Kto chamieje, kto kulturalnieje

Świetna okazja by wyjść z kontrą wobec histerycznej propagandy mętnego nurtu, która miele w kółko te same
odgrzewane i przeterminowane kotlety. Takim kolejnym kotletem okazuje się kolejny rozdział w epopei zatytułowanej "Ci straszni kibice".

Otóż nie jest tak, jak się lemingom wydaje, a co zapodają im do konsumpcji platformiani marketingowcy.Jest
dokładnie odwrotnie. Jeżeli podnosi się w mediach kwestię chamstwa w przestrzeni publicznej, to jest znacznie bardziej ciekawy temat do narracji - proces schamienia tzw. ludzi kultury, co możemy od dłuższego czasu obserwować w telewizorniach. To ci tzw. ludzie kultury chamieją, podczas gdy drudzy, dotąd uważani za chamstwo i buractwo - kulturalnieją, co też możemy obserwować, pod warunkiem, że obserwujemy własnymi oczami a nie poprzez kamery rozmaitych tefałenów.

Środowiska kibicowskie, zwykle kojarzone i nadal przez mętny nurt kojarzone z zadymami, przechodzą, z nielicznymi wyjątkami, radykalną metamorfozę w procesie realnej r e p o l o n i z a c j i, czego środowiska lew-lib ścierpieć nie mogą.

Dlaczego ci tzw. ludzie kultury, Wójciaki, Kutze i Olbrychscy chamieją ? Tajemnica kwi w literkach "tzw". To nie są ludzie kultury, to są ludzie wyhodowani w stajniach peerelowskiej subkultury, która teraz z nich wyłazi, pozbawieni własnego "ja", przyzwyczajeni służyć swojemu panu. Nic nie jest w stanie ukoić ich dysonansu poznawczego i konfliktu tożsamości. Stąd ta histeria wszelkich michnikoidów. Prawdziwie polska kultura dopiero się rodzi w niezależnych pismach, w działaniach grup rekonstrukcyjnych, na koncertach i na stadionach właśnie i to na stadionach można obserwować niezwykły fenomen przekształcania się popkultury w kulturę prawdziwą.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: Kto chamieje, kto kulturalnieje

Pisząc niezależne masz zapewne na myśli te trzymające stronę PiS-u? Mam dla Ciebie niespodziankę. Te tzw. niezależne media są tak samo stronnicze jak te które określasz mianem mainstreamowych tyle że stoją po drugiej stronie. I jedne i drugie z niezależnością nie mają kompletnie nic wspólnego czego najwyraźniej nie jesteś w stanie dostrzec. Czyżby dysonans poznawczy? :)))
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

"Prawdziwie polska kultura dopiero się rodzi (...) i na stadionach właśnie i to na stadionach można obserwować niezwykły fenomen przekształcania się popkultury w kulturę prawdziwą.

Skoro tak to dlaczego Twojego niezwykłego fenomenu muszą pilnować liczne oddziały Policji mające nie dopuszczać do tego żeby tworzący go kulturalni ludzie pozabijali się wzajemnie demolując przy okazji znaczną część miasta będącego gospodarzem meczu?

Na to pytanie odpowiem jeszcze lepszym pytaniem - niech mi Pan powie, jak to jest możliwe, żeby krajem rządziła, formalnie i nieformalnie, żulia z marginesu spolecznego, z której rekrutowało się UB i PPR oraz potomstwo tej żulii ?
Zapomniał Pan historii, tej prawdziwej a nie z podręczników peerelowskich ?
Nie słyszał Pan o najnowszym określeniu konfliktu w "III RP" - walka III pokolenia UB z III pokoleniem AK ?

A gdzie Pan widział kulturalnych ludzi z Zylety pragnących się pozabijać i demolujących miasto ? Strach ma wielkie czy jest to znakomity mechanizm samousprawiedliwienia własnego tchórzostwa poprzez tranfer negatywnych uczuć na podrzucone przez propagandę kozły ofiarne. Słaby jest Pan z antropologii, choć teoretycznie jest pan homo sapiens.

uzupełnienie - "strach ma wielkie oczy,i jest to..."

Niezależne jak zawsze znaczy - niezleżne od WŁADZY.
Stronniczość trzeba udowodnić ale przy okazji wziąć pod uwagę,że może być stronniczość chwalebna i stronniczość naganna. Stronniczość chwalebna - czyli stronniczość na rzecz prawdy przestaje być stronniczośćią, ta druga na określenia stronniczośći jak najbardziej zasługuje.

