MAMUSIE LIPCOWO-SIERPNIOWE 2013 CZ.5

No to nowy :)

*LIPIEC*
01.07. Agata
01.07. Bezglutek
04.07. asski /SYNEK
07.07. -mTusia- / CÓRECZKA
08.07. pillotka /raczej Synek
10.07. agusia-gdansk/SYNEK
10.07. Antoza
10.07. emimar
11.07. izabell_/SYNEK
12.07. anuusia
14.07. mentorka / SYNEK Julek
16.07. eni_a
17.07. Dumelek / SYNEK
19.07. połaniecka
20.07 panna z mokrą głową \ SYNEK Napoleon
21.07. Basieniak / CÓRECZKA
21.07 asienkaj
23.07. Yevele
23.07. Aknah/SYNEK
23.07. Kamyczek1234

*SIERPIEŃ*
01.08. Gosia
03.08. Aniulek_80
07.08 Betti_174
11.08. Madzik /Synek
17.08 Sensimilia / Synek
20.08. Francess
24.08. Kasiula1986
27.08 pszczoola /raczej Synek

poprzedni wątek:
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-LIPCOWO-SIERPNIOWE-2013-CZ-4-t445865,1,160.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: MAMUSIE LIPCOWO-SIERPNIOWE 2013 CZ.5

ja jestem w 16 tygodniu i 6 dniu ciąży :)
ja korzystam z tej stronki http://dziecko.haczewski.pl/ i to jest co do tygodnia i dnia ( jak byłam u gin na początku ciąży to powiedziała w którym tyg jestem i ja szybciutko na te stronkę skoczyłam i sie okazało prawda, ze w tym tyg jestem :) )

hehe ja też ostatnio się zaczęłam zastanawiać jak się mnie ludzie zaczęli pytać który to miesiąc :D a ja "eeee" i tydzień podawałam :D

na innym forum znalazłam takie sposoby liczenia :D tylko nie wiem który jest dobry :D

Różne schematy rozliczania tygodni ciąży.

1. Wg książki "W oczekiwaniu na dziecko"

1 miesiąc - 1-4 tydzień,
2 miesiąc - 5-8 tydzień,
3 miesiąc - 9-13 tydzień,
4 miesiąc - 14-17 tydzień,
5 miesiąc - 18-22 tydzień,
6 miesiąc - 23-27 tydzień,
7 miesiąc - 28-31 tydzień,
8 miesiąc - 32-35 tydzień,
9 miesiąc - 36-40 tydzień.

2. Sposób ściągnięty z innego forum

1 miesiąc - 0-4,5 tyg.
2 miesiąc - 4,5-9 tyg.
3 miesiąc - 9-13,5 tyg.
4 miesiac - 13,5-18 tyg.
5 miesiąc - 18-22,5 tyg.
6 miesiąc - 22,5-27 tyg.
7 miesiąc - 27-31,5 tyg.
8 miesiąc - 31,5-36 tyg.
9 miesiąc - 36-40 tyg.

3. Wg gazety Claudia dodatek "Ciąża":

1 m-c : 1 - 4 tydzień
2 m-c : 5 - 8 tydzień
3 m-c : 9 - 12 tydzień
4 m-c : 13 - 16 tydzień
5 m-c : 17 - 20 tydzień
6 m-c : 21 - 24 tydzień
7 m-c : 25 - 28 tydzień
8 m-c : 29 - 32 tydzień
9 m-c : 33 - 38 tydzień

4. Wg encyklopedii Larousse:

1mc - 1-4tyg
2mc - 5-8tyg
3mc - 9-13tydz
4mc - 14-18tydz
5mc - 19-23tydz
6mc - 24-27tydz
7mc - 28-31tydz
8mc - 32-35tydz
9mc - 36-39tydz

Wiecie w jakim jesteście miesiącu ciąży? Bo ja do dziś byłam przekonana, że jestem w piątym, patrzę, a tu jestem w szóstym od dwóch tygodni ;) Tak to chyba jest z drugą ciążą ;)

pillotka, już mi lepiej dziękuję :)

No u mnie pranie , prasowanie i pakowanie. Jeszcze jaja dziś ugotuję i jutro ze święconką pójdę do kościółka na 10 albo 11 ( jak się wyśpię :) ) a o 15:00 ruszamy z mężem na południe do Łodzi.

w Niedzielę będzie Witaj Wigilio a nie Witaj Wielkanoc. Jak te zające do dzieciaków przyjdą z prezentami ? Mi się wydaje,że na nartach przyjadą.

