta na faktach opowieść o jeńcu w obozie singapurskim, przypomina mi trochę "Pięć lat kacetu" Grzesiuka, przedstawia życie obozowe ze strony cwaniaka obozowego, opisuje ludzkie granice i słabości. Nie szczędzi jednak brutalnych opisów tamtejszej rzeczywistości...

Zachęcam do kontynuacji wątku!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: Książka, którą polecasz

Dzień dobry :) O Traktacie słyszałam wiele dobrych słów, więc też się zapewne skuszę.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nie jestem pewna tego Maga, sprawdzę sobie, człowiek tyle czytał, że wszystkiego nie jest w stanie zapamiętać.

W przyszłym roku - o ile warunki na to pozwolą - zamiast czytać książki postaram się jedną samemu napisać :) W zasadzie to raczej ebook będzie ;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Ano, zalogowałem się... bo gdzieś mi ktoś mył głowę, żem anonim jakiś...

Jeśli 'Kochanicę..' czytałaś, to Mag też Ci się spodoba - choć jest inny

O, Taki Tam, zalogowałeś się.:)

Kochanicę Francuza czytałam, o Magu słyszałam. Może się skuszę.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Sam uwielbiam czytać, i chyba zawsze jestem w trakcie czytania kolejnej książki...
Zależy też, co się lubi czytać - czy książkę do przemyślenia, zastanowienia się, czy też dla czystej rozrywki.

Książki, które ostatnio zwróciły moją uwagę, lub które zapadły mi na dłużej w pamięci -

'Traktak o łuskaniu fasoli', Myśliwski - zdecydowanie wartościowa, przeczytałem na jednym oddechu..

'Jaskinia filozofów', Somoza - wstęp do twórczości Somozy, potem polecam jego kolejne książki, acz część może być dość wymagająca..

'Mag', Folwes - cóż, czy życie jest tylko teatrem?, również jegoż 'Kochanica francuza' oraz dla ludzi z twardymi nerwami 'Kolekcjoner'

Jeśli natomiast coś lżejszego, ale z szalonym poczuciem humoru, to może duet Sheckley'a i Zelaznego?

itd...

Pozdrawiam

"Kochanek Wielkiej Niedźwiedzicy" Sergiusz Piasecki.

Właśnie kończę Kroniki Jakuba Wędrownicza. Niesamowita książka! Na pewno sięgnę po następną część :)

To teraz ja będę lokalną patriotką i polecę "Pruską zagadkę" Piotra Schmandta, bardzo dobry kryminał osadzony w Wejherowie na początku XX wieku.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dokładnie Rudzielcu:)

Szwaja ze Szczecina ;) Mam wszystkie jej książki , których oczywiście akcja dzieje się w moim rodzinnym mieście i w większości w miejscach faktycznie istniejących ;)) Fajna kobieta z niej i fajnie pisze ;)

Szwaję też polecam,lekka,łatwa i przyjemna literatura:)

Grocholi to nie czytałam, ale polecam "Stateczną i postrzeloną" Moniki Szwai, dobrze się przy niej bawiłam :)

A ja lubię czytać Grocholę:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

To polecam dalej :)

Jacek Dehnel : "Lala" i "Balzakiana".

Pierwsza to wspomnienie o babce autora, a w zasadzie rozmowa autora z babcią, bardzo wciągające. Taka saga rodzinna :) Druga to zbiór współczesnych opowiadań.

Jak dla mnie jest bardzo ciekawa , wracałam do niej dwa razy i w końcu podjęłam decyzję o zakupie :)))

Nie czytałam ale widziałam gdzieś, chyba w bibliotece. Właściwie to po tym PL-boyu się trochę do niego zniechęciłam. Skoro twierdzisz, że ciekawa to też łyknę:-)

Nie będę mogła wpadać tu codziennie więc podam kilka tytułów, które stoją na mojej półce.
Sensacja- "Proces" Irvinga i "Nagrody" Segala.
Z komedii- "Szalone życie Rudolfa"- Fabicka.
Kryminałów nie lubię ale ten jest przyjemny dla oka: "Sprawiedliwość owiec" Swann.
Czytam wszystko co wyjdzie z cyklu Metro Uniwersum- i jedną z najlepszych odsłon wg.mnie jest "Dzielnica obiecana", którą stworzył Polak- Paweł Majka.
A ponieważ dzięki temu cyklowi wygrałam książkę, której po przeczytaniu recenzji nigdy bym nie kupiła, a która okazała się zaskoczeniem bo była całkiem przyjemną lekturą toją również polecę: "Bat na koty" Niemczuka.

Gdybym jednak musiała zabrać ze sobą na bezludną wyspę tylko 2 książki:
"Upadek" Camus
"Misjonarze z Dywanowa" Zdanowicz

Jestem ciekawa co jeszcze polecicie bo będę miała teraz dużo czasu i mam nadzieję spożytkować go nadrabiając zaległości w lekturach.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Przyznam się, że nie wiedziałam, kto zacz ten Sted, a to Edward Stachura :) Opis mnie zaciekawił.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

W sumie to musiałem się wielce zastanowić.
No bo co innego rwie duszę, gdy człowiek zakochany, a co innego, gdy w rozpaczy.
Inaczej się czyta mając 16 lat, a inaczej mając 40.
Zbyt wiele zmiennych.
Jedne książki są świetne rozrywkowo i wraca się do nich co jakiś czas, a inne wstrząsające i te wystarczy przeczytać jednokrotnie.

Gdybym mógł zabrać ze sobą na bezludną wyspę jedną tylko książkę i musiałaby mi ona starczyć do końca życia, to byłoby to "Się" Steda.

Inne tematy z forum

Gdzie oddać ubrania? (3 odpowiedzi)

Gdzie w trójmieście oddam ubrania, nowe, męskie po zamknięciu sklepu?

Apel w trosce o ekosystem (7 odpowiedzi)

Apel w trosce o ekosystem, dotyczący dokarmiania ptaków, które są niezwykle pożyteczne, bo gołębi...

Co sądzisz o suplementach dla graczy? (3 odpowiedzi)

Co sądzisz o suplementach dla graczy? czy rzeczywiście są skuteczne?