Re: Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-8
Składniki:
- 250 g mąki (krupczatka jest najlepsza),
- 125 g. masła (margaryny),
- 1/3 szklanki wody,
- 1 łyżka oleju,
- szczypta soli.
Jak przyrządzić?
1) Przesianą mąkę siekamy ze schłodzonym masłem. Jeśli pozostały większe grudki rozcieramy je czubkami palców. Solimy, dodajemy wodę i olej. Szybko zagniatamy kruche ciasto. Schładzamy co najmniej 1/2 godz. w lodówce. Dużą formę smarujemy masłem, wyklejamy dość grubo ciastem nie zapominając o zrobieniu dosyć wysokiego kołnierza. Można je wywałkować i przełożyć do formy. Można posłużyć się metodą wylepiania plasterkami. Ciasto nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i wkładamy na 20 min. do dobrze nagrzanego piekarnika. W trakcie pieczenia podniesie się do góry i pofaluje, ale nie należy tym się przejmować.
0
0