MAMUSIE LIPCOWO-SIERPNIOWE 2013 CZ.2

01.07. Agata
04.07. asski
07.07. -mTusia-
08.07. pillotka
10.07. agusia-gdansk
14.07. mentorka
21.07. Basieniak
23.07. Yevele
26.07. Kamyczek1234
28.07. Tinker Bell
07.08 Betti_174

Maruszka
Mangolia
Gosia
Francess

Link do poprzedniego wątku:
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-LIPCOWO-SIERPNIOWE-2013-t426813,1,16.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: MAMUSIE LIPCOWO-SIERPNIOWE 2013 CZ.2

czyli jednym słowem, jak ze wszystkim, są plusy i minusy bycia w ciąży za granicą :D

Basieniak.. placki ziemniaczane, mówisz..? hmm.. Zrobiłaś mi trochę smaka.. jutro to nie, ale może pojutrze usmażę..? :D

Dziewczyny - a będziecie rodzić rodzinnie? z mężami? a dziewczyny spoza granic - rodzinnie - większą ekipą? jak w tv na tlc ;] z mężem, dzieckiem, teściową, ciotką i babcią sąsiadki :D jest tam taka możliwość?

Te kursy to są chyba jedno dniowe;) Tak zrozumiałam;)

Co kraj to obyczaj prawda?

Mi się na początku było ciężko przyzwyczaić, że tutaj jest inaczej. Ale wzięłam się za lekturę, poszukiwania wiedzy i jakoś tak lepiej to już przyjmuję.

Bo np. gdyby nie wizyta w PL to nie miałabym jeszcze żadnych badań zrobionych.

Szukałam tutaj PL gina. Ale najbliższą klinikę mam 2h godziny i to trzeba zadzwonić oni wyznaczają wizytę raz na jakiś czas, bo lekarza nie ma na miejscu;/ Więc słabo.

Myślałam, że może w Edynburgu by coś było, ale spróbujcie się o Pol. gin zapytać na szkockim forum;] Z butami Cię zjedzą;)
A google też nie chce współpracować;)

Także zobaczę jak będą wyglądać badania teraz 14 i czy będę z nich zadowolona;/ Bo jak nie to będę musiała się ostro wziąć za szukanie innej opcji.

Moja córka miała wadę wrodzoną, którą można było wykryć dopiero po 16 tż. I mam nadzieję, że tutaj wezmą to pod uwagę, i zrobią dokładny Scan maluszka. Teraz może jeszcze za wcześnie, ale już na kolejnym USG będzie wszystko czarno na białym.

No i wzięłam sobie tłumacza Polskiego na te najbliższe badania. Co prawda umiem się porozumieć w ang, ale tak dla mojego spokoju, że oni mnie zrozumieją a ja ich.

Aj i mój T powiedział, że chce być:) Czego się po nim nie spodziewałam:) Jestem bardzo ciekawa jego reakcji jak zobaczy takie malutkie rączki i nóżki:)

na taki kurs z opieki i karmienia z chęcią bym sobie poszła :D

a my dzisiaj skończyliśmy 13 tydzień a co za tym idzie zaczynamy drugi trymestr :D:D:D:D

odnośnie karmienia piersią to są tu szkoły rodzenia, ale najlepsza szkoła to jak po urodzeniu dzidzia ma problem z jedzeniem to razem z nią chodzi się na specjalne spotkania (kilka mam) i tam uczą jak karmić i czemu akurat moja dzidzia nie je - tak praktycznie hehe

W Irlandii ciąże prowadzi lekarz pierwszego kontaktu i na tych wizytach przykłada detektor, słucha i sprawdza czy serce bije, no i mierzy metrówką macicę przez brzuch:D:D:D czy dobrze się unosi hehe takie stareee metody:D

no i do tego muszę jeździć do szpitala na wizyty, tam lekarz robi usg na zasadzie przykłada i mówi serce bije, na tym koniec, no ale jest też dokładne usg połówkowe

ja mam za to świetną polską ginkę tu więc u niej robię sobie usg te ważniejsze

jeny ja od wczoraj jem tylko placki ziemniaczane PYCHA:))))))

no a do tego mąż chory na maksa, żebyśmy my się nie zaraziły

Tinker Bell - fajnie masz :) Też bym chciała trochę więcej się dowiedzieć, niż z tego co dziewczyny mówią po jednym spotkaniu z karmienia i jednym z opieki nad niemowlakiem :) Może własnie tak lepiej, że nie ma tylu badań, oczekiwań i troszę może wszystko wydaje się wtedy prostsze??
Pozdrawiam

Tinker Bell - ooohohhoho, grubo :D

Kurs karmienia piersią? u nas na szkole rodzenia było jedno spotkanie na ten temat, w połączeniu z dietą karmiącej, a Ty cały kurs przejdziesz? łooł :)

Kurs obsługi niemowlaka? to też temat jednego chyba spotkania na SR :)

a Ty oprócz tego jeszcze SR?

Fajnie - jak to trzy osobne kursy, to pewnie więcej się dowiesz :)

Nie, bo już nie przylecę do PL:)

Najpierw dotrwam do połówkowego, a później zobaczę czy będę mieć ciśnienie.
Tutaj chyba też gdzieś prywatnie pewnie się da;) Nie rozglądałam się jeszcze.

Nie znam nikogo kto by leczył się w klinice prywatnie. Więc muszę poszperać:)

Tinker Bell no nieźle, zupełnie inaczej niż u nas :) a nie planujesz jeszcze jednego usg w Polsce? tak chociaż żeby poznać płeć?:)

Musiałam wypełnić razem z nią Książkę ciąży;) Nie kartę, KSIĄŻKĘ:) I z nią muszę pojawiać się na badaniach.

A w tej książce pytania od tego, jak chcę by mnie nazywali, po choroby, urodzenia, ewentualne choroby w pierwszej ciąży aż po pytania o depresją, samookaleczenia, czy też apropo narkotyków/wąchania kleju. Kilkanaście pytań dotyczących stanu emocjonalnego.

Była rozmowa na temat porodu. Gdzie chcę by się odbył. Pytania dotyczące badań, które chcę przeprowadzić a których nie.

Opowiedziała mi o diecie ciężarnej, o sportach które mogę uprawiać.

Zapytałam się o poród, jak wygląda, co z nacięciem krocza - czy respektowany jest plan porodu.

Zapytała się też czy chcę karmić piersią czy butelką. Powiedziałam, że piersią - dostałam skierowanie na kurs karmienia:)

Dodatkowo mimo, że to tylko dla pierworódek - ale ze względu na to, że ja nie miałam noworodka w domu, ani nie rodziłam naturalnie skierowanie na kurs obsługi niemowlaka oraz porodu. Oprócz tego w szpitalu mogę zapisać się do szkoły rodzenia.

Opowiedziała o możliwościach przerwania ciąży jeśli dziecko np okaże się chore. Mówiła o tym tak spokojnie i naturalnie, że krew mi zmroziło. Bo mimo, że wiem, że tutaj tak jest. Mimo, że mam dość luźne podejście do aborcji to jakoś nie wyobrażam sobie tego, że miałabym podjąć tak ciężką decyzję.
W PL nikt nigdy nie wspomniał w ogóle o takiej możliwości...

Jutro będę mieć 11 tydzień więc podczas USG będzie 12 z hakiem:)

Zapomniałam się zapytać o politykę szpitala w sprawie informowania o płci dziecka. Bo wiem, że tutaj nie każdy szpital o tym informuje.

W sumie podczas tych dwóch USG dziecko może się nie ułożyć i wcale nie będzie widać;/ ;) Także czeka mnie zakup uniwersalnych rzeczy:)

Tinker Bell - a jak wygląda tam taka wizyta położnej? Opowiesz? :) Wypytała Cię o wszystko czy raczej dużo się dowiedziałaś? :)

Tinker Bell super:) a który to będzie już tydzień ? 13?

Jestem po wizycie położnej:)

Teraz muszę czekać do 14 stycznia na badania:)
Nie mogę się doczekać:) Bo już nie będzie tylko kropki na monitorze a już małe dzieciątko:)

Tutaj gin jest na skierowanie. Jak masz problem (poza ciążą) to idziesz do lekarza ogólnego. Cytologię robi położna.

Nie znalazłam u siebie prywatnych gabinetów lekarskich. Jest polska klinika oddalona ode mnie o 2 h drogi.

Może nie ma prywatnych dlatego, że tutaj opieka medyczna jest bardziej bezpłatna niż w PL? Nie czeka się długo na wizyty i ludzie ufają lekarzom pierwszego kontaktu.

Na pewno są jakieś kliniki coś jak u nas swissmed ale ja jeszcze takowej nie wynalazłam;)

Ciąża jest prowadzona przez położną jeśli jest zdrowa. W innym przypadku przez lekarza w szpitalu.

Inaczej jest, ale ogarniam tą kuwetę powoli ;)

KAsiula myślę, że to pierwszy szok i to minie:) ja też się ciągle zastanawiam jak to będzie jak już się maluszek urodzi:D czy dam sobie radę itd:)

Tinker Bell widzę, że położna odgrywa u Was bardzo ważną rolę. Rozumiem, że do ginekologa nie chodzi się prywatnie tak jak u nas? Czyli np. chcesz zrobić sobie usg to idziesz płacisz i robisz?

Kamyczek ja też brałam tantum verde, więc śmiało możesz go stosować nawet z 6-8 razy dziennie, ja na początku bałam się i brałam 4 razy, a później lekarz mi powiedziała, że spokojnie mogę zwiększyć dawkę, no i płukałam wodą utlenioną a na kaszelek syrop z cebuli i mleko z czosnkiem i miodem i ogólnie duużo czosnku. Ja praktycznie od początku jestem na L4 z uwagi na infekcję w tych najgorszych tygodniach i teraz dostałam dalsze, także mam nadzieję, że już do końca będę na zwolnieniu, żeby nie narażać się właśnie na jakieś przeziębienia.

mTusia, wiesz że ja mam podobnie za każdym razem, że jak mniej się denerwuję, to myślę że będzie coś nie tak.
Ależ nasze psychiki są skomplikowane, ale to jest oczywiste że martwimy się o nasze dzieciątka.
Ja dzisiaj po kolejnej wizycie, maluszek ma już 2,5 cm :) i machał nam nóżką :) słyszałam bicie serduszka- aż teraz łzy ma w oczach jak sobie to przypomnę :)
Trochę się zmartwiłam, bo muszę zrobić badania prenatalne, no ale z tego co wiem teraz większości ciężarnych je zlecają, ale chyba oszaleję, do czasu wyników :/

No tak Mentorka, mój mąż ryczy już od 3ech dni, bo nie wie jak sobie poradzi z dzidziusiem jak już urodzę.

PS. Kupiłam dziś śliczne buciki, włożę w ładną torebeczkę i dam Teściowej :) Mam nadzieję, ze się ucieszy, ze będzie miała kolejne dziecko do pilnowania i opiekowania się nim :)

Dwa Scany:
między 11-14 tyg Nuchal Scan if appropriate
oraz 19-21 - Anomaly Scan at QMH (QMH to szpital;) )
22-24 - spotkanie z położną
28 - spotkanie z położną lub QMH if Rh neg (nie wiem o co chodzi - zapytam się jutro)
34-36 - spotkanie z położną
37-38 - tak samo
39 - 40 - tak samo
41 - QMH

Kamyczku, nie martw się, poczekaj spokojnie do wizyty bo w ciąży tak często bywa, że z krwią czy moczem coś jest nie tak ale nie musi to oznaczać nic złego :)

pilotka ja mam tak samo, robię obiadek dla męża, sama podziubie i nic nie zjem :)

Tinker Bell fajnie, że już się doczekałaś tej wizyty:))) a u Was jak często "przysługują" wizyty z usg?

Kasiula to trzymam kciuki, mój mąż też przeżywa moją ciążę, nie wiem czy nawet nie bardziej niż ja :) a jest taki kochany i wspaniały, że mam ochotę być w ciąży wiecznie :))))

w poniedziałek idę na USG prywatnie i się wszystkiego dowiem co i jak :) już nie mogę się doczekać ;) A mój maż przezywa moja ciąże jak nie wiem co !!!

Inne tematy z forum

lek med Joanna Linde ABC Family Med Sopot (7 odpowiedzi)

Witam, może któraś z was ma jakieś opinie na temat pani doktor. Dzisiaj idę do niej z synem 4...

czy są tu mamy które nie posyłają swoich dzieci do przedszkola? (245 odpowiedzi)

za moich czasów (jestem z lat 80tych) większość dzieci nie chodziła do przedszkoli.. wiem że...

Jak mieszka się w Wejherowie? (34 odpowiedzi)

Być może będziemy musieli wyprowadzić się z Gdańska w okolice Wejherowa, bo mąż dostał dobrą...