prawo, czy bezprawie??

witam!!
w marcu ubiegłego roku Spółdzielnia mieszkanowa Południe wprowadziła w życie nowy regulamin rozliczania zużycia ciepłej i zimnej wody.... Zgodnie z tym regulaminem osoby które nie dostarczą na czas i w wyznaczone przez spółdzielnię miejsca "karteczki" ze stanem zużycia wody została przez spółdzielnię obciążona DWUKROTNYM, BEZZWROTNYM KOSZTEM ŚREDNIEGO ZUŻYCIA WODY DOSTARCZANEJ DO LOKALI (czyli z głównego węzła) co w moim przypadku dało niedopłaty za wodę ponad 800 zł.

na koniec roku spisywaniem stanów zużycia wody zajęli się pracownicy spółdzielni.... w sytczniu br. otrzymałam rozliczenie i PONOWNIE ZOSTAŁAM UKARANA kwotą 780 złotych ponieważ w maju nie dostarczyłam karteczki (mimo że spółdzielnia dysponowała moim stanem zuzycia wody w 2008 roku)

czyli lekko licząc za mój brak systematyczności (cholerna karteczka) w 2008 roku zapłaciłam karę 1600 zł - nie licząc comiesięcznych zaliczek na poczet zużycia wody (ok. 1800 zł)....

ciekawa jestem czy SM będąca zarządcą nieruchomości ma prawo w ten sposób karać swoich mieszkańców

Pozdrawiam

PS. noście karteczki bo to cholernie drogo kosztuje

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: prawo, czy bezprawie??

Mogę Ci poradzic tylko jedno: odwołać sie do prawa. Sprawdź czy informacja o zmianie rozliczania (zanoszenie karteczek) jest odwołana do jakiegoś paragrafu prawa (administracyjnego). Wszystkie pisma, zarzadzenia itp muszą mieć podstawę prawną. Nie moga sobie tak po prostu czegoś wymysleć. Jesli takiego odwolania nie ma to mozesz żądać umorzenia lub zwrotu zapłaty.

w/g mnie to jest bezprawie, ale nie mamy wszystkich danych
kazdy przypadek to inna kwestia

zglos sie z tym przypadkiem do biura porad obywatelskich
pomoga ci za darmo

pozdrawiam
jurek

bardzo dziękuję za pomoc, pozdrawiam serdecznie Ania

zmień administratora! za to mu płacisz i to jego obowiązek spisać liczniki, albo ustalić system zaliczkowy opłat - nie zapłaciłabym takich dziwactw

razrazraz test

Inne tematy z forum

Sufit napinany a robaki (8 odpowiedzi)

Ja dałem namówić się "fachowcowi" na sufit napinany z czego noe jestem zadowolony. Miedzy sufitem...

Inwestowanie w nieruchomości. (5 odpowiedzi)

Cześć wszystkim! Mam odłożoną pewną sumę pieniędzy i zastanawiam się nad inwestycją w...

budowa domu - koszt (57 odpowiedzi)

Witam, Zamierzam wraz z mężem budować dom w okolicy ok. 50 km od Gdańska. Dom ok. 130 m2 pow....