MAMUSIE LIPCOWO-SIERPNIOWE 2013 CZ.3

proszę bardzo: nowy wątek!!

*LIPIEC*
01.07. Agata
04.07. asski
07.07. -mTusia- / CÓRECZKA
08.07. pillotka
10.07. agusia-gdansk/SYNEK
14.07. mentorka / SYNEK
16.07. eni_a
17.07. Dumelek
20.07 panna z mokrą głową \ SYNEK
21.07. Basieniak
21.07 asienkaj
23.07. Yevele
23.07. Aknah
23.07. Kamyczek1234

*SIERPIEŃ*
01.08. Gosia
03.08. Aniulek_80
07.08 Betti_174
20.08. Francess
22.08 Sensimilia
24.08. Kasiula1986

Maruszka
Mangolia

Link do poprzednich wątków:
cz.1: http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-LIPCOWO-SIERPNIOWE-2013-t426813,1,16.html
cz.2: http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-LIPCOWO-SIERPNIOWE-2013-CZ-2-t434880,1,160.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: MAMUSIE LIPCOWO-SIERPNIOWE 2013 CZ.3

Kamyczek - Filip i Liliana to imiona dwójki dzieci mamy z wątku mojego starszego synka :) Widocznie jakoś tak pasują do siebie, że nie tylko Ty na to wpadłaś :)

Co do szkoły rodzenia - przy pierwszym dziecku mi się bardzo ta wiedza przydała. Ale nie do samego porodu a do opieki nad niemowlakiem, bo w prosty sposób się dowiedziałam, jak sobie poradzić z np. wysypką czy co zrobić, jak dziecko gorączkuje czy ma czkawkę. I ta wiedza była warta chodzenia na cały kurs :)

Pillotka - ja na trzecie nie mówię nie, ale najchętniej za 5-6 lat. A już to, że się ta dwójka udała, to lekarze każą mi na pielgrzymki dziękczynne chodzić i dziękować za cud ;) Więc nie wiadomo. Mój mąż twierdz, że musimy próbować, aż zrobimy dziewczynkę ;)

Imię Kajetan też mi się podoba, ale mąż coś kręci nosem.

-mTusia- a rzeczywiście kokosanki są na jajach.. to nie wiem, jak ja czytałam.. :O ..ciekawe czy wyjdą bez żółtek ;]

żeberka robię w oregano, tymianku i rozmarynie. A na sam koniec jeszcze maczam w mieszaninie miodu i keczupu, wtedy znów do pierkarnika, ale na krótko i z funkcją grill - robi się taka fajna glazura :) choć nie lubię mięs na słodko, do tych żeberek się przekonałam, a mój Mąż je uwielbia :) przez tą glazurę nie trzeba już żadnego sosu :)

Kamyczek - ja to chyba drugi raz nie pójdę do SR.. coś niecoś jeszcze pamiętam, mam jakieś notatki z zajęć.. Ale w sumie cieszę się, że chodziłam przed pierwszym porodem, bo u nas w rodzinie i wśród najbliższych znajomych to my przecieramy szlaki rodzicielstwa ;] więc wtedy nie mieliśmy kogo pytać, kogo podpatrywać, czy na kim ćwiczyć :D
a dlaczego nie chcesz iść?

Kamyczku ja właśnie się zastanawiałam nad szkołą rodzenia ale chyba jednak nie pójdziemy. Wszystkie materiały ze szkoły rodzenia mam od przyjaciółki, jest tam wszystko super opisane... i podobno nic więcej niż to co tam jest nie mówili :) co do zajmowania się maluszkiem to często ją odwiedzam i się trochę uczę na jej synku ;))))) z resztą mój mąż często do późna pracuje i nie wiem czy mógłby zawsze ze mną chodzić a sama nie chce...

dziewczyny będziecie chodziły do szkoły rodzenia? ja się chyba nie przekonam.... i zastanawiam się czy sobie poradzę bez tej wiedzy? w sumie pewnie nie mam wyjścia ;)

Ja raczej śpię na brzucho-boku ale jak napawdę nie mogę zasnąć to ułożenie na brzuchu zawsze ratuje :) ale juz od dłuższego czasu nie moge uciskać brzucha bo od razu mnie kłuje :( nawet dłuższe spanie na prawym boku powoduje kłucie, najlepsze pozycja go lewy bok, ale znowu potem mie kości bolą jak za długo tak spię :(
Ja musze zobić morfologię i mocz przed poniedziałkową wizytą, bo miałam lekko obnizony hematokryt a wtedy bralam tylko kwas foliowy i musimy sprawdzić czy po witaminach sie coś poprawiło :(
Pillotka - te kokosanki są na całych jajkach :) a żebeka jak robisz ??

