mamy dzieci około 2 letnich

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko Rodzina i dziecko bez ogłoszeń
Czy wasze dzieci rozumieją co wy do nich mówicie, chodzi mi o krótkie polecenia np. przynieść czapkę itp. czy już mówią?
Martwię się trochę o swoje dziecko bo mało mówi i nie chce pokazywać rzeczy o które go proszę.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: mamy dzieci około 2 letnich

tak, rozumie wszystko, ale z mowienie srednio ale nie ma tragedii, kazde dziecko inaczej, aczkolwiek juz w tym wieku powinno wiekszosc rozumiec

Rozumiała wszystko natomiast mówic zaczęła tak 2 miesiące przed 2 urodzinami - pojedyncze słowa, zdaniami tak ok 2lat i 2-3 miesięcy.

Kuba wszystko rozumie, gorzej z mowieniem, ale z dnia na dzien sie poprawia

powinno rozumieć
poproś o skierowanie do Ośrodka wczesnej interwencji-można od pediatry
tam obejrzy go logopeda i psycholog dziecięcy i się uspokoisz albo będziesz pracować z dzieckiem

mój ma 20 miesięcy, rozumie bardzo dużo - przynosi, odnosi, wyrzuca do smieci, tańczy na zawołanie itp. Mówi tylko podstawowe słowa + po swojemu - jakiś staronordycki chyba :P
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

mój ma 19 miesięcy i też rozumie praktycznie wszystko co się do niego mówi no i dużo mówi nawet pediatra była w szoku ze juz tak gada

jak chcesz to podaj meila prześle ci poradnik dużo fajnych ćwiczeń dla malucha

monijedr@interia.pl

kamilka mogę też prosić o te ćwiczenia?
monika@terminus.pl

Moja Mloda rozumie i mowi akurat duzo juz zdaniami :) taki egzemplarz :)
Ale każde dziecko ma swoje tempo, kolezanka ze swoim 2,5 letnim "nie mówiącym" synem byla u logopedy i powiedzial, ze nic na sile

Moja Ania totalnie wszystko rozumie, super naśladuje gestykulację, ale niestety mówi albo po swojemu, albo zdawkowo, mówi poszczególne wyrazy, ale nie sypie całymi zdaniami, aczkolwiek uważam, że i tak dużo już się zmieniło w ciągu ostatnich 6 miesięcy.

Moja córcia super wszystko rozumie, mówi całymi zdaniami i praktycznie nie ma słowa którego już nie powtórzy. Ma 20 miesięcy ale podobno jest tak że dziewczynyki zaczynają mówić szybciej niż chłopcy

sory mąz mi usunoł kurde zła jestem ale na kompie w pracy chyba jeszcze mam jak tak to jutro wysyłam

joanna, jeśli chodzi o mowę, to spokojnie, natomiast jeśli chodzi o rozumienie mowy i wykonywanie poleceń, to uważam, że dziecko powinno to już potrafić, moja mała (ma teraz 20 miesięcy) mówi w sumie wszystko, rozumie wszystko, nazywa przedmioty, jak miała roczek, to potrafiła przynieść czapkę, podać coś o co poprosiłam, taki dwulatek to powinien umieć, tak sądzę

Duśka zaczęła budować pierwsze zdania tak pod koniec stycznia(miała 20-21miesięcy) teraz już nawija jak stara, ale np synek znajomych do 3 roku życia słowem się nie odezwał, a potem zaczął mówić dosłownie wszystko pełnymi zdaniami, w szoku byliśmy.
Ada w styczniu miała okres buntu , wszystko było na "NIE" w ogóle nie reagowała na to co do niej mówiono, jakby cofnęła się w rozwoju, ja to wiążę z moim pobytem w szpitalu (jakieś 2 tygodnie mnie nie było- ona była chora, więc nie mogła mnie odwiedzać) ale jak wróciłam to nie minął tydzień i rozwinęła się baaaardzo. może dzieci mają czasem taki zastój ok 2 roku życia, tyle, że u nas to się zbiegło z moja nieobecnoscią...

Stasiu dzis konczy 2 latka :)) Mowi bardzo ladnie, rozumie prawie wszystko co mowie do niego. Zaczal mowic juz kilka miesiecy temu, najpierw pojedyncze slowa a od jakis 2 miesiecy mowi zdaniami.

Moja Mała (2 lata i 2 miesiące) rozumie wszystko co się do niej mówi, w książeczkach pokaże absolutnie wszystko (od pieska i misia po armatę, globus i kajak). Wykonuje polecenia, nie nosi pieluchy (tylko na noc), ale mówi jedynie pojedyncze słowa (nie tworzy jeszcze zdań). Pytałam o to lekarza i podobno do 3 roku życia może się tak zdarzyć.

Natomiast w tv oglądałam program o rozwoju mowy u dzieci i podobno czasami te bardzo bardzo energiczne dzieci zaczynają mówić wolniej od tych spokojnych ponieważ nie mają na to czasu :P Co u nas by się zgadzało :P

Młody też rozumie wszystko. Potrafi zrobić wiele rzeczy, pomaga i pokazuje. Ale nie mówi. Jakoś mnie to bardzo nie martwi (ma 20 miesięcy), ale jeśli nic się nie zmieni przez najbliższe pół roku trzeba będzie umówić się ze specjalistą, choćby profilaktycznie. :)

moge tez poprosic o te cwiczenia?:)

Inne tematy z forum

Muza musi grać. (2830 odpowiedzi)

:) Dobrze jest jak gra, (co by nie zabrzmiał tytuł wątku zbyt autorytatywnie)....