MAMUSIE LIPCOWO-SIERPNIOWE 2013 CZ.3

proszę bardzo: nowy wątek!!

*LIPIEC*
01.07. Agata
04.07. asski
07.07. -mTusia- / CÓRECZKA
08.07. pillotka
10.07. agusia-gdansk/SYNEK
14.07. mentorka / SYNEK
16.07. eni_a
17.07. Dumelek
20.07 panna z mokrą głową \ SYNEK
21.07. Basieniak
21.07 asienkaj
23.07. Yevele
23.07. Aknah
23.07. Kamyczek1234

*SIERPIEŃ*
01.08. Gosia
03.08. Aniulek_80
07.08 Betti_174
20.08. Francess
22.08 Sensimilia
24.08. Kasiula1986

Maruszka
Mangolia

Link do poprzednich wątków:
cz.1: http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-LIPCOWO-SIERPNIOWE-2013-t426813,1,16.html
cz.2: http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-LIPCOWO-SIERPNIOWE-2013-CZ-2-t434880,1,160.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: MAMUSIE LIPCOWO-SIERPNIOWE 2013 CZ.3

Ale dziewczyny wy jesteście szybkie z tym pisaniem:D Niby jestem codziennie,ale wczoraj od poludnia zajęłam się ciastami i miałam gości i dziś dużo czytania;)))

Kokosanki wyszły pysznie,super sprawa,zero roboty;)

Co do szkoły rodzenia to ja w pierwszej ciąży nie chodziłam i teraz też zapewne nie pójdę,bo mój mąż nie będzie mógł,a sama nie chcę chodzić. Jakoś dałam rade przy pierwszym porodzie 15h to i teraz dam radę. Szczególnie jak będzie ze mną mama teraz bardzo mi pomogła sama ma 5 porodów za sobą więc lepsza niż szkoła rodzenia. Mój mąż akurat miał przy pierwszym porodzie o 15 egzamin na prawo jazdy haha więc pojechał i mama była ze mną jak wrócił to już oboje zostali do końca na zmianę wchodzili,ale mąż nie dał rady przeciąć pępowiny strasznie wrażliwy faceta,a nie wygląda;))

Jeśli chodzi i ruchy to pillotka nie jesteś sama widzisz ja ciągle się martwię,bo niby czułam te ruchy potem po wizycie w aqua parku się uspokoiło i dziś rano znowu chyba czułam,ale na zewnątrz nie da się ich jeszcze poczuć zapewne zależy od ułożenia. Dalej spokojna nie jestem na szczęście jutro wizyta z USG więc się okaże co tam u malucha słychać bardzo się cieszę,że jednak mam te wizyty co dwa tyg.

panno-faceci się nie znają na imionach Kajetan-Kajtek ładne jest;)))

Hej dziewczyny

W 2011 r we wrześniu urodziłam synka. Mam do sprzedania książkę "Pierwszy rok zycia dziecka " Heidi Murkoff, Arlene Eisenberg, Sandee Hathaway- wydanie poszerzone.

cena w księgarniach ok.50 zł
cena za moją książkę ( używaną w stanie bardzo dobrym) 25 zł

Nam się bardzo przydała, może teraz posłuży kolejnym mamusiom :)

506-146-200
mjmartyna@wp.pl

Zapraszam chętne do kontaktu

Ja chodziłam w Gdyni do szkoły Iwony Guć i naprawdę polecam. Konkretna wiedza, same potrzebne rzeczy. No i prowadząca, która odpowie na każde pytanie, a wiadomo, że tych nie brakuje.

U nas też choroby. Ja i moje przeziębienie to nic, ale synka wzięło i wczoraj miał wysoką gorączkę, dziś musimy iść do lekarza. Noc miałam ciężką, a on jeszcze cięższą.

dziewczyny dawno nie pisałam , niby na krótkim zwolnieniu ale jakoś tak ciągle jest coś do zrobienia ,
mi też się kiepsko ostatnio śpi , nie mogę znaleźć pozycji , podkładam sobie pod nogi zwykłe poduszki ale to i tak nic nie daje,
a jeszcze ostatnio córka bardzo marudzi w nocy , nie wiem o co chodzi chyba jakieś zęby jej znowu idą bo gorączki nie ma , kataru też nie , nic niby jej nie boli tylko ślini się bardzo
co do ciąży to czuje już kopniaki ale jeszcze nie codziennie , na zewnątrz jeszcze nie . dopiero we wtorek mam usg już nie mogę się doczekać odliczam dni i godziny :)

Kamyczku, bardzo mi przykro... trzymaj się!

mi się marzyły i nadal marzą bliźniaki:))) niby szanse mamy bo u mnie w rodzinie przypadki bliźniaków są:)))

mnie coś często boli odcinek lędźwiowy kręgosłupa, szczególnie kiedy się schylam... ;/

znów miałam tak dużo czytania =)

aknahh - ja mam tak samo ze spaniem, co chwilę do toalety i plecy mnie bolą bez przerwy, nie rozumiem dlaczego akurat wtedy jak leżę. A śpię z poduszką ciążową więc zupełnie nie wiem co zrobić żeby było wygodnie. W dodatku ciągle mam jakieś złe sny.

