A co z PB Gorski

Juz od pewnego czasu po Trojmiescie kraza informacje na temat jego bankructwa. Jesli ktos cos wie , bede wdzieczna za info.

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: A co z PB Gorski

Polly, powiem ci tak...
słyszałam już o bankructwie każdego developera z Trójmiasta i spoza...

ja kupiłam mieszkanko w Hossie - tez co jakiś czas pojawia się jakaś plotka.

No tak tylko z tego co tu na forum to Hossa sie podobno trzyma.
A Gorski nie wiem.

górskiego juz nie ma , ponoc, zwinal swoje inetresy
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

a skad to wiesz?

firma jest w fazie ogloszenie upadlosci.... hossa nie ma kasy na splate kredytow i dlatego tak zjechala z cenami

oczywiscie mowiac o upadlosci mowie o gorskim , hossa poki co istnieje
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

a czy mozesz napisac skad to wiesz? i kiedy maja oglosic ta upadlosc?

"hossa nie ma kasy na spłatę kredytów i dlatego tak zjechała z cenami"

pewne info? skąd?

wszyscy rozsiewaja plotki tylko nikt nie moze podac skad ma takie info

pewnie wyssane z palca .... :-/

Dokładnie, wszyscy tylko rozsiewają plotki, bez żadnych konkretnych informacji. A może robi to po prostu konkurencja? Gdyby wierzyć wszystkim plotkom, to większość deweloperów by już zbankrutowała po 10 razy. Może i teraz jest krach na rynku mieszkaniowym, ale spójrzcie, ile oni zarobili kasy w okresie największego wzrostu cen...

plotki nie plotki, ale prawda jest tez taka ze jest sytuacja na rynku baaaardzo nie pewna, a takie informacje o ewentualnej upadlosci dewelopera napewno sa trzymane w bardzo duzej tajmnicy i nie ulega watpliwosci ze nalezy byc teraz bardzo uwaznym w tych kwestiach, szczegolnie z takimi deweloperami jak PB Gorski poniewaz on ma duzo inwestycji, w drogich lokalizacjach i w bardzo wysokich cenach, a klientow na takie mieszkania jest nie zawiele, takze jesli moze nie teraz ma problemy finansowe, juz nie mowiac o upadlosci, ale w kazdej chwili niestety to moze sie stac. ja od stycznia poszukuje mieszkana, ale jak narazie sa same jakies takie felerne jesli sa juz wykonczone, albo trzeba czekac na wykonczenie pod koniec roku a tutaj juz jest ryzyko. bo co bedzie za miesiac z cenami to jest wielka nie wiadoma, raczej ceny juz napewno w gore nie pojda. takze czekam

No tak, ryzyko jest zawsze. Ale jest ono również wtedy, gdy kupisz mieszkanie "do odbioru od zaraz"( o ile nie zabezpiczysz się umową przedwstepną w formie aktu notarialnego). Standardowo jest tak,że od momentu odbioru do uzyskania właściwego aktu przenoszącego własność mija 6 miesięcy,czasem więcej, czyli genaralnie nawet w ciągu tych 6 miesięcy deweloper może splajtować... Wniosek- zawsze wjest ryzyko, nawet jak kupujesz mieszkanie gotowe do odbioru. Co, jak co, ale upadłości spodziwałabym się raczej po mniejszych deweloperach, a nie po Hossie, Górskim, Inpro czy Ekolanie.

to prawda że zawsze jest jakieś ryzyko, ale trzeba je minimalizować.
A minimalizowaniem ryzyka jest m.in niekupowanie od dewelopera o którym krążą plotki że może zbankrutować.

Stare przysłowie mówi w każdej plotce jest trochę prawdy, ... Górski jeszcze nie zbankrutował, może okazać się że nie zbankrutuje ale jakieś zagrożenie może być - nie spodziwajcie się potwierdzenia tej informacji w pb górski ani na ich stronie internetowej - pewnie walczą.
Paradoks polega na tym że jak przestanął ludzie u nich kupować to prawdopodobieństwo bankructwa się zwiększa

Szczerze mówiąc, to słyszałam już o upadłości i Górskiego, i Hossy i masowych zwolnieniach pracowników w Ekolanie. Jak dla mnie to plotki, które wzajemnie rozsiewa konkurencja, chcąca przyciągnąć tę niewielką już z uwagi na kryzys garstkę pozostałych klientów. Ale to moje zdanie. Jakoś wszyscy o tym trąbią, a nikt konkretów nie podaje... Faktycznie, dla mnie to po prostu plotka.

