MAMUSIE LIPCOWO-SIERPNIOWE 2013 CZ.5

No to nowy :)

*LIPIEC*
01.07. Agata
01.07. Bezglutek
04.07. asski /SYNEK
07.07. -mTusia- / CÓRECZKA
08.07. pillotka /raczej Synek
10.07. agusia-gdansk/SYNEK
10.07. Antoza
10.07. emimar
11.07. izabell_/SYNEK
12.07. anuusia
14.07. mentorka / SYNEK Julek
16.07. eni_a
17.07. Dumelek / SYNEK
19.07. połaniecka
20.07 panna z mokrą głową \ SYNEK Napoleon
21.07. Basieniak / CÓRECZKA
21.07 asienkaj
23.07. Yevele
23.07. Aknah/SYNEK
23.07. Kamyczek1234

*SIERPIEŃ*
01.08. Gosia
03.08. Aniulek_80
07.08 Betti_174
11.08. Madzik /Synek
17.08 Sensimilia / Synek
20.08. Francess
24.08. Kasiula1986
27.08 pszczoola /raczej Synek

poprzedni wątek:
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-LIPCOWO-SIERPNIOWE-2013-CZ-4-t445865,1,160.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: MAMUSIE LIPCOWO-SIERPNIOWE 2013 CZ.5

i tak też zrobię, ale od 3 kwietnia - wtedy mam wizytę, jakoś muszę dotrwać. Po drodze jeszcze urlop świąteczny. A czemu nie wcześniej? ja już taka jestem, że nie lubię prosić o swoje.... chodząc do gin łudzę się, że sama wyjdzie z taką propozycją. A i tak założe się, że 3ciego jak będę ją prosić o L4 to będzie mi głupio eh już taka jestem. Ale masz rację dzidzia ponad wszystko więc koniec tego.......

Dziewczyny czemu nie skorzystacie z możliwości pójścia na zwolnienie lekarskie? Jestem w domu od samego początku ciąży. W pierwszej ciąży też chciałam pracować, ambitna byłam. Tym razem mam to gdzieś, ważniejsze jest dziecko i moje zdrowie psychiczne. Zresztą mimo, że praca w biurze to i tak u mnie ciężarne nie są mile widziane...

ja od kilku dni miałam tak potwornie silny stres w pracy, że odpadłam....wczoraj w pracy bolał mnie brzuch, mega się wystraszyłam. Dziś zostałam w domu na urlopie na żądanie, mam nadzieję że jak odpocznę to będzie wszystko dobrze. Jednak roboczy stres i tak mnie dziś dopadł bo oczywiście wydzwaniają do mnie z firmy i udziela mi się nerwowa atmosfera ehhh

Cześć Dziewczyny =)
Ja biorę pharmaton maturelle od początku ciąży właśnie dlatego, że on zawiera kwasy Omega 3. No i ostatnio biorę też jakieś żelazo z witaminą C, bo miałam obniżoną hemoglobinę.
U nas w mieszkaniu spory remont, 3 pokoje, korytarz i łazienka do zrobienia. Na początku myślałam, że damy radę mieszkać w tym remoncie - jednego pokoju nie ruszamy, tak samo kuchni i toalety, ale jak panowie wyburzyli część ściany to zrobiło się tyle kurzu, że nie wytrzymałam. Jeżeli by o mnie chodziło, to bym się nie przejmowała, ale żal mi malucha, gdyby to miało mu w jakikolwiek sposób zaszkodzić to bym sobie tego nie wybaczyła. Tak więc przenieśliśmy się do teściów, ciekawe tylko co może bobasowi zaszkodzić bardziej - remontowy kurz i pył czy stres związany z mieszkaniem u teściów.
Na koniec będę miała mnóstwo sprzątania, ale mam sporo rąk do pomocy =) Chociaż trochę się tym martwię, bo ostatnio wciąż mdleję i lekarz powiedział, że to się będzie zdarzało coraz częściej. Mam zespół wazo-wagalny i to się będzie nasilało i dodatkowo macica będzie uciskać na tętnice odcinając krew z nóg... nie brzmi to zbyt dobrze =P. Bardzo to jest denerwujące bo nie mogę za bardzo nic planować, nigdy nie wiem czy to jest akurat ten dzień kiedy zemdleję w autobusie.. najlepiej by było w ogóle się z domu nie ruszać, ale jak to wytrzymać.
Ale się namarudziłam =P
Pozdrawiam Was wszystkie w imieniu swoim i mojego królika, który jest w ciężkim szoku po przeprowadzce do Teściów =P
Miłego dnia i wiosny nam życzę! =)

a ja jestem po małym remoncie łazienki, z uwagi na panujący bałagan, idziemy za ciosem i w weekend malowanie pokoju dla naszej kruszynki, a potem czeka mnie porządne sprzątanie, ale będę miała już z głowy :) i możemy zacząć powoli zakupy, będzie gdzie przechowywać :) Dopóki brzuszek jeszcze mały chce sobie wszystko porobić, a lista jest spora, tylko że z uwagi na bóle pleców, muszę sobie pracę dzielić w odstępach czasu, więc wszystko dłużej już teraz mi schodzi. Ciekawe czy tel bóle pleców przejdą, czy będzie jeszcze gorzej

Dziewczyny oszczędzajce się. Ja też miałam takie niewinne skurcze, wydawało mi się, że skoro dobrze się czuję to mogę prawie wszystko. A teraz leżę bo szyjka się skróciła....

