Re: przepis na jabłecznik prosty i szybki w wykonaniu-poproszę;-)
Babka z jabłkami
1 margaryna,
6 jaj,
1 ½ szklanki cukru i cukier waniliowy,
2 szklanki mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
5 łyżek oliwy,
1/3 szklanki maku,
4 jabłka,
bakalie,
zapach migdałowy,
3 łyżki kakao.
Żółtka, masło i cukier utrzeć do białości, dodać mąkę z proszkiem i dalej ucierać. Dodać oliwę i ucierać. Na końcu dodać ubitą pianę.
Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dodać mak, olejek migdałowy, bakalie, wymieszać i wlać na tortownicę.
Na ciasto położyć połowę pokrajanych w ósemki jabłka. Wylać drugie ciasto wymieszane z kakao i znów jabłka. Na jabłka wylać pozostałe ciasto białe. Po upieczeniu polać polewą z orzechami.
Szarlotka na prodiż okrągły
3 jaja,
1 szklanka cukru,
2 szklanki mąki,
½ margaryny,
3 łyżki kwaśnej śmietany,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 kg jabłek.
Margarynę utrzeć z cukrem, do białości. Dodać po 1 jajku i ucierać. Potem dodać śmietanę i mąkę z proszkiem i jeszcze chwilę ucierać.
Jedną połowę ciasta wyłożyć łyżką do prodiża, rozprowadzić równo i zapiec. Na podpieczone ciasto wyłożyć jabłka starte na tarce jarzynowej i lekko posłodzone przycisnąć równo łyżką.Posypać cynamonem. Na jabłka wyłożyć pozostałe ciasto i upiec. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Babka z jabłkami
1 kostka masła,
6 jaj,
1 1/2szklanki cukru i cukier waniliowy,
2 szklanki mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
5 łyżek oliwy,
1/3 szklanki maku,
4 pokrojone w ósemki jabłka,
bakalie,
zapach migdałowy,
3 łyżki kakao.
Żółtka, masło i cukier utrzeć do białości dodając mąkę z proszkiem i dalej ucierać. Dodać oliwę i ucierać. Na końcu dodać ubitą pianę.
Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dodać mak, olejek migdałowy, bakalie, wymieszać i wlać na tortownicę. Na ciasto położyć połowę jabłek ósemek. Wylać drugie ciasto wymieszane z kakao i znów jabłka. Na jabłka wylać pozostałe ciasto białe. Po upieczeniu polać polewą.
Polewa:
¼ margaryny,
1 ½ łyżki wody,
1 łyżka kakao
troszkę cukru waniliowego,
1łyżka mąki ziemniaczanej,
1/4szklanki cukru.
Ciemna szarlotka (salceson 1 na blachę)
1 kg jabłek,
3 szklanki mąki,
3 jaja,
1,5 szklanki cukru,
1 szklanka oleju,
2 łyżeczki sody,
2 łyżeczki kakao,
2 łyżeczki cynamonu,
Rodzynki,}po garści
Orzechy włoskie {po garści}
Wszystko utrzeć i wymieszać z jabłkami. Piec około1 godziny 10 minut.
Ciemna szarlotka (salceson 2 wersja), prodiż prostokątny
3 jaja,
1 szklanka cukru,
1łyżeczka cynamonu,
1łyżeczka sody,
3 łyżki kakao,
1 szklanka oleju,
2 szklanki mąki.
70 dag jabłek
Wszystko utrzeć i wymieszać z 70 dag pokrojonych jabłek na grubsze kawałki. Wyłożyć na blaszkę i piec około 40 minut.
Makowiec z jabłkami
3 szklanki maku,
60 dag kwaśnych jabłek,
8 jaj,
20 dag margaryny,
40 dag cukru,
9 łyżek kaszy mannej,
1 łyżka proszku do pieczenia,
1 zapach migdałowy,
bakalie.
Mak zagotować, przekręcić przez maszynkę. Do maku dodać margarynę, cukier i stopniowo dodawać jaja ciągle mieszając. Po wykorzystaniu jaj dodać bakalie, proszek i kaszę. Wszystko wymieszać upiec w tortownicy.
Kruche z jabłkami
40 dag mąki ok 2,5 szklanki,
20 dag masła,
3 łyżki gęstej śmietany,
Garść cukru,
3 żółtka, 2 płaskie łyżeczki proszku.
Wszystkie składniki dobrze wyrobić i zapiec. Rozłożyć owoce
¾ szklanki cukru +białka dobrze ubić. Dodać kisiel w proszku. Ułożyć na jabłka. Może być kruszonka. Piec ok 40 minut.
0
0