MAMUSIE GRUDNIOWE 2010... CZ.9

Mamusie grudniowe cz 1

http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-GRUDNIOWE-2010-t158001,1,16.html?hl=grudniowe 2010#hl

Mamusie grudniowe cz 2

http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-GRUDNIOWE-2010-CZ-2-t161023,1,16.html

Mamusie grudniowe cz 3

http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-GRUDNIOWE-2010-CZ-3-t164468,1,130.html

Mamusie grudniowe cz 4

http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=168770&c=1&k=16#fs

Mamusie grudniowe cz 5

http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-GRUDNIOWE-2010-CZ-5-t171915,1,130.html

Mamusie grudniowe cz 6

http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=175621&c=1&k=16#fs

Mamusie grudniowe cz 7

http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=180109&c=1&k=16#fs

Mamusie grudniowe cz 8

http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-GRUDNIOWE-2010-CZ-8-t183174,1,16.html

Lista grudniowych mam:

Aniak;) - 03.12 - chłopczyk
Sylwia80 -04.12 - chłopczyk Filipek
Asienkaj -06.12 - dziewczynka Hania
Mar-chew -05.12 - dziewczynka Hania
Justa2684 - 06.12 - dziewczynka
Anula78 -06.12-chłopczyk Jakub
misica3 -07.12- dziewczynka Hania
Anka165 - 09.12
Michalowa -10.12 - dziewczynka
Agus878 -10.12 - - chłopczyk Patryk
Agusia:) -10.12 - dziewczynka Kornelia
Ola77 - 10.12
monika84-10.12
Aniewa - 11.12 - dziewczynka
Wiola - 11.12
LidkaJ - 11.12 dziewczynka Madzia
Beata - 12.12 - chłopczyk
Dagmarka - 12.12 - dziewczynka Laura
Mamka - 12.12 - chłopczyk
GrudniowaIwona - 15.12 - dziewczynka
Linaa - 17.12 - dziewczynka
Malinka0316 - 18.12
Tusia27 - 18.12 dziewczynka Magdalena
muszelka - 24.12 dziewczynka Zuzanna Natalia
queen- 25.12 - chłopczyk
ola_h - 28.12 - chłopczyk Wojtuś
Justyna - 28.12 chłopczyk Marcin Jacek
Trotka - 29.12 - dziewczynka Nikola
Ania1979 - 30.12-chłopczyk - Jacek
Ania-Gd - 30.12 - dziewczynka Nikola
BlueBell - 31.12 - dziewczynka Natalka
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: MAMUSIE GRUDNIOWE 2010... CZ.9

Mój tata jest sparaliżowany i używa osceniseptu na wszystko, szczególnie na miejsca narażone na odleżyny czy odparzenia- pachwiny. Jest bardzo skuteczny, nie jest tani, ale warto zainwestować. Sama planuje sobie kupić butelkę z dozownikiem, żeby używać w połogu i do pępuszka maleństwa.

Jaki kupujecie rozmiar jednorazowych majtek, taki jak teraz nosicie czy większe=luźniejsze??

Dzięki Marchew! Boże jaka ja jeszcze głupia w tym wszystkim jestem ;-). To chyba musze troszkę dokupić małych rozmiarów.

Michałowa - rozmiar new born to jest właśnie 56. Zaś od 0-3 miesięcy to 62...

Wiem gdzie to jest ;-). Też nigdy tam nie byłam, ale dobrze wiedzieć.
Położna w SR mówiła, żeby kupić najmniejsza buteleczkę i teraz nie wiem ;-).

PRZEPRASZAM wszystkich wprowadziłam Was w błąd - nie łużycka tylko halicka w gdyni ( skąd mi się łużycka wzięła - nie wiem)

Michałowa - Jak jedzie się na witomino od Redłowa, to jest rondo i zaraz za rondem skręcamy w lewo i tam za kawałek po prawej stronie jest hurtownia medyczna - my z niej korzystaliśmy między innymi jak babcia leżała i potrzebowała pampersów woreczków na mocz itp. Wydaje mi się, że jak rozmawiałam z mamą to właśnie mówiąc o octenisepcie mówiła mi o tym miejscu - upewnię się jeszcze i dam znać dziś popołudniu. Osobiście przejeżdżałam wielokrotnie obok niej, ale nigdy nie byłam w środku, więc polegam na tym co mówi moja mama.

