LISTOPADOWE I GRUDNIOWE Mamusie 2011 część 5

Linki do poprzednich wątków:
http://forum.trojmiasto.pl/LISTOPADOWE-I-GRUDNIOWE-Mamusie-2011-czesc-4-t236884,1,160.html
http://forum.trojmiasto.pl/LISTOPADOWE-I-GRUDNIOWE-Mamusie-2011-czesc-3-t235128,1,160.html
http://forum.trojmiasto.pl/LISTOPADOWE-I-GRUDNIOWE-Mamusie-2011-czesc-2-t233924,1,160.html
http://forum.trojmiasto.pl/LISTOPADOWE-I-GRUDNIOWE-Mamusie-2011-t229627,1,160.html

LISTOPAD:

1.Basieniak - 2.11
2.Fiffi - - 2/3.11
3.kamilka85 - 4.11
4.biedronka24 - 5.11
5.kaasiak - 7.11
6.3oko - 8.11
7.kasiaka - 11.11
8.ramona178 - 12.11
9.paola89 - 21.11
10.mrenda - 25.11
11.Modzelka - 28.11
12.jodan - 29.11

GRUDZIEŃ:

13.AGA111- 1.12
14.kati:) - 5.12
15.gosia24 - 6.12
16.aniol184 - 11.12
17.agusia85 - 12.12
18.zanetucha83 - 24.12
19.Olenka_21 - 24.12
20.Olcia529 - 26.12
21.bauaganiarka - 31.12
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: LISTOPADOWE I GRUDNIOWE Mamusie 2011 część 5

ja tez sie troche obawiam opieki w szpitalu podczas porodu, bo troche sie nasluchalam od znajomych, wszystko jest dobrze jak nie ma komplkacji ale jak juz sie cos dzieje to..;/

wiem kati, w sobotę sytuacja mam nadzieję, że mi się rozjaśni, a tak chciałam mieć ten rh+ wrrrrrrrrr, ale standard ja musiałam mieć - :)))
czasami się zastanawiam jak tu urodzić jak ja nie do końca tym ludziom ufam...a tak byłam zadowolona z tych wizyt w szpitalu i nie wiem czemu mi się to wszystko teraz zmieniło

basieniak ja w zadne slowo irlandzkich lekarzy nie wierze, zapytaj polskiej lekarki, bedziesz miala pewnosc

ja się zapytam polskiej ginki, bo przecież dla irlandzkich lekarzy to wszystko w ciąży jest normalne, a jeszcze raz będą robić mi badania na grupę krwi w 32tc

Cześc kochane ;)
Oleńka to się załatwiłaś, życzę szybkiego powrotu do zdrowia, a teraz do łóżka ;)

Ja dzisiaj znowu miałam gorszy dzień, ale chyba podbrzusze mi się troszkę powiększyło ;) już nie mogę się doczekać pn....
Ja też jeszcze żadnych badań nie mam zrobionych, liczę ze dostanę skierowanie,a jak nie to pozostaje prywatnie ;(

aguś wydaje mi się, ze pewnie ta poroniona fasolka miała grupę faceta i dlatego koleżanka musiała dostać przeciwciała. Dobrze, że zbadali i jej podali te przeciwciała.
Badanie krwi na przeciwciała miałam robione 3 rzay w trakcie trwania ciąży.Nie wiem jak tam inni.

witam

moja koleżanka ma RH- a jej chłopak RH+ i dostała pierwszy raz przeciwciała po poronieniu a w 2 ciąży chyba pod koniec ciąży. na 100% robila co miesiąc jakies badanie krwi i sprawdzała czy wszystko OK.

popytajcie ginekologa, bo wiem, że rózny RH nie jest bezpieczny dla ciąży.

no to w Irlandii raczej będzie tak, że zbadają krew dziecka po porodzie, bo w ulotce jest, że mają 72h na podanie tego...dziwny ten kraj, tak naprawdę mój często mówi, że czuje się odstawiony na boczny tor przez szpital, nawet nie mógł być przy rozmowie z położną choć w połowie to przecież jego dziecko

a nawet jak określimy mu grupę krwi to raczej w szpitalu tego nie uznają, ale i tak podpytam ginkę, bo nic nie kumam

No tak Basieniak ale z tego co ja wiem, gdy mąż ma + i dziecko ma grupe męża to wtedy się podaje przeciwciała po porodzie. Wszystko tak naprawdę zależy od tego jaką grupę ma mąż.Moja córcia miała moja grupę krwi czyli - i nie dostawałam żadnych przeciwciał.
Ja myślałam, że gin zawsze pyta o grupę męża, nawet w karcie ciąży jest rubryczka do wypełnienia więc wydaje mi się, że Twój mąż będzie musiał ustalić jaka tą grupe ma. chyba, że dopiero po porodzie zbadają szkraba i jeśli będzie inna grupa krwi niż Twoja to wtedy Ci dadzą przeciwciała. Też jest taka opcja.
Nie wiem jak jest tam u Ciebie na Irlandi.

