Kukiz - Mojżesz lemingów

Dopiero jakiś artykuł, chyba w "Rzeczpospolitej", uświadomił mi, że przegapiłem pewne wnioski jakie można wyciągnąć z tego co się zaczęło własnie dziać. Przed paru laty postawiłem tezę o sojuszu filistra z buractwem, wspierającym Platformę, opartą na obserwacji subkultur i popkultury. Z tezy tej w sposób oczywisty wynikało, że dopiero zerwanie tego sojuszu doprowadzi do upadku Platformy więc naturalny był wniosek, że zerwanie to może nastąpić na płaszczyźnie zmian popkulturowych a nie ekonomicznych czy stricte politycznych bądź patriotycznych. Pierwsze jaskółki pojawiły się, gdy przeciw Platformie wystapiły stowarzyszenia kibiców, ktore przecież funkcjonują w sferze popkultury. Plaformie udało się ruch kibicowski częściowo spacyfikować, ale przykład poszedł w świat. Czekałem więc na kolejne jaskółki zmian i sam przysnąłem.

A właśnie obecnie rozpoczął się kolejny etap - Las Birnamski podszedł pod mury twierdzy Platformy. Kolejna grupa wspierająca dotychczas Platformę,w tym przypadku lemingi, ją porzuca a na jej czele pojawia się wyraźny jednoznacznie z popkulturą kojarzący się lider - Paweł Kukiz. Kukiz jest jak najbardziej na czasie i doskonale nadaje się na ikonę ruchu oburzonych lemingów.

Po pierwsze, jest on ucieleśnieniem obudzonego leminga, który otrząsnął się z drzemki, dostrzegł swój błąd i oszustwo i postanowił coś zrobić. Dlatego też Kukiz jest doskonałym koniem pociągowym dla ruchu zbałamuconych przez Platformę oburznych.

Po drugie, jego działalność jest typowym przejawem aktywności obywatelskiej, niezbędnej w demokracji.

Po trzecie, jest to dalszy ciąg procesu realnej demokratyzacji rozpoczętego przez Marsze Niepodległości i Marsze dla TVTrwam. Proces będzie się rozwijał, bo jest nie do zatrzymania a różne ruchy w ramach tego procesu znalazły właściwe sobie hasła,etykiety bądź ikony:

Ściśle polityczne grupy mają Marsze Niepodległości - 11.11.
Środowiska radiomaryjne skupiają się wokół swego lidera o. Tadeusza Rydzyka i Marszów na rzecz TVTrwam i hasła "Nie oddamy wam Telewizji Trwam".
Środowiska aktywistow PISowskich skupiają się wokół Kaczyńskiego i rocznic smoleńskich i partycypują w innych inicjatywach.
No i teraz lemingi mają swoją ikonę w postaci Pawła Kukiza i JOWów. Swojego Mojżesza, ktory ich wyprowadzi z platformerskiej pułapki ułudy.

Jeśli to wszystko zsumujemy to okaże się, że mamy wszystkie elementy składające się na potencjał niezbędny do dokonania zmian w skali społecznej.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: Kukiz - Mojżesz lemingów

Dlaczego wszystko opiera się na sporze i wyszydzaniu. Dlaczego nie znajdzie się choć jeden polityk, jeden mówca, który powie: wszyscy jesteśmy Polakami i lemingi i słuchacze radia Maryja i narodowcy i zwolennicy związków partnerskich i Ci których to kompletnie nic nie obchodzi. Dlaczego choć jeden polityk nie powie: mam inne zdanie niż Twoje ale szanuje Twoje poglądy, bo tak samo jak ja jesteś Polakiem i masz prawo do swoich wniosków.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: Kukiz - Mojżesz lemingów

KiK

Ludzi nie interesuje gadanie, interesuje ich władza. A Polacy są dodatkowo społecznie chorzy, nie mają własnej prawdziwej elity, więc od kogo mają się uczyć. Zajrzyj człowieku do ostatniego " sieci" i poczytaj rozmowę z prof. Grażyną Ancyparowicz to się przekonasz co do natury systemu. Wiedza jest, tylko trzeba po nią sięgnąć.
A warto też zauważyć, że demokracja wiąże się z konfliktami, tyle, że są to konflikty cywilizowane, polegające na konfrontacji poglądów i idei.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum

Czy ktoś ma dowody ? (4 odpowiedzi)

Na aresztowanie w stanie wojennym łowcy absurdów vel Zetjot ?

Nowy rok (3 odpowiedzi)

Znienawidzony Tusku żebyś Ty zniknął z tego świata to byłoby najlepsze życzenie na nowy rok

Fajnopolacy chcą popolemizować ? Proszę bardzo, jestem do usług (3 odpowiedzi)

Kiedyś popularne było przewidywanie powtórki Budapesztu w Warszawie, teraz, po zwycięstwie Trumpa...