MAMUSIE STYCZNIOWE I LUTOWE 2012 CZ.VI

linki do poprzednich wątków:
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-STYCZNIOWE-2012-t241136,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-STYCZNIOWE-I-LUTOWE-2012-CZ-II-t245956,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-STYCZNIOWE-I-LUTOWE-2012-CZ-III-t258386,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=266079&c=1&k=130#fs
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-STYCZNIOWE-I-LUTOWE-2012-CZ-V-t273103,1,130.html

1.agatka24 - 01.01.2012 - Synek
2.justysia1 -05.01.2012 - szpital Wejherowo, Synek KACPER
3.misia83 - 06.01.2012 - Synek
4.mamaO - 07-09.01.2012 - szpital Wojewódzki, Córeczka LILIANA
5.Hatari - 09.01.2012 - szpital Wojewódzki, Synek
6.Brygida - 09.01.2012 - szpital Zaspa, Córeczka ZUZIA
7. Asica - 12.01.2012 - Synek
8.madziakin - 17.01.2012 - Royal Free Hampstead, Córeczka JULIA
9.Kola -18.01.2012 - szpital Wejherowo, Córeczka LENKA
10.PaFFlinka - 22.01.2012
11.aniax -23.01.2012 - Synek Jaś
12.Marti30 - 20.01.2012 - szpital Wejherowo, Synek JAKUB
13.Struś - 26.01.2012 - szpital Kościerzyna, MACIEJ albo BASIA
14. Monika - 27.01.2012 - szpital Wejherowo, Synek
15.Marta-B -28.01.2012 - szpital Wejherowo, Córeczka ZUZIA
16.Tekla28 - 30.01.2012 - szpital Wojewódzki, Córeczka AGATKA
17.olcia_ - 31.01/02.02.2012 - szpital Kliniczna, Synek
18.evilek - styczeń 2012 ?
19.oolenka1 - 03.02.2012 - szpital Wejherowo, Córeczka ZUZANKA
20.Sasa1984 - 05.02.2012 - szpital Wejherowo, synek ALEKSANDER JAN
21.Luciolla -07.02.2012 - szpital Zaspa, Córeczka
22.niewiem1303 - 07.02.2012 - szpital Swissmed, Synek NIKODEM
23.Paula81 - 12.02.2012 - szpital Zaspa, Córeczka MAJA
24.czarnaaga -12.02.2012 - Synek
25.elcia88 - 15.02.2012
26.Aniulka87 - 16.02.2012 - szpital Wejherowo, Synek
27.Monika1987 - 19.02.2012 - szpital Zaspa, Córeczka
28.Monika20 -20.02.2012 - szpital Kliniczna, Córeczka LIWIA/LUIZA
29.lutka - połowa lutego
30.moniii1985 - 28.02.2012 - szpital Morski, Córeczka MARCELINKA
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: MAMUSIