MAMUSIE STYCZNIOWE I LUTOWE 2012 CZ.IX

linki do poprzednich wątków:
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-STYCZNIOWE-2012-t241136,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-STYCZNIOWE-I-LUTOWE-2012-CZ-II-t245956,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-STYCZNIOWE-I-LUTOWE-2012-CZ-III-t258386,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=266079&c=1&k=130#fs
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-STYCZNIOWE-I-LUTOWE-2012-CZ-V-t273103,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=280820&c=1&k=130
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-STYCZNIOWE-I-LUTOWE-2012-CZ-VII-t285551,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=290193&c=1&k=130

1.agatka24 - 01.01.2012 - Synek
2.justysia1 -05.01.2012 - szpital Wejherowo, Synek KACPER
3.misia83 - 06.01.2012 - Synek
4.Mama_XK - 06.01.2012 - szpital Kliniczna, Synek
5.mamaO - 07-09.01.2012 - szpital Wojewódzki, Córeczka LILIANA
6.Hatari - 09.01.2012 - szpital Wojewódzki, Synek
7.Brygida - 09.01.2012 - szpital Zaspa, Córeczka ZUZIA
8. Asica - 12.01.2012 - Synek
9.dirty_little_secret - 15.01.2011, szpital Zaspa, Córeczka WIKTORIA
10.madziakin - 17.01.2012 - Royal Free Hampstead, Córeczka JULIA
11.Kola -18.01.2012 - szpital Wejherowo, Córeczka LENKA
12.PaFFlinka - 22.01.2012
13.aniax -23.01.2012 - Synek Jaś
14.Marti30 - 20.01.2012 - szpital Wejherowo, Synek JAKUB
15.Struś - 26.01.2012 - szpital Kościerzyna, MACIEJ albo BASIA
16. Monika - 27.01.2012 - szpital Wejherowo, Synek
17.Marta-B -28.01.2012 - szpital Wejherowo, Córeczka ZUZIA
18.Tekla28 - 30.01.2012 - szpital Wojewódzki, Córeczka AGATKA
19.olcia_ - 31.01/02.02.2012 - szpital Kliniczna, Synek BARTUŚ
20.evilek - styczeń 2012 ?
21.oolenka1 - 03.02.2012 - szpital Wejherowo, Córeczka ZUZANKA
22.Pauline85 - 04.02.2012 - szpital Kliniczna, Synek STAŚ
23.Sasa1984 - 05.02.2012 - szpital Wejherowo, synek ALEKSANDER JAN
24.Luciolla -07.02.2012 - szpital Zaspa, Córeczka
25.niewiem1303 - 07.02.2012 - szpital Swissmed, Synek NIKODEM
26.Paula81 - 12.02.2012 - szpital Zaspa, Córeczka MAJA
27.czarnaaga -12.02.2012 - Synek
28.elcia88 - 15.02.2012
29.Patrycjanka - 15.02.2012 - szpital Kliniczna, Synek KAJETAN
30.Aniulka87 - 16.02.2012 - szpital Wejherowo, Synek
31.Monika1987 - 19.02.2012 - szpital Zaspa, Córeczka
32.Monika20 -20.02.2012 - szpital Kliniczna, Córeczka LIWIA/LUIZA
33.lutka - połowa lutego
34.moniii1985 - 28.02.2012 - szpital Morski, Córeczka MARCELINKA
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: MAMUSIE STYCZNIOWE I LUTOWE 2012 CZ.IX

oolenka1 co do torby nie pomoge...
mi brzuch twardnieje wieczorem i czasem w nocy jak ide siusiu, skurcze nie mam pojecia czy mam, bo nic nie czuje ;/ chyba ze to twardnienie to sa skurcze... tylko czuje malego glowe na swoim pecherzu i to mnie wkurza...

Monii- mi własnie juz schodzi opryszczka z warg- od 2 lat zamiast zowiraxu i innych maści typowo na opryszczki, ja stosuję SUDOCREM, mi pomaga. Teraz tez nim posmarowałam chore miejsce i szybko sie zasuszyło.

Mam jeszcze jeden problem- nie wiem jak sie spakować do szpitala.
Tzn WERSJA 1
Jedna torba -moje rzeczy zarówno do porodu, jak i na kolejne dni, Druga torba- dla dziecka ,a w niej wszystko potrzbene dla niego od porodu przez kolejne dni

WERSJA 2
Jedna torba- a w niej rzeczy moje do porodu i dla dziecka te odrazu po porodzie
Druga torba- rzeczy moje i kosmetyki, rzeczy i akcesoria dla dziecka na kolejne dni

WERSJA 3
Jedna wielka torba a w niej wszystko na cały pobyt w szpitalu

Hmmm, nie wiem jak sie do tego zabrac. Poradzcie jak Wy to zaplanowałyscie. BO czy jest sens zabierac odrazu do porodu 3 koszule nocne, ciuchy dla dziecka na wszystkie dni?????

