MAMUSIE LIPCOWO-SIERPNIOWO-WRZEŚNIOWE 2010 cz. 14

PRZYSZŁE MAMUSIE:

***LIPIEC***
3.07 marta - synek, Szpital Wojewodzki
4.07 Ania22
4.07 fita1 - córcia Gaja :) Szpital Wojewodzki
7.07 gwiazda - synek Mateuszek :) Szpital na Zaspie
8.07 zielonakoniczynka
10.07 papciunio - dziewczynka Maja, Szpital Wojewódzki
11.07 kk - synek :)
11.07 mjakmama - córeczka Emilka Szpital na Zaspie
14.07 Milenium - córcia :)
15.07 yecath - synek Wojtuś, szpital w Wejherowie
15.07 nyzosia - córcia Helena, Szpital w Redlowie albo na Klinicznej
15.07 stopkrotka - synek Wiktor, Szpital na Klinicznej
17.07 Madziuska - synek :)
18.07 gosiaro - córeczka :)
20.07 Taśka - synek :)
20.07 kama
21.07 aszka79 - córeczka Lenka Szpital na Zaspie
21.07. Agatka - córeczka :)
21.07 sylwiir - córeczka :)
22.07 malaniunia - synek :)
22.07 Moniczka.P - synek ;)
23.07 ssabinka - synek Filipek :) Szpital w Redłowie
27.07 dedes- bliźniaki
30.07 weronika-co-ma-bzika

***SIERPIEŃ***
1.08 Kasiaka - córeczka Dorotka :)
2.08 Kiciuchna - synek Adam, szpital na Zaspie
3.08 aśku_85 - synek Marcelek:) szpital w Wejherowie
4.08 antcia - synek :)
5.08 Asiek1
7.08 karollla - synek Konrad , Swissmed Gdańsk
7.08 gusiula
7.08 Nika1982
9.08 przyszłamama -córeczka Emilka Szpital Wojewodzki albo Klinicznej
10.08 Gabi - synek Mikołaj :)
12.08 Manka
13.08 panna z mokrą głową - synek!
16.08 Weronikka - synek :)
18.08 Morela - synek Mateuszek, Szpital na Klinicznej
28.08 karolka - synek
30.08 morena

***WRZESIEŃ***
03.09 Monika81 - córeczka Martynka
05.09 Madziulka - córeczka
08.09 AniaMorena
09.09 Ostola - corka , Cork University maternity Hospital
16.09 Sylwia781122
17.09 Sylwia127
19.09 ta_mala_co_sposoben_dziala- córeczka, Szpital na Zaspie
20.09 AlexGDY
29.09 piggy

MAMUSIE Z DZIECIACZKAMI:

25.04 atta9 - Staś - szpital na Zaspie

Stary watek: http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipcowo-sierpniowo-wrzesniowe-2010-cz-13-t160593,1,16.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: MAMUSIE LIPCOWO-SIERPNIOWO-WRZEŚNIOWE 2010 cz. 14

Hej dziewczyny :)

Aniu - np: kąpiel, karmienie, oddychanie w czasie porodu, połóg, ćwiczenia fiz. w ciąży i po, co zabrać do szpitala i kiedy jechać, poza tym spotkanie z psychologiem, logopedą i dla chętnych z ratownikiem.

Ostola - zazdroszczę :)

Karollla - ... łączę się w bólu ;)

witaj Ostola ;) to super, ze podroz sie udala...naładowana energia bedziesz miala sile dalej dzialac.. ja po malu wymiekam... do 7 miesiaca ciaza byla nawet przyjemna ale teraz zaczynają sie schody... dobrze, ze od jutra juz ide na zwolnienie...

Ania ja Ci niestety nie pomoge bo nawet sie nie zastanawialam nad sr...