A, i jeszcze jedno. Jeśli możecie- podawajcie konkretne i sprawdzone informacje, a nie plotki, które "ktoś gdzieś tam usłyszał od kogoś, bo ten ktoś słyszał jak Pan X rozmawia z Panem Y", bo to dla mnie żadne konkrety, a tylko denerwują wszystkich klientów oczekujących na mieszkanie, w tym m.in. mnie. Ja już o tych upadłościach słyszę od lisr\topada co najmniej i co- jakoś nie upadli...

Listopada

Zapraszam wszystkich o małej wierze na Zaspę - Górski kopie wielki dół pod klejny etap inwestycji prowadzonej ze spółdzielnią Rozstaje (dziś dla synka nagrałem filmik jak pięknie 3 koparki uwijają się na budowie). Nikt mi nie wmówi że tak działa deweloper który stoi na krawędzi bankructwa. Ponadto prace na rozpoczętych inwestycjach na zaspie idą pełną parą - aż miło popatrzeć (a patrzę kilka razy w tygodniu).
Ponadto na zaspie to spółdzielnia jest właścicielem inwestycji a Górski generalnym wykonawcą - a to w ogromnym stopniu zmniejsza ryzyko utopienia się w kredycie.
Zgadzam się - bądżmy ostrożni i patrzmy uważnie na ręce - jak mówi "przysłowie" - kontrola najwyższą formą zaufania ;-)
ALE - bądźmy optymistami - bo z plotek i siania pesymizmu nic dobrego jeszcze nie wynikło.
Pozdrawiam!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Jest to nieprawda. W celu sprawdzenia polecam spacerek do VII Wydz.KRS Gdańsku. Ja tak zrobiłam. Żaden wniosek o upadść o PB Gorski nie jest złożony.

Dzisiaj złożył w sądzie wniosek o ogłoszenie upadłości.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

? mam nadzieję, że to kiepski żart.... skąd taka informacja?

jeśli to żart to naprawdę kiepski.
Natomiast faktem jest, w zeszłym tygodniu podawali w mediach że gorski wstrzymał inwestycjię 'pohulanka" (nie wiem czy w całości czy dalszych etapow) aby skupić sie na budynkach nad motławą.

Bzdura!

Nic takiego nie miało miejsca.

Do "Ja"- podaj proszę, skąd masz taką informację. Jeśli nie, to po prostu jesteś mało wiarygodny i może wstrzymaj się od dalszych wypowiedzi na ten temat. Ech, w tych czasach każdy może napisać bezkarnie wszystko i o wszystkim. Żenada...Rozumiem,że twoim zamierzeniem było kogoś zdenerwować? Bo innego sensu tu nie widzę. Jesli tak,to naprawdę żałosne.
Co do Pohulanki- to zwróćcie uwagę,że sprzedaż Pohulanki została zawieszona jeszcze przed okresem kryzysu na rynku budowlanym. Podobno Górski chciał najpierw ruszyć trochę ze sprzedażą mieszkań W Kamienicach nad Motławą i dwie linwestycje w bliskim sąsiedztwie nie były dobrym rozwiązaniem.

O tym, czy wpłynął wniosek o upadłość, można się dowiedzieć w sądzie. Jeśli spółka zarejestrowana jest w Gdańsku, to można zadzwonić pod nr 0-58 321 38 60 i się po prostu zapytać.
Nie dajmy sobie popsuć nerwów przez niesprawdzone plotki.

Bardzo, bardzo ciekawe. Ja byłam w VII wydziale KRS w Gdańsku (ul. Piekarnicza), w dniu 27 lutego (piątek) i ŻADEN WNIOSEK O UPADŁOŚĆ NIE ZOSTAŁ ZŁOŻONY. Zainteresowałam się tym, ponieważ niedługo odbieram mieszkanie z PB Górski.
Zanim napiszecie jakieś głupie plotki, sprawdźcie je pod względem wiarygodności.

