MALUSZKI I MAMUSIE LISTOPADOWE I GRUDNIOWE 2009 - CZ.66

Ewwa 07.10. - MAJA -1650g, 46cm, szpital Zaspa -> ptp 16.11
Sajwer 26.10. - IWA - 2400g, 48cm, szpital Zaspa -> ptp 14.11.
Alime 28.10. – MAJA - 3480g, szpital Wejherowo -> ptp 01.11
Basiab 28.10.- KRYSTIAN-4325g, 61cm ,szpital Zaspa->ptp. 12.11
Aleksandra27 02.11. - SZYMON - 3850g,57 cm- szpital Wojewódzki -> ptp 26.10
Olka1987 03.11- BŁAŻEJ- 3200g,54cm, szpital Redłowo ->ptp.02.11
Betrisa 05.11- EWA- 3515g,55 cm, szpital Swissmed -> ptp. 04.11
Warbuziaczek 05.11 -MILENKA- 4790g, 60cm, szpital Wojewódzki -> ptp.08.11
Eve 07.11 - ALEKSANDER - 3855g, 56 cm, szpital Kliniczna -> ptp.14.11
Megi1 07.11 - KONRAD - 3580g,56cm, szp. Wejherowo
Aga111 08.11 - FILIP - 3770g, 59 cm, szpital Wojewódzki ->ptp 09.11
Biedronka24 10.11 - OSCAR- 3520g, 50.5cm , szpital w Anglii -> ptp. 08.11
Kasia222 13.11- MARCEL - 3650g, 57cm, szpital w Niemczech -> ptp. 04.11
Salambo 14.11 - EMILKA - 3390g, 56cm, Szpital na Solcu-> ptp. 15.11
Paula81 15.11 - ZOSIA - 3400g, 59cm, szpital Zaspa -> ptp 05.11
Bogosia 15.11 -JAŚ - 2920g, 51cm, szpital Wojewódzki -> ptp 23.11
Agoosiaa 19.11 -LIDIA- 3110g, 53cm, szpital Wejherowo -> ptp.20.11
Gani 20.11 - AMELKA - 3990g, 57cm -> ptp 22.11
Martyna76 20.11 - MARTYNKA - 3680g, 57cm, szp. Kliniczna
Sara03 21.11 - PAULINKA - 2250g, 47cm, szpital Kliniczna -> ptp 26.12
Zabulka 22.11 -MAJA- 2440,55cm, szpital Wojewódzki -> ptp. 29.11
Agusia29 23.11 - OLIWIA - 3640g, 55cm - szpital Redłowo -> ptp 19.11
NataliaR 25.11 - MAKSIU - 3560g, 56cm, szp. Zaspa -> ptp. 27.11
Ojjka 28.11 - MARCELINA - 3890g, 52cm, szp. Kliniczna -> ptp. 27.11
LidiaM 01.12 - KASJAN - 3715g, 56cm,szp. Kliniczna -> ptp. 08.12
DominikaK 06.12 - dziewczynka szp.Wojewódzki -> ptp. 28.11
Basia7 6.12- DARIA- 4200g,58cm, szp.Redłowo
Moniall 07.12 - NIKODEM - 4020 g, 60 cm, szpital Zaspa
Izulucha 08.12 – BLANKA - 4500g, 58 cm, szp. Londyn ->ptp. 11.12
Crazy 09.12 – WERONIKA – 3145g, 54 cm, szp. Zaspa ->ptp. 08.12
Małgoś25 10.12 – AMELKA – 3595 g, 54 cm, szp. Kliniczna -> ptp. 12.12
Asikk 11.12 - LENA - 3650g, 58 cm, szp. Wejherowo ->ptp 28.11
Dorotaaaa 14.12 – NATALKA – 3420g, 56cm , szp. Zaspa -> ptp. 13.12
Kamila1869 14.12 - MAJA- 3030g, 53cm, szpital Zaspa -> ptp. 24.12
Medullah 19.12 - FRANEK- 3500g, 54cm, szpital Zaspa -> ptp. 05.12
Alexandra86 20.12 - MATEUSZ - 4040g, 56 cm, szp. Kliniczna
Monako 22.12 - MAJA - 3620g, 55cm, szpital Kliniczna -> ptp.4.12
Go-siak 23.12 - JAGODA - szpital Kliniczna
Mała ciężarówka 25.12- LIWIA – 4025g, 55cm,szpital Kliniczna-> ptp. 22.12
Kasia31 28.12 – AMELKA - 2810 g, 52 cm, szp. Kliniczna -> ptp. 31.12
Kiccek 28.12 – ZUZIA - 3670 g, 56 cm, szpital Wojewódzki -> ptp. 25.12