Dobra, już się tak nie rozpisuje, bo głupotki pisze :D idę z pieskiem na spacerek w tę śnieżycę ... Odezwę się jeszcze jak bd do kogo ;P

Tantum verde w tabletkach też. Kiedy jednak miałam zapalenie gardła tylko się wkurzałam na to tantum, bo nic a nic nie pomagało. Woda z solą - polecam :) Tylko też trzeba uważać, bo sól bardzo wysusza śluzówkę i to może prowadzić do kolejnych podrażnień.

Ja nie jestem zarobiona w kuchni tylko zarobiona w robocie, nawet jutro pracuję. Na szczęście nie muszę nic robić, moja kochana mama się wszystkim zajmie :)

Wracając jeszcze do wątku sernikowego - dziś przekazałam przepis na nuttellowy sernik sąsiadce, bo ją poczęstowałam i bardzo jej zasmakował. Też jest w ciąży, więc może jakoś wyjątkowo ciężarnym wchodzi?

A dziś na obiad ziemniaki w mundurkach i śledzie mojej mamy. Pycha!

chyba ubiorę choinkę ;)

hej dziewczyny :) u nas dzisiaj porządki, jutro się biorę za kucharzenie bo mam zamiar upiec ciacho, babkę i rogaliki ;)) a potem w drogę do Gdańska do rodziców:)

u nas tak sypie śnieg, że masakra mam wrażenie że to Wigilia a nie Wielkanoc :D

Juleczek ma ostatnio chyba dobre dni bo szaleje bardzo i coraz częściej dostaje czkawki :D śmiesznie mi wtedy brzuch podskakuje :D

Panno - zapędy techniczne mam od dziecka :D za to moja mama też antytechnik.. jak Jej sprawdzałam co nawaliło w zmywarce i powiedziałam, żeby przyniosła mi imbus, to dostałam przepychaczkę do rur - taką starodawną, na kijku, bo myślała, że to o to chodzi. Trochę Ją usprawiedliwię - w zmywarce woda stała :D
ale się wtedy prawie posikałam ze śmiechu :D

a w ogóle, to strasznie cicho tu dziś. Pichcicie i sprzątacie? ja robię przerwę :) już prawie wszystko, co na dziś było zaplanowane, zrobione :)

Kasiula1986 - pini chyba nie można w ciąży.. z tego co pamiętam, ma tak napisane na ulotce. poza tym na drapanie gardła nie pomoże - jest wykrztuśny chyba. do ssania: chlorchinaldin, echinacea. do pryskania tantum verde (może tabletki też? nie wiem) zdrówka życzę :)

siemka laseczki, od jakiegoś czasu Was tak sobie czytam, a i mnie od paru dni dopadło choróbsko :( najpierw niewinny katarek a teraz gardło mam zawalone i strasznie mnie ono drapie - polecacie coś do ssania ( cholinex, isla, orofar ) czy warto wziąć od razu syropek sosnowy ??? Męczę się, pomocy !!!

PS. Taka ładna pogoda była przez te parę dni, a tu nagle śnieg ...
Dziś pakujemy z mężem walizki (tzn. ja pakuje, mąż w pracy) , a jutro gnamy do rodzinki na święta do Łodzi.

Pillotka - musiałam w wiki sprawdzić, co to imbus ;) Ty jednak techniczna jesteś ;) Szczęście masz, nie ma co!

Aleeee śnieg sypie.. Całe święta ma sypać, a od wtorku słońce. Nieźle, co?