Hej!
W szkole rodzenia położna mówiła, że teraz jest ogólny zakaz wydany przez Międzynarodową Organizację Zdrowia uzywania spirytusu do pępka. To jest ciąg dalszy akcji zero alkoholu w ciąży. Podobno jakieś badania wykazały, że spirytus wnika do dziecka, bo w kikucie są jakieś żyły czy coś ;-). I żeby uniknąć alkoholu teraz w m.in. Redłowie uzywa się Octaniseptu. Ja zakupię na pewno. No i też położna mówiła żeby się nie martwić jak podczas kąpieli zaleje sie trochę kikut, trzeba wysuszyć i tyle.
Ja mam też spirytus, tak w razie czego. Jakby kikut nie chciał się wysuszyć to potraktuję go spirytem ;-). Najważniejsze żeby odpadł.

Ja ciuszki mam wszystkie 56-62 kurcze, więc chyba troszkę duże. Parę mam new born bez numeracji - ale to chyba właśnie 50? Mam też takie 0-3 m. - jaki to rozmiar?
No zobacze co mi dr powie o wadze dziecka pod koniec ciazy i najwyżej szybko dokupię parę sztuk małego rozmiaru.

Sbj, daj znać gdzie na łuzyckiej jest hurtownia. A to jest medyczna?

Marchew - Ty się połóż i poodpoczywaj, mi to ii bez skórczy takich które bym czuła szyjka się skróciła, więc dmuchajcie na zimne.

Agusia - ja mam w domu ten OCTENISEPT - używam i bardzo polecam, bratowa też go używała pół roku temu do pielęgnacji pępuszka jej synka. NIe jest to tani płyn, ale opłaca sie go kupić, ze względu na wygodny aplikator i na wartości. Ja go kupuję napewno w hurtowni - tam większe opakowanie można dostać za niższą cenę. O ile dobrze pamiętam w sklepie medycznym na Abrahama w Gdyni 250ml kosztowało 39zł, a w hurtowni do której jeździ moja mama, bodajże w Gdyni na łużyckiej, ale zapytam ja o adres, to samo opakowanie 29zł.

nie dość, że chodzić nie mogę przez tą rwę kulszową to jeszcze skurczy dostałam - są bardzo lekkie - ale są ;/ wzięłam no-spe i mam nadzieję, że przejdzie, bo rodzić jeszcze nie chcę;/

Dzięki dziewczyny :)

Ja jestem jednak tego zdania by używać czegoś do pępka choćby po to by nie wdał się stan zapalny. Kiedy córka się urodziła używałam spirytusy i kikut odpadł bardzo szybko bo po około 7dniach. Także jeszcze popytam w aptece ale jakiś środek na pewno kupię.

Co do ubranek, ja również zabieram tylko i wyłącznie ubranka na 50-56cm, ciuszki na 62cm są na prawdę duże a dzieci z reguły rodzą się ok 54-56cm. Moja pierwsza córka miała 51cm i ciuszki 56 były dla niej za duże :) Teraz również nie zapowiada się, że dziecko będzie miało dużo więcej :)

linaa a czemu się nie odważysz?

My z pępkiem 4 lata temu mieliśmy sporo problemów, może dlatego właśnie że moczyliśmy go spirytem, który miał wysuszać, a nie wysuszał. Mała miała dwukrotnie lapisowany pępek i ostatecznie odpadł jej dopiero na 28 dzień.

Teraz czytałam, że pępek nawet jak zaleje się wodą to nie należy się martwić - tylko wysuszyć go dookoła gazikami, no i nie bać się go ruszać bo to podobno dziecka nie boli. U nas pępkiem zajmował się mąż, znaczy się on się nim bawił i ruszał i dotykał z każdej strony.

Każdy facet od razu po porodzie musi mieć ustalone zadania, którymi zajmuje sie tylko on, a my się nie wtrącamy, żeby mógł zżyć się z maleństwem, które to to my nosiliśmy pod sercem 9 miesięcy i które dalej jest od nas zależne, zwłaszcza jeśli karmimy piersią.

co do pępuszka to ponoć teraz jest tendencja żeby nie przemywać niczym, a jeszcze pół roku temu mówili żeby właśnie zamiast spirytusem 70% psikać tym sprayem - octenisept, który przyspiesza gojenie ran, w jego ulotce napisane jest również, ze można go stosować na rany krocza pozostałe po porodzie. Aplikacja octeniseptu zdecydowanie łatwiejsza niż irygacja płynem tantum rosa, ale może mniej przyjemna.

