Szereg w Baninie a dom wolnostojący w Pszczółkach - co wybrać?

Witam,

zastanawiam się z mężem między kupnem domu szeregowego na b.małej działce w Baninie a trochę większym domem wolnostojącym na normalnej działce w Pszczółkach. Oba są w podobnej cenie ok.400 tyś zł, oba w podobnej odległości od Gdańska. Banino stało się ostatnio modne, jest tu szkoła i ośrodek zdrowia, ale Pszczółki tych różnych usług mają więcej a skm, autobusy czy obwodnica łatwo dowiozą nas do pracy do Gdańska. Ciągnie mnie chyba bardziej w stronę Pszczółek. Co wy byście wybrali na moim miejscu?

Pozdrawiam
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: Szereg w Baninie a dom wolnostojący w Pszczółkach - co wybrać?

hmm ja bym zwróciła uwagę na:
- sytuowanie względem stron świata i nasłonecznienie obu domów
- materiały i technologię, jakich użyto do budowy

W sumiena Twoim miejscu chyba też skłaniałabym się ku Pszczółkom, choć trochę daleko - w Pruszczu nic nie znalazłaś w tej cenie ciekawego?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dziękuję Ci Kinga za odpowiedź.

-oba domy są dobrze usytuowane względem stron świata, wolnostojący wiadomo, że nawet lepiej,
- materiały i jakość (opinia męża) tu przeważa wyraźnie ten wolnostojący, ponieważ nie budował go na szybkiego deweloper, ale osoba prywatna.

Około pół godzinny dojazd z Pszczółek do Gdańska nie stanowi dla mnie aż takiego problemu. W Pruszczu za taki dom musielibyśmy zapłacić od 200tyś więcej i to na obrzeżach masta, a ten dom jest bliżej centrum - mogę więc iść nawet na piechotę.Chcę mieć przychodnię, porządne sklepy, szkołę i przedszkole na miejscu. Nie wiele miejsc wokół Gdańska to posiada w rozsądnej cenie.

Ale wciąż myślę o tym Baninie - tak wielu ludzi tam ostatnio zamieszkało.

Ciekawa jestem również innych opinii.

my mieszkamy w Baninie od tygodnia i bardzo mi się podoba :) tylko że my pracujemy we wrzeszczu i dużą część rodziny mamy na kaszubach więc odległości nam pasują. Szukalismy na począczku w Pruszczu i akurat nam było stamtąd za daleko do pracy. Infrastruktura na pewno gorsza ale poprawia się z roku na rok :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jeśli macie rodziny na Kaszubach to faktycznie obraliście właściwy kierunek.

"ogród mamy zaledwie 120 metrowy ale jak narazie z grillem czy krzakami nie ma problemu, może trafiliśmy na dobrych sąsiadów- nie wiem :)"
==
Zgoda, ale sama pisałaś, że póki co mieszkasz tam zaledwie od tygodnia, więc....spróbuj co sobotę rozpalać grilla w ogrodzie oraz poczekaj, aż Twoje iglaki urosną wyżej, niż 2 metry, to zobaczysz jak może wpłynąć to na Twoje kontakty z sąsiadami.
Sama się zastanawiam czy chciałabym by mój sąsiad kopcił gdy siedzę na balkonie tuż nad nim, albo zasłoniłby mi całą działkę jakimś świerkiem ;)
To realne problemy, które znam z autopsji - doszło do tego że sąsiad sąsiadowi poobcinał tuje (czubki) bo wyrosły ponad 2 m.

Tworzysz sztuczne problemy. Ludzie kupują tu mieszkania, bo jest lepiej mieszkać tu w większym mieszkaniu niż w mniejszym w bloku w Trójmieście. Cena ta sama a metraż inny.

Też się dziwię wybierającym Banino.

Czasem lepiej zamieszkać 4km dalej od Gdańska ale mieć wszystko na miejscu.

