MAMUSIE LIPCOWO-SIERPNIOWO-WRZEŚNIOWE 2010 cz. 31

Pozwolę sobie następny wątek założyć, bo tamten to już się ciężko ładował, prawie 500 postów miał ;)

Link do poprzedniego wątku: http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-LIPCOWO-SIERPNIOWO-WRZESNIOWE-2010-cz-30-t174373,1,16.html

***LIPIEC***
3.07 marta - synek, Szpital Wojewodzki
4.07 Ania22
8.07 zielonakoniczynka
14.07 Milenium - córcia :)
20.07 Taśka - synek :)
20.07 kama
21.07 aszka79 - córeczka Lenka Szpital na Zaspie
21.07 sylwiir - córeczka :)
22.07 Moniczka.P - synek ;)
23.07 ajcia - córeczka Matylda, szpital Kliniczna
30.07 weronika-co-ma-bzika córeczka ;) szpital Kartuzy

***SIERPIEŃ***
1.08 Kasiaka - córeczka Dorotka :)
2.08 Basia - córeczka Zuza, Zaspa
4.08 antcia - synek :)
5.08 Asiek1
7.08 gusiula
7.08 Nika1982
9.08 przyszłamama -córeczka Liwia, szpital Kliniczna
12.08 Manka - córeczka Maja, szpital na Zaspie
13.08 panna z mokrą głową - synek! Redłowo
16.08 Weronikka - synek :) szpital Wojewódzki albo Kartuzy
18.08 Morela - synek Mateuszek, Szpital na Klinicznej
22.08 caril - córka Antonina
28.08 karolka - synek
30.08 morena

***WRZESIEŃ***
03.09 Monika81 - córeczka Martynka, Szpital Zaspa
05.09 Madziulka - córeczka Patrycja, Szpital na Zaspie
08.09 AniaMorena
09.09 Ostola - corka , Cork University maternity Hospital
10.09 Aniaa - córeczka, Szpital na Zaspie
16.09 Sylwia781122 - chłopczyk Szymon
17.09 Sylwia127 - synek Kamil Szpital na Zaspie
20.09 AlexGDY - córeczka Marysia Szpital w Wejherowie
23.09 Zuzko - córa Antosia, Szpital na Klinicznej
27.09 Anettkaboss - córcia Amelka, szpital na Zaspie
29.09 piggy- synek

MAMUSIE Z DZIECIACZKAMI:

25.04 (termin:17.07) - atta9 - Staś - szpital na Zaspie
23.06 (termin 27.07) - dedes-:Jaś (2145g, 45 cm) i Adaś (1920, 46 cm), CC, Zaspa
30.06 (termin 15.07) - yecath - synek Wojtuś, 3580 g, 56 cm, szpital w Wejherowie
02.07 (termin 02.07) - Papciunio - Majeczka 3010g 52cm Wojewódzki
06.07 (termin 21.07) - Agatka - córeczka, Szpital Wojewódzki,cc, 2880 g, 55 cm
08.07 (termin 07.07) - gwiazduś- synek Mateusz 3900g,58 cm, szpital na Zaspie
08.07 (ternin 10.08) - Gabi - synek Mikołaj, 2980g, 55 cm, Wrocław
12.07 (termin 04.07) - fita1 – Gaja, 3800g, 58 cm, Szpital Wojewódzki
12.07 (termin 29.07) - gosiaczek84 - synek Hubert, Redłowo
15.07 (termin 15.07) - malaniunia- synek Kubuś, 3090 g, 54 cm, szpital na Klinicznej
15,07 (termin 17.07) - Madziuska2 - synek Dawid, 4260, 58cm, Zaspa
16.07 (termin 11.07) – kk – synek, szpital na Klinicznej
18.07 (termin 15.07) - stopkrotka - synek Wiktor,3660 g, 57 cm, Swissmed
19.07 (termin 11.07) - mjakmama - córeczka Emilka, 3300 g, 55 cm, Szpital na Zaspie
21.07 (termin 20.07) - gosiaro - córeczka Maja, 3740g, 56 cm, szpital na Zaspie
21.07 (termin 30.07) - karollla-synek Konrad, 3090 g, 55 cm, cc, Swissmed Gdańsk
28.07 (termin 3.08) aśku_85 - synek Marcelek, 3880 g i 58 cm, cc, szpital w Wejherowie
28.07 (termin 15.07)- nyzosia - córreczka Helenka, 4100g i 56 cm, szpital Redłowo
28.07 (termin 23.07) - ssabinka - synek Filipek, 3590g i 57cm, Szpital w Redłowie
28.07 (termin 18.07) - aszka79 - córeczka Zuzia, 3500g i 54cm,
29.07 (termin 2.08) Kiciuchna - synek Nikoś, 4050g i 60 cm, szpital na Zaspie
31.07 (termin 20.08) majki500 - córeczka Lilianna, 2450 g i 48 cm, Szpital Gdynia Redłowo
02.08 ( termin 27.07 ) Modern_Lady- córeczka Wiktoria 3615 i 57 cm szpital Kliniczna