O tej gospodzie u przyjaciół słyszałam dużo dobrego, tylko nie skojarzyłam, że jest w Kleszczewie :) Musimy się tam kiedyś wybrać :)

-mTusia- fajnie, u nas odwrotnie, w tym roku to do nas zjeżdża rodzina Męża :) normalnie tylko słodkie robię, a w tym roku trza się wysilić i zrobić też inne rzeczy :)

Panno - szczupła to ja byłam, jak za mąż wychodziłam :P

ale dziś miałam przygodę.. Wybrałam się wieczorem do rodzinki do koleczkowa. Dobrze z domu nie wyjechałam, jak mi jakoś auto dziwnie zaczęło stukać. Zatrzymałam się, obejrzałam, nic nie widać. Na szczęście jechaliśmy we dwa auta, za mną mój ociec, i w końcu dopatrzył się, że coś mi się do tylnej opony doczepiło i mignął mi światłami, żebym stanęła, to zobaczymy co jest grane. No to zaparkowałam tak, żeby było widać to coś na oponie, wychodzę, sprawdzam, a to.. nie zgadniecie.. imbus mi się wbił w oponę!!! powietrze schodziło z takim sykiem, że było słychać z kilku metrów i to przy włączonym silniku ;] Na szczęście udało mi się dojechać z powrotem do domu i jeszcze Mąż o 22giej, po swojej pracy, zmienił mi koło (akurat na jutro potrzebuję bardzo auto!). ładnie bym się urządziła, jakbym w ciemnym Koleczkowie przed powrotem, o 22giej, zauważyła, że mam kapcia ;]
imbus wbił się w oponę. dacie wiarę? Dobrze, że Mąż to widział, bo by mi nie uwierzył, gdybym Mu to opowiadała. Aż porobił foty, co by znajomym pokazać ;] ależ mnie szczęście kopnęło ;] taka jestem wyjątkowa, że właśnie mi się to przytrafiło ;]

Cześć Dziewczyny :)
Panno - też polecam Kleszczewo :)
Ja dzisiaj pracowicie, mazurki w liczbie trzech upieczone, makowce zrobione, makaron domowy też zrobiony leży w lodówce, jeszcze jutro sernik i z głowy :) ale byłam na nogach cały dzień, bo jeszcze z rana spacer i zakupy i kręgosłup i nogi strasznie mnie bolą :( Ale od jutra laba, jedziemy na święta w gości a ja pieke tylko ciasta :)
pozdrawiam

Panna miejscówka nazywa się Gospoda u Przyjaciół :-). Latem mają małe zoo dla dzieci i plac zabaw jest :-)

Kamyczku - dokładnie, nfz tego na pewno nie kupił ;) A w tym roku Owsiak grał m.in. dla babek w ciąży z cukrzycą więc też będzie sprzęt (pompy infuzyjne itp).

Pillotka - nie narzekaj. Ty jesteś szczuplejsza, więc musisz więcej przytyć. Ja w pierwszej ciąży przytyłam 12kg i sporo mi z tego zostało (tzn. spadło, ale jak przestałam karmić - wróciło..) Więc do stanu sprzed pierwszej ciąży - a ważyłam 50 kg w najlepszych, studenckich czasach, mi dużo brakuje ;) Ale też powiem Wam szczerze, że nie jestem jakąś fanką jedzenia. Gdyby ktoś mi kazał jeść tylko suchary z gorzką herbatą, to bym jadła ;)

Ciekawe to Kleszczewo, nie byłam tam, ale lubię takie informacje ze wskazówkami na niedzielne obiadki rodzinne, bo my dużo latem jeździmy i zwiedzamy :)

KAmyczku to raczej fajny lekarz a nie nfz:) często dostają glukometry od przedstawicieli firm farmaceutycznych dla pacjentów ale w praktyce rzadko kiedy do nich trafiają :)

ja dzisiaj byłam na herbatce u kumpeli oczywiście najadłam się tyle ciasta że aż mi niedobrze :/ ale ja głupia jestem i po co tyle jem :( ehhh