to i ja się dołączam do tych które uwielbiają spać na brzuchu:(

U nas dla dziewczynki dawno wybane - Milena, natomiast dla chłopaka mieliśmy wybane - Maciej, ale przestało nam się podobać i na azie ja bym chciała Jan, mąż się nie wypowiada :) Mówi, że będzie dziewczynka, bo on oił dziewczynkę i lekarz dwa razy juz mówił że dziewczynka, ja mam nadzieję, się jeszcze upewnić w poniedziałek, to będzie koniec 19 tygodnia, no i zaraz potem pójdziemy jeszcze na 4D i wtedy mam nadzieję, że już na 100% będzie wiadomo :)

dziękuję za przepisy na ciasto czekoladowe na pewno wypróbuję :)))

my mamy imię wybrane :) Julek - Julianek :))) dla dziewczynki miała być Emilka:) chociaż mi się najbardziej podoba Zosia i Hania ale mąż nie chciał się zgodzić:)))

dzisiaj znowu byłam na badaniach, musiałam zobaczyć czy mocz już jest lepszy no i to TSH czy się poprawiło. Zaszłam do siebie do pracy, posiedziałam wypiłam herbatkę i pokazałam fotkę Julka :))

do Dziewczyn, co śpią na brzuchu:
nie chcę Was dołować, ale.. może powinnyście to wiedzieć już teraz i się przygotować psychicznie :D nie dość, że lada tydzień (w zależności od zaawansowania ciąży, przecież między pierwszą a ostatnią na liście są dwa miesiące różnicy) całkowicie odpadnie spanie na brzuchu, to nie liczcie na to, że po porodzie coś się zmieni ;] jak się karmi piersią to spanie czy nawet leżenie na brzuchu jest niewskazane, bo można się nabawić zastojów w piersiach..
na pociechę powiem, że przy drugiej ciąży jest łatwiej, hehehe :D
..ja też jestem z tych, co uwielbiają spać na brzuchu.. :(

Dumulek Emilka śliczne imię :P także namawiam Cię do wyboru! Nad Zosią też się zastanawiałam, ale jest już w towarzystwie mała Zośka, także też niestety odpada. Emilia nie dam bo musiałaby być seniorka i juniorka :)

-mTusia- -będę pamiętać o tych kokosankach, jak mi znów zostaną białka - nie cierpię wyrzucać jedzenia, a te kokosanki to fajny pomysł :)
..chyba nawet po pączkach zostaną białka.. tak mi się wydaje :)

Kamyczek - Ty się nie "kompleksuj" tylko bierz się do roboty i zacznij sobie i fasolce dogadzać :D

nie mam przepisu na ciasto czekoladowe.. nie byłam wcześniej tego świadoma :D

Panno - no umiesz, lepisz, masz doświadczenie i chęci.. :) podziwiam :) ja zwykle szukam szybkich przepisów, niemęczących i pomysłowych :)
ostatnio robiłam tartę z kilku składników na cieście francuskim kupnym, parówki zawijane w drożdżowe ciasto i żeberka z piekarnika, a goście wychodząc stwierdzili, że poczęstowałam ich wyszukanymi potrawami, aż mi głupio było, bo się nie narobiłam :] wszystko szybkie i proste do zrobienia, a efekt smakowy satysfakcjonujący :D

my nie mamy imion, nawet nie zaczęliśmy się zastanawiać. Nawet nie zaczęliśmy myśleć o tym, że trzeba by się zacząć zastanawiać :D

Panno - dla trzeciego?!?! no ładnie :D Mój Mąż też bierze poważnie pod uwagę trzecie dziecię :D ..będzie wreszcie wyż demograficzny?!? :D aTy co na trzecie mówisz?

mentorka - ja ostatnio robiłam to ;-) http://sockmonkey-tea-party.blogspot.com/2011/06/ciasto-czekoladowo-kawowe.html Wyszlo mega czekoladowe i pyszne! Takie mokre (bo ja suchych nie lubię)! Tylko ze pieklam godzine a nie 40 min!

Co do tłustego czwartku - to też się przymierzam do faworków, ale ostatnio coś srednio się czuję wiec nie wiem co z tego wyjdzie.

