LISTOPADOWE I GRUDNIOWE Mamusie 2011 część 12

Linki do poprzednich wątków:
http://forum.trojmiasto.pl/LISTOPADOWE-I-GRUDNIOWE-Mamusie-2011-czesc-11-t252662,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/LISTOPADOWE-I-GRUDNIOWE-Mamusie-2011-czesc-10-t250050,1,160.html
http://forum.trojmiasto.pl/LISTOPADOWE-I-GRUDNIOWE-Mamusie-2011-czesc-9-t246683,1,160.html
http://forum.trojmiasto.pl/LISTOPADOWE-I-GRUDNIOWE-Mamusie-2011-czesc-8-t244852,1,160.html
http://forum.trojmiasto.pl/LISTOPADOWE-I-GRUDNIOWE-Mamusie-2011-czesc-7-t242138,1,160.html
http://forum.trojmiasto.pl/LISTOPADOWE-I-GRUDNIOWE-Mamusie-2011-czesc-6-t240212,1,160.html
http://forum.trojmiasto.pl/LISTOPADOWE-I-GRUDNIOWE-Mamusie-2011-czesc-5-t238350,1,160.html
http://forum.trojmiasto.pl/LISTOPADOWE-I-GRUDNIOWE-Mamusie-2011-czesc-4-t236884,1,160.html
http://forum.trojmiasto.pl/LISTOPADOWE-I-GRUDNIOWE-Mamusie-2011-czesc-3-t235128,1,160.html
http://forum.trojmiasto.pl/LISTOPADOWE-I-GRUDNIOWE-Mamusie-2011-czesc-2-t233924,1,160.html
http://forum.trojmiasto.pl/LISTOPADOWE-I-GRUDNIOWE-Mamusie-2011-t229627,1,160.html

LISTOPAD:

1.Basieniak - 2.11 - Coombe Women's Hospital - CÓRECZKA Weronika
2.Fiffi - - 2/3.11 - SYNEK Bartek
3.kamilka85 - 4.11 - CÓRECZKA Zuzia
4.biedronka24 - 5.11 - SYNEK
5.kaasiak - 7.11
6.3oko - 8.11 - Szpital Redłowo - CÓRECZKA
7.kasiaka - 11.11 - Szpital Redłowo - CÓRECZKA
8.ramona178 - 12.11 - CÓRECZKA
9.MamaMikołaja - 13.11 - Szpital Kliniczna - CÓRECZKA Helenka
10.Wojtkowa29 - 18/21.11 - SYNEK
11.paola89 - 21.11 - CÓRECZKA Lena
12.Lewcia - 21.11
13.Estopka - 22.11
14.aglow - 22.11 - Szpital Redłowo - SYNEK Antek
15.mrenda - 25.11 - Szpital Zaspa
16.Modzelka - 28.11
17.jodan - 29.11 - Szpital Redłowo - CÓRECZKA

GRUDZIEŃ:

18.AGA111 - 1.12 - Szpital Wojewódzki Elbląg
19.kati:) - 2.12 - National Maternity Hospital
20.gosia24 - 6.12 - Szpital Wejherowo
21.aniol184 - 11.12 - Szpital Kliniczna - CÓRECZKA
22.agusia85 - 12.12
23.Lysmonka - 13.12 - Szpital Wejherowo - SYNEK
24.ania13 - 18.12 - Szpital Zaspa - SYNEK
25.zanetucha83 - 24.12 - Szpital Lębork
26.Olcia529 - 26.12 - SYNEK
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: LISTOPADOWE I GRUDNIOWE Mamusie 2011 część 12

Oscar kiedy skonczyl 6 miesiecy, zaczal spac w swoim pokoju. Jak maly sie urodzi, to tak jak Oscar...na poczatku bedzie spac u nas w koszyku, a jak skonczy 6m, to przeniesiemy Go do pokoju Oscara.
A z kapaniem...to planujemy tak, ze ja bede kapac dzidzie, a maz Oscara, albo najpierw Oscara, a potem dzidzie razem.