Ja biorę prenatal classic tak jak większość i kwas foliowy piątkę czy jakoś tak się nazywa i mam to brać do końca ciąży bo do połowy byłam na podtrzymujących lekach i lekarz mi zalecił brać do końca te witaminy.

Panno-ja też jestem zbyt aktywna i staram się robić dwa razy więcej bo sobie myślę,że później nie będę mogła i jeszcze staram się pomóc mężowi w prowadzeniu jego firmy bo sam by się zgubił w papierach więc ma mnie i księgową:D I stąd zapewne te skurcze i bóle.Wczoraj też nie było najlepiej i przeleżałam w łóżku pół dnia. Mam nadzieję,że dziś już będzie lepiej.

Ja biorę zwykłe Centrum. Z dwóch powodów: zima nie sprzyja zdrowemu odżywianiu i z powodu celiakii. Nie wiem jeszcze w jakim stanie są moje kosmki jelitowe więc nie wiem ile tego co jem się prawidłowo wchłania. I od kiedy jestem w ciąży częściej jem ryby, po prostu mam na nie ochotę. Szczególnie wędzoną makrelę :-), pycha z ogóreczkiem kiszonym i jajeczkiem. I łososia wędzonego z serkiem śmietankowym :-) Aż ślinka mi cieknie :-)

Kurcze zaczynam się stresować. Wszystkie jesteście takie zorganizowane: położna, szkoła rodzenia itp. 5 lat temu rodziłam i chyba szkołę rodzenia sobie odpuszczę, poród na 90% będzie przez cesarskie ciecie to położną też sobie odpuszczę. Ale jak sobie pomyślę, że jak będą kazali mi rodzić naturalnie....Staram się na razie nie myśleć o tym.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

no ja też biorę wtaminki + dha bo rybki baaardzo rzadko jem, chciałabym mieć lepszą dietę aby nie brać tego wszystkiego. I zastanawia mnie taka rzecz czy to właśnie przez te wszystkie suplementy dzieciaczki się rodzą teraz po 4 kg..

A ja od początku biorę Pharmaton Maturelle, a dodatkowo od począku drugiego trymestru prenatal DHA. Lekarze różnie mówią, miałam kontakt z dwoma, jeden mówił że nie trzeba, drugi że mam brać. Zaczęłam brać, bo uważam podobnie jak aknahh, dodatkowo nie toleruję ryb :(
fajnie że będzie kolejna edycja bezpiecznego malucha, tyle się od was naczytałam, że szybciutko się zapisałam :)

No jak patrzę na wagę Waszym Maluchów to mój to jakaś Kruszynka :-)

Ja biore witaminy - teraz Pharmaton Maturelle. Wyniki mam wręcz idealne, do tego jestem przeciwniczka leków, ale witaminy chyba jakoś specjalnie nie zaszkodza, a w dzisiejszych czasach i sztucznym odżywianiu to jakoś mnie lekarka przekonała by wziąć.

ja biorę prenatal classic. Gdybym wiedziała, że się odżywiam tak jak trzeba (owoce, warzywa itd) to pewnie bym nie brała.. A do tego mam dość niską hemoglobinę a w prenatalu jest aż 60 mg żelaza więc pewnie gdybym tego nie brała to wyniki byłyby jeszcze gorsze...

A co sądzicie a o suplemenatacji DHA? mi lekarz zalecił i w wielu źródłach czytałam, że w ciąży wskazane.. Ja nie jem ryb praktycznie wcale więc zdecydowałam się brać...

Mi gin nie zalecił żadnych witamin, ja jestem z zasady przeciwniczką suplementowania, ale wydawało mi się, że w ciąży warto. No nic, zaufam mu.

Agusia - wybrać położną możesz teraz, szkoła rodzenia zaczyna się od 8.04 (chyba i w Gdańsku i w Gdyni). Warto pójść i porozmawiać z położną, zanim wybierzesz, żeby zobaczyć, czy jest między Wami chemia :) Ta szkoła rodzenia za 100 zł to naprawdę rozsądna cena, ja nie skorzystam, bo już wałkowałam wszystko trzy lata temu :)
Agusia - mi bardzo pomogło zmienienie pozycji, przez cały dzień siedziałam na krześle (trochę ruchu było, ale i tak ucisk na macicę), następnego się wystraszyłam i powiedziałam, ze trudno, ale muszę półleżeć na pufie i już było ok, skurcz się nie powtórzył. No i wszyscy mi tronu zazdroszczą :)