Co do noszenia w chuście zimą- jak najbardziej!!! Właściwie to zimą jest fajniej w chuście niż latem :) Maluszek grzeje się od rodzica, a rodzic od maluszka :) My Tosię zimą do chusty ubieraliśmy w body, pajacyka, ciepły welurowy dresik z kapturem, czapeczkę, rękawiczki, najczęściej brał ją do chusty mąż, zapinał polar na niej już i w trasę :) Była cieplutka, ale nie zgrzana, w sam raz :) A miała 2 tygodnie... :)

Z Wojtusia pępkiem jest problem. Najpierw musimy jechać do chirurga- usunąć ziarninę (azotem). Następnie musimy kupić plasterki na pępuszek i ściągać skórę obok pępka plasterkiem, tak żeby pępek się wciągał. To ma potrwać ok. 2 tygodnie.
Mój mężczyzna waży już prawie 5 kg :D Od wyjścia ze szpitala (czyli w miesiąc) przybrał już 1600 g :D Szaleństwo!

Ale jestem zła trochę, bo poradnię dzieci zdrowych przeniesiono na I piętro przychodni, trzeba pokonać mnóóóóóstwo schodów :/ Nie wiem, jak tam się można z wózkiem dostać. Ja na szczęście poszlam z chustą...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: MAMUSIE LIPCOWO-SIERPNIOWO-WRZEŚNIOWE 2010 cz. 31

ja nie mam, ale spróbuj ściągnąć po karmieniu małej, nie wiem jak u Ciebie ale mi wtedy pokarm sam leci jak jest już pobudzona brodawka

Gabi, też myślę, że może być coś w moim jedzeniu, co uczula.. 5 dzień na kropelkach, więc już powinna być zdecydowana poprawa.. A tu jakby gorzej..
Ja naprawdę jem bardzo mało.. Podobno w pokarmie składniki z jedzenia utrzymują się 4 dni, więc mała może jeszcze cierpieć z powodu mojego wtorkowego szaleństwa..
Od dzisiaj przez 2 tygodnie spróbuję ograniczyć wszystko, co może uczulać. Pożyję na ryżu, kurczaku i marchewkach.. Na pewno mi to nie zaszkodzi, a może pomóc Małej.. Tak bardzo mi jej szkoda..

Moja Mati po założeniu czapeczki od razu ma potówki. W ogóle bardzo się poci.. a w ogóle już NIENAWIDZI czapek ;)

Teraz śpi.. Ufff..to znaczy, że jest troszkę lepiej..

Ps. dziewczyny, czy któraś z Was miała problem z odciągnięciem pokarmu? Wczoraj chciałam ściągnąć trochę do probiotyku i wielka kupa..
Nic nie szło!! :(

Zakładam kolejny wątek :) ten się za dłuuugo ładuje :)

http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=176753&c=1&k=16

Morela, Ty się za bardzo nie wkręcaj, bo takie myślenie, to tylko pogorszy sprawę, czekaj cierpliwie, masz jeszcze czas :) a ja trzymam kciuki, żeby Cię szybko wzięło

ooo, teraz zauważyłam, że gusiula się pojawiła :D
myślałam o Tobie, bo tak nagle zniknęłaś z forum, fajnie, że u Ciebie wszystko ok :)

tak popijam herbatke i chodze na dluuugie spacery, na razie jeszcze staram sie nie nakrecac tak bardzo na porod, cierpliwie czekam, ale juz coraz wiecej osob mnie pyta, jak sie czuje i takie tam, no i to powoduje, ze coraz wiecej zaczynam myslec...

