LISTOPADOWE I GRUDNIOWE Mamusie 2011 część 6

Linki do poprzednich wątków:
http://forum.trojmiasto.pl/LISTOPADOWE-I-GRUDNIOWE-Mamusie-2011-czesc-5-t238350,1,160.html
http://forum.trojmiasto.pl/LISTOPADOWE-I-GRUDNIOWE-Mamusie-2011-czesc-4-t236884,1,160.html
http://forum.trojmiasto.pl/LISTOPADOWE-I-GRUDNIOWE-Mamusie-2011-czesc-3-t235128,1,160.html
http://forum.trojmiasto.pl/LISTOPADOWE-I-GRUDNIOWE-Mamusie-2011-czesc-2-t233924,1,160.html
http://forum.trojmiasto.pl/LISTOPADOWE-I-GRUDNIOWE-Mamusie-2011-t229627,1,160.html

LISTOPAD:

1.Basieniak - 2.11 - CÓRECZKA Weronika
2.Fiffi - - 2/3.11
3.kamilka85 - 4.11
4.biedronka24 - 5.11
5.kaasiak - 7.11
6.3oko - 8.11
7.kasiaka - 11.11
8.ramona178 - 12.11
9.paola89 - 21.11
10.mrenda - 25.11
11.Modzelka - 28.11
12.jodan - 29.11

GRUDZIEŃ:

13.AGA111- 1.12
14.kati:) - 2.12
15.gosia24 - 6.12
16.aniol184 - 11.12
17.agusia85 - 12.12
18.zanetucha83 - 24.12
19.Olcia529 - 26.12
20.Tripgirl - 30.12 (07.01)
21.bauaganiarka - 31.12
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: LISTOPADOWE I GRUDNIOWE Mamusie 2011 część 6

kati, kapia przed wyjsciem ze szpitala, przynajmniej w coombie, a jak poprosisz polozna to przyjdzie do ciebie i pokaze ci jak kapac w twoim pokoju gdzie lezysz z dzieckiem. ja tez nie jestem za kapaniem codziennym dziecka, bo ma ochronna warstwe, a poza tym sie nie brudzi taki maluch. codzienne kapiele tylko wysuszaja niepotrzebnie skore. a nie kazde dziecko dobrze znosi oliwke. moje np nie, ani pudru do pupy, ani sudocremu. ja uzywalam przy kazdej zmianie pieluchy wlasnie masci bepanthen no i wycieralam pupke do sucha i nigdy nie mialy zadnych odparzen. zawsze jest tak, ze jedni sa za inni przeciw. musisz sama decydowac i kierowac sie intuicja, pozostaje metoda prob i bledow.

image

image

image

jeszcze nie..ja mieszkam w irlandii i tutaj dzieci nie myja w szpitalu(w kazdym razie tak slyszlam)

może i ma ja tam nie wiem :)

ale nawet w szpitalu maluchy sa myte codziennie i w domu rowniez przy pierwszym jak i drugim dziecku tak robiliśmy :)

a chodzisz do szkoly rodzenia ?

podobno maluszek ma na sobie blonke i przez pare dni nie powinno sie go myc..

a kto ci to powiedział ;) ?

ja slyszalam ze przez pierwsze pare dni nie powinno siie kapac dziecka

Ja robiłam dwa lata temu usg 4D w Gdyni w przychodni za 160zł zdjęcia i płytka.Teraz niewiem czy zrobie,zobaczę.

Mrenda,imion jest dużo,wpisz sobie w wyszukiwarkę.Ja mam córki które mają imiona jak kwiaty,Lilia i Dalia.Wszystkich to dziwi a dla mnie są wyjątkowe.

Polecam dla nas w szpitalu i po porodzie:jednorazowe majtki(kupiłam w akpolu,bardzo przydatne).Duże podpaski,tantum rosa do przemywania rany ,albo ja używałam przez pierwsze dni mydło dove ogórkowe(dobrze suszyło ranę).Nie polecam herbatki koperkowej dla kobiet karmiących(straszne się puszcza gazy).Elektronicza niania super jak macie duzy dom lub wyjezdzacie na wakacje(mi służy do tej pory).Łóżeczko turystyczne przydaje się.Leżaczek-bujaczek bardzo pomocny nawet podczas pierwszego karmienia deserkiem bo dziecko jeszcze nie siedzi w krzesełku.Stanik do karmienia-dla mnie bez uzyteczny(małe piersi,a te staniki były jak wielkie worki,używałam zwykłego).Laktator polecam elektryczny,ręcznym się można wykończyc(w moim przypadku :))Na bolące sutki i pogryzione masc bepantem(nie krem tylko masc).

