MAMUSIE LIPCOWO-SIERPNIOWE 2013 CZ.3

proszę bardzo: nowy wątek!!

*LIPIEC*
01.07. Agata
04.07. asski
07.07. -mTusia- / CÓRECZKA
08.07. pillotka
10.07. agusia-gdansk/SYNEK
14.07. mentorka / SYNEK
16.07. eni_a
17.07. Dumelek
20.07 panna z mokrą głową \ SYNEK
21.07. Basieniak
21.07 asienkaj
23.07. Yevele
23.07. Aknah
23.07. Kamyczek1234

*SIERPIEŃ*
01.08. Gosia
03.08. Aniulek_80
07.08 Betti_174
20.08. Francess
22.08 Sensimilia
24.08. Kasiula1986

Maruszka
Mangolia

Link do poprzednich wątków:
cz.1: http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-LIPCOWO-SIERPNIOWE-2013-t426813,1,16.html
cz.2: http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-LIPCOWO-SIERPNIOWE-2013-CZ-2-t434880,1,160.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: MAMUSIE LIPCOWO-SIERPNIOWE 2013 CZ.3

Ale dziewczyny wy jesteście szybkie z tym pisaniem:D Niby jestem codziennie,ale wczoraj od poludnia zajęłam się ciastami i miałam gości i dziś dużo czytania;)))

Kokosanki wyszły pysznie,super sprawa,zero roboty;)

Co do szkoły rodzenia to ja w pierwszej ciąży nie chodziłam i teraz też zapewne nie pójdę,bo mój mąż nie będzie mógł,a sama nie chcę chodzić. Jakoś dałam rade przy pierwszym porodzie 15h to i teraz dam radę. Szczególnie jak będzie ze mną mama teraz bardzo mi pomogła sama ma 5 porodów za sobą więc lepsza niż szkoła rodzenia. Mój mąż akurat miał przy pierwszym porodzie o 15 egzamin na prawo jazdy haha więc pojechał i mama była ze mną jak wrócił to już oboje zostali do końca na zmianę wchodzili,ale mąż nie dał rady przeciąć pępowiny strasznie wrażliwy faceta,a nie wygląda;))

Jeśli chodzi i ruchy to pillotka nie jesteś sama widzisz ja ciągle się martwię,bo niby czułam te ruchy potem po wizycie w aqua parku się uspokoiło i dziś rano znowu chyba czułam,ale na zewnątrz nie da się ich jeszcze poczuć zapewne zależy od ułożenia. Dalej spokojna nie jestem na szczęście jutro wizyta z USG więc się okaże co tam u malucha słychać bardzo się cieszę,że jednak mam te wizyty co dwa tyg.

panno-faceci się nie znają na imionach Kajetan-Kajtek ładne jest;)))

Hej dziewczyny

W 2011 r we wrześniu urodziłam synka. Mam do sprzedania książkę "Pierwszy rok zycia dziecka " Heidi Murkoff, Arlene Eisenberg, Sandee Hathaway- wydanie poszerzone.

cena w księgarniach ok.50 zł
cena za moją książkę ( używaną w stanie bardzo dobrym) 25 zł

Nam się bardzo przydała, może teraz posłuży kolejnym mamusiom :)

506-146-200
mjmartyna@wp.pl

Zapraszam chętne do kontaktu

Ja chodziłam w Gdyni do szkoły Iwony Guć i naprawdę polecam. Konkretna wiedza, same potrzebne rzeczy. No i prowadząca, która odpowie na każde pytanie, a wiadomo, że tych nie brakuje.

U nas też choroby. Ja i moje przeziębienie to nic, ale synka wzięło i wczoraj miał wysoką gorączkę, dziś musimy iść do lekarza. Noc miałam ciężką, a on jeszcze cięższą.

dziewczyny dawno nie pisałam , niby na krótkim zwolnieniu ale jakoś tak ciągle jest coś do zrobienia ,
mi też się kiepsko ostatnio śpi , nie mogę znaleźć pozycji , podkładam sobie pod nogi zwykłe poduszki ale to i tak nic nie daje,
a jeszcze ostatnio córka bardzo marudzi w nocy , nie wiem o co chodzi chyba jakieś zęby jej znowu idą bo gorączki nie ma , kataru też nie , nic niby jej nie boli tylko ślini się bardzo
co do ciąży to czuje już kopniaki ale jeszcze nie codziennie , na zewnątrz jeszcze nie . dopiero we wtorek mam usg już nie mogę się doczekać odliczam dni i godziny :)

Kamyczku, bardzo mi przykro... trzymaj się!

mi się marzyły i nadal marzą bliźniaki:))) niby szanse mamy bo u mnie w rodzinie przypadki bliźniaków są:)))

mnie coś często boli odcinek lędźwiowy kręgosłupa, szczególnie kiedy się schylam... ;/

znów miałam tak dużo czytania =)

aknahh - ja mam tak samo ze spaniem, co chwilę do toalety i plecy mnie bolą bez przerwy, nie rozumiem dlaczego akurat wtedy jak leżę. A śpię z poduszką ciążową więc zupełnie nie wiem co zrobić żeby było wygodnie. W dodatku ciągle mam jakieś złe sny.