Nie wiem jak Wy, ale ja ostatnio nie mogę się wyspać - nie dość, że biegam siku kilka razy w nocy to jeszcze już zaczyna mi być niewygodnie spac na brzuchu, a inaczej nie umiem zasąc :( kombinuję boko-brzuchem, osttanio śpię z poduszką między nogami... ale zaczynają mnie też bolec plecy. No tragedia jakaś. Przez to chodze niewyspana i zmęczona potem cały dzień :( Dziś całe szczęście ma przyjsc kojec - oby pomógł.
A dziś na dodatek cały dzień mi niedobrze.. jakiś dziwny posmak w ustach i słabości... nie wiem, moze juz organizm ma dosc tabletek :( niby głownie witaminowych ale i tak w życiu tylu nie brałam...

Co do imion wybraliśmy dla dziewczyni, ale raczej wychodzi na to, że będzie chłopak a z imieniam dla chłopca mamy problem.

Ja myślę nad Zosią i Emilką, a dla chłopaka Antoś, Tymek (Tymoteusz) albo Tomek ale na to imię mąż też kręci nosem :)

U nas właściwie dla pierwszego mąż wybrał Ksawier,ale mi się podobało więc się zgodziłam. Teraz powiedziałam,że jego imię jest Ksawier to ja wybieram Kajetan albo Marcel to kręci nosem. Trzeciego dziecka jaaaaa nie planuje więc musi być na moje:D drugiego też jaaa nie planowałam tylko mój cudny mężuś:D

Cześć Dziewczyny, ależ picharzycie, mnie to normalnie odrzuca na razie od lodówki i różnych zapachów. No jak muszę, to oczywiście zrobię, ale dużo mój mąż na szczęście gotuje, bo lubi:)
Ostatnio wzięło mnie na naleśniki, z serem, z dżemem, już drugi dzień wcinam. Co do pączków, to też kupimy. A wybór imienia, to nie będzie taka prosta sprawa, o ile dla dziewczynki mam pewniaka: Hania, o tyle dla chłopca łatwo się nie zapowiada, mi się podoba Tomek, ale mój mąż coś nosem kręci, może Kacper, no sama nie wiem. Piszcie swoje wybory, może mi podpowiecie dla chłopca ;)

Dumelku samopoczucie ciut lepiej, ale nadal mnie trzyma choróbsko. Jutro mam na 11:15 :))
z jednej strony szaleje, nie mogę się doczekać ale też jak zwykle boje się eh

dam znać jak tylko wrócę do domku :) dziś muszę się na maksa wykurować bo jutro moje pierwsze wyjście z domu od tygodnia....kurcze ale mnie trzyma nooo grrr

Imiona teoretycznie mamy wybrane, ale pewnie gdy poznamy płeć znów się zacznie wymyślanie na nowo ;) (Lilianna / Filip)

tak jak u nas, z pierwszym nie było problemu, ale z drugim zupełnie nie widzę rozwiązania tego konfliktu ;) Ostatnio mi nawet powiedział, że imię dla trzeciego to mogę sobie sama wybrać i on już się wtedy nie będzie wtrącał.. ;)

co do imion my z mężem się ze sobą nie zgadzamy więc nie wiem jakie będzie:)

Dziewczyny od samego czytania człowiek się robi głodny! :)
Myślę że jak będę na zwolnieniu to też zacznę szaleć z gotowaniem.
Pogoda jest fatalna, tak łatwo coś złapać. A w dodatku mój mąż ma zapalenie płuc ehh.

panna z mokrą głową- co do imion to nie mamy jeszcze ustalonych, aczkolwiek ograniczyliśmy już listę do tych które mogą być :P
Najbardziej chciałabym wiedzieć kto mieszka w brzuszku, wtedy pójdzie już z górki :)

Kamyczek- jak samopoczucie? już jutro nasz wielki dzień :) na którą masz wizytę (ja mam na 13, ale pewnie będzie obsuwa :D)
Koniecznie napisz jak tam dzidzia :)

Moje ukochane ciasto czekoladowe - jedyne na jakie słyszę sie czasami :) jest wilgotne i te wisnie :) marzenie :) polecam :)
http://mirabelkowy.blogspot.com/2012/02/czekoladowe-ciasto-z-wisniami-i.html?m=1

Inne tematy z forum

Jak radziłyście sobie z bólem głowy w ciąży? (13 odpowiedzi)

Dziewczyny jestem w 18 tygodniu ciąży i od paru dni boli mnie głowa. Lekarka powiedziała, ze mogę...

Jak wyprawiacie urodziny dla dzieci? (27 odpowiedzi)

Witajcie! Jak bardzo hucznie obchodzicie urodziny dzieci? Głownie chodzi mi o to czy urządzacie...

Swojskie wędliny (56 odpowiedzi)

Mam taką ochotę kupić od kogoś swojskie wędlinki. Znacie kogoś kto sprzedaje? Niedługo święta...