W trakcie trwania ciąży z pierwszym dzieckiem nie przyjmujemy przeciwciał chyba, że wykonuje się amniopunkcję(pobranie wód płodowych), zaś w drugiej ciąży, jeśli w pierwszej podano Ci przeciwciała bo dziecko miało grupę krwi męża pewnie się podaje, zeby organizm nie zwalczył fasolki. Z tego co ja słyszałam.

ja nie wiem, w sobotę się zapytam się polskiej ginki, wyżej napisałam co powiedział mi irlandzki lekarz...z tego co ja słyszałam to z pierwszą ciążą będzie ok, ale z drugą może być źle jak tych przeciwciał się nie dostanie...zobaczymy w sobotę

A tych przeciew ciałnie podaje sie podczas ciąży???? sprawdz to dokładnie i skonsultuj z polskim lekarzem,bo u mnie w rodzinie też byly przypadki ze matka dziecka miala Rh- i podczas cieżcy cos przyjmowała by u dziecka nie było konfliktu.
tu takie krótkie info na ten temat:
http://www.modne.biz/ciaza/konflikt-serologiczny.html

aaa i jak w szpitalu powiedziałam, że miałam krwawienie w 11tc to lekarz do mnie, że to nie ważne, bo to nie była krew dziecka, ale zapewne moja...dzięki Bogu mam tu polską ginką, bo chyba wpław bym uciekała do Polski;)

Kasiaka tak mi powiedział lekarz w szpitalu w Irlandii, że jak mam Rh- i zdarzy się wypadek np. samochodowy albo przycisną mocno mnie pasy bezpieczeństwa, albo jeszcze wiele innych sytuacji gdzie może nastąpić krwotok i może to być krew dziecka to natychmiast szpital i podanie mi przeciwciał, nawet ulotkę mi dali.

W sobotę będę u polskiej ginki to się zapytam czy mój powinien zrobić grupę krwi, bo nie wie jaką ma, a w szpitalu jego grupa ich nie interesowała. Najlepsze, że w Irlandii zwykły GP nie zrobi tego badania, bo tylko szpital to robi, ale mam nadzieję, że w polskiej klinice się uda.

Zanetucha to sie duzo nie pomyliłam. Pisałam tu do Ciebie ostatnio, że wcale mnie nie zdziwi jak sie okaże, że skończyły się jakieś limity. No i miałam rację. No ale dobrze przynajmniej, że masz możliwość, żeby iść do ginki państwowo przynajmiej koszt wizyt Ci odpadnie.To dobrze.

Oleńka bardzo współczuję. Ty nie myśl o pracy tylko o rosnącej fasolce. Trudno Twoi współpracownicy muszą to zrozumieć. Życzę szybkiego powrotu do zdrowia.Powiem tylko jedno,,Do łóżka i leżeć":)

Basieniak jak to groźnie brzmi w razie wypadku. Nie chcę wiedzieć nawet o co chodzi gince. Nie będzie żadnego wypadku.Fasolka ma się cudnie rozwijać. A Twój mąż jaka ma grupę krwi?

ja też się dowiedziałam,że nie dostalam skierowania na badania na NFZ ostatnio bo lekarz wyczerpal limit :/ a co mnie to obchodzi?on nie ma limitu, to ja nie mam mieć badań i nie wiedzieć czy z moim dzieciątkiem jest ok?chore to jest i tyle! będę sobie robiła prywatnie wszystkie badania pomimo tego, że są drogie! Po co ja płacę składki skoro nic z tego nie mam!?

żanetucha dziękuję :*

Oj Oleńka ale się załatwiłaś :(
Życzę szybkiego powrotu do zdrowia.

Byłam dziś u mojej ginki odnośnie tych badań, dlaczego ja mam prywatnie a inny państwowo...
dowiedziałam się że nie mogłam ich dostać na skierowanie bo chodzę na prywatne wizyty. bo ale 27 maja mam już państwową wizytę u niej, więc mówię że rownie dobrze mogłaby mi wtedy je przepisać. A ona na to że nie może bo już wyczerpała limit badań w funduszu aż do któregoś tam lipca...
Krew mnie zalewa jak słysze takie pieprzenie... płacimy ciągle na ten cholerny fundusz i w zasadzie nic z tego nie mamy- przynajmniej ja !

ja też mam Rh- i mój mąż nie robi grupy krwi, mi mają ją tylko powtórzyć w 32 tc, ale zapytam się ginki jak to jest, no i jedynie jak będę miała jakiś wypadek to od razu mam się zgłosić, aby dostać te przeciwciała

Oleńka to nie za ciekawie u Ciebie się skończyło

hej dziewczynki, ja jestem już prawie w 9 tyg i żadnego skierowania na żadne badania nie dostalam,aż już jestem zaniepokojona..no,ale w koncu wybrałam lekarza - doktora Kiełkowskiego :)

a tak z mniej przyjemnych rzeczy.....wlasnie wrocilam od lekarza, mam zapalenie płuc :( niestety antybiotyki i co najmniej tydzień zwolnienia póki co...w pracy mnie zatłuką :(

mrenda masz rację mam RH- ale myślałam, że nawet jak facet ma - a kobieta + to też się robi. Nie wiem?W każdym razie u nas wyszła ta niezgodność serologiczna ale bez obaw. Nasze pierwsze dziecko ma moją grupe krwi więc nawet przeciwciał nie dostawałam.

a ja dzis jade na usg i na sama mysl serce mi wali...

image

image

image

Inne tematy z forum

Sprawdzone sposoby na odchudzanie:) (71 odpowiedzi)

Cześć Dziewczyny! Podzielcie się swoimi sposobami na skuteczne odchudzanie:) Ja muszę zrzucić aż...

Pompa ciepła (23 odpowiedzi)

Czy któraś z Was ogrzewa dom za pomocą pompy ciepła? Jeśli tak, to (jeśli można zapytać ;)),...

Naprawa zabawek (13 odpowiedzi)

Czy może któraś z mam wie czy jest gdzieś zakład naprawiający zabawki na baterie? Z góry dziękuję...