Górski nie ma powodu bankrutować bo oprócz 1 kredytu na inwestycje komercyjną wszystkie inne mieszkaniowe prowadzi z środków własnych, tak więc jest w dobrej sytuacji w porównaniu z innymi developerami.
Informacja pochodzi z kilku banków w których wypytywałem się to tą firmę.

wniosek o upadłość składa się do Sądu Upadłościowego w Gdańsku, w KRS dowiedzą się o tym najszybciej po kilku tygodniach, jeśli Sąd Upadłościowy prześle taką informację do KRS.
Na stronie oficjalnej Górskiego jest rachunek zysków i strat, ale nie ma bilansu, który pokazuje możliwości płatnicze spółki.
Ponadto dokument sporządzony jest na datę 28.11.2008 a nie na koniec miesiąca lub roku co może rzeczywiście świadczyć o złożeniu takiego wniosku , gdyż tylko wtedy jest konieczność sporządzenia RZiS oraz bilansu na dzień złożenia wniosku o upadłość

a tu znowu o tym.... kopia dziure pod nastepny etap inwestycji na rozstajach... fakty sa takie, ze firma dziala, a plotki zyja wlasnym zyciem...

No właśnie, skończcie już z tym. Nudne to się robi... Szanowna Pani Mika- prosze podawać szczegóły, a nie rozsiewać wątpliwości i niesprawdzone plotki, to takie dziecinne i nieodpowiedzialne, zupełnie jak dziecko z przedszkola. Jeśli ma Pani jakieś konkretne, sprawdzone informacje, to proszę je tu podać. W innym wypadku jet Pani zupełnie niewiarygodna..., a może po prostu jest Pani konkurencją.

Podpisanie umowy wstępnej w formie aktu notarialnego nie jest zabezpieczeniem przed upadkiem. Bardzo chciałam kupić mieszkanie u Górskiego ale krążące plotki mnie wstrzymują bo faktycznie jak któś juz wczesniej powiedział w każdej plotce jest odrobina prawdy , mnie dodoatkowo zaniepokoiła zmiana z sp.oo w s.k.Kolejną rzeczą była propozycja założenia konta powierniczego też nie chcieli- to by mnie zabezpieczyło-zreszta tak powinien działać każdy rzetelny deweloper a jak wiemy nikt tego nie robi. Obserwowałam blok "nieborowska 34" i ucząc się na błędach innych nie chiałabym popełnić tego samego, a może źle sie wyraziłam nie tyle błedy klientów Sopockiej firmy są tu ważne tylko nieuczciwość deweloperów.Szkoda że Górki nie ma dobrej osoby od PR.Ponieważ zdementowanie i udowodnienie upłynnianie bezpodstwanych plotek sprawiłoby większą przychylność. Na plus sprzedaż niektórych mieszkań z aktem notarialnym( przeniesienie własności).Szkoda że moje wybrane nie jest z takim bonusem.Pozdrawiam i obserwuje dalej

A czy któś kupuje mieszkanie na osiedlu pistów VI?

Baaardzo długo interesowałam sie Osiedlem Piastów VI
Mieszkam zaraz obok i super pasowała nam ta lokalizacja
Ale Górski ma nadal ceny hmmmm delikatnie mówiąc - zupełnie nie przystajace :/
Pewnie dlatego ogromna wiekszosc mieszkan ma tam nadal nie sprzedana
Ponadto nie chcieli isc na reke w kwestji połaczenia mieszkan ( chcielismy kupic 2 obok siebie i je połaczyc)
Za cene 90 m u Górskiego Kupilismy nowy bliźniak na 500 m działce w Kowalach.
Osobiscie bardzo sie teraz ciesze, ze w Górskim nie chcieli nam isc na reke ;)

Ale Ty ich musisz nie lubieć...
Dokument z dnia 28.11.2008 to RZiS na dzień utworzenia sp. komandytowej, a nie złożenia wniosku o upadłość jak wszystkim sugerujesz, bo taki wniosek do tej pory nie został złożony (informacja potwierdzona wczoraj).
A w KRS informacja o złożeniu takiego wniosku jest najpóźniej na następny dzień, chyba, że wniosek został źle złożony, wtedy trwa, to dłużej.
Czy Ty masz jakiś interes, żeby takie bzdury wypisywać??

Inne tematy z forum

Wyceny i projektowanie mebli za darmo. (29 odpowiedzi)

Chciałbym poruszyć wątek wykonywania projektów np.mebli kuchennych i wysyłania ich w odpowiedzi...

fajne płytki (4 odpowiedzi)

Elastyczne okładziny wyglądały obiecująco, dopóki nie pojawiły się dzieci i pies. Wystarczyło...

Czy da się urządzić małą funkcjonalną łazienkę? (4 odpowiedzi)

Czy naprawdę da się urządzić bardzo małą łazienkę tak, żeby była funkcjonalna? Myślę o wannie,...