Dobrze się robi zakupy a Auchanie, bo mają kasy z pierwszeństwem dla ciężarnych i inwalidów (czasami się tak właśnie czuje:)) Co prawda stoją tam też inni bo nikt nie patrzy do góry na napis ale ja ostatnio w takiej sytuacji grzecznie się zapytałam czy ktoś jest może w ciąży bo jak nie to ja jestem pierwsza i pomaszerowałam do kasy. Przydały by się w Polsce jeszcze przepisy, ze na miejscach dla niepełnosprawnych mogą parkować też ciężarne, zwłaszcza przed supermarketem.

Miała któraś z Was może w ciąży opryszczkę wargową, bo mi właśnie wyskoczyła i nie wiem czy mogę smarować Hascovirem? (na ulotce niby piszą, że trzeba uważać, ale tak jest na większości leków bo przecież nikt nie robi testów na ciężarnych)
image

Ja to się martwiłam, bo od 5 dni zaczęłam puchnąć, a dokładniej stopy i dłonie wieczorem i czasami rano..No i jednak buty zaczęły być troszke ciasnawe. Nie wiedziałam czy to normalne czy nie, ale czytając Was, dochodze do wniosku, ze każda tak ma, przynajmniej w tym 8-9 miesiącu.
Co mnie jescze troche niepokoi to to, że w nocy i rano mam twardy brzuch. W ciągu dnia mięknie i jest normalnie, od czasu do czasu pojawia sie krótki skórcz, a wieczorem znowu takie twardnienie. Macie tez tak?? Oczywicie nic mnie nie boli. . .

A wracając do kolejek przy kasach, które teraz przed swietami sa długie, to tylko raz młoda dziewczyna przepuściła mnie- w szoku byłam , bo to jedyny raz sie zdarzyło, chyba z 5 razy jej dziękowałam. A wpozostałych sytuacjach -nikt nie zaproponuje, choć ciąża mega widoczna no i to dyszenie, którego opanowac nie moge. Troche przykro jest-ale cóż, każdy sie spieszy i ma swoje problemy.

Hej
Ja paznokcie nie maluję, też sie pociełam ostatnio jak sie goliłam i mąż sie śmiał, że fatalnie i niedokładnie. Teraz on mnie ogoli na zero i tak co 5 dni się chyba będę golić żeby do porodu było.
Remont pokoju jutro się kończy-posprzątamy, potem meble i choinka:)
Ja to spuchnięta na maxa jestem. Na szyji łańcuszek tylko ..... aha no i w jednych butach chodzę-nie kozakach:(((( Oby do stycznia...

niewiem1303 - to zazdroszcze,ze Ci znika, bo u mnie od rana do wieczora takk samo:( czasami mam lepsze dni,ale juz sie nawet nie łudzę,że do porodu obraczke zdejme:)

ja juz paznokci nie maluje-nawet mi sie meczyc nie chce:)

hihih no ja też robiłam ale ledwo co, dlatego malowałam przezroczystym lakierem ;)

Madzia ja zrobilam ostatnio pedicure, ale skora wokol paznokci pomalowana gratis ;)

ja w sumie jak na razie mam dość dobrą cerę, na włosy też nie narzekam. Jeśli chodzi o golenie to masakra, tam na dole to robię to w ciemno ale jakoś się jeszcze nie zacięłam. Nogi golić też już ciężko i je balsamować codziennie to już też niewygodnie...

Pauline85 hihi no jaki obeznany ten Pan;) co do chłopczyka może i ma rację ale na pewno będzie większy!!!:)

Brygida ja rano jestem mega napuchnieta, nie moge zdjac obraczki - potem jest ok, syfy mam takie ze ciezko je "zaszpachlowac" korektorem, o przetluszczajacych sie wlosach nic nie mow...
zauwazylam ze tak mi od tygodnia sie dzieje, a od tego czasu bardzo malo pije, zaczelam dzis co najmniej 2 l pic.

mecze sie i sapie, mam brzydka cere, tluste wiecznie wlosy, 2 podbrodki, zadek jak armata, ble, ale jeszcze troche wytrzymam...

ostatnio sie golilam - cud ze jeszcze siegam, ale tak sie pozacinalam, ze chyba moja gin bedzie miala ubaw ;)

dom ogarniety po remoncie, malego rzeczy poprane i poprasowane, choinka ubrana, na ten tydzien plan to dokupic brakujacych rzeczy, kupic prezenty i spakowac sie choc czesciowo do szpitala...

A ja w tygodniu będąc w ikei i stojąc przy automacie z napojami zostałam przepuszczona przez pana, który dodatkowo powiedział mi, że widać, że będzie chłopiec. :) Jak spytałam dlaczego, to powiedział, że zachowa to w tajemnicy. Jednak powiedział też, że dziecko nie będzie duże daje maksymalnie 2 i pół kg!
A ja czuję się taka ogromna. Mam nadzieję, że dziecko będzie miało przynajmniej te 3 kg. :)

Cześć dziewczyny,

Ja też zaczęłam puchnąć, choć waga stoi w miejscu już od ponad miesiąca, ciągle +10kg . Nie mogę zdjąć pierścionka a coraz bardziej zaczyna mnie uciskać. I coraz częściej czuje już skurcze. Teraz mam co najmniej 2 razy dziennie po jednym lub dwóch. I mam pytanko. Czy was też dopadają bóle w okolicach kości ogonowej? Niby kręgosłup ale bardzo bardzo nisko.