założyłam nowy wątek z Alexandrą i Basią7 na liście.

link do poprzedniego :
http://forum.trojmiasto.pl/MALUSZKI-I-MAMUSIE-LISTOPADOWE-I-GRUDNIOWE-2009-CZ-66-t220085,1,130.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: MALUSZKI I MAMUSIE LISTOPADOWE I GRUDNIOWE 2009 - CZ.66

Iza gratulacje :) jakoś przepiałam, że to już :)
na początku jest ciężko ale chwila moment i będzie ok. :))

u nas z nocnikiem też porażka, ale ja się muszę przyznać, że część tej sytuacji jest moją winą, ale od poniedziałku Emi idzie na 4 h do żłobka a tam wszystkie dzieci robią już na nocniczek, więc liczę na typowe w tym wieku naśladownictwo :)

M. ciężarówko mój nie jest odpieluchowany i chyba nigdy nie będzie :( uparciuch nie chce usiąść na nocnik czy nakładke na WC. Nie chce sikać tez na stojąco. Oczywiście zapytany gdzie robi się siku/kupke leci do łazienki i pokazuje na muszlę i to tyle w tym temacie :( porazka na calej lini :(
Nie zmuszam Go, bo nie chcę Go jeszcze bardziej zniechęcić... troche mi przykro jak czytam, że Wasze maluchy juz same lecą na nocnik i wołają- ja się chyba nigdy nie doczekam :/

Gratuluje IZA,Zycze duzo sił...i zdrówka

czy juz wszystkie dzieci odpieluchowane??
Ja nie mam chyba tyle cierpliwosci.Mała woła w dzien w domu siku ale czase i juz zawsze za pozno.Siada i nic nie robi ,wczoraj juz ja sila chcialam przytrzymac ,wstala i zrobila obok.i tak jest ciagle.kupki wogole nie kontroluje. i tak jak obserwuje to ona wogole nie kuma prawie ze idzie siusiu .w nocy leje w pieluszke ze szok,pielucha wazy z 2 kilo po nocy.czasem ja przebieram jak sie budzi .

i drugi problem : ostatnio budzi sie w nocy i przychodzi z kocem i misiami do nas do lozka.odnosze ją i przychodzi znowu.nie zawsze.....bo czasem spi cala noc.ale juz mnie to wkurza.napewno idzie jej trzecia trojka ale jak nie szly to tez tak było.

brak mi sił i cierpliwosci:/

Iza gratuluje!! :) ja też bym chciała mieć to za sobą już :) jednak druga ciąża to zupełnie co innego. Ważne, że Mała zdrowa, trzymajcie sie :)

Iza gratulacje. Ogarniecie zamieszanie, początki zawsze są trudne. Blanka też sie uspokoi :) Zazdroszczę, że masz poród za sobą :)

Iza gratuluje i fajnie, ze masz to juz za soba. Musze przeczytac Twoja relacje :).
Teraz kolej na mnie...

Iza....OGROMNE GRATULACJE:):):):):):):)

hej,

my juz w domku, relacja w atku wrz-pazdz nr 27, generalnie 3maliby nas 1 dobe, a tak to wczoraj wrocilismy plus lepiej sie znosi porod drugi...boli bardziej obkurcznie macicy i walcze o pokarm,choc cis nie mam, choc chialabym choc troszke ja karmic, na razie nie ssie piersi, bo sciagam i daje jej butla...

