Obserwując otoczenie... nowoczesna kobieta i młoda dziewczyna.

Od jakiegoś czasu (kilku lat) coraz silniej uderza mnie pewne spostrzeżenie i chciałem zapytać czy inni mężczyźni też to widzą.
Kobiety wokół nas są coraz piękniejsze. I każde kolejne pokolenie kobiet pod kontem urody przekracza granicę piękna. Także ilość pięknych dziewczyn w każdym roczniku jest coraz większa.

Niestety tylko częściowo jest to związane z naturalną urodą. Dziewczyny coraz bardziej o siebie dbają... i większe niestety, poświęcają temu coraz więcej czasu, kosztem reszty życia.

Młodym dziewczynom coraz trudniej przejść obok lustra, by się nie przejrzeć (by nie powiedzieć: by nie westchnąć nad swoim pięknym), by nie poprawić włosów, by nie uśmiechnąć się do siebie.
Właściwie trudno znaleźć dziewczynę 15-25, która nie ma konta na instagramie, gdzie codziennie wrzuca kolejne swoje fotki.
Jednocześnie, coraz trudniej tym dziewczynom przeprowadzić z kimś kilkuminutową rozmowę. Te z którymi ja mam kontakt mają już tak zaburzoną zdolność porozumiewania się, że nie umieją budować zdań złożonych. A często po 1-2 krótkich zdaniach muszą się zrestartować smartfonem i potrzebują z 2-3 min na ponowne uruchomienia.

Odpowiedzi na proste pytania też wywołują u mnie zimne dreszcze. Np. ostatnio zagadałem kilka studentek (2-3 rok) o satysfakcję z obranego kierunku, to dostałem taki przekaz:
- studiuje by być inteligentną (sic!).
- by faceci mnie szanowali.
- nie chce pracować w tym zawodzie.
- znajdę sobie bogatego męża.

A skoro kobiety 5-10 lat starsze sprowadzają 80% rozmów do pieniędzy, to jakie nowoczesne kobiety wyrosną z obecnych dziewczyn?
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 2

Re: Obserwując otoczenie... nowoczesna kobieta i młoda dziewczyna.

Tylko, że jeśli Swiety Mikołaj ma rację to wśród tych 35-40 latek jeszcze trudniej wybrać te, z którymi można pogadać. W końcu kilkanaście lat temu były one tymi ładnymi, co z powodu urody nie musiały błyszczeć intelektem. Teraz uroda przeminęła, a one są 15 lat w tyle (i zwykle wcale nie chcą tego nadganiać, tylko winią drugą stronę, że nie zachwyca się nimi, jak dawniej - bez powodu).
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Tyle że do sklecenia tego trzeciego zdania potrzebna im inteligencja, a tego nie da się uzyskać odpowiednim makijażem czy wyjściem na solarium, z tym się trzeba urodzić :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Poziom kultury z punktu widzenia osób starszych zmniejsza się z każdym pokoleniem, ale zdolność komunikacji powinna się rozwijać - o to mi głównie chodziło.

Zasada logiczna i nie śmiem jej negować, tyle że poziom urody wzrasta a dwa zdania ulegają skróceniu. W efekcie, dziewczyna będąca dawniej tą bardzo ładną, teraz jest tylko ładną... i wokół jest mnóstwo równie ładnych. Dziewczyny powinny więc czuć presję wywołaną konkurencją i starać się zabłysnąć innymi aspektami - może nawet trzecim zdaniem;)

Bo zasada jest taka. Bardzo ładna dziewczyna wystarczy, że umie sklecić 2 zdania i już ma poukładane życie. Leca na nią faceci przystojni bardziej lub mniej z kasą bez kasy do wyboru do koloru. W pracy takie tez mają znacznie łatwiej. A skoro tak jest to po co się przemęczać? Jeżeli wystarczy wyglądać. Te mniej urodziwe muszą swoje braki nadrabiać inteligencją. Nie twierdzę ,że każda bardzo ładna jest ćwierćinteligentna no ale spora ich część. Także Twoje obserwacje nie są czymś nadzwyczajnym. Taki mamy klimat;)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

"poziom kulturalny młodych pokoleń jest niski w porównaniu do ludzi w tym samym wieku ale 15 lat temu."

No, mówiłam! Czyli dzisiejsze 35-40-latki :)

Mi się wydaje że trochę uogólniasz. W tych grupach wiekowych napotkasz ewenementy zarówno u kobiet jak i mężczyzn. Chociaż jak widzę takiego tzw. "metroseksualnego faceta" to nie wiem czy on do końca jest mężczyzną. Z kolei kobieta... pomijając to.
Można spotkać tez zwykłych ludzi, myślących realistycznie, nie materialistów.

Ostatecznie jednak uważam ( moje prywatne zdanie), że poziom kulturalny młodych pokoleń jest niski w porównaniu do ludzi w tym samym wieku ale 15 lat temu.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Przepraszam - to alkohol i przewaga używania tego słowa nad słowem właściwym. I z góry przepraszam za inne błędy, zwłaszcza końcówki.

Spędzam czas i w starszym towarzystwie, co tylko zwiększa kontrast.
Nie jest to jednak tematem mojej refleksji z tego wątku, więc pominę o czym można pogadać w tej grupie wiekowej.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

"pod kontem urody" - wybacz, ale ten "kont" mnie powalił ;)))

Może warto spędzać czas w towarzystwie tych jeszcze starszych? O 15-20? ;)
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum

Jak poderwać dziewczynę. (61 odpowiedzi)

Witam, Mam 20lat i jak do tej pory nie mam dziewczyny. Nie chciał bym zostać starym kawalerem....

Testerk wierności (5 odpowiedzi)

Hej , podejrzewasz ze Twój Partner Ciebie zdradza? Z chęcią to sprawdzę za mała opłata...;)

Para szuka pary (7 odpowiedzi)

Hej, chcielibyśmy się spotkać z fajną parą na drinka- inteligentni i zadbani - ona 34 on 42....