Co do szkoły rodzenia to ja chcę iść głównie ze względu na męża. Ja mam dużo młodsze rodzeństwo przy którym mamie pomagałam i w ogóle dużo kontaktu miałam z małymi dziećmi, więc wiedzę na temat pielęgnacji maluszka jakąś tam mam. Chociaż właściwie chętnie ją powtórzę, utrwalę i dowiem się więcej =) np. na temat samego porodu, w tym nie mam doświadczenia. A chcę iść głównie ze względu na męża, bo mam wrażenie, że niektóre rzeczy wydają mi się tak oczywiste, np. jak się przewija, że nawet nie wiem jak miałabym to wytłumaczyć, a on dopytuje, więc lepiej jak to zrobi ktoś bardziej kompetentny =)
Drogie Mamy mogłybyście powiedzieć do jakich szkół rodzenia chodziłyście i jakie polecacie?

Też bym chciała mieć bliźniaki przy drugiej ciąży na przykład. Ale szans raczej nie ma bo w rodzinie bliźniaków brak. Ale widziałam tyle rodzeństw bliźniaków, szczególnie jak jest dziewczynka i chłopiec i są takie niesamowite więzi między nimi, że aż zazdroszczę. Szczególnie to jest urocze jak są w takim wieku przedszkolnym.

Kamyczku trzymaj się.

Ja znów się czuję przeziębiona. Obliczyłam, że to się niemalże regularnie co miesiąc zdarza. Nadchodzi termin brakującej miesiączki a z nim przeziębienie.
Chcę już wiosnę!

Panno - no to mnie trochę pocieszasz :)

co do bliźniaków, to ja nie chciałam mieć na pierwszy raz, ale teraz już bym mogła mieć. Albo jako trzecia ciąża - czemu nie :D tylko, że ani u mnie w rodzinie, ani u Męża nie ma bliźniaków :/ marne szanse, co..? ;]

Pillotka - właśnie miałam dokładnie tak jak Ty, ostatnio była przerwa w r******h i to od razu po rotawirusie, więc sobie wkręciłam, że stało się coś strasznego. I dziś poczułam, że jednak jest ;) Więc ulga, Ty też pewnie niedługo znów poczujesz maleństwo.

Na kolonii poznałam kiedyś rodzeństwo z jednego roku, było między nimi mniej niż 9 miesięcy, bo ta druga dziewczynka była wcześniakiem. Zupełnie inaczej wyglądały, jedna była duużo wyższa i wyglądała na starszą. Masakra jak dla mnie. Tak samo, jak nie wyobrażam sobie bliźniaków - pewnie, fajnie za kilka lat, ale takie noworodki jedzące i robiące kupy w tym samym czasie to ja dziękuję ;) Wszyscy mi w tej ciąży wmawiali bliźniaki - mój tata jest z bliźniaków i do tego teść też. Jak zobaczyłam jeden zarodek na usg powiedziałam, że się cieszę, że jednak jedno ;)

Kamyczku, przykro mi.

przykro mi, Kamyczku, że masz wyrzuty sumienia.. takie rozstania są najgorsze, wiem coś o tym.
trzymaj się i pamiętaj tylko te dobre chwile.

ehhh Dziewczyny właśnie dowiedziałam się, że zmarła moja babcia .... siedzę sama w domu nie mam z kim pogadać nawet dlatego tak tutaj piszę.....kiedyś miałam z nią świetny kontakt była babcią idealną, taką babcią z bajek od lepienia pierogów, pieczenia ciast, czytania bajek ... ostatnio było gorzej, strasznie mnie zraniła, nie potrafiłam jej wybaczyć a teraz gryzą mnie wyrzuty ehhhh. Chcę pamiętać tylko te dobre chwile....

dobrze, że jutro USG ....

no ale może być rok po roku a różnica większa, np moja mama i ciocia - rocznikowo rok różnicy ale tak naprawdę to mama jest ze stycznia jednego roku a ciocia z grudnia drugiego. Więc tak naprawdę to 2 lata różnicy a nie rok :)

a ja znam taki przypadek i to dobrze bo moja przyjaciółka jest z takiego rodzeństwa że jej brat urodził się w styczniu a ona w grudniu tego samego roku :) razem do klasy chodzili :) ale jej mama tego nie planowała, jak się dowiedziała że znowu jest w ciąży to w depresję wpadła heh:)