Hej dziewczyny :)

widzę, że ja chyba przesadzam z ubieraniem małego na spacer, bo zakładam mu bodziaki z krótkim rękawkiem i czapeczkę zawsze.. a tu u nas po 30 stopni upału, ale zawsze sprawdzam czy nie jest spocony no i nigdy nie był

my już po wizycie położnej, Mikołaj waży 3750 :D a 2 tygodnie temu 2940, także zaszaleliśmy z jedzonkiem ;-)
trochę mnie babka wystraszyła, że jak będę tak często ściągać laktatorem to po 3 miesiącach mogę nie mieć pokarmu.. hm..

Ssabinka, miałam to samo z piersiami co Ty, jedna była o dwa razy większa, bo Miki nie lubił jej chwytać, ale to już mi w szpitalu powiedzieli, że mam mniej dogodną brodawkę, no i zaczęłam po prostu ściągać z niej pokarm, teraz już jest lepiej bo mały chwyta i jedną i drugą

Dziewczyny po terminie, współczuje stresu, bo jak traficie do szpitala, to mogą Was jeszcze z tydzień przetrzymać, ale miejmy nadzieje, że jednak lada dzień przyjdą bóle i się obędzie bez wywoływania

Ajcia, ale się to Twoje maleństwo męczy, a Ty razem z nią, chyba faktycznie warto pójść do pediatry jeśli tak często boli ją brzuszek, a może po prostu jesz coś co jej przeszkadza?
Ja dzisiaj też miałam nieprzespaną noc, ale to dlatego, że mały spał dużo w dzień, a w nocy szukał towarzystwa ;-) 3h mi zajęło za nim zasnął i to ze mną w łóżku bo inaczej w ogóle nie było opcji

Morela:
A stosujesz jakieś sposoby przyspieszające wyjście maleństwa na świat?
Herbatka z liści malin, wertepy, spacery? itd?

A u nas dramatu brzuszkowego ciąg dalszy.. Od wczoraj podaję lacidobaby i mam nadzieję, że będzie trochę lepiej. Mała kima, ale co chwilę się wybudza przez brzuszek, wiec klepię ja po pupce.
Chyba pójdziemy na spacer, wtedy mam gwarancję snu.. Chociaż jestem tak wykończona ostatnimi dniami, że nie wiem czy nie padnę po drodze.
Wczoraj pospała tylko 4 godziny w dzień.. A później co zasypiała to budził ja brzuszek.. Jeśli do poniedziałku nie będzie poprawy, to chyba pójdę do innego lekarza.. Kolka - okej, ale żeby cały dzień i noc??

Ech.. Masakra...

Ja ubieram małą w cienkie spodenki dresowe i bluzeczkę z długim rękawem, albo bodziak + spodnie od dresu. Chociaż dzisiaj taki upał, ze pewnie wystarczy body + skarpetki, no i do przykrycia pieluszka, albo flanelka.. Co do czapki - nie jestem przekonana, bo w gondoli praktycznie nie wieje i wolę nakryć uszko tetrową pieluszką.. ale są różne szkoły.. ;)

Ech ciekawa jestem jak to ze mna bedzie... Mam nadzieje, ze Maly zdecyduje sie wyjsc w terminie i nie bedzie konieczny pobyt w szpitalu i wywolywanie... niestety na razie nic sie nie zapowiada :(

Hej
ale dziś gorąco ;/

gusiula a w jakim szpitalu byłaś?

ja mam się zgłosić w poniedziałek i zastanawiam się czy7 tez mnie nie odeślą ;/ podobno tydzień po terminie już muszą przyjąć.

Mój mały ssie różnie czasami tylko 5 minut a czasami 30min. Najczęściej jednak ok 10 minut i zawsze daję z jednej piersi a na nastepne karmienie z drugiej. Niestety mam tzw. " szybki wypływ " pokarmu i mały sie krztusi i wymiotuje. Dla dziewczyn mających podobny problem znalazłam coś w necie moze się przyda.
http://parenting.pl/doradca-laktacyjny/3087-zbyt-duzo-mleka-w-piersiach.html
Ja dziś spróbowałam tego sposobu i jest trochę lepiej.
Z małym na spacer wyszłam wczoraj dopiero o 18 i ubrałam go w rampersa + skarpetki +lekka czapeczka. W miejscach gdzie wiało nakrywałam go kołderką a jak nie wiało to leżał nie przykryty i było ok.