Blanka ok, choc ryczy razem z Nell i jest zazdrosna i to bardzo, ja wykonczona troszke ogarnieciem chalupy, bo mama mi mowi, ze mam wszysko miec tu i teraz, a mi wisi czasami, ze syf w kuchni...

dzis bylismy 1.5h na spacerze bo tu sa upaly...ps.Blanka pije z mleko Nell jak widzi jak karmie...no coz, zobaczymy. z nocnikiem wola jak zrobi czesto...

Ja tez malemu jeszcze zakladam pieluche jak gdzies idziemy. Kilka razy juz wolal i szukalismy szybko lazienki i nasiusial ladnie. Dzisiaj jednak nie bylo jak i powiedzialam mu, ze niestety nie ma w okolicy lazienki i niestety musial wysiusiac sie do pieluszki. Ale zeby zalozyc majtki to jeszcze, jeszcze...

Hej dziewczyny my własnie przechodzimy atak kataru i ja i Wera smarkamy ze hoho. Co u was sprawdza sie najlepiej na katar dla dziecka?
Z nocnikiem idzie coraz lepiej juz 2gi tydz siada co dzień i woła jak chce siusiu lub kupka :-) i u nas w domu i u dziadków i na dworze też mówi że chce ale na dwór zakładam jej pieluszkę. Teraz zastanawiam sie jak wyjść bez pieluchy? czy to jeszcze za wcześnie może? czekam na nocnikowe i odpieluchowe porady :-)

Już pojutrze pierwsze zajęcia:

http://www.edumuzyka.pl

Zapraszam !!! :)))

witam

U nas odsmoczkowanie odbyło się bezboleśnie. Filip tak pogryzł smoczka, że był jak flak :p wieczorem, gdy kładłam Go spać nie dalam smoczka a on sie nie domagał i zasnąl. Spał całą noc ( ze smoczkiem potrafił obudzić sie parę razy w nocy i popłakiwać). Od razu smoczka schowałam, by go nie znalazł. Przez kolejne dni równiez o niego nie pytał i tak pożegnalismy smoka :D Co prawda mamy problem z zasypianiem w ciągu dnia. Nie potrafi sam tak jak wieczorem zasnąć w swoim łóżeczku. Wszystko Go rozprasza. Musze Go przytulić lub nawet polulać. Śpi mi w ciągu dnia do 3 godzin.

Ale z nocnikiem to KLAPA :( Nie chce usiąść na nocnik, na kibelek, nie chce zrobić na stojąco siku :( jest płacz i wyginanie się :( Chyba muszę sie poddac na jakiś czas......

No i u nas od pół roku Filip nie pije mleka- nie chce, ale kasza jest 2 razy w ciągu dnia (rano tak o 7;00 i wieczorem przed snem) i to z butli, bo inaczej nie chce jeść.

Ale cieszę się , bo zaczyna co raz więcej mówic naszych słów :D

Kurcze cos wcisnelam i skasowalo mi cala wypowiedz i musze zaczac od poczatku :(.
Iza to mozna dawac dzieci do przedszkola od stycznia? Myslalam, ze od nowego roku szkolnego, czyli od wrzesnia. Ale jesli tak, to dam melego w styczniu 2013r :). To by mi pasowalo :).
A moja siostra na prawde jest dziwna i duzo ludzi tak mowi, ale to nie moj problem.
Co do smoka, to nie mam pojecia jak sie za to zabrac. Wlasciwie w dzien malemu nie daje, ale sa sytuacje, kiedy jest marudny itp i dla swietego spokoju daje mu tego smoka. Bez smoka nie zasnie i nie mam pojecia jak dlugo by to potrwalo (jego usypianie). Bo teraz kladziemy Go do lozka, mowimy dobranoc, buziaczek i maly sam zasypia.
A jesli chodzi o pieluchy, to u nas jest coraz lepiej. Kupke juz od ok miesiaca robi do nocnika lub do kibelka (bez znaczenia czy ma majteczki czy pampersa), siusiu tez przewanie wola, chodziaz jeszcze zdazaja mu sie wpadki. A przewaznie jak jest czyms zajety, albo jak ktos u nas jest, to tez trzeba mu czesto przypominac. Ale to jeszcze stanowczo za wczesnie, zeby wychodzic z nim na dwor bez pieluchy.