Co do szkoły rodzenia to ja chcę iść głównie ze względu na męża. Ja mam dużo młodsze rodzeństwo przy którym mamie pomagałam i w ogóle dużo kontaktu miałam z małymi dziećmi, więc wiedzę na temat pielęgnacji maluszka jakąś tam mam. Chociaż właściwie chętnie ją powtórzę, utrwalę i dowiem się więcej =) np. na temat samego porodu, w tym nie mam doświadczenia. A chcę iść głównie ze względu na męża, bo mam wrażenie, że niektóre rzeczy wydają mi się tak oczywiste, np. jak się przewija, że nawet nie wiem jak miałabym to wytłumaczyć, a on dopytuje, więc lepiej jak to zrobi ktoś bardziej kompetentny =)
Drogie Mamy mogłybyście powiedzieć do jakich szkół rodzenia chodziłyście i jakie polecacie?

Też bym chciała mieć bliźniaki przy drugiej ciąży na przykład. Ale szans raczej nie ma bo w rodzinie bliźniaków brak. Ale widziałam tyle rodzeństw bliźniaków, szczególnie jak jest dziewczynka i chłopiec i są takie niesamowite więzi między nimi, że aż zazdroszczę. Szczególnie to jest urocze jak są w takim wieku przedszkolnym.

Kamyczku trzymaj się.

Ja znów się czuję przeziębiona. Obliczyłam, że to się niemalże regularnie co miesiąc zdarza. Nadchodzi termin brakującej miesiączki a z nim przeziębienie.
Chcę już wiosnę!

Panno - no to mnie trochę pocieszasz :)

co do bliźniaków, to ja nie chciałam mieć na pierwszy raz, ale teraz już bym mogła mieć. Albo jako trzecia ciąża - czemu nie :D tylko, że ani u mnie w rodzinie, ani u Męża nie ma bliźniaków :/ marne szanse, co..? ;]

Pillotka - właśnie miałam dokładnie tak jak Ty, ostatnio była przerwa w r******h i to od razu po rotawirusie, więc sobie wkręciłam, że stało się coś strasznego. I dziś poczułam, że jednak jest ;) Więc ulga, Ty też pewnie niedługo znów poczujesz maleństwo.

Na kolonii poznałam kiedyś rodzeństwo z jednego roku, było między nimi mniej niż 9 miesięcy, bo ta druga dziewczynka była wcześniakiem. Zupełnie inaczej wyglądały, jedna była duużo wyższa i wyglądała na starszą. Masakra jak dla mnie. Tak samo, jak nie wyobrażam sobie bliźniaków - pewnie, fajnie za kilka lat, ale takie noworodki jedzące i robiące kupy w tym samym czasie to ja dziękuję ;) Wszyscy mi w tej ciąży wmawiali bliźniaki - mój tata jest z bliźniaków i do tego teść też. Jak zobaczyłam jeden zarodek na usg powiedziałam, że się cieszę, że jednak jedno ;)

Kamyczku, przykro mi.

przykro mi, Kamyczku, że masz wyrzuty sumienia.. takie rozstania są najgorsze, wiem coś o tym.
trzymaj się i pamiętaj tylko te dobre chwile.

ehhh Dziewczyny właśnie dowiedziałam się, że zmarła moja babcia .... siedzę sama w domu nie mam z kim pogadać nawet dlatego tak tutaj piszę.....kiedyś miałam z nią świetny kontakt była babcią idealną, taką babcią z bajek od lepienia pierogów, pieczenia ciast, czytania bajek ... ostatnio było gorzej, strasznie mnie zraniła, nie potrafiłam jej wybaczyć a teraz gryzą mnie wyrzuty ehhhh. Chcę pamiętać tylko te dobre chwile....

dobrze, że jutro USG ....

no ale może być rok po roku a różnica większa, np moja mama i ciocia - rocznikowo rok różnicy ale tak naprawdę to mama jest ze stycznia jednego roku a ciocia z grudnia drugiego. Więc tak naprawdę to 2 lata różnicy a nie rok :)

a ja znam taki przypadek i to dobrze bo moja przyjaciółka jest z takiego rodzeństwa że jej brat urodził się w styczniu a ona w grudniu tego samego roku :) razem do klasy chodzili :) ale jej mama tego nie planowała, jak się dowiedziała że znowu jest w ciąży to w depresję wpadła heh:)

