Wywóz śmieci

Czy jest jakaś informacja na temat wywozu śmieci w okresie wakacyjnym? Czy odpady mokre mogą być wywożone częściej? Jak było w poprzednich latach?

Robi się ciepło - zaczyna śmierdzieć.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Wywóz śmieci

Zaglądnij na stronkę UG Żukowo nie mają jeszcze wybranego wykonawcy usługi wywozu śmieci- przetarg unieważniono. Mamy 10 czerwiec i nie wiadomo kto będzie nam wywoził śmieci , a ty pytasz czy zwiększą częstotliwość wywozu? Ja pytam czy w ogóle ktoś nam te śmieci od lipca wywiezie? Wracając do tematu- nie liczyłabym na to.Niestety.....
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

O, a to nowość!!!! Nie wiedziałam, że tak się sprawy mają. Z jednej strony to dobrze bo wolałam starą firmę SITA ale z drugiej to troszkę kłopotliwe wywożenie samemu śmieci pod UG w Żukowie. W końcu to ich śmieci.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Wszystko było dobrze, dopóki w sejmie i w Brukseli banda złodziei nie wymyśliła jak nas jeszcze bardziej okraść.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

Od roku wynajmuję pojemniki na odpady od firmy odbierającej nasze śmieci (Zakład Oczyszczania Miasta Z. Strach). Za 2 kubły (120 l i 240 l) płacę 8 zł miesięcznie. Dziś dostałem urocze pismo, w którym informują o podwyższeniu cen od 01.07.2014 do 11 zł miesięcznie (czyli +38% !!) - oczywiście bez uzasadnienia.

Wygląda to tak, jakby szukali haczyka na zapewnienie sobie dodatkowego dochodu (wg umowy jest tylko 7 dni na wypowiedzenie z nimi umowy na wynajem pojemników w sytuacji podwyżki cen - później okres wypowiedzenia to aż 3 m-ce).

Czy ktoś wie, gdzie w okolicy najkorzystniej można kupić własne pojemniki?
Czy wiadomo już, kto będzie wywoził nasze śmieci w drugiej połowie roku?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja kubeł kupiłam w sieci-taniej nie znalazłam. Nawet z przesyłką kurierską wyszło lepiej niż na miejscu.

nam się udało pod koniec "bumu" śmieciowego zakupić w leroy merlin. 240l za 159zł

Na szczęście, ZOM Z. Strach wysyła pisma z informację o podwyżce pocztą zwykłą. My żadnego nie dostaliśmy, dlatego będziemy płacić nadal tyle, ile płaciliśmy :)

nie wiadomo czy wam nie zabiorą tych pojemników bo przetarg może wygrać kto inny. W żukowie odbiera nadal SITA i żadnych opłat za śmietniki nie ma.
Komu to przeszkadzało? A śmieci w lesie jak leżały tak leżą nadal, bo tego żadna ustawa nie zmieni. Syfiarz zawsze będzie syfiarzem.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jeżeli ktoś myślałaś, że ustawa śmieciowa jest po to, żeby zaprowadzić porządek to się myliłaś. Kolejny dowód na to jak wyciągnąć pieniądze od podatnika. "Ludzie są tak głupi, że nie potrafią wybrać sobie firmy wywożącej śmieci."

@Pola:
Niech zabierają, mój krwioobieg nie jest podłączony do tych kubłów :)
Poza tym, podpisana umowa wiąże dwie strony, a zawiadomienie o podwyżce wysłane listem zwykłym - nie.

http://bip.zukowo.pl/zamowienia/pliki/1403079211.pdf
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

To znaczy, że ~ tydzień przed końcem umowy śmieciowej Gmina Żukowo robi przetarg na nowego odbiorcę odpadów? To chyba jakiś ponury żart. Przecież zanim kogoś wybiorą to miną grube miesiące, a w tym czasie śmiecie będą składowane gdzie? Może należy wywozić je pod UG ŻUKOWO albo pod dom Jaśnie Pana miłościwie nam panującego Zurawicza. Oj mam nadzieje ze na wybory Baniniacy pojda glosowac i pokażą Żurawiczowi gdzie jego miejsce (za drogi błotniste, za śmieci , za przewaly przy obwodnicy, za olewanie Banina itd.)
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

Proszę czytać ze zrozumieniem. Jeżeli chodzi o ścisłość, nie broniąc gminy, to przetarg był ogłoszony w kwietniu i unieważniony gdyż wykonawca( -cy) dali zbyt wysoką cenę. teraz w wyniku ogłoszenie o dobrowolnej przejrzystości ex ante został wybrany wykonawca. Cóż jaki jest wykonawca każdy widzi ale z tego co wiem i tak wywiązuję się lepiej z wywozu śmieci niż SITA w Żukowie. Przed reformą śmieciową miałam umowę z SITĄ i byłam zadowolona ale teraz podobno jest nie najlepiej, gdyż wygrali zbyt dużą ilość przetargów rok temu i nie są w stanie się wyrobić......