Nie zapomnijcie, że w poniedziałek i wtorek są bezpłatne zajęcie edumuzyki.

Jadę na nie z synkiem.

Więcej info na http://www.edumuzyka.pl

Sara pewnie że nosi pieluszkę. Póki co uczymy sie siusiania w domu, dziś kupiłam nocnik do dzidków bo tam czasami zostaje na noc wiec niech u nich ma swoj kibelek ;) ale jak wychodzimy na dwór czy zakupy to pielucha musi być, bo nir kontoluje tego w 100% jeszcze. najpierw chcemy dojść do perfekcji w domu.

U mnie mleczko też jest wciąż, rano i wieczorem kaszka na mleku. 'Chlebek też zaczyna jeść, więc może to ten wiek, że chleb zaczyna smakować, bo wcześniej był ble :)

Patrycja, smoczek po prostu zabrałam i schowałam
Pierwszego dnia płakała za nim 1,5h zanim na noc zasnęła.
Drugiego uśnięcie zajęło jej 5 minut, a każdy kolejny dzień, to już zasypianie ok, a w dzień raz na jakiś czas mówiła daj dyda, po czym dodawała, nono pan dyda :) ( czyli pan dyda zabrał )

Teraz po 3 tyg. w ogóle o smoczka nie woła, widzi dzieci z dydem to tylko pokazuje, że dzidzia ma smoka, ale nie płacze za nim
Jednak ma to też swoje minusy :)
Tak jak mała mi spała nawet do 10 rano, tak teraz max do 8
Mamy też problem z usypianiem jej w dzień, zasypia tylko w aucie bądź na huśtawce :/ Każde inne usypianie jej, kończy się mega płaczem

Iza, ja się boję strasznie tego wyjazdu :( Nawet namawiałam męża na Anglię, ale propozycja pracy w Austrii była kusząca, więc skorzystał
Moja przyjaciółka mieszka w UK i nie ukrywam, że bardzo bym chciała z nią być :) ale nie można w życiu mieć wszystkiego :)

Co do obecnej sytuacji w Austrii, to jest ok, praca legalna, majster super facet, także nie mamy zastrzeżeń, ale zbyt krótko, żeby cokolwiek planować przyszłościowo, czas pokaże, jak potoczy się nasze życie

Dziewczyny spodziewające się drugiego maluszka, dacie radę. Jak urodził się Michał, Ada miała 10,5 miesiaca, taką wpadkę zaliczyliśmy z ex mężem ;)
Było ciężko, ale człowiek szybko uczy się organizacji swojego czasu na dwójkę maluszków :) Także spoko, moim zdaniem ciężej jest mi teraz z dwoma nastolatkami niż jak byli maluchami ;)

Ja będę na pewno starała się o takie państwowe przedszkole dla malej, ale czy sie dostaniemy to nie mam pojecia...
Kasia - a ja tego smoka odstawialas? Bo u nas jest do spaniaTzn jak usnie to wypluwa i do rana spi juz bez) i jak jedziemy w aucie i czasem jeszcze sie domaga pod wieczór i ni jak nie potrafie jej zakazac :-(

crazy - a czy teraz Wera jeszcze nosi pieluszke? Moja nie wola za czesto siku ale czasami trafi :-) kupe tez raz sie udalo ale to nie wiem czy swiadomie czy przez przydaek akurat, bo moaj to lubi siadac/siedziec na nocniku i czesto siada a nic nie ma, a czasami sie zdarzy...
tylko ja nie wiem jak sie za to zabrac, nei chcialabym calkowicie rezygnowac z pieluch bo wiadomo na spacerze, w sklepie to boje sie ze sie przesiusia bo nie zawsze jest wc blisko.... a uczyc na nocnik i mimo to zakladac pieluche to dziecko sie nie pogubi?