Powiem Wam szczerze, że dosyć mocno się forsuję, mam takie wrażenie, że muszę teraz wszystko załatwić, dużo pracować, bo jak urodzę, to będę na jakiś czas wyłączona z obiegu. Ostatnio sobie wymyśliłam wyjazd szkoleniowy za miesiąc, ale chyba to już odpuszczę :)

Moja kazała mi brać Witaminę C póki co co następnej wizyty :)

Pewnie że możesz wybrać od nich położną, to raczej właśnie chodzi o to by ich położne miały kontraktu na nas z NFZ :) Mi tam było po prostu wszystko jedno, połoznej nie miałam wybranej, ajka z tą spotkam się podczas szkoły rodzenia to tym lepiej, nie będzie obca :)
Ja biorę Prenatal classic, mój lekarz mi zalecił, ale mi się ciągle hemoglobina pogarsza, nie ma jeszcze dramatu, lekrz nie kazał się martwić tylko jeść więcej mięska i rybek :)

Hej Dziewczyny, miło było Was poznać na LadyMama :) Po Kolosach miałam 2 dni umierania z powodu bólu głowy. Nie mogłam się ruszyć z łóżka, dzisiaj nadrobiłam zaległości z forum.

Jeżeli chodzi o basen, to polecam basen w szkole na Witominie w Gdyni. Przez dłuższy czas jeździłam tam z Gdańska, bo jako jedyny jest ozonowany, co podobno jest mniej szkodliwe, na skórze jest to bardzo odczuwalne w porównaniu do chloru. Przede wszystkim ten basen jest bardzo czysty. Przejrzystość wody w porównaniu do aquaparku jest szalona, szatnie i łazienki bardzo czyste. W ciąży boję się korzystać z aqua. Teraz czekam, aż skończymy wykańczanie mieszkania, żeby jeździć z mężem, bo dojazd z Gdańska nie kalkuluje się w pojedynkę.

Gratuluję udanych USG! Ja dopiero za 2 tyg. :(

Mam do Was pytanko? Co sądzicie o braniu (lub nie) witamin w czasie ciąży? Dietetyczka na LM mówiła, żeby się nie suplementować. Z drugiej strony branie witamin zaleciła mi moja ginekolog. Wyniki krwi mam dobre, nie odżywiam się idealnie, ale w miarę dobrze. Bierzecie witaminiki? Jak tak, to jakie? Właśnie skończyło mi się centrum materna i zastanawiam się na co (i czy w ogóle) się przerzucić?

Macie mnie już na zdjęciach na Bezpiecznym Maluchu czarno na białym. Ale lubicie mnie jeszcze trochę?;) Postaram się już nic nie wygrać ;)

Anuusia i mTusia-mój tydzień temu ważył 680,a trzy tyg temu ważył ponad 200 g mniej,aż się boję pomyśleć co będzie za tydzień na wizycie,ale to i tak wychodzi na koniec ciąży ile maluch będzie ważył i się reguluję waga. Jak sobie przeglądam jakieś galerie narodzonych maluchów to same powyżej 4kg się dzieciaczki teraz rodzą.

A jeśli ja nie będę chodziła na szkołę rodzenia to mogę od nich "zamówić" położną"? Mój mąż ze mną nie będzie mógł chodzić bo pracuje,a na moich zajęciach dla ciężarnych są świetne ćwiczenia przygotowujące do porodu więc mi wystarczą,nie chcę chodzić sama na tą szkołę jak zapewne wszyscy z mężami będą.

Nie, no pewnie, że jest to inna cena niż szkoła rodzenia na Górnej, gdzie koszt to 400 zł. Dla mnie nie ma problemu z wyborem tej położnej, ostatni raz proszono mnie o wypełnienie tej deklaracji jakieś dwa lata temu ;-) Podczas badań okresowych pielęgniarka w Falcku zbierała deklaracje, żeby oczywiście wydobyć kasę z NFZ-tu ;-) Tutaj jest pewnie podobnie :-)

Anuusia - twoja mała nie taka duża wcale :) jestes tydzien po mnie niecały a moja we wt ważyła 640 :) i jest tydzien do przodu wagowo :)

Na pewno ich wymyslem jest ten wybór położonej, a co do tatusiow to często sie płaci w darmowych szkołach bo NFZ nie refunduje tatusiom zajęć :(
Ale to i tak taniej niż 350-400 pln w płatnych :( a np na Kliniczna nie udało mi sie zapisać bo jak chciałam w styczniu zapisać sie na kurs marcowo-kwietniowy to babka stwierdziła ze za wcześnie a jak dzwoniłam w lutym to znowu usłyszałam ze na marcowo-kwietniowy nie ma juz miejsc a mogłabym chodzić i ze muszę próbować zapisać sie na maj - czerwiec ale nawet nie wiadomo czy w ogóle bedzie :( absurd :( wkurzylam sie tylko i dlatego idę tutaj :) a co do tego wpisowego 25 pln to w sumie nie do końca wiem czy to ogólnie czy za tatę :( ja płacilam 100pln No i ta położna jest konieczna :)