Ciuszki biorę 50 - 56, chyba, że przenoszę. MOja córcia urodziła się niecałe 3 kg i 51cm, maluch jak narazie też nie zapowiada się na wielkoluda, a jak z następnych USG będzie wynikać inaczej, to wymienię mu garderobę :)

ja biorę 56 - nie wiem co zrobię jak dziecko urodzi się większe...
a co do pępuszka to w UK niczym się nie przemywa...

Ja wezme i taki i taki

Wiem też, że juz chyba pisałyście na temat rozmiarów ciuszków, ale chciałam jeszcze raz zapytać czy do szpitala bierzecie rozmiar 56 czy 62?

Agusia,
czy ten spray to może octenisept? Wiem, że to jest bardzo dobry środek na rany i skaleczenia. Rany szybko po tym się goją, także może to miałaś na myśli?

W szkole rodzenia powiedzieli, zeby NIC nie uzywac. Chyba że coś sie dzieje, brzydki zapach itp to spirytus 70%, nie wiem czy sie odważę.

Dziewczyny a co kupujecie na pępuszek, ja cztery lata temu używałam 70% spirytusu, teraz słyszałam o jakimś specyfiku w sprayu. Macie jakieś info na ten temat to w tej chwili jest polecane?

Agus - chyba w poprzednim wątku dziewczyny wklejały listę - sprawdz sobie. Ja też z niej korzystałam.
No i pytaj jak masz problem. Ja już większość rzeczy mam kupionych.
Jeszcze tylko wózek - na pewno Mutsy 4Rider, ale zastanawiam się czy nowy czy uzywany - szukam okazji.
No i pierdołki typu kosmetyki dla mnie i dziecka - ale to jeden wypad do apteki.

ja tez sie dziwie ze dalam rade ale czas bardzo szybko mi zlecial:) chociaz jak juz wracalam do polski to neimoglam sie doczekac kiedy bede w domku:)

ja tez myslalam ze moj maz bedzie bardziej zaangazowany w ciaze.. macie razje oni nei czuja jak nasze malenstwa rosna i nie odczuwaja bolu kregoslupa bo moj codziennie mi obiecuje masaz a jakos pozniej o nim zapomina:P moj tez tylko mowi o zakupach a wczoraj ledwo go wyciagnelam do mama i ja a jak wszedl to sie przerazil ile tego jest i co trzeba kupic.

mam do was prosbe jako mloda mama i niedoswiadczona nei znam sie na niczym i chcialabym zebyscie mi pomogly moze wlasnie jakas lista dla mamy ktora nic nei ma :) i jakie firmy polecacie.

a co do wozka to racja musty transporter nie ma przekladanego wozka w obie strony a tamten drogi.. jeszcze musze sie zastanowic:)

Jeśli chodzi o tatusiów to ja myślę, że oni dmuchają na zimne i nie chcą się cieszyć za wczasu. Jak widać woleli by kupić wszystko na ostatnia chwilę. A z resztą nikt ich nie kopie po pęcherzu i nie przypomina ciągle o swoim istnieniu i nie czują jak maleństwo rośnie i jest coraz silniejsze.
Więc myślę, ze trzeba być dla nich wyrozumiałym. Jeszcze całe życie przed nimi żeby wykazać swoją miłość do dziecka. Ja raczej się boję, że zejdę na drugi plan:PP

Inne tematy z forum

Rodzina zastępcza ??? (16 odpowiedzi)

Witam, Mam sprawę do osób prowadzących rodziny zastępcze. Nagle oszalałam! Znalazłam dla...

Któraś z was korzystała z ROLLMASAŻU? (20 odpowiedzi)

Któraś z was korzystała z ROLLMASAŻU? jak się ubrać na taki zabieg? jak to działa i czy działa ?

polećcie pakiet medyczny (112 odpowiedzi)

jestem w trakcie poszukiwań i chętnie poznam oferty, jakie macie. Nie ukrywam, że szukam pod...