Książka, którą polecasz

Hej:-) Czytam bardzo dużo książek, czasem ciężko mi znaleźć coś godnego. Zachęcam wszystkich do proponowania swoich ulubionych tytułów i krótkiego opisu (kilka zdań, nie czekam na recenzje bo te można znaleźć na każdym portalu). Proponuję, aby każdy post zawierał tylko jeden tytuł - żebyśmy się nie zasypali milionami pozycji:-)
Jako pierwsza proponuję moją ulubioną z czasów liceum, właśnie planuję do niej wrócić - mam taką "przypadłość", że szybko zapominam książki, filmy i mogę do nich wracać wiele razy.

"Król szczurów" James Clavell - oparta na faktach opowieść o jeńcu w obozie singapurskim, przypomina mi trochę "Pięć lat kacetu" Grzesiuka, przedstawia życie obozowe ze strony cwaniaka obozowego, opisuje ludzkie granice i słabości. Nie szczędzi jednak brutalnych opisów tamtejszej rzeczywistości...

Zachęcam do kontynuacji wątku!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: Książka, którą polecasz

jak dla mnie "Zbrodnia i kara" to jedna z najlepszych lektur :-) Oprócz niej "Rozmowy z katem" i "Inny świat"
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Zbrodnia i kara jakoś nie mogłem przeczytać:) a każdy mówi ,że warto że super.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Bo Pl-boy to taka trochę pustota , ciuszki , makijażyki i ogólnie pusty show biznesik , ale przeczytać można ;)
A znasz jego Poczet królowych ... ? Całkiem ciekawa , sięgająca do czasów starego kina i przedwojennych aktorek ;)

Graszko mój post miał być prowokacją, co jak widać się udało:-)

Ostatnio czytałam Pl-boya ale mnie nie zachwyciła.

Zbrodnia i kara to pikuś, spróbujcie przeczytać Braci Karamazow ;)

Z "Lalką" i "Ludźmi bezdomnymi" nie miałam żadnego problemu - zresztą szkolne lektury czytałam zawsze od początku do końca. A "Zbrodni i kary" jakoś nie mogłam dobrze zacząć. Cóż - może kiedyś jeszcze raz spróbuję :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Zbrodnia i kara, to jedna z ciekawszych książek Dostojewskiego. Szkoda że taka krótka ;)

Lalka także była za krótka ;P

A ja mam ochotę na ponowne przeczytanie Pana Tadeusza :)

Poważnie ? Jak dla mnie po Lalce, najlepsza szkolna lektura ;) Zamierzam ponownie przeczytać, chyba pamięć już nie ta ;)))
Zaliczę do nich jeszcze Ludzi bezdomnych, również lektura warta polecenia

Ktoś kiedyś namawiał mnie na przeczytanie "Zbrodni i kary" Dostojewskiego. Podeszłam do sprawy ambicjonalnie i... nie byłam w stanie przebrnąć :/
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Właśnie Kareninę czytam, ale pisana jest taką czcionką, że po dwóch stronach, czuję się jak po dziesięciu, idzie mi jak krew z nosa, szkoda trochę :(

"Biała Masajka", "Burka miłości", "Kwiat pustyni", "Drzwi do piekła"...

Evans "Przepaść"

A mnie się przypomniała jeszcze jedna powieść N.Evansa, "Serce w ogniu', bardzo dobrze mi się ją czytało.

Graszka napisała o wilkach i przypomniała mi się książka, a właściwie 2, godne polecenia, tego samego autora: "W pętli" i "Zaklinacz koni" (jak ktoś oglądał film, to daleki on był od fabuły książki :/), Nicholasa Evansa.

Emilio to, że tylko kilka osób poleca w Twoim wątku książki, nie oznacza, że tylko one je czytają.
Ja ze swojej strony polecam książkę:
Przeżyć z wilkami - Misha Defonseca opowieść o siedmioletniej dziewczynce, której rodzice zginęli, przygarnęła ją niezbyt miła kobieta,od której uciekła, przez cztery lata tułała się po świecie samotnie, aż zaadoptowały ją wilki. Dziewczynka zachowuję się jak szczenię, a one zapewniły jej zrozumienie, miłość czyli to, czego nie zaznała u ludzi.

"Wojnę i pokój" mam na stanie, pewnie się kiedyś zabiorę za czytanie.Na razie mogę polecić "Annę Kareninę" :)

Bierki także czytałam ;) Ja w ogóle bardzo lubię Szczygielskiego , staram się kupić każdą jego książkę , ale Bierki jeszcze nie są w mojej kolekcji ;) Tylko wypożyczone miałam :)

Ruda "Berek" uwielbiam, czytałaś "Bierki"? Też dobra:-)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum

muza na dziś (776 odpowiedzi)

Wrzuć link do YouTube z muzą, która dziś Ci wyjątkowo dobrze się słuchała. A może jakaś nowa...

Mowa nienawiści ustawa - zagrożenie dla wolności słowa? (7 odpowiedzi)

Hej, Rząd podejmuje działania mające na celu wprowadzenie mowa nienawiści ustawa, która ma...

Koinonia Jan Chrzciciel Bojano wspólnota destruktywna czy.........No właśnie co? (699 odpowiedzi)

Przez roku czasu wraz z żoną uczęszczałem do domu modlitwy wspólnoty Koinonia Jan Chrzciciel z...