My tez jeszcze nie mamy pomysłu na imie dla dziewczynki, dla chłopca mielismy juz wybrane a dla dziewuszki jakos nie mozemy nic znalezc:) Mam pytanie do dziewczyn które chodza albo chodziły na SR, czego oni tam tak naprawde ucza, o czym mowia? Zamierzam zaczac za pare tygodni ale jestem ciekawa:)

Witam Mamuski!
Po powrocie z raju melduje sie na nowym watku. Podroz udala sie wysmienicie i bez zadnych niespodzianek i ciaza wcale nie byla uciazliwa w podrozowaniu...
Ja wlasnie odebralam od szwagierki wozek i lozeczko. Dostalam tez w spadku mase ubranek - musze tylko posortowac. Dostalam tez zamowione pieluchy wielorazowe - wygladaja na dosc malo skomplikowane w obsludze... Tak wiec jestem juz prawie ustawiona z zakupkami. Z grubszych rzeczy zostalo nam jeszcze kupic monitor i fotelik do auta (no i auto, bo moj maz stwierdzil ze moj samochod nie jest wystarczajaco bezpieczny dla dziecka... a ze ja nim jezdze jakies 3 lata to jest ok... eh faceci..).
Moja corcia daje juz o sobie mocno znac. Czasem sie zastanawiam czy ona w ogole spi? Musze przyznac ze jest bardzo charakterna. W drodze powrotnej z Maldivow jak lecielismy z Dubaju nad Europa bylo troche turbulencji i troche zrobilo mi sie niedobrze... no i moja cora kochana, tak mamusi pomogla ze zaczela mnie kopac po zoladku. Taki z niej as! No ale ze za kazdym razem jak moj maz chce poczuc ruchy i kladzie mi reke na brzuchu to mala sie momentalnie uspokaja, to latwo bylo sobie z ta sytuacja poradzic ;-))
Ciagle jeszcze nie mamy imienia dla naszej artystki. No ale przynajmniej jest juz lista, tak wiec zdecydujemy jak juz sie urodzi...

czesc dziewuszki...ale ten weekend szybko minal :( moj maluch daje popalic...juz nie mam sily normalnie..najgorzej jest wieczorami i w nocy. Tez macie takie uczucie jakby brzuch byl za maly a dziecko za duze i za chwile mial eksplodowac... ja tak mam od dobrego tygodnia...w nocy jak wstaje do lazienki to ledwo moge sie podniesc z lozka :( a gdzie jeszcze 3 miesiace :( no i kregoslup...boli aj...

z tą teściową i mamą masz rację :0 moja zawsze mówiła, że zimno chłopakom a okazuje się że nieprawda bo nie chorowali prawie ani razu - no prócz glutów :)

ja wiedziałam, że zawsze trzeba ubrać o jedną-dwie warstwy mniej niż radzi teściowa :D:D

A tak na serio- szybko się nauczysz :) I nie zwracaj uwagi na to, że maluszek ma czkawkę albo ma zimne rączki- to nie świadczy o tym, że mu zimno! Jeśli chcesz sprawdzić, czy maleństwo jest dobrze ubrane, to sprawdź karczek- jeśli jest suchy i ciepły, to jest ok, jeśli spocony, gorący- zdejmij jedną warstwę, a jeśli za chłodny- wiadomo, trzeba jeszcze cos ubrać :)

jakbyście potrzebowały parasolkę do wózka to mam do sprzedania nową

http://forum.trojmiasto.pl/Parasolke-do-wozka-nowa-kolor-pistacja-SPRZEDAM-t162020,1,16.html

ubierasz tak samo jak siebie a na początku jedna warstwę więcej - lepiej wyziębić niż przegrzać :) plus kocyk na początku - chyba, że wcześniak będzie one szybciej tracą ciepłotę.

Kurcze dziewczyny ja mam takiego stresa ze nie bede wiedziałą czy maluszek jest dobrze ubrany, czy nie jest mu za zimno albo za ciepło... skad wiedziałyscie jak go ubierac i w ogole? Kurcze:)

Ja też bym zrezygnowała z kaftaników na rzecz bodziaków :) Śpiworek do spania się przydaje dopiero później, bo noworodek niewiele się rusza i nie rozkopuje np. kocyka.
Tetrowych pieluszek też miałam 10 sztuk i uważam, że to za dużo, jeśli nie używa się tetry do pieluchowania :)
Kupilabym co najmniej 2 czapeczki na dwór, a do domu wystarczy jedna-dwie. Na dworze też czasami się wybrudzi (np. jesteśmy na spacerku i mamy brudne ręce, od lodów czy czegoś w tym stylu i dotkniemy czapeczki) i lepiej mieć na zmianę coś. Niedrapki moim zdaniem wystarczą w ilości jednej pary.
Co do ubranek to polecam jeszcze dresiki :) i półśpiochy!