Rozmawiałem dzisiaj z urzędnikiem w Żukowie, który obawia się, że ceny za wywóz śmieci mogą być od lipca nawet dwukrotnie wyższe. Gmina jest podobno przypierana do muru przez monopolistów na "śmieciowym rynku", którym nie opłaca się jeżdżenie po licznych wiochach Gminy (?!). To oczywiście element gry głównych graczy na tym rynku, czego dowodem jest podniesienie cen wynajmu kubłów (u mnie z 3 na 5 zł!!!!). I obawiam się, że to nie koniec szantażu. Ja już podjąłem decyzję i własnie wypowiedziałem umowę p. Strach i namawiam was, abyście zrobili to samo. Niech sobie facet sadzi w tych kubłach drzewka.

Zmowa cenowa. To było z góry do przewidzenia a gospodarkę centralnie sterowaną już przerabialiśmy.

http://www.zukowo.pl/nowastrona/web/pdf/lipiec.pdf
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Szkoda, że plastik i papier raz w miesiącu. Po co mokre x4 kto to ustalał.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

w okresie wakacyjny ponieważ jest cieplej i szybciej zaczyna się rozkładać co oznacza brzydki zapach?! akurat ten pomysł popieram
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ludziom nie dogodzisz. Zawsze źle. U nas jest najwięcej suchych , ale nie narzekam. Wcześniej też mi SITA wywoziła jedne śmieci 1 raz w miesiącu drugie co dwa tygodnie, tylko że kubły były w cenie wywozu. Ludzie może ktoś napisze ,że jest Ok , a nie że tylko źle, źle, źle.....
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Czy może ktoś napisać jaki jest miesięczny koszt wywozu śmieci?

dzwoniłam wczoraj na gminę i opłaty pozostają bez zmian

Czyli ile? Do Banina wprowadzamy się dopiero w sierpniu :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Ludzie czy tak naprawdę ciężko zajrzeć na stronę UG Żukowo tam w zakładce ODPADY KOMUNALNE są wszystkie niezbędne informacje. I tak musicie złożyć deklarację śmieciową w Urzędzie. Przecież za Was tego nikt nie zrobi.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 5

Chyba mniej energii stracił(a)byś, mądralo, odpowiadając krótko na pytanie, zamiast pouczać. Poza tym, nikt Cię nie zmuszał do odpowiedzi, skoro więc nie masz ochoty odpowiadać, trzeba było trzymać łapy z dala od klawiatury.

@też ja:
http://zukowo.pl/strona-572-Odpady_Komunalne__Naleznosci_za_odpady_.html
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 2

Niech żyje agresja!!!!

Dziękuję bardzo :)

13 zł od osoby/mc :) tak cięzko to komus napisać!
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

13 PLN od osoby to nieco uproszczona odpowiedź :)
Liczy się również liczba mieszkańców i to, czy śmieci są sortowane, czy nie. Dlatego podałem link do cennika.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Żeby oddać dzierżawione pojemniki firmy Strach, trzeba je samemu zawieźć (zgodnie z umową) do oddziału firmy w Gdynia na ul. Hutnicznej 14.

Już samo znalezienie "biura" jest małym sukcesem, jednak to co można tam zobaczyć rekompensuje cały trud. Bardzo polecam, jeśli ktoś chce się przenieść w czasie o 30-40 lat wstecz ;) Czad

W Miszewie Metalpol dał możliwość wykupu dzierżawionych śmietników np 120l za 60 zł.

Nie trzeba zawozic samemu. Za 20PLN po wczesniejszym umowieniu sie firma sama zabiera pojemnik z Banina. My tak zrobilismy pod koniec czerwca.

W takim razie mnie gość z tej firmy wprowadził w błąd (mówił, że trzeba samemu przywieźć). Tak czy inaczej, to co zobaczyłem warte było tej wyprawy ;)

Inne tematy z forum

Imperium-Auto Salon (11 odpowiedzi)

Witam, jakieś opinie o Imperium-Auto Salon. Firma mieści się w Baninie przy ulicy Wiśniowej 11....

jaki piec wybrać do domu? (99 odpowiedzi)

Witam Proszę o podpowiedź jaki piec gazowy wybrać do domu - ( bliźniak o pow. całkowitej 140m2...

Ozonowanie domu (14 odpowiedzi)

Witam wszystkich.Moje dziecko ma alergię i lekarz doradził mi aby co jakiś czas przeprowadzać...