nie wiem jak jest u was, ale ja planuje mloda do przedszkola na 15h w tyg., ale musi miec ukonczone 3 lata, wiec u nas to bedzie styczen 2013, Nell bede oplacac 100%.mam juz wybrane przedszkole, gdzie moga obie chodzic, i mam nadzieje, ze szef zgodzi sie na prace od 9 do 17, a nie od 8 do 16...a jak nie to i tak planuje szukac nowej pracy, bo u nie tylko ja mam male dzieci oprocz szefostwa i zawsze mi mowia, ze na kurs nie wysla bo mam family issues, a ja sie pytam jakie???to zawsze cos wymysla innego, abym ich odyskryminacje nie posadzila...
dziwie sie twojej sis, bo ja meza mam moze na 3h na dobe, paternity mu sie nie nalezy, bo ma wlasna frirme, ludziom prace trzeba zorganizowac, a jeszcze upierdliwi klienci sa i nie rozumieja ze w ten pon meza nie bedzie na kontroli, bo ja rodze...
zadnej pomocy nie kwalifikuje sie, bo moj maz sam zarabia wiecej, plus moja pensja...wiec w sumie prawie cala moja wyplata pojdzie na opieke, ale lata do emerytury leca, no i nie wypadne z obiegu...wiesz tak to jest, mamy dom, gdzie kredyt splacac trzeba, do tego dodatkowe koszta, nie powiem moja sis pomaga, bo z nami mieszka i doklada sie do rachunkow itp...zajmie sie tez Blanka, typu wyjdzie z nia do muzeum itp...ale wiedzialam ze bedzie ciezko, tak na ok.5 lat, pozniej juz pojda do szkoly...ps.moja sis pracuje duzo, ale jest na dobrym stanowisku...i ma finanse na sponsorowanie troszke swojej chrzesniaczki, bo ja koszta zycia bardzo obnizylam swoje wydatki, tylko dla dzieci...

petycja w sprawie piotrusia z Gdańska

Na pocz.lipca został brutalnie odebrany mamie 5 letni Piotruś z Gdańska matka posiada pełnie praw rodzicielskich i wywiązywała się ze swoich obowiązków macierzyńskich nienagannie mimo to od ponad 2 mc nie widziała ani nie słyszała swojego dziecka,proszę pomóżcie matce i dziecku podpisujcie petycje.

http://www.petycje.pl/petycja/7796/petycja_w_sprawie_piotrusia_z_gdanska.html
http://www.facebook.com/pages/Mamuniuratuj/253722684643420?sk=wall

Iza ja mam siostre tutaj, ale ona tez ma mala dzidzie. Mala ma 2 miesiace, wiec siostra mi nie pomoze. Ale dam rade :). Maz bierze paternity i urlop i razem bedzie z nami miesiac, a potem mam nadzieje, ze nie bedzie az tak zle. Chociaz siostra mnie straszy, ze jest bardzo ciezko. Chociaz ona ma coreczke, ktora ma 2,5 roku i teraz ta malutka i jej maz jest caly czas z nia w domu (bo pracuje tylko 3godz dziennie i juz o 8 rano jest w domu)...no i ona narzeka (chociaz to jest dla mnie dziwne). No, ale nie o tym mowa... Wiec ja sobie poradze :).

Co do przedszkola, to ja myslalam i chcialam malego wyslac w przyszlym roku od wrzesnia, ale tu (w Anglii) niestety to chyba nie przejdzie, bo maly we wrzesniu jeszcze nie bedzie mial ukonczonych 3 lat. Kurcze i bedziemy musieli czekac jeszcze rok. Strasznie jestem wkurzona z tego powodu :/.

Inne tematy z forum

Wyprawka dla dzidziusia, kiedy zacząć kupować? (38 odpowiedzi)

Hej, kiedy zacząć kupować wyprawkę dla dzidziusia tak (na raty)? I co kupować najpierw a co w...

czy są tu mamy które nie posyłają swoich dzieci do przedszkola? (245 odpowiedzi)

za moich czasów (jestem z lat 80tych) większość dzieci nie chodziła do przedszkoli.. wiem że...

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (137 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....