Panno - ale ja już Maleństwo poczułam, jakieś dwa tygodnie temu całkiem mocno (wcześniej było takie pływanie) i martwi mnie to, że to takie jednorazowe.. pewnie sobie wkręcam, ale już bym chciała codziennie czuć, że z Maleństwem wszystko w porządku. A nie tak, że raz je czuję, a raz nie.. :/

ja znam dwa przypadki (jeden z opowieści, a z drugiego znam chłopaka) rodzeństw z jednego roku :) ten chłopak, co go znam - to on jest młodszy od siostry o więcej niż 9 miesięcy, ale ten drugi przypadek - to chyba szwagierka opowiadała, że w klasie miała dwóch chłopaków z jednego roku urodzenia. Myśleli w klasie n początku, że to bliźnięta dwujajowe, bo tacy niepodobni, ale się później okazało, że jest między nimi różnica 8 mcy (nawet nie 9!) :D to się nazywa ekspres :D

Pillotka - dziś poczułam te kopnięcia i jak przyłożyłam rękę, to poczułam właśnie na zewnątrz. Ale widocznie tak jest ułożony, że łatwo go wyczuć. Ruchy się pojawiają (takie wyraźnie między) 17 a 22 tyg, więc u Ciebie jeszcze długo będzie w normie, nie martw się na pewno zaraz poczujesz :)

Dzieci rok po roku bym nie chciała mieć - roczniak jest jeszcze mało ogarnięty, często nie chodzi nawet i weź tu dwójeczkę taszcz ;) Jedna z mam z wątku starszego synka urodziła drugiego chłopaka dzień przed pierwszymi urodzinami pierworodnego. Także można załatwić dwójkę ekspresem ;)

hehe to nieźle z tym porodem :) moja przyjaciółka miała wywoływany poród bo była po terminie... pierwsza faza 2 godziny a druga 5 minut więc jej poszło meeeega sprawnie hehe :))

pilotka nasz maluch dzisiaj szalał ale ostatnie 3 dni to się ociągał;p a kopnięcie na zewnątrz tylko raz poczułam, ale to jest tak że zazwyczaj jak przykładam rękę to on nagle przestaje :D

co do dzieci to ja bym chciała dwójkę w małej różnicy wieku (rok lub dwa) a jeżeli się zdecydujemy na trzecie to jak pierwsza dwójka będzie samodzielna czyli jak pójdą już przynajmniej do zerówki czy pierwszej klasy :) ale jak to wyjdzie w praktyce to zobaczmy:)

dzisiaj zamówiłam płytę z muzyką dla kobiet w ciąży, zobaczymy czy dam radę tego słuchać:)

Panna - no to nieźle z tym porodem :D mnie pilnowali strasznie (jak już mieli przede mną taką aparatkę, jak Ty :P to wiedzieli, że trzeba pilnować), bo czas mijał, a rozwarcia nie było. Dostawałam sporo oxy i przeciwbólowych i sprawdzali, czy coś się zmienia. A jak już się zaczęło zmieniać, to też szybko poszło. Z tym, że mi powiedziały po którymś badaniu, żebym wdrapała się na łóżko i leżała na lewym boku, żeby Synkowi łatwiej szło 'wkręcanie' :D a potem poszło z górki :)
ja miałam okna na las - cudoooowny widok na drzewa, które z każdym dniem były bardziej zielone :) i te zawilce.. :)

my to późno zczęliśmy, to nie ma co przedłużać ;]

Panno - jak to tak?!? Masz termin po mnie, a już czujesz kopniaki na zewnątrz? :( Moje nawet po kawie nie bryka.. w ogóle rzadko je czuję :/ dziś raz kopnęło laptopa, jak leżał mi na brzuchu.. słabiutko. Martwię się już prawie drugi tydzień, że tak mało czuję, a Ty mi jeszcze mówisz, że czujesz na zewnątrz.. buuu.. :(

Co do oddechów - ja ich w ogóle "nie użyłam". W ogóle miałam przezabawny poród - I faza 12 godzin a druga, czyli parcie 10 min :) Czyli nawet nie zdążyłam się zastanowić co mam robić. W ogóle w pewnym momencie zaczęłam się w siebie wsłuchiwać i jakkolwiek dziwnie to zabrzmi - nie potrzebowałam nikogo, żeby mi mówił, co mam robić. Zaczęłam przeć w kucki, a że nie krzyczałam, to położna się nie zorientowała, że już rodzę. Dopiero, jak zobaczyła główkę, to mnei wygoniła na łóżko. Także strategia - nie drę się bardzo mi się sprawdziła.
Później, kiedy leżałam na poporodowej, moje okna wychodziły na okna porodówki i w nocy słyszałam jak niektóre dziewczyny przeklinają ;) Normalnie dwie godziny wulgaryzmów ;)