Ma Pan wyraźne problemy z semantyką jęzka polskiego - nie wystarczy poprawna gramatyka i ortografia, trzeba pracować i nad semantyką.

Do interesującego wniosku doszedł Pan - "nikt nie ma racji". Nihilizm czy postawa tchórza - "ja się wolę nie mieszać, bo oberwę" ?

Najpierw piszesz o kolebce kultury wśród kiboli a potem robisz uniki. Ponawiam pytanie odnośnie kolebki kultury.

A co do niezależności mediów to dla mnie zagadnienie to wiąże się z bezstronnością i etyką dziennikarską. Gdy media przedstawiają punkt widzenia jednej ze stron ani nie są bezstronne ani niezależne i jednocześnie dla mnie tracą wiarygodność. Niezależnie od tego, która to strona. A z semantyką u mnie wszystko gra.

Kolebka kultury to np Ateny albo Rzym czy Jerozolima. Mówiłem,że ma pan kłopoty nie tylko z semantyi ale i z antropologią i to własnie Pan udowdnił.

A ciekawe jest i to, jak mając takie osobiste deficyty z semantyką i antropologią jest Pan w stanie zawyrokować, kto jest bezstronny a kto jest stronniczy. Czy bezstronne są media biorące udział w podziale fruktów władzy czy też media nie biorące udziału w tym procederze ?

Oj, ciągle Panu semantyka nawala.

"Kolebka kultury to np Ateny albo Rzym czy Jerozolima. Mówiłem,że ma pan kłopoty nie tylko z semantyi ale i z antropologią i to własnie Pan udowdnił."

Kolejny unik.

A skąd pan wziął taki kuriozalny zwrot

"Kolebka kultury wśród kiboli"

Może pracę magisterską lub doktorską dałoby się napisać na tak pasjonujący temat ?

Przypominam przy okazji, iż tematem notki jest proces o przeciwstawnych wektorach - chamienia tzw ludzi kultury i towarzyszący mu proces kulturalnienia czy, mówiąć naukowo, akulturacji albo repolonizacji środowisk kibicowskich.

Więc proszę mówić na temat a nie wyrywać się do tablicy z bzdetami, żeby pani pochwaliła za aktywnść.

Jeszcze ten raz poświęcę się i odpowiem.

" Prawdziwie polska kultura dopiero się rodzi
(...) i na stadionach właśnie i to na stadionach można obserwować niezwykły fenomen przekształcania się popkultury w kulturę prawdziwą."

Zwrot ten przyszedł mi do głowy jako metafora Twoich słów o prawdziwie polskiej kulturze rodzącej się w bólach m.in na stadionach. Głupi nie jesteś choć w pewien sposób ograniczony więc pewnie wiesz co to metafora. I pewnie doskonale wiedziałeś o co mi chodzi. A teraz używając kilku mądrych słów robisz uniki. Dyskusja ta staje się zwyczajnie niemerytoryczna.

Ślepy facet jesteś ?
Przeczytaj to co zacytowałeś. Takiej niezguły dawno nie widziałem. Wyraźnie jest napisane -" ... na stadionach można obserwować niezwykły fenomen przekształcania..."

Rozumiesz facet co to znaczy "przekształcanie" czy znowu mam Ci semantykę napawiać ?

Chyba jednak w dzieciństwie z kolebki wypadłeś, facet.

Po internecie chodzi wezwanie: "naucz się czytać, ze zrozumieniem."

No proszę. Brak argumentów i atak ad personam. Czy nie jest to zachowanie typowe dla leminga?

Czytać ze zrozumieniem proszę, bo grozi przeobrażenie w trolla czy innego gnoma lub orka.

Inne tematy z forum

Fajnopolacy chcą popolemizować ? Proszę bardzo, jestem do usług (3 odpowiedzi)

Kiedyś popularne było przewidywanie powtórki Budapesztu w Warszawie, teraz, po zwycięstwie Trumpa...

Czy ktoś ma dowody ? (4 odpowiedzi)

Na aresztowanie w stanie wojennym łowcy absurdów vel Zetjot ?

Panie Tusk daj ludziom spokój (3 odpowiedzi)

P Tusk jest Pan kłamcą oszustem skompromitowanym człowiekiem niech Pan da Polsce spokój i nie...