Ja też się nie mogę nadziwić jacy ludzie są obojętni. Czuję się niewidzialna. Byłam ostatnio na zakupach w Szczepanie, kolejka po 20 osób. Ja stoję i sapie bo już mnie plecy bolą. A tu pcha się jakaś baba "bo ja mam tylko dwie rzeczy" wrrrrr.... Za chwile ta sama sytuacja, młody koleś. Nawet jak nie byłabym w ciąży to bym się wkurzyła. Powinnam swoją niewidzialność jakoś wykorzystać, może w zwalczaniu przestępczości :)

a jak ja byłam w Polsce we wrześniu to był 5 miesiąc już było troszkę brzuszek widać, to się bardzo miło zaskoczyłam bo i w tramwaju ustępowali miejsca i nawet jak byłam w biedronce kasjerka mnie bez kolejki obsłużyła:)
Tutaj to rzadko mi się zdarzyło żeby mi ktoś w metrze miejsce zaproponował... wszyscy głową w dół gazetę czytają lub na telefonie grają i mało kto zauważy że ledwo stoję... dlatego unikam metra jak tylko mogę,bo zawsze strasznie zatłoczony jest, w autobusie większa szansa na siedzenie:)

Ha ha,ja tez srednio wierze w te wszystkie herbatki, tabletki, przysiady itp. no,ale czegos trzeba sie chwytac:)

Paula81 - to faktycznie sympatycznie:)
Ja jak bylam w 20-którymś tyg ciazy i mialam taki sredni brzuch, to ludzie ustepowali mi miejsca w tramwajach, autobusach itp.
Teraz jak sie ledwo turlam to nie ma szans,zeby ktos mnie chociaz w kolejce przepuscil:) Najczesciej jeszcze sie wepchnal:)

Ja w ciąży z Zosią, jak zaczynałam 41tc to brałam tabletki z wiesiołka (lekarz mnie wyśmiał heh ale miał rację), non stop latałam po Monciaku góra dół, seks z mężem... ale wszystko bezskutecznie :)

A spotkała mnie wczoraj miła rzecz, stojąc w kasie z zakupami Pani kasjerka zapytała czy się dobrze czuję (musiałam źle wyglądać :) i czy nie chcę usiąść, potem poprosiła koleżankę z innej kasy żeby mnie obsłużyła bez kolejki :) w szoku byłam bo ani w pierwszej ciąży ani teraz niestety nie spotkałam się, że zwracają uwagę na ciężarówki :)

Brygida ja też już mam troszkę dość, z dnia na dzień czuję się coraz cięższa i bardziej spuchnięta... ciężko cokolwiek zrobić, tak szybko się męczę, coś porobię już siły nie mam... heh jakbym miała iść jutro do pracy, to chyba bym rady nie dała... no ale jakoś trzeba to wytrzymać, już niedługo maleństwo wszystko nam wynagrodzi:)

Brygida mówią,że napar z liści malin może wywołać skurcze porodowe ale ciekawa jestem jak jest naprawdę, możesz spróbować to zobaczymy:) Jednak myślę,że mała sama wie kiedy najlepiej przyjść na świat:) Ale trzymam kciuki za Ciebie:)

Aaaale tu cisza:)

Jak sie czujecie,dziewczyny?
Ja juz mam siebie dosc,tej opuchlizny, wagi ciężkiej i wszystkiego:(
W dodatku zaczely mi wyskakiwac jakies pryszcze na twarzy i wlosy sie popsuly - strasznie sie przetluszczaja.
Pojade chyba jutro do sklepu zielarskiego po ta herbatke z lisci malin - moze to cos ruszy:)

ojj ja też bym chciała do kogoś iść na święta, jednak nic z tego:( do Polski już teraz nie damy rady lecieć, szwagier przyjeżdża do nas z narzeczoną (mieszkają w innym mieście) więc troszkę będę musiała naszykować... a tak mi się nie chce że szok:/

Inne tematy z forum

alimenty. Jak to załatwić? (9 odpowiedzi)

Czy ktoś zna ten temat? Nie potrafię dogadać się z ojcem dziecka w sprawach finansowych. Twierdzi...

czy są tu mamy które nie posyłają swoich dzieci do przedszkola? (245 odpowiedzi)

za moich czasów (jestem z lat 80tych) większość dzieci nie chodziła do przedszkoli.. wiem że...

dr Maciej Krynicki - endokrynolog - ktoś zna??? (65 odpowiedzi)

j.w. przyjmuje prywatnie w Pruszczu Gd., zastanawiam się, czy warto iść??