Książka, którą polecasz

Hej:-) Czytam bardzo dużo książek, czasem ciężko mi znaleźć coś godnego. Zachęcam wszystkich do proponowania swoich ulubionych tytułów i krótkiego opisu (kilka zdań, nie czekam na recenzje bo te można znaleźć na każdym portalu). Proponuję, aby każdy post zawierał tylko jeden tytuł - żebyśmy się nie zasypali milionami pozycji:-)
Jako pierwsza proponuję moją ulubioną z czasów liceum, właśnie planuję do niej wrócić - mam taką "przypadłość", że szybko zapominam książki, filmy i mogę do nich wracać wiele razy.

"Król szczurów" James Clavell - oparta na faktach opowieść o jeńcu w obozie singapurskim, przypomina mi trochę "Pięć lat kacetu" Grzesiuka, przedstawia życie obozowe ze strony cwaniaka obozowego, opisuje ludzkie granice i słabości. Nie szczędzi jednak brutalnych opisów tamtejszej rzeczywistości...

Zachęcam do kontynuacji wątku!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: Książka, którą polecasz

Jeszcze takiej nie napisano.
Cheers.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Tak, to ten film, tyle że film jest jak pisałem, mocno okrojony w stosunku do tego co jest w książce. Nie będę opisywał, ale niektóre fakty wstrząsające. Polecam:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Art, chętnie przeczytam - obozowa literatura mnie bardzo interesuje. Na pewno wypożyczę

Co do książek o miłości to ja polecam :
"Callas. Zbyt dumna, zbyt krucha" - Signorini Alfonso
To jest opowieść o tragicznej wręcz miłosnej drodze Marii Callas. Czytałam kilka jej biografii, jednak ta skupia się głównie na jej związku z Onassisem. Poruszająca i zmuszająca do refleksji.

Czy to ten film z Steve'm McQueen'em? Co prawda nie widziałam, ale powiadają, że dobry. Nie wiedziałam, że powstał na podstawie książki :)

Henri Charriere "Pappilon". Też książka napisana na faktach, opisująca życie więźniów kolonii karnej w Gujanie Francuskiej. Jest film na podstawie książki, ale jak to często bywa, nie oddaje treści tak jak książka.

Jak się rozpędzę z podawaniem tytułów to trzeba mnie będzie przywołać do porządku ;)

Ruda, bardzo proszę :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 5

Ja bardzo lubię " Pamiętnik pisany miłością " :))
Vi , tak przy okazji - dziękuję ;)

Dzięki, jutro wypożyczam:-)

"Dziwne losy Jane Eyre" bo lubię książki z tajemnicą i takie, których zakończenia nie jestem pewna do ostatniej strony :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

Co sądzisz o suplementach dla graczy? (3 odpowiedzi)

Co sądzisz o suplementach dla graczy? czy rzeczywiście są skuteczne?

Jak daleko z PKS na PKP w Gdyni? (13 odpowiedzi)

Witam, Chciałbym zapytać czy dworzec PKS w Gdyni jest blisko dworca PKP? Jaka to mniej-więcej...

Jeśli dziś piątek, to czytamy Ziemkiewicza (45 odpowiedzi)

Dziś piątek, dzień postny, ale Ziemkiewicz nie zważa i daje czadu:...