przepis na smaczny chleb- poszukuje:)

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Rodzina i dziecko
Pytanie do osób które samodzielnie wypiekają w domu chleb, macie sprawdzona przepisy na smaczny chlebek, czy może kożystacie z gotowej mieszanki do wypieku?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: przepis na smaczny chleb- poszukuje:)

nie używam gotowych mieszanek :] wolę wiedzieć co jemy ;)

http://forum.trojmiasto.pl/jak-samemu-upiec-chleb-t226624,1,16.html tu pisałam jako "ja" :]

na podstawie przepisu od Mada284 robię wszelkiego rodzaju drożdżowe wypieki :] chleb, bułki, bułki z serem i parówkami, bułki z cebulką i serem, ciasto na pizzę :] (oczywiście z mniejszej ilości to ostatnie)

ja ostatnio eksperymentuje z chlebem na zakwasie. rewelacja.

Jesli będziesz zainteresowana, podrzucę przepis :)

ja jestem bardzo zainteresowana przepisem na chleb na zakwasie-poproszę na maila lub na PW

dziękuję :)

przepisa jest bardzo prosty. trzeba miec tylko zakwas.
3,5 szkl maki pszennej
1,75 szkl maki zytniej
3 szklanki cieplej przegotowanej wody
2 lyzeczki soli
0,5 szkl platków górskich
0,5 szkl ziaren slonecznika
0,5 szkl pestek dyni i innych ziarek

do tego nalezy dodac zakwas i wszystko razem polaczyc.

Przelozyc do foremki wysmarowanej olejem i wysypanej mąką; przykryc sciereczka i odstawic na ok 8h.

Piec 95 min w 180 stopniach.

Po upieczeniu wyjac z foremki i odstawic do ostygniecia.

Wychodzi rewelacyjny, polecam :)

Chleb na zakwasie pychotka, od roku piekę 100% żytni na własnym zakwasie polecam. Zakwas robi się samemu woda i mąka żytnia chlebowa typ poniżej 1000. wymieszać zostawić pod przykryciem (mokrą ściereczką)aż zacznie rosnąć i bąbelkować, potem zakwas do miski dodajemy wodę i mąkę żytnią ziarenka jakie kto lubi, sól i wyrabiamy solidnie! przekładamy do foremki i zostawiamy do wyrośnięcia, pieczemy w piekarniku ok 1h na 1kg mąki,
NALEŻY PAMIĘTAĆ O ODŁOŻENIU KAWAŁKA MASY CHLEBOWEJ DO NASTĘPNEGO PIECZENIA

i co z tym kawalkiem masy chlebowej potem? zalac go woda i odstawic do lodowki czy w temp. pokojowej? sorki ale kompletnie nie znam się na pieczeniu chleba. A gdzie najtaniej kupić tą mąkę żytnią typ poniżej 1000 i czemu akurat taki typ?

typ poniżej 1000 jest łatwiejszy do wyrabiania chleba, najtaniej w auchan 1 kg tylko 1,79. typy około 2000 to mąka pełnoziarnista i trudniejsza w opracowaniu dla początkujących. co do kawałka zakwasu to odkładamy do szczelnego pojemnika, zamykamy i chowamy do lodówki może leżeć tak przez max 10 dni. jak pieczemy kolejny chleb, to wyciągmy zakwas z lodówki, dodajemy mąkę i wodę mieszamy i zostawiamy aby urosło. następnego dnia dodajemy trochę mąki i wyrabiamy chleb, czekamy ok 6 -12 godzin, az ładnie wyrośnie i pieczemy. aha i zostawiamy kawałek zakwasu na następny raz. w razie pytań o chleb możecie dzwonić 792039363

a ja polecam ten chlebek http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/drozdzowe_wypieki/chleb_wiktorianski/przepis.html
prosty i pyszny. Już próbowałam piec duuużo innych ale i tak zawsze wracam do tego ;)

Inne tematy z forum

Przedstawiciel Thermomix (71 odpowiedzi)

Szukam przedstawiciela thermomix z Gdańska. Ktoś zna??

sokowirówka z Mango-ma ktoś? (3 odpowiedzi)

Witam Szukam opinii na temat sokowirówki Fitmix Livington za ok 500 zł dostępnej na mango. pl....