Jeśli jest zbliżona cena to też wybrałbym Pszczółki. Zauważ, że te bliźniaki i szeregowce np. w Baninie są naprawdę b.małe na b.małych działkach, często duże mieszkanie w mieście jest od nich większe. Przednia elewacja domu ma czasami 6 metrów szerokości i to z garażem, więc gdzie tu miejsce na normalny salonik? Takie dwa bliźniaki razem są wielkością porównywalne do domu wolnostojącego, a kosztują razem oba znacznie więcej. Ale wiem, że dla wielu liczy się cena nominalna ze względu na zdolność kredytową i wysokość raty - co rozumiem.

Aneta porzuć te myśli o szeregu.
To taki blok, tyle, że leżący na boku.
Szereg wg mnie jest dobry, ale w centrum miasta, gdzie wiadomo, że działki potrafią być rzędu nawet 200m2.
Pomyśl: gdzie na takiej małej działce urządzisz grilla czy zasadzisz większego iglaka tak, by nie wchodzić w konflikt z sąsiadem, któremu będzie przeszkadzał dym czy to, zasłonięte słońce?
A bawiące się dzieci?
Możesz kupić większą działkę - kupuj większą.
Będziesz miała wyższy komfort i radość z mieszkania w domu.
A o to przecież Wam chodzi?
Inaczej kupilibyście mieszkanie w Trójmieście.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Chyba pójdę za twoją radą Kinga i wybiorę Pszczółki, ale skąd tak duża popularność Banina i okolic, ze wględu na lotnisko? czy deweloperzy tak dobrze się tutaj reklamują?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

To lotnisko uciążliwe nie jest :) zaraz zapewne odezwą się głosy mówiące: no ciekawe jak to lądujące czy startujące samoloty mogą być obojętne dla uszu ale tak faktycznie jest, po miesiącu przebywania dzień w dzień nie zwracam juz na to najmniejszej uwagi :) i tak jak pisałam- dojazd :) na kszuby blisko, do wrzeszcza blisko (od momentu nowej słowackiego nie ma problemu- teraz ma coś tam być ze względu na kolej metropolitalną więc pewnie korki znów wrócą :( mieszkaliśmy wcześniej w kawalerce na czterech porach roku (niedaleko pruszcza) i nam te odległości nie pasowały, poza tym za cenę dwóch pokoi np. na morenie mamy tu 4 pokoje z ogrodem (mówię cały czas o mieszkaniach) a domy szeregowe no cóż, nas nie było stać na żaden wariant domu więc mieszkanie z ogródkiem to taka namiastka, ogród mamy zaledwie 120 metrowy ale jak narazie z grillem czy krzakami nie ma problemu, może trafiliśmy na dobrych sąsiadów- nie wiem :) ale przyznam się szczerze, że ciąglę mimo woli marze o domu to jestem zbyt strachliwa na dom wolnostojący, lubię mieć sąsiadów blisko siebie :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Byłem dwa dni temu w Baninie i właśnie przeleciał nad głową samolot. Jak ktoś mi powie, że jest w stanie się do tego przyzwyczaić to jest chyba jakiś szalony. Huk był niemiłosierny.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Banino pod względem logistycznym i komunikacyjnym jest lepszym rozwiązaniem wg mnie.
Często bywam na inwestycjach budowanych w Baninie i uważam, że są naprawdę warte uwagi.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

Banino na razie pod względem logistycznym i komunikacyjnym nie może się równać z Pszczółkami (drogi, SKM, ZKM, pociągi, częste autobusy). Znam obie te lokalizacje dość dobrze. Może w przyszłości dorówna.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

Inne tematy z forum

W co inwestować w XXI wieku? (28 odpowiedzi)

Witam, Dział dotyczy deweloperki i nieruchomości są oczywiście dobrym kapitałem, lecz nie każdy...

Kto kupił szereg w Rumi przy ul. Partyzantów 60 Żurawia łąka od Moj Dom Deweloper,Wasko,Feniks (13 odpowiedzi)

Witam! Kto z was kupił, jakie macie doświadczenia, jak wygląda kwestia prawna budynków oraz...

dom czy mieszkanie??? (428 odpowiedzi)

zaczynam juz myslec o własnych czterech katach ale ceny mieszkań jak i budowy domu mnie...