latwy i dobry przepis na sos do spagetti:)

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Rodzina i dziecko
Uratujcie mnie,chcialam sama zrobic.Macie jakies latwe przepisy?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: latwy i dobry przepis na sos do spagetti:)

http://www.smaczny.pl/forum/topic/3613-sos-do-spagetti/

robie tak jak w tym przepisie

Ja zawsze kupuję z paczki Bolognese i on dla mnie jest najlepszy :)

pomidorowy: przecier pomidorowy (kupuję w kartonie z lidla) sól, pieprz, oregano, bazylia, czosnek.

najprostszy;) podsmażony na oliwie czosnek:) posypany serem

bolognese: mielone, cebula, potarta marchewka, czosnek usmażyć. Podlać bulionem, dodać przecier pomidorowy. Posypać serem

boczek w kosteczkę usmażyć, dodać śmietanę i ser pleśniowy do rozpuszczenia, ew. serek topiony.

brokuły zblanszować. na patelni rozpuścić 2 rodzaje sera, np. lazur i parmezan. Wrzucić do tego makaron i różyczki brokuła

kurczak w kostkę + zioła prowansalskie lekko podsmażyć. Dodać drobno pokrojone pieczarki i paprykę. Poddusić do miękkości. Zalać śmietaną z solą i pieprzem, ew. jakieś zioła

to tak na szybko:)

miazdzysz nawet cala glowke czosnku , podsmarzaszja delikatnie naoleju , nastepnie wkrawasz pomidor lima(ew puszka/kartonik krojoneg/przecieranego pomidora) i to podsmarzasz dodajesz oregano, chili sol i pieprz - wedle uznania, mozna ibazylie i inne cuda, na makaron i posypac serem
oryginalnie jest zageszczany przez popruszenie maka ale ja wole wetrzec ser do goracego- lekko odparowanego sosu i to go zageszcza, jakmam miesko to podsmarzam i dodaje ale bez miesa tez jest super. jak kto lubi

podsmazyc mielone z przyprawami (zioła prowansalskie, bazylia, sól, pieprz, papryka) dodać pomidory z puszki, 2 łyżeczki przecieru (ja daje ale nie trzeba) można też cebulkę i pieczarki do tego, doprawić ziołami, bazylią i pieprzem i gotowe :D
polać makaron i posypac startym serem :D

aha no i oczywiście czosnek do sosu :D

kupujesz w biedronie gotowy sos pierw podsmazasz mielone z przyprawami potem zalewasz sosem ;) jezeli chcesz aby byl bardziej wodnisty dodaj wody :)

Kasia no wlasnie moj maz sie zbuntowal ze ciagle ze sloika sos robie,to teraz chce mu pokazac ze umiem tez normalny:)Dzieki dziewczyny,na pewno skorzystam.

Ja nie robię ze słoika, bo je czuć sztucznością na kilometr. Te z paczki są ok tzn nie czuć, ze sztuczne, ale ile tam tego dziadostwa jest to wszyscy wiemy :). Chociaż jak tu tyle fajnych przepisów to może się na któryś też skuszę.

A jaki z paczki polecasz?

Winiary, albo Knorr. Dodaję mięso mielone i żółty ser i jak mam to Bazylię świeżą :)

ja nie cierpie z paczki.
ale lubie jak jest słodkawy wiec dodaje pol sloiczka sosu łowicz słodko kwaśny.
pomidory z puszki takie lidlowe przecieram przez sitko zeby bylo bez pestek i tych twardych koncowek.
najpierw mielone z cebulka pokrojona w kosteczke podsmazam dodaje przyprawy takie jakie lubie czyli papryka slodka, tymianek, oregano, bazylia, sol, pieprz i czosnek drobno posiekany na koniec.zalewam pomidorkami i tym sosem i pyszny wychodzi.

no i na talerzu tez dodaje ser.

Ja podsmarzam mielone,przyprawiam wegetą,pieprzem,tarkuje marchew,pietruche,seler,koroje,pore,na poczatek wrzucam pore do mielonego i podsmarzam,pozniej daje strakowane warzywka podlewam woda,czekam az warzywka beda piekkie dodaje koncentarat,troche cukru do smaku by nie bylo z koncentratem kwasne ,i gotowe:)

ja robię "Carbonarę", ale koleżanka z Włoch zakrzyczała mnie na taką profanację ;)
Kroję szynkę w paski, najlepiej żeby była taka wędzona. Wrzucam 2 serki topione o jakimkolwiek smaku (chyba z hochland wychodzi najlepiej), kubeczek tłustej śmietany 30%, mocno przyprawiam oregano. Zagotowuję na małym ogniu.
Jak mam to dodaję też podsmażone pieczarki - ale to już mój patent, nie konieczny w przepisie.

Polewam makaron - świderki lub nitki.
Smacznego :)

ciśnie mi się na usta więc powiem:
JAK ON TAKI MĄDRY TO NIECH SAM GOTUJE
faceci to cwaniaki, ma ochote na domowe spaghetti to niech robi, a nie ciebie bierze pod włos :P

nie jadłam lepszego
jak robie to wszyscy palce oblizuja a moj mąż wyjada miche z górką PIERWSZY !!! a on zawsze je najwolniej !!

image
image

raz jeszcze bo uciało składniki

image
image

Dzieki dziewczyny,Ja tez mu tak powiedzialam ale pozniej stwierdzilam ze chyba wole sama zrobic niz jego zjesc...

podsmażam 50-60dkg mięsa mielonego, do tego dorzucam 1 wielką lub 2 średnie cebule drobno pokrojone, smażę razem :]

później doprawiam - sól, pieprz, bazylia, oregano, przeciśnięte ząbki czosnku :] (czasem jeszcze np. tymianek, majeranek)

dodaję puszkę krojonych pomidorów bez skórki :]

2-3 łyżeczki koncentratu mieszam w miseczce z małą ilością gorącej wody, wlewam do mięsa i duszę :]

smak przełamuje łyżeczką cukru :]

ogólnie nie lubię z serem - więc go nie daję :]

sos boloński ja tak robię
mieso mielone najlepiej wieprzowo-wołowe
butelka passaty pomidorowej
1-2 puszki pomidorów krojonych z puszki
cebula
czosnek
zioła(bazylia oregano zioła prowansalskie
ser do posypania parmezan lub zwykły żółty
czasem daję oliwki czarne, zielone

sosów z paczki i gotowców ze słoików nie uznaję

Ja robie tak jak AgusiaGda - z tym ze najpierw podsmazam cebule i posiekany czosnek, b. krotko, wtedy dopiero mieso (tzn substytut miesa;), zamiast koncentratu lyzka ketchupu, rowniez smak przelamuje cukrem. Rowniez bez sera, ew. nieco parmezanu na koniec.

Inne tematy z forum

sokowirówka z Mango-ma ktoś? (3 odpowiedzi)

Witam Szukam opinii na temat sokowirówki Fitmix Livington za ok 500 zł dostępnej na mango. pl....

Przedstawiciel Thermomix (71 odpowiedzi)

Szukam przedstawiciela thermomix z Gdańska. Ktoś zna??