Ja nie wytrzymałam i pobiegłam dziś do rodzinnego z tymi wynikami glukozy. no i nie ma się co oszukiwać, cukrzyca ciążowa jest. Jestem w szoku bo dostałam nowiuteńki glukometr - dostać coś z NFZ za darmo? :) czuje się jakbym prezent dostała :P no i cóż, dieta dieta dieta, skierowanie to porani diabetologicznej w szpitalu i ehhh to tyle by było ze świątecznego obżarstwa :]

ja dziś wzięłam urlop na żądanie, od jutra urlop normalny do 2.04 a 3.04 wizyta u gin. i będę ją na kolanach błagać o L4 - nie chcę już wracać do pracy, nie daje rady psychicznie, szczególnie teraz jak mam biegać po lekarzać 2x tyle, mierzyć cukry i inne takie tam, więc trzymajcie kciuki !!! :)

Cześć dziewczyny :-)

Nie pamiętam takich świąt Wielkanocnych, ze śniegiem :-). Ze święconką chyba sankami pojedziemy :-)

U mnie przed świętami spokój: okna syfiaste, nie gotuje i nie piekę. Zgodne z zaleceniem lekarki nie robię nic, idę na święta do rodzinki :-). Okna umyje mąż jak się cieplej zrobi. Nie będę robić nic co mogłoby zaszkodzić mojemu synkowi :-)

Byłam dzisiaj z rodzicami w Kleszczewie.
Polecam, mają tam pyszne wędliny i hodowlę pstrągów. Jest też restauracja, polecam latem wybrać się z dziećmi, fajne miejsce na niedzielny obiad.

Pierwszy raz od piątku z domu wyszłam :-(. Czuję się jak pustelnik. Jeszcze miesiąc :-(, potem mogę się powoli ruszać. Dobrze że mam już wyprawkę dla małego i dzięki bogu za allegro :-)

Ja na plusie jestem 8 kg, nie przejmuje się. Zachowałam kartę ciąży poprzedniej i przybieram tak samo. W pierwszej przytyłam 15 kg i dwa miesiące po porodzie już ważyłam tyle co przed.

Pozdrawiam was wszystkie ciepło i wiosny życzę :-)

cześć :)
jak samopoczucie przed Świętami? :)

byłam dziś u ginki, słuchałyśmy serduszka i jest okej. Wizyta z usg dopiero za miesiąc, a zaraz po Świętach mam zrobić glukozę.
popatrzyła też na wydrukowane foty z poprzednich usg, które miałam pod jej nieobecność i potwierdza, że chłop jak nic ;]

nie zazdroszczę Wam tych diet.. muszę się jednak zmotywować i po Świętach jeść mniejsze ilości ale za to bardziej regularnie.. bo mi 10kg stuknęło :( Ginka nic nie mówi, ale muszę się wziąć za siebie.. zła jestem, że już tyle na plusie. Gdybym się bardziej starała, to na pewno byłoby mniej :/ łajza ze mnie :(

połaniecka - czasem na ćwiczenia można chodzić, jeśli się podpisze, że się ćwiczy na własne ryzyko. Jeśli się nie ma zaświadczenia od lekarza.

Panna - Ty tylko 3kg na plusie..? ładnie :) Jak Ty to robisz?!?!?

u mnie jutro będzie ciężki dzień - szwagierki przyjadą się pobawić z Synkiem, a mnie czekają nie za duże -na szczęście- zakupy (większość wczoraj z Mężem kupiliśmy, ale m.in. mięcho i białą kiełbasę wolę kupić jutro), trochę gotowania, pieczenia, i innych takich przyjemności :) i wyprawa do akpolu, bo mi uznali reklamację niekapka i wymienią na nowy :)

To zależy od modelu, ja mam jedną bluzkę s a drugą L i obie dobre :)

Dziewczyny a jak jest z rozmiarami bluzek z Happy Mum? Bo mam spodnie w spadku po koleżance, przed ciążą nosiłam M a te spodnie rozmiar S są przyduże :D z bluzkami jest tak samo, orientuje się któraś?