Panno - ale ja już Maleństwo poczułam, jakieś dwa tygodnie temu całkiem mocno (wcześniej było takie pływanie) i martwi mnie to, że to takie jednorazowe.. pewnie sobie wkręcam, ale już bym chciała codziennie czuć, że z Maleństwem wszystko w porządku. A nie tak, że raz je czuję, a raz nie.. :/

ja znam dwa przypadki (jeden z opowieści, a z drugiego znam chłopaka) rodzeństw z jednego roku :) ten chłopak, co go znam - to on jest młodszy od siostry o więcej niż 9 miesięcy, ale ten drugi przypadek - to chyba szwagierka opowiadała, że w klasie miała dwóch chłopaków z jednego roku urodzenia. Myśleli w klasie n początku, że to bliźnięta dwujajowe, bo tacy niepodobni, ale się później okazało, że jest między nimi różnica 8 mcy (nawet nie 9!) :D to się nazywa ekspres :D

Pillotka - dziś poczułam te kopnięcia i jak przyłożyłam rękę, to poczułam właśnie na zewnątrz. Ale widocznie tak jest ułożony, że łatwo go wyczuć. Ruchy się pojawiają (takie wyraźnie między) 17 a 22 tyg, więc u Ciebie jeszcze długo będzie w normie, nie martw się na pewno zaraz poczujesz :)

Dzieci rok po roku bym nie chciała mieć - roczniak jest jeszcze mało ogarnięty, często nie chodzi nawet i weź tu dwójeczkę taszcz ;) Jedna z mam z wątku starszego synka urodziła drugiego chłopaka dzień przed pierwszymi urodzinami pierworodnego. Także można załatwić dwójkę ekspresem ;)

hehe to nieźle z tym porodem :) moja przyjaciółka miała wywoływany poród bo była po terminie... pierwsza faza 2 godziny a druga 5 minut więc jej poszło meeeega sprawnie hehe :))

pilotka nasz maluch dzisiaj szalał ale ostatnie 3 dni to się ociągał;p a kopnięcie na zewnątrz tylko raz poczułam, ale to jest tak że zazwyczaj jak przykładam rękę to on nagle przestaje :D

co do dzieci to ja bym chciała dwójkę w małej różnicy wieku (rok lub dwa) a jeżeli się zdecydujemy na trzecie to jak pierwsza dwójka będzie samodzielna czyli jak pójdą już przynajmniej do zerówki czy pierwszej klasy :) ale jak to wyjdzie w praktyce to zobaczmy:)

dzisiaj zamówiłam płytę z muzyką dla kobiet w ciąży, zobaczymy czy dam radę tego słuchać:)

Panna - no to nieźle z tym porodem :D mnie pilnowali strasznie (jak już mieli przede mną taką aparatkę, jak Ty :P to wiedzieli, że trzeba pilnować), bo czas mijał, a rozwarcia nie było. Dostawałam sporo oxy i przeciwbólowych i sprawdzali, czy coś się zmienia. A jak już się zaczęło zmieniać, to też szybko poszło. Z tym, że mi powiedziały po którymś badaniu, żebym wdrapała się na łóżko i leżała na lewym boku, żeby Synkowi łatwiej szło 'wkręcanie' :D a potem poszło z górki :)
ja miałam okna na las - cudoooowny widok na drzewa, które z każdym dniem były bardziej zielone :) i te zawilce.. :)

my to późno zczęliśmy, to nie ma co przedłużać ;]

Panno - jak to tak?!? Masz termin po mnie, a już czujesz kopniaki na zewnątrz? :( Moje nawet po kawie nie bryka.. w ogóle rzadko je czuję :/ dziś raz kopnęło laptopa, jak leżał mi na brzuchu.. słabiutko. Martwię się już prawie drugi tydzień, że tak mało czuję, a Ty mi jeszcze mówisz, że czujesz na zewnątrz.. buuu.. :(

Co do oddechów - ja ich w ogóle "nie użyłam". W ogóle miałam przezabawny poród - I faza 12 godzin a druga, czyli parcie 10 min :) Czyli nawet nie zdążyłam się zastanowić co mam robić. W ogóle w pewnym momencie zaczęłam się w siebie wsłuchiwać i jakkolwiek dziwnie to zabrzmi - nie potrzebowałam nikogo, żeby mi mówił, co mam robić. Zaczęłam przeć w kucki, a że nie krzyczałam, to położna się nie zorientowała, że już rodzę. Dopiero, jak zobaczyła główkę, to mnei wygoniła na łóżko. Także strategia - nie drę się bardzo mi się sprawdziła.
Później, kiedy leżałam na poporodowej, moje okna wychodziły na okna porodówki i w nocy słyszałam jak niektóre dziewczyny przeklinają ;) Normalnie dwie godziny wulgaryzmów ;)