Rozmawialam dzis z kolezanka u ktorej rózniac miedzy jedym a drugim dzieckiem wynosila rok i 3 miesiace i ona tez na poczatku wyprowadzila sie do drugiego pokoju z maleństwem ale po paru dniach wrocili do starszego bo widać bylo ze jest mu przykro ze rodzice spa z maluchem a on sam i zawsze nad ranem przyłaził do ich wyra. Na początku jedno dziecko budziło drugie ale po jakims czasie sie przyzwyczaili. Ja chyba zaryzykuje i sie wyprowadze do 2

SPOTKANIE W GDAŃSKU - 1WSZY TYDZIEŃ SIERPNIA

Cześć dziewczyny! Widzę, że Gdynianki szykują się na spotkanie, więc proponuję, żeby i mamuśki z Gdańska się spotkały. Dokładny termin i miejsce do ustalenia.
Dziś przeżyłam szok, kiedy po tygodniu spędzonym w lesie (bez dużego lustra) zobaczyłam swój brzuch. Zrobił się ogromny, hi hi hi. To oznacza, że wielka stopa rośnie :)
A propos wspólnego mieszkania dzieci: koleżanka zaraz po porodzie drugiego dziecka urządziła małej kącik u jej starszej siostry 4-latki. I bardzo sobie chwali to rozwiązanie. Co do mnie, nie mam jeszcze doświadczenia w tych sprawach, bo to moje pierwsze :)

Pozdrawiam i czekam na odzew w sprawie spotkania

Nasza córa od 3 miesięcy śpi sama w pokoju, a my w dużym - bo mamy tylko 2. I póki co planujemy wstawić do dużego pokoju łożeczko dla Maluszka, tak by mieć bliżej z karmieniem i by zapewnić spokojny sen starszemu dziecku. a jeśli chodzi o kąpiel to znając życie i tak pewnie będą dzieci o różnych porach chodzi spać, więc najpierw jedno a potem 2. u nas i tak kąpielą zajmuje się tylko mąż, a ja karmię, więc pewnie się jakoś podzielimy. czas pokaże
a my właśnie wróciłyśmy z córą ze spaceru po bulwarze-o matko, ile ludzi. No i cała masa ciężarówek:)

U nas tak jak u AGI111 .Miki jeszcze śpi z nami w sypialni, ale po wakacjach chcę wykorzystać moment (wrócimy po 2 tyg nieobecności i spania w różnych obcych miejscach)i już go kłaść w jego pokoiku.Na tę chwilę śpi tam w ciagu dnia i bez problemu zasypia. W nocy mam go przy sonbie, bo niestety jeszcze raz , a czasem nawet dwa razy nad ranem pije mleko i wole podac butle przez szczebelki;) i spimy dalej.Nie chce mi się biegac do innego pokoju.Helenka zajmie jego miejsce po prostu, ale wczesniej Miki będzie miał 2 miesiące na przestawienie i przyzwyczajenie się do sojego pokoiku. Nie wiem jak to przebiegnie. Troche się martwie, że nam tak gładko nie pójdzie hi hi, zobaczymy.
Moja przyjaciółka ma maluchy 1, 1m różnicy i śpia razem wszyscy w jednej sypialni.Dzieci się nie budzą , bo sa przyzwyczajone do hałasu.Z kąpaniem i jedzeniem to pewnie w praniu wyjdzie, trudno zaplanowac.Wszystko zależy od tego jaki będzie ten nowonarodzony:) ale też sobie nie wyobrażam jak będziemy kąpac mała , kiedy Miki obok ciekawski musi wsadzic te swoje łapki wszędzie, a najlepiej cały się wepchnąc.Poza tym maluszki strasznie na poczatku krzyczą podczas kąpieli, pewnie będzie akcja, że mała będzie się darła , a Miki razem z nią ze strachu ,że coś się złego dzieje hahahah. Pociesza mnie tylko fakt, że nie ja pierwsza ...:)

no dokładnie, początki nie będą łatwe...
pocieszam się, że noworodek na początku dużo spi :)

Moja siostra ma obecnie 3 letnia córkę i 5 miesięcznego synka. U niej wygląda to tak, że jedna ręka karmiła starsza a drugą trzymała przy cycu malego. Najpierw kapała starsza i sadzała ja przez bajkami, dopiero potem zabierała się za kąpiel małego i od razu po kąpieli był oczywiście cyc. maly przy cycu zasypiał, więc dawała kolacje córce i kładla ją spać.

