w wątku obiadowym Dziewczyny pisały np. o zapiekance ziemniaczano-śledziowej (Ewa7777, ziemniaczanej z cukinią i kurczakiem (o0oannao0)
My lubimy oszukaną "lazanię" ;)
nasza lazania-zapiekanka ;)
paczka dowolnego makaronu (świderki, muszelki, falbanki itp.) - ugotować w osolonej wodzie z łyżką oleju
mięsko mielone, cebula(pokrojona w kostkę), kilka plasterków wędzonego boczku albo wędzonej szynki(na zapach, pokroić) - wszystko podsmażyć, dodać puszkę pomidorów, koncentrat pomidorowy rozrobiony z odrobiną wody, trochę soli, cukru, pieprzu, majeranki, bazylii i oregano i przeciśniętymi ząbkami czosnku :)
wymieszać i poddusić razem 10 minut.
żółty ser zetrzeć na tarce :)
dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć 1 warstwę makaronu, na to sos, żółty ser, makaron, żółty ser :) wierzch posypać czubrycą :)
zapiec, aż góra będzie miała ładny kolor ;)
nie podaję ilości - bo robię na oko :) daję np. 2-3 duże cebule i ok 700-1000g mielonego :)
a sera jakieś 30-40 dag :)
czosnku - wg uznania :) 2-4ząbki (w zależności od wielkości)
http://forum.trojmiasto.pl/Lasagne-t149240,1,16.html
Pyszna jest też zapiekanka z ziemniaków i ryby :] ja używam smażonych filetów z dorsza :]
ZAPIEKANKA RYBNA
- kilka ziemniaków ugotowanych w mundurkach(w osolonej wodzie, ale nie mogę być za miękkie)
- kilka plasterków wędzonego boczku (koniecznie wędzonego!)
- filety z ryby (ja robiłam ze świeżego dorsza)
- 3-4 ogórki konserwowe
- 2 średnie cebule
- 2-3 pomidory
olej do smażenia, sól, pieprz, sok z cytryny(do ryby), Vegeta
ziemniaki obieramy, kroimy w grubsze plastry i podsmażamy na złoto (partiami) - przekładamy do garnka (ja smażyłam na zwykłej patelni, a później przekładałam do patelni Zeptera) :P
boczek kroimy w paseczki i podsmażamy z cebulką pokrojoną w pół krążki dodajemy do ziemniaków :)
rybkę kropimy sokiem z cytryny, solimy, pieprzymy - i smażymy(bez panierki) :] układamy na ziemniakach, boczku i cebulce
kroimy ogórki i pomidory w kostkę, dodajemy do reszty składników - dusimy chwilę razem, żeby wszystko "przeszło" doprawiamy Vegetą(czy czymś podobnym) ;)
można dodać jeszcze marchewkę, groszek, brokuły, a całość zalać roztrzepanym jajkiem i poczekać, żeby się ścięło
śmiało można robić w naczyniu żaroodpornym :]
z dzieciństwa pamiętam zapiekankę ziemniaczaną mojej Mamy :] podobnie jak rybna - ale rybę zastąpić plastrami/paskami różnych wędlin/kiełbas :] kulkami z mielonego mięsa :] do tego marchewka, groszek, pomidory, brokuły, cebulkę, pieczarki i zalać to jajkiem rozbełtanym ze śmietaną(z przyprawami), po nałożeniu na talerze obficie posypać posiekanym koperkiem i zieloną pietruszką :]
można bardziej się bawić i robić kleksy - część z rozbełtanego z przyprawami jajka, część z kwaśnej śmietany :]