A i jeszcze jedno czy szwy rozpuszcalne sa czarne???????? bo nie wiem ale chyba nie sciagneli mi wszystkiego:( albo to ma sie rozpuscic bo jakas nitka wychodzi mi no z..... hehe :P

czesc:)

My wczoraj tez kupe kilometrow zrobilismy... bylam wykonczona i nawet nie odpoczelam bo maly co chwile w nocy sie prezyl albo chcial cyca albo pieluszka wiec malo co spalam:( ale nie plakal jakos strasznie wiec nie wiem czemu tak bylo:( A mnie cos dzis glowka boli:(

Czy ktoras z was tez tak ma ze dziecko upodabalo sobie bardziej jedna piers? ja wogle mam jedna od drugiej chyba 3 rozmiary wieksza :( co mam zrobic zeby byly rowne? mleka mam w dwoch ale w tej wiekszej jest bardzo duzoooooo.

Jak ja bym chciala zeby wszystko sie juz unormowalo ciekawe kiedy to nastapi.....

Co do ubioru to moj mial p wczoraj bluzeczke z krotkim rekawkiem i takie gacie na pampersa czapeczke zakladam tylko wtedy jak wychodzimy z domku bo na klatka jest przeciag i jak zaczyna mocno wiac a tak to nie....Dzis nie wiem czy chce wychodzic w ten upal boje sie ze choroba jakas mnie bierze:( i ze zaraze malego :(

hej:)

Alycja, widze że my na tym samym etapie jesteśmy, ja mialam termin 7.08, wczoraj byliśmy w szpitalu, zrobili mi ktg i niby jakieś skurcze są, ale ja niestety nic nie czuję buuu... więc odeslali nas do domku
jestem rozczarowana i zla że to tak dlugo trwa:-(

Panna z mokrą glową - ja też mam straszne humorki hihi;-) ale myśle że to wlaśnie przez to wyczekiwanie. moja córcia do niedzieli na wczasach jest, ja mialam juz dawno urodzic i wrócić do domku, a tu nic sie nie dzieję wrr...

pozdrawiam:)

Dobrze, że piszecie o tym ubieraniu, bo ja też uległam presji czapkowej, a Maja się tylko poci w niej strasznie....

U nas położna obejrzała malutką.Udzieliła fajnych rad, co do pielegnacji, pokazała jak "wietrzyc pupkę', żeby nie było nieprzyjemnych niespodzianek,itp.Mogłam jej zadać duzo pytań.Mimo, że wiekszosc rzeczy wiedziałam już to i tak bardzo mi sie przydała ta wizyta.Sprawdziła jeszcze moje cycki i jak pokarm leci ;-)

Ja karmie po 10-15 minut zawsze z jednej piersi.

nam pediatra mowila ze wiekszosc niby przewian uszek to mit - czapka wg mnie jest nie potrzebna, nasza chodzi w boty plus pieluszka do przykrycia

hej hej
Ja już po badaniasch i było tak fajnie o 7 rano że zrobiłam sobie 4km spacerek ale się super czuje. Będzie dziś gorąco oj będzie ;/

Nam na SR mówili aby ubierać dziecko tak jak siebie + jedną warstwę więcej. Z tymże jak jest upał i np idziesz w krótkich spodenkach i krotkich rękawku ale najchętniej poszłabyś nago to ubierasz tak jak siebie, mam nadzieje że nie zamotałam

Hej jeżeli mogę coś powiedziec o ubieraniu maluszków to jest stara sprawdzona metoda ubierasz dziecko tak jak siebie plus jedna warstwa. Tak robiłam przy miom pierwszym dziecku i się sprawdziła. Też małą na początku przegrzewałam bo myślałam że bedzie jej zimno, ale jak to zobaczyła moje babcia to powiedziła czy w takim ubraniu by było mi dobrze? więc szybko zrozumiałam aluzję babci. Lecz co do czapeczki moim zdniem taki maluszek powienien ją mieć aby nie przewiać uszek - wystarczy bardzo cieńka ale chyba powinna być. Miłego gorącego dnia bo chyba taki się zapowiada - jak dla mnie to nie jest dobra wiadomośc - jak ja już bym chciała urodzić:).

Inne tematy z forum

Wycieczka w przedszkolu (46 odpowiedzi)

Córka ma mieć w piątek wycieczkę w przedszkolu, jadą autokarem do Pucka i Rzucewa. No i tak się...

Rodzina zastępcza ??? (16 odpowiedzi)

Witam, Mam sprawę do osób prowadzących rodziny zastępcze. Nagle oszalałam! Znalazłam dla...

szukam niani Redłowo Wzgórze św. Maksymiliana (7 odpowiedzi)

Witam, poszukuję niani na okres wakacji dla dwójki dzieci, Syn jest samodzielny i w lipcu będzie...