Dla dziecka vit.D przepisuje na receptę pediatra podczas pierwszej wizyty i witamine C w kropelkach np.cebion

Do przemywania pępka polecam spirytus rozcięńczony,gencjana stosowana w szpitalach brudzi ubranka(więc radzę wziąsc do szpitala gorsze).Do kąpania przez pierwsze dni najlepiej w parafinie kilka kropli,lub mąka ziemniaczana.Ja po mies.wprowadziłam nivea(jonhson uczylił mi dziecko).Oliwkę stosowałam też nivea,nie polecam bambino jest żółta i brudzi ubrania.Na pośladki krem sudokrem lub laminag zielony.

to narazie tyle,ale chętnie się jeszcze podzielę w razie pytań.

z tego co czytalam na ich stronce, to usg jest robione przez 2 lekarzy i oboje maja dobre opinie

tez zastanawialam sie nad tym grouponem (normalnie np w Invikcie kosztuje 300zl), ale doczytalam ze to usg robi lekarz z nienajlepsza opinia no i nie wiem...

http://www.groupon.pl/in/.amhle8?nlp

dziewczyny ja dzisiaj na gruponie zamowilam sobie badanie usg 4d za 199 zl..oferta jest chyba tylko dzisiaj..nie wiem ile kosztuje normalnie wiec nie wiem czy to dobra oferta

dziewczyny, moze macie jakis link do zbioru imion, powiekszony juz o te nowe, modne imiona, jakby co, to poprosze:)

image

image

image

Mrenda dzięki, moi rodzice będą w sierpniu u nas to mama mi zwiezie potrzebne rzeczy, moja bratowa troszkę pomaga mi co jest potrzebne dla dzidzi, bo ja zielona jestem i nawet w sumie nie wiem o co bym mogła Ciebie spytać:/

Kati nie wiem:/

chcialabym kupic biustonosz, nie za drogi ale dobrej jakosci i najlepiej zeby mnie panie wymierzyly.. czy galeria we wrzeszczu bedzie odpowiedniana takie zakupy?

ja juz w glowie powoli sobie robie liste czego tu w irl nie ma a beede potrezbowac. na szczescie bede w polsce na 2 tyg latem to sobie wszystko kupie, ale dzieki za rady

tripgirl, nie chce cie martwic, ale byc moze wszystko przed toba, tzn. mdlosci itd. mi zawsze zaczynaly sie w 3 albo w polowie 3 miesiaca, a ty w 9 tyg jestes. ale oby nie, bo to nic przyjemnego.

image

image

image

kati i basieniak, pod koniec ciazy zaopatrzcie sie w tantum rosa do podmywania sie po porodzie, pomaga w razie niewielkich pekniec czy naciecia jakby co, a dla dzidzi w wit d3 w kropelkach, bo oni mowia ze nie trzeba, ze tyle co w mleku sztucznym jest to ok, ale lepiej podawac samemu, bo w ie od wrzesnia do konca marca malo slonca jest, latem tez nie rozpieszcza, takze...ja sobie przywozilam, a zaczyna podawac sie po 3 tyg zycia dziecka. jak mi sie cos przypomni to napisze, chyba ze wy macie jeszcze jakies pytania...

image

image

image

niestety pracowity weekend:/

ginka mi dała receptę na czopki na wymioty z Polski, ale chyba zrezygnuję, bo czuję się lepiej i więcej jem, dziękuję za propozycję, ale chyba jednak nic nie potrzebuję ;) no to udany weekend się szykuje:)

dlatego nie moge sie doczekac ruchow..wtedy bede miala pewnosc ze jest wszystko ok..

Inne tematy z forum

Dobry ortodonta (34 odpowiedzi)

dla osoby dorosłej, wada zgryzu, znacie kogoś?

Gdzie mozna poogladać filmy online?? (47 odpowiedzi)

Znacie jakąś darmową stronke z fajnymi filmami online?

księgowa?? czy warto? (44 odpowiedzi)

post dotyczył będzie pracy.. a właściwie jej zmiany...obecnie pracuję jako powiedzmy pracownik...