Książka, którą polecasz

Hej:-) Czytam bardzo dużo książek, czasem ciężko mi znaleźć coś godnego. Zachęcam wszystkich do proponowania swoich ulubionych tytułów i krótkiego opisu (kilka zdań, nie czekam na recenzje bo te można znaleźć na każdym portalu). Proponuję, aby każdy post zawierał tylko jeden tytuł - żebyśmy się nie zasypali milionami pozycji:-)
Jako pierwsza proponuję moją ulubioną z czasów liceum, właśnie planuję do niej wrócić - mam taką "przypadłość", że szybko zapominam książki, filmy i mogę do nich wracać wiele razy.

"Król szczurów" James Clavell - oparta na faktach opowieść o jeńcu w obozie singapurskim, przypomina mi trochę "Pięć lat kacetu" Grzesiuka, przedstawia życie obozowe ze strony cwaniaka obozowego, opisuje ludzkie granice i słabości. Nie szczędzi jednak brutalnych opisów tamtejszej rzeczywistości...

Zachęcam do kontynuacji wątku!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: Książka, którą polecasz

> Mansonie, może czas sobie odświeżyć serię? ;) Jak tak na Ciebie działa ;)

Przemiła Vi, czasy, kiedy Ania mną powodowała minęły bezpowrotnie, mniej więcej tak jak moja podatność na kobiece wdzięki i wiara w to, że ludzie są w gruncie rzeczy dobrzy. Teraz to by się nazywało musztarda po obiedzie. Odpuszczę sobie. Wszystko bowiem płynie i po raz wtóry do tej samej rzeki wejść nie sposób.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

No nie wiem, moja bratowa jakoś nigdy się nie nudzi ;)

@Inka@sup2;:

Majtasy w kaczorki są na szczególne okazje. Nie nosżę ich na codzień

@Vi:

Czytając dziesiiątki anonsów znudzonych młodych mam, myślę, że dałabyś radę ;)

Niee, Sadylu, to się robi tak, jak już zajdzie ten szczęśliwy fakt to idzie się na zwolnienie lekarskie. Następnie na urlop macierzyński a na końcu na zdrowotny. I tym sposobem ma się dwa lata na nadrobienie zaległości ;) Chociaż bardzo wątpię, czy miałabym czas na cokolwiek na macierzyńskim, musiałabym się sprężyć i nadrobić wszystko na zwolnieniu lekarskim :)

Z tego co pamiętam to kolega Sadyl chwalił się majtasami w kaczorki ;-D

> może bym to przeżyła

No widzisz.. mamy konsensus.
Nie musisz brać urlopu zdrowotnego, żeby nadrobić zaległości.
Pójdziesz na macierzyński :D

Noo, Sadyl, ale masz marzenia ;) Rano zwykle jestem bez okularów, niewiele widzę, więc może bym to przeżyła ;)

> Dla mnie Siurka zawsze była nęcąca, nawet łysa.

Scenę z łysą Sigourney, ociekającą kiślem Obcego... też pamiętam ;)

>A co muszę jeszcze obejrzeć, żeby osiągnąć Absolut? :)

Mnie. Nagiego. Rano.
Kiedy najbliżej mi do pingwinka w wykonaniu Keitela ("Bad Lieutenant")

Jeśli to przeżyjesz,możesz mi rodzić całę stadko małych okularników i okularnic :D

@Sadyl

A co muszę jeszcze obejrzeć, żeby osiągnąć Absolut? :)

Mansonie, może czas sobie odświeżyć serię? ;) Jak tak na Ciebie działa ;)

Vi - zdecydowanie Ania, rudy trzpiot działał na wszystkie moje zmysły :-)))

Sadyl - jutro odpalę Obcego 2. A co tam. Dla mnie Siurka zawsze była nęcąca, nawet łysa. Ale ja mam pokirane i zwykle podobają mi się nie te rzeczy, co powinny.