Co do osobnego/wspólnego spania czytałam różne opinie. zapewne u każdego co innego się sprawdziło. jedna koleżanka twierdzi, że dobrze, by dzieci od początku razem spały, bo przyzwyczajają się do siebie i hałasu a inni wręcz przeciwnie. Nie wiem co u mnie się sprawdzi, ale Filip obecnie spi jeszcze z nami w pokoju. Po wakacjach przenosimy, go z lóżeczka do dużego łózka i drugiego pokoju a planowałam, by maluszek spał z nami, bo nocne karmienie itd.... pozyjemy zobaczymy. tez mam malego pietra :D

witam niedzielnie
mam pytanie do mamus ktore tak jak ja beda mialy drugie bejbi a pierwsze jeszcze jest małe:
myslalyscie juz jak zaplanowac kwestie kąpieli i spania? my mamy 2 pokoje, na razie spimy w 3 na kupie ale od wrzesnia wyprowadzamy sie od młodego i bedziemy z maleństwem w drugim pokoju z kołyską, bo chyba inaczej jeden drugiego w nocy bedzie budził...wogole nie wyobrazam sobie jak bedzie wygladało sniadanie: jeden kanapeczke, obok ja z cyckiem karmie drugiego, starszak rzuca jedzeniem etc, istny armagedon sie zapowiada!

ufffffffffffff ja zgagi Bogu dzięki nie mam :p

hej, ja zgage mam od poczatku ciazy, jak juz nie moge wytrzymac biore Reni

Cześć dziewczynki !

Ja również się pisze na sierpniowe spotkanie :) oczywiście to zależy kiedy bo mąż planuje w sierpniu urlop, ale to się jeszcze zobaczy kiedy...

Te ruchy co czułam w 16 tc to faktycznie były już ruchy malucha. Tylko jeszcze takie delikatne. Od paru dni natomiast maluch naprawdę mocno mnie kopie, aż się boje pomyśleć co to będzie w wyższym stadium ciąży.

Wczoraj pospacerowałam z mężem po Monciaku, a tam same laski w miniówach tyłek odsłaniających, szpile na 15 cm, wymalowane jakby szły na ulice pod latarnię ;) więc palnęłam do męża bo chciałam sprawdzić reakcje "zobacz Misiu jakie tu laski a ja taki brzuchol wystający, w japonkach, wyglądam jak świnka"
Po słowie świnka maluch sprezentował mi takiego kopniaka że aż się zgięłam ! Poważnie ! Nie sądziłam że w takim tygodniu może mnie szkrab tak mocno walnąć hehehe
Dziś natomiast jest nadaktywny, ciągle się wierci, kopie tak że mi ciężko wstać z kanapy. Z pozycji leżącej jak chcę wstać to muszę dłuższą chwilę posiedzieć bo inaczej mi się dostanie w środku ;)

A tak się cieszyłam na początku że ktokolwiek tam siedzi to będzie mały i cichy leniuszek :) po Mamusi, a jak na razie wszystko wskazuje że będzie miał po Tatusiu ADHD (Mąż nie ma ale zachowuje się jakby miał hehehe)

Pogoda dzisiaj u mnie beznadziejna cały dzień jestem śpiąca.
Pozatym o 3 w nocy dzwonił do mnie kolega męża hmmm żeby porozmawiać o tym jak się odżywiam i jak się czuje w ciąży hahaha czaicie ??? co za typ, znalazł sobie porę na dyskusje z ciężarną.
Przez niego nie mogłam zasnąć, malucha też mi zdenerwował bo od razu zaczął kopać

Fiffi, masz rację - ciąża to piękny okres. Ja mam w tej ciąży dużo większy brzuszek - taka spora piłeczka już przede mną - ale najważniejsze, że ta Gwiazdka w brzuchu tak cudnie kopie:).
A spotkanie koniecznie. My chodzimy często z koleżankami do galerii Malucha w Gdyni na spotkania mamusiek z małymi dziećmi i jest baaardzo fajnie. Więc spotkanie ciężarówek - my piszemy się od razu.
a zgagi też nie miewam. rwa kulszowa mi wystarczy:)

To ja na chwilę-zgagę mam na szczęscie rzadko,ale mozna wziąsc rennie,albo migdały nie obrane.

Dziewczyny z mojej obserwacji i doświadczenia wynika,że dziewczynki niestety to większy brzuszek i pod koniec ciąży byłym okrągła na buzi,a chłopiec miej się tyje u mnie jak narazie tylko 3kg.Ostatnio rozmawiałam z dziewczynami w ciąży u lekarza i rzeczywiście która czekała na chłopca mały brzuszek,a dziewczynka duży.Może się mylę,ale jak narazie się sprawdza.