Myjki w ogóle nie używaliśmy, najlepiej myje się dłonią. Termometr do wody też niepotrzebny, najlepiej sprawdza się własny łokieć.
Frida- koniecznie :-) Od razu warto dokupić zamienne filtry, bo w oryginalnym komplecie są chyba tylko 3 sztuki (nie pamiętam już).
Do wanienki lepiej nie kupować tych gąbek, to siedlisko bakterii. A jak się boicie, że dzidzia może się ślizgać, to na dno warto wyłożyć zwykłą pieluszkę tetrową :)
Do karmienia: podgrzewacz do pokarmu, sterylizator do butelek- wg mnie niepotrzebne gadżety :) Tą samą czynność można wykonać w równie prosty sposób domowymi, darmowymi metodami :)
Wkładki laktacyjne też są fajne z Johnsons, ja ich najczęściej używalam. I jeszcze Bella Mamma. Maść na brodawki- ja stosowałam Bepanthen, przynosił ulgę, no i można też potem wykorzystać na pupę maluszka, zamiennie z Sudocremem na przykład. Ja właśnie wolałam Bepanthen od Sudocremu.

INNE:
wszystko się przyda :) ale najważniejszy punkt to dla mnie chusta! Moje kochane wybawienie :D

Tak ja sie zgadzam z gosiaro, od kolezanek ktore sa juz mamami słyszałam ze kaftaniki sa mało praktyczne i lepiej kupic wiecej body. Ja np kupuje body na długi rekawek głownie, bo mam termin na połowe wrzesnia wiec juz pewnie cieplo nie bedzie. Spiochów tez za duzo nie kupuje, mysle ze na poczatek wystarcza body i pajacyki:)

Ja kaftaników też mam mało lepsze body bo się nie podwijają :)
Czapeczka do domu?? A co to takiego ?? Ja wszystko rozumiem ale na kiego dziada dziecku czapka w domu nawet małemu ?? Nie ma jak przegrzewać od początku ja uważam to za zbędne.
Zamiast nożyczek proponuję małe cążki lepiej się obcina paznokietki :)
Szczotki do włosów nie używałam bardzo długo - bo chłopaki mieli krótkie włoski, które potem się wytarły :)
Zamiast oliwki parafina bo nie uczula.
Waciki do uszu - patyczki nie używałam myłam wodą, patyczki wpychają woskowinę do ucha.
Gąbka do wanienki miś - wystarczy zwykła pieluszka którą kładzie się na dół wanienki działa antypoślizgowo.
Na tym koniec moich mądrości ;)
Mi z chłopakami szło dużo soli fizjologicznej - do mycia oczek i twarzy przecierania.

Morelko jeśli chodzi o liste, to ja kupilabym niej kaftaników na rzecz body, śpiworek tez tylko jeden, bo dziecko spi w rożku podobno na poczatku.Chyba, że kupisz wiekszy rozmiar spiworka.
Kupiłabym tez więcej tetry.Poza tym lista bardzo fajna i przydatna.Sama sobie taka zrobiłam ;-)
Oczywiście te uwagi co do twojej listy, to tylko takie moje widzi mi się, b o ja tez poczatkująca jestem w tych sprawach ;-)

Yecath moja dzidzia w 29 tygodniu tez wazyła 1,5.Myślałam ,że dziewczynki sa duzo mniejsze hehe

A mnie w weekend natchnelo, poczytalam forum i inne stronki i zrobilam wreszcie wedlug tych wskazowek liste potrzebynch rzeczy, wkleje ja ponizej. Jesli myslicie, ze czegos brakuje lub cos jest zbedne, bede wdzieczna za uwagi :)

UBRANKA:
- śpioszki (4-6)
- koszulki bawełniane lub body z krótkim i długim rękawkiem (4-6)
- kaftaniki (4-6)
- pajacyki (4-6)
- skarpetki bawełniane bezuciskowe (3-5)
- spodenki (2)
- sweterki lub ciepłe bluzy (2)
- czapeczka na dwór
- czapeczka do domu (3)
- rękawiczki bawełniane / niedrapki (3)
- śpiworek do spania (2)
- kocyk (2)
- rożek (1)