> Obcego widziałam! I Blade Runnera też

To niewiele Ci brakuje do Absolutu ;)

No cóż, Sadylu, nikt nie jest doskonały. Ale Obcego widziałam! I Blade Runnera też. Gdzieś mi się obiło o oczy, ma powstać sequel tegoż.

Pamiętacie Pawelskiego?

Byłem w szoku, że młode chłopię zna Pasoliniego.

Tym bardziej Vi mnie rozczarowała, że nie zna Pól Śmierci ani Greenawaya (ale to się nadrobi ;)

Jakieś 6-7 lat temu któraś z telewizji (jeszcze miałem telewizor) przypominała całą serię "Obcego". I za grosz nie uważam, żeby film trącił myszką. Przynajmniej jedynka i dwójka.. są ponadczasowe.
Jak "Blade runner" :)

Odnośnie Obcego...lata temu chcąc oderwać siostrę swą od pieluch porwałam ją ,celem miłego spędzenia czasu ,na Obcego...po wyjściu z kina podsumowała celnie "No to się rozerwałam...nie wiem czy mi pokarm nie zaniknie z tej traumy"

No to Mansonie, wolisz Anię czy Emilkę? ;) A może Pat? ;)

Pierwszy raz spotykam kogoś, kto przeczytał całą Lucy. Jestem pod wrażeniem :)

> właśnie o tej scenie myślałem

Całego "Obcego" znam na pamięć a jedynka jest dla mnie filmem kultowym.
Długo się zastanawiałem, czemu akurat ta scena tak mi utkwiła w pamięci.
Bo to nie jakieś szczególne walory Sigourney. Możemy się kłócić, czy ma płaską, czy śliwkową pupę.. ale generalnie.. wzorcem kobiecej urody nie jest. Z Tym się chyba zgodzisz? ;>

Wg mnie,Scott dał w tej scenie pokaz swego mistrzostwa.

Heroina, która chwilę temu zabiłaby wszystko, co się rusza... została przez chwilę pokazana jako zwyczajna,(i mimo swej płaskości: całkiem apetyczna) kobieta. Z jej całą delikatnością i subtelnością w tych jedwabiach :)

To ja jeszcze to polece:
http://lubimyczytac.pl/ksiazka/272472/metro-2033
Co prawda, poki co przeczytalam tylko pierwszy tom, bo ten mielismy w domu, ale juz biblioteczka uzupełniona o dwa następne.
Z tym, ze nie czytam tylko trzymama na wyjazd.

Sadyl, no jak dla mnie ma płaską, może mamy jakieś inne preferencje odnośnie kobiecych pup :-))) Ale właśnie o tej scenie myślałem :-)))

Vi, Carrolla bardzo lubię, a "Krainę ..." czytałem kiedyś w bookcrossingu. Pamiętasz tę akcję z uwalnianiem książek? Zresztą fakt, też polecam.
Montgomery nie napisała niczego, czego bym nie przeczytał. No może z wyjątkiem listów do MacMillana i Lucy Lincoln Montgomery :-)

Anię mam w jednym paluszku :) Plus opowiadania z Avonlea, też czytałeś? ;) Panią L.M. Montgomery bardzo lubię.

A jeśli lubicie zakręcone książki to polecam Krainę Chichów Carrolla.

> Sigourney ma płaską pupę

Nie ma płaskiej. Ma śliweczkę.
Uwielbiam scenę z Sigourney w majtkach, przed położeniem się do hibernatora :D

Inne tematy z forum

Muza musi grać. (2535 odpowiedzi)

:) Dobrze jest jak gra, (co by nie zabrzmiał tytuł wątku zbyt autorytatywnie)....

Jakie ciekawe gadżety do biura podróży (8 odpowiedzi)

Witam, Planuje zakup nowej partii gadżetów dla klientów Biura Podrózy. Specjalizujemy sie w...

Koinonia Jan Chrzciciel Bojano wspólnota destruktywna czy.........No właśnie co? (699 odpowiedzi)

Przez roku czasu wraz z żoną uczęszczałem do domu modlitwy wspólnoty Koinonia Jan Chrzciciel z...