Nie należy się martwic,ciąża to najpiękniejszy czas dla kobiety.Czy brzuszek mały czy duży każdy piękny:))))

A w sierpniu spotkajmy się na kawie,byłoby wesoło w jednym miejscu same ciężarne :))

My po usg prenatalnym już ostatnim na szczęście wszystko dobrze synuś potwierdzony! na początku odwrócił się do nas plecami ale później był łaskawy i pokazał się w całej okazałości najśmieszniejsze było jak bawił się języczkiem wytykał do nas i chował haha aż ginekolog się śmiała zrobiła nam przy okazji usg 4D ale ślicznie wszystko widać uszka oczka nosek buźkę i serduszko 4 komory przepływ krwi szok cudo normalnie śliczny ten nasz synuś chyba będzie Sebastianek :-) ps jakie macie sposoby na zgagę bo męczy ostatnio okropnie :-(

MamoMikolaja nie martw sie - ja na pewno jestem cięższa od Ciebie mimo ze przytyłam 3kg, to przed ciaza 20 :D:D:D. ale mam to w dupie

Mamo Mikołaja nie przesadzaj :D widocznie Helenka potrzebuje smakołyków i super, że wszystko jest dobrze:)

Fiffi no tak wyszło, ale teraz mamy gości i synek znajomych jest super, a ile gada WOW ;)

Słoneczngo weekendu Kochane ;)

Aga ślicznie wyglądasz i zazdroszczę bycia na naszej polskiej plaży :)

No to ja w sumie mam dobrze, bo mój mąż w sumie robi wszystko sam i jeszcze na mnie krzyczy jak chcę mu pomagać...dziś była jazda o obcinanie paznokci u stóp, bo ja chcę robić to sama gdyż mam takie łaskotki, że nie dam sobie stóp dotknąć, a on mówi, że uciskam maluszka wtedy i on mi to zrobi i dyskusja hahahah:) ale postawiłam na swoim, bo jeszcze sięgam do stóp:D

Ja standardowo zgaga, zgaga i zgaga, dziś o 4.30 nawet mnie obudziła:/

no i pochwalę się moim brzuchem
oto i on

image

Uploaded with ImageShack.us

a ja dziś zdycham :( maluszek uciska mi na narwy krzyżowe i chodzę jak połamana :(((( do tego przez pogodę jestem senna i czuje się fatalnie... a mój synek dzis jak nakręcony :o

Ja właśnie wróciłam z połówkowego, szystko dobrze i potwierdzona w 100% Helenka:)
Przytyłam 11kg MASAKRA! Jestem chyba najgrubsza na forum hehehhe .Ale powiem Wam szczerze, że sobie nie żałuję, lodziki , casteczka, czekoladki itd., to pewnie dlatego...

3oko-to super,że glukoza wyszła ok.

Basieniak-będzie dobrze,szkoda,ze mieszkasz tak daleko.Ja wiem co to znaczy siedziec w domku sama,w pierwszej ciąży musiałam isc na zwolnienie,bo dzieci w przedszkolu ciągle kichały i byłam wiecznie chora.

Kati:)-więcej pozytywnego nastawienia:)z maluszkiem wszystko ok.

Ja wczoraj miałam ostre starcie z mężem(niestety mężczyzni mają gdzieś,że kobieta w ciązy i trzeba ją denerwowac),a ja wszystko w domu robię aż siły brakuje.Kobiety to mają w życiu ciężko:/

Troszkę się śpieszę z praniem ubranek itd.bo moja córka idzie do zerówki,więc chcę potem tylko jej poświęcic czas dlatego będę miała już wszystko gotowe.Myślę,ze teraz w sierpniu kupię jeszcze dla siebie parę rzeczy do szpitala.

Kochane miłego słonecznego weekendu :)))

Inne tematy z forum

Wakacje z dziećmi (122 odpowiedzi)

nie mamy pomysłu na tegoroczne wakacje z dziećmi 5,5 lat i 3 lata byliśmy w zakopanym i...

Urlop niani (65 odpowiedzi)

Dziewczyny, Czy płacicie pensje niani podczas urlopu? Pozdrawiam

7latek nie chce czytać (34 odpowiedzi)

Mój syn mimo znajomości wszystkich liter nie chce czytać. Nie umie,nie chce złożyć wyrazu w...