MAMUSIE GRUDNIOWE 2010 :)

Witam serdecznie wszystkie mamusie grudniowe 2010 może czas rozpocząć nasz wątek bo nas przybywa :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: MAMUSIE GRUDNIOWE 2010 :)

Hej niestety musiałam dzisiaj odwiedzić mojego gina zaatakowała mnie grzybica,dostałam gyno-femidazol i dostałam też antybiotyk Augmentin. No i jestem zmuszona to brać,lekarz stwierdził że lepiej brać niż nie brać i że dzidzia już wykształciła najważniejsze narządy i że te leki są bezpieczne.Boję się ale muszę.Przy okazji zrobił mi usg moja dzidzia ma2,20cm.To już 9tydz ciąży.

U mnie też prawie wszyscy wiedzą, niektórzy dowiedzieli się pocztą pantoflową nawet nie wiem od kogo:)))

Cześć mamusie moja rodzina dowiedziała się o mojej ciąży dość szybko w tym samym dniu co ja to był5tydz.Niestety musieliśmy powiedzieć ponieważ miałam zamiar wyjechać do Niemiec za dwa dni, w zaistniałej sytuacji mąż sam wyjechał a ja zostałam w Polsce.

A pierwsze usg mialam szybko - 5 tydzień. Potem w 6 i w 7. Teraz bede miała w 10 t.c. Ja mam tak często, bo długo się starałam i leczyłam się na niepłodność - także ciąża zwiększonego ryzyka.
Karty ciąży jeszcze nie mam. Może teraz mi założy, a może dopiero jak skończy się pierwszy trymestr, bo mój lekarz jest baardzo ostrożny.

A zaświadczenie o ciąży zanosi się do kadr?

U mnie od początku właściwie. Wszyscy wiedzieli jak się staramy itd. Także nie było problemu. W pracy też wszyscy u mnie wiedzą.
Słyszałam teksty w stylu "już mówisz? nie boisz się?" ale mam to gdzieś. Wolałam powiedzieć, bo różnie bywa, zwolnienie czy coś...

ja brzuszek mam już od jakiegoś czasu. Ale nie wiem czy wygląda jak ciążowy - raczej jakbym za dużo piwa piła;P W ogóle Wasze rodziny już wiedzą o ciąży? Bo u mnie jeszcze nikt.

Ja byłam dzisiaj na pierwszej wizycie. Wszystko ok, to 6 tydzień. Wzięłam już zaświadczenie do pracy. Za jakiś czas oddam w kadrach... Pozdrawiam.

Ja pierwsze usg miałam w szóstym tygodniu ciąży i wtedy lekarz założył mi już kartę ciąży. Jutro następne usg, juz nie moge się doczekać :) Ach!I spodni też nie dopinam...a to dopiero 9 tydzień..
pozdorionka

no tez mi sie tak wydawalo niestety u moich rodzicow sa dwa podworkowe koty oni mieszkaja w domku jednorodzinnym wiec koty po dworzu biegaja;/

Z tymi kotami to tez przesada.Owszem cięzarna nie powinna mieć kontaktu z kocimi odchodami,ale w razie czego rękawiczki wystarczą.No i trzeba porządnie umyć ręce.Pierwotniak toxoplazma gondi czyli ten co powoduje Toxoplazmozę bytuje w odchodach,ale trzeba się naprawdę postarać ,żeby trafić na chorego kota.A poza tym taki domowy jak wskoczy na kolana to nic się nie stanie.Uważałabym na obce koty,takie podwórkowe....

A mi lekarz już założył kartę ciąży w 7 tyg. i w tym też czasie pierwszy raz usłyszałam serduszko.A jeśli chodzi o tycie to też trochę się przeraziłam że to już tak szybko się zaczyna.Pomimo moich wymiotów i mdłości przytyłam na pewno ze dwa kilo a co będzie dalej? Założyłam sobie że nie przytyję w ciąży więcej niż 15kg ale co będzie czas pokaże.

to zadanie już należy do mojej teściowej ;) przynajmniej sprytnie sie z tego wywinełam :)

To powinno być w porządku :) A jeszcze słyszałam, że najlepiej przekazać komuś sprzątanie kuwety, niż robić to samej, a jeśli nie ma takiej możliwości to robić to w rękawiczkach i z maseczką na twarzy, by nie wdychać "zapachów"

no mój nie wychodzi tylko jak był malutki zobaczyłam go na dworzu i było mi go żal to go przygarnęłam ale od tamtej pory to siedzi zamknięty ;)

Podobno jeśli kot nie wychodzi na dwór to jest ok:) Tak słyszałam.

Dziekuję za odpowiedź to mnie pocieszyłaś bo na stronach to sie naczytałam różnych rzeczy i już sama nie wiedziałam :) przy okazji jak pójde na wizytę to sie zapytam :) a wiecie jak to jest z kotami czy to prawda że źle wpływają na ciąże pytam bo mam kota w domu..

ja miałam pierwsze usg wczoraj tzn poczatek 8 tygodnia. karty ciąży mi jeszcze nie założyła nie wiem kirdy to zrobi nic nie mówiłą..

Jeśli chodzi o cukrzycę to owszem może miec wpływ na maleństwo,ale bardziej gdy to matka na nią choruje np.kilka lat.Każda ciężarna ma robione badanie tzw.test obciążenia glukozą między 24 a 28 tygodniem ciąży.Polega on na wypiciu 50g rozpuszczonej glukozy(takiej z apteki)i pomiarze w odpowiednich odstępach czasu pomiaru cukru we krwi.Wszystko to robią w przychodniach.Jeżeli jest podwyższony to zaleca się odpowiedną dietę i powtarza się test ale już z 75g glukozy i wtedy jest decyzja.Jak jest dobry to ok,ale jak powyżej normy to kieruje się taką kobietę do diabetologa,a ten zaleca dietę,albo podaż insuliny.To zależy.Czasem się zdaża,że zdrowe kobiety ujawniają cukrzycę w ciąży,bo jest to zalezne od obciążenia organizmu ciążą.I zwykle wszystko jest ok z dzidziusiem.

Hej, ja też będę grudniową mamusią. Pierwszy raz trafiłam do ginka bo bolał mnie brzuch, był to 5 tydzień z kilkoma dniami, zrobił mi usg ale karty ciąży nie założył, a usg zrobił pewnie tylko dlatego ze strasznie mnie bolał brzuch.

Acha karty ciąży jeszcze nie mam, w pierwszej ciąży lekarz założył mi ją w 9 tyg, a teraz kartę dostanę jak wrócę czyli ok 15 tyg dopiero.

Inne tematy z forum

nnt. Kredyt gotówkowy - proszę o radę (23 odpowiedzi)

Czy ktoś z Was brał może w ostatnim czasie kredyt gotówkowy (ok 30tys.) i mógłby się podzielić...

firanki przez internet??? (18 odpowiedzi)

kupiłybyście? np z allegro..bo ja się zastanawiam właśnie... a może jakiegoś sprzedawcę polecicie?

Jaki wozek wybrac? (79 odpowiedzi)

Dziewczyny jaki wozek wybrac? 2w1, 3w1? Jakiej firmy polecacie? Rodze w wrzesniu :)