Re: przepis na rybkę pieczoną poproszę:)
Mogę polecić "rybę w soli" - super przepis.
1 rybka ok 1,2 - 1,5 kg - np pstrąg,
2 kg soli gruboziarnistej morskiej
1 białko
1/2 szkłanki wody
świeże zioła do ryby - pietruszka, tymianek itp
Sół, wodę i biało wyrabiamy na masę (tak jak w przeszkolu była masa solna do figurek :-). Na blaszkę kładziemy grubą warstę soli na to rybke. W środek rybki wkładamy wszystkie zioła jakie nam pasują i spinamy to wykałaczką. Na wierzch rybki i po bokach układamy naszą sól - robimy z rybki mumię solną :-). Wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok 45 minut (jak większa rybka to do godzinki). Sól przemieni się w jasobrązową skorupkę. Po wyjęciu z piekarnika rozbijamy młoteczkiem skorupkę solną i rybke mamy gotową (w Austrii w restauracji widziałam jak kelner podał na stó rybke w skorupce i przy wszystkich rozbijał skorupke). Rybka jest rewelacyjna!!!
0
0