PIELĘGNACJA
- pieluszki flanelowe (5)
- pieluszki tetrowe (10)
- ręczniki z kapturkiem (2-3)
(- myjka)
- nożyczki do paznokci (cienki metal, np. Baby Ono)
- szczotka do włosów
(- termometr do wody)
- żel do mycia
- oliwka
- gaziki
- spirytus 70%
- sól fizjologiczna
- waciki do uszu
- aspirator do nosa np. frida
- termometr
- chusteczki do pielęgnacji wilgotne

- maść ochronna / krem do pupy na odparzenia np. sudocrem / puder / mąka ziemniaczana ;)
- gąbka do wanienki miś
- krem pielęgnacyjny do twarzy i ciałka
- pieluszki jednorazowe
- proszek do prania
- woreczki na pieluszki (Paclan)

DO KARMIENIA:
- butelka
(- podgrzewacz do pokarmu)
(- sterylizator do butelek)
- szczotki do czyszczenia butelek
- poduszka do karmienia
- wkładki laktacyjne (baby ono, bella)
- smoczek uspokajacz (Nuby)
- laktator
- herbatka na laktację
- maść na brodawki (PureLan, CASTOR EQUI)

INNE:
- wózek (folia przeciwdeszczowa, moskitiera)
- fotelik samochodowy (+ adapter do wózka)
- wanienka
- przewijak
- łóżeczko, materac (ew. baldachim)
- kołderka
- prześcieradło (3)
- pościel (2-3)
- podkłady do przewijania
- ceratki pod prześcieradło
- chusta do noszenia maluszka

Hej hej...
pikna dziś od rana pogoda:) jak zwykle weekend do bani od poniedziałku słonko:)

jak to się mówi :'dzieci rosną jak na drożdżach':DDD

image

mój synek w 28 tc ważył 1,5 kg :D
Teraz już pewnie ma ponad 2 kg.

Strasznie mnie kręgosłup boli, ale mąż na szczęście raz na jakiś czas przypomni sobie, że wypada pomasować ciężarną żonę :P

Dzen dobry kochane :)

rzeczywiscie duze Wasze malenstwa.
Moj ostatnio zrobil sie bardzo ruchliwy kopie i przewraca sie duzo czesciej niz zwykle :)

weronikka ja to dopiero mam kolosa ważył 969 g własnie w 26 tc:)

image

hej melduje sie w nowym watku. Bylam na badaniu usg 3d fajne przezycie. Wszystko naszczescie dobrze lekarz potwierdzil ze bedzie chlopiec w 90% bo slabo bylo widac. Stwierdzil ze jak na ten czas to powinno byc bardziej widac ale potem stwierdzil ze moze sie czepia. Mam jedno zdjecie na ktorym moim zdaniem widac wiec chlopiec raczej jak nic hehe. Zdjecia sa slodkie :). Nadal mam zapalenie pecherza juz bylo dobrze ale nadal odczuwam pieczenie i lekki bol w dole brzucha. Niewiem co robic kolejna saszetke leku mam wypic w srode. Jak sie niezmieni musze isc znowu do lekarza bo to nic przyjemnego to zapalenie. Czesto sie to niestety u mnie zdarza ach ale co zrobic;/. Zapomnialabym spomnic ze lekarz mowil ze mam duze dziecko wazy juz 900g. Maly kolos biorac pod uwage ze jestem szczupla i brzuszek taki sredniej wielkosci hehe pozdrawiam was dziewczyny:)
image

Inne tematy z forum

nie moge zajsc w ciaze (97 odpowiedzi)

Juz od dluzszego czasu staramy sie z mezem o dzidzie i nic. Wy tez mialysie takie problemy

Czy znajdę tu miłośników kotów? (39 odpowiedzi)

J.W.? Bo mam parę pytań...

Galeria twarzy - pytanie. (18 odpowiedzi)

Czy ktoś coś wie o firmie galeria twarzy - centrum Filmowe ATV. Bo mój synek dostał się ale wiem...