Ja o takiej przerwie myślę pod kątem dalszej przyszłości - dwójka mi podrośnie, pójdzie do szkoly a w domu będzie jeszcze jedno maleństwo. W sensie: takie wydłużenie macierzyństwa. W radio słuchałam dziś reportażu o matce po 40-ce, trzy córka - jedna 19 lat, druga chyba 4, trzecia 2. Ta to miała rozrzut ;) A ja jeszcze jestem przed 30-tką, więc jeszcze taka stara nie będę :)

No i młody fika i kopie jak szalony, już czuć jego kopnięcia na zewnątrz. Ufff, a ja się tak martwiłam czy tam jest.

Panno - 5-6 lat? nie boisz się, że wtedy stwierdzisz, że nie masz ochoty znów na pieluchy? że za dużo czasu minęło i już nic nie pamiętasz? że ledwo dwoje odrosło od spódnicy, to znów się w to pakować? :D ja to chyba wolę ciurkiem: przy trójce jakieś 6 lat (przy czwórce z 8) mieć te pieluchy, tą wieczną abstynencję, te wahania wagi, to lekkie uziemienie, ten tryb życia.. a za 4 do 6 lat mieć już spódnicę tylko dla siebie :D podoba mi się tak, jak jest, więc chyba bym wolała z rozpędu następne :) wiesz, co mam na myśli..? :)
a filmik widziałam, jest super :)

Kamyczek, ale SR to nie tylko poród.. wiele informacji się przydaje przy niemowlaczku, tak jak panna pisze. Plusem SR jest też to, że możesz zadawać pytania. Książki czy publikacje w necie nie odpowiedzą Ci na wszystkie pytania i wątpliwości, chociaż masz jeszcze forum :) Na SR są poruszane różne tematy poza porodem i oddychaniem (ale też dowiesz się czego spodziewać się jak przyjedziesz na porodówkę, co po kolei powinno się wydarzyć, czego możesz się spodziewać zarówno na porodówce jak i sali poporodowej), jak karmić niemowlę, co zrobić w przypadku braku/nadmiaru pokarmu, karmienie, mycie, przewijanie niemowlaka, wyprawka, jak ubierać niemowlę w zależności od pogody, dieta karmiącej, dolegliwości u maluszka i kiedy z nim trzeba do szpitala, gdzie i jakie dokumenty po porodzie się składa.. mnóstwo przydatnych informacji. Pewnie większość można w necie znaleźć, ale czasowo wyjdzie dużo gorzej niż chodzić na SR.
Dla mnie drugim największym plusem SR (pierwszym jest to, że pokazali porodówkę i sale poporodowe, więc jak przyjechałam rodzić, to wiedziałam, gdzie co jest i co i jak się będzie odbywało, nie czułam się tam tak obco) jest to, że po niej mój Mąż zdecydował, że jednak będzie ze mną rodzić :)
..a o tych oddechach to u mnie właśnie Mąż miał pamiętać :D wiedział kiedy jak mam oddychać i miał mnie pilnować, żebym odpowiednio oddychała :) bardzo mi z tym pomógł :)
może jeszcze o tym pomyśl, w końcu masz jeszcze czas :)

Pilotko jakoś tego klimatu nie czuję :) nie wiem nawet jak to powiedzieć :) myślę, że przy porodzie będę tak przerażona i tak będę to wszystko przeżywać, że i tak znając mnie zapomniałabym tych wszystkich oddechów itp ;)

aknahh,ja mam podobnie coraz ciężej mi jest się wyspać, w sumie zostają boki i półplecy ;) chyba też zainwestuję w tą poduszkę-rogala

a do szkoły rodzenia akurat bym chciała chodzić :)

Widziałyście ten film? kąpiel noworodka, no cud miód :) http://www.youtube.com/watch?v=OPSAgs-exfQ

Inne tematy z forum

Wycieczka w przedszkolu (46 odpowiedzi)

Córka ma mieć w piątek wycieczkę w przedszkolu, jadą autokarem do Pucka i Rzucewa. No i tak się...

Pompa ciepła (23 odpowiedzi)

Czy któraś z Was ogrzewa dom za pomocą pompy ciepła? Jeśli tak, to (jeśli można zapytać ;)),...

odbiór mieszkania - na co zwracać uwagę? (15 odpowiedzi)

witam:) (piszę na tym forum, bo więcej osób zagląda, więc może Ktoś mi doradzi) za kilka dni...