Ja o takiej przerwie myślę pod kątem dalszej przyszłości - dwójka mi podrośnie, pójdzie do szkoly a w domu będzie jeszcze jedno maleństwo. W sensie: takie wydłużenie macierzyństwa. W radio słuchałam dziś reportażu o matce po 40-ce, trzy córka - jedna 19 lat, druga chyba 4, trzecia 2. Ta to miała rozrzut ;) A ja jeszcze jestem przed 30-tką, więc jeszcze taka stara nie będę :)

No i młody fika i kopie jak szalony, już czuć jego kopnięcia na zewnątrz. Ufff, a ja się tak martwiłam czy tam jest.

Panno - 5-6 lat? nie boisz się, że wtedy stwierdzisz, że nie masz ochoty znów na pieluchy? że za dużo czasu minęło i już nic nie pamiętasz? że ledwo dwoje odrosło od spódnicy, to znów się w to pakować? :D ja to chyba wolę ciurkiem: przy trójce jakieś 6 lat (przy czwórce z 8) mieć te pieluchy, tą wieczną abstynencję, te wahania wagi, to lekkie uziemienie, ten tryb życia.. a za 4 do 6 lat mieć już spódnicę tylko dla siebie :D podoba mi się tak, jak jest, więc chyba bym wolała z rozpędu następne :) wiesz, co mam na myśli..? :)
a filmik widziałam, jest super :)

Kamyczek, ale SR to nie tylko poród.. wiele informacji się przydaje przy niemowlaczku, tak jak panna pisze. Plusem SR jest też to, że możesz zadawać pytania. Książki czy publikacje w necie nie odpowiedzą Ci na wszystkie pytania i wątpliwości, chociaż masz jeszcze forum :) Na SR są poruszane różne tematy poza porodem i oddychaniem (ale też dowiesz się czego spodziewać się jak przyjedziesz na porodówkę, co po kolei powinno się wydarzyć, czego możesz się spodziewać zarówno na porodówce jak i sali poporodowej), jak karmić niemowlę, co zrobić w przypadku braku/nadmiaru pokarmu, karmienie, mycie, przewijanie niemowlaka, wyprawka, jak ubierać niemowlę w zależności od pogody, dieta karmiącej, dolegliwości u maluszka i kiedy z nim trzeba do szpitala, gdzie i jakie dokumenty po porodzie się składa.. mnóstwo przydatnych informacji. Pewnie większość można w necie znaleźć, ale czasowo wyjdzie dużo gorzej niż chodzić na SR.
Dla mnie drugim największym plusem SR (pierwszym jest to, że pokazali porodówkę i sale poporodowe, więc jak przyjechałam rodzić, to wiedziałam, gdzie co jest i co i jak się będzie odbywało, nie czułam się tam tak obco) jest to, że po niej mój Mąż zdecydował, że jednak będzie ze mną rodzić :)
..a o tych oddechach to u mnie właśnie Mąż miał pamiętać :D wiedział kiedy jak mam oddychać i miał mnie pilnować, żebym odpowiednio oddychała :) bardzo mi z tym pomógł :)
może jeszcze o tym pomyśl, w końcu masz jeszcze czas :)

Pilotko jakoś tego klimatu nie czuję :) nie wiem nawet jak to powiedzieć :) myślę, że przy porodzie będę tak przerażona i tak będę to wszystko przeżywać, że i tak znając mnie zapomniałabym tych wszystkich oddechów itp ;)

aknahh,ja mam podobnie coraz ciężej mi jest się wyspać, w sumie zostają boki i półplecy ;) chyba też zainwestuję w tą poduszkę-rogala

a do szkoły rodzenia akurat bym chciała chodzić :)

Widziałyście ten film? kąpiel noworodka, no cud miód :) http://www.youtube.com/watch?v=OPSAgs-exfQ

Inne tematy z forum

jechać czy nie jechać... oto jest pytanie ;) (58 odpowiedzi)

hej jestem mamą 2 dziewczynek - 4 letniej i rocznej na codzien sama zajmuję się dziećmi, bez...

Matka chrzestna bez bierzmowania? Gdzie? (50 odpowiedzi)

Hey, Bardzo zależy mi na tym, aby moja siostra była matką chrzestną mojej córeczki. Nasz ksiądz...

urodziny dziecka tanio i fajnie jak urządzić? (53 odpowiedzi)

może zbiorę jakieś fajne pomysły od WAS? co można przygotować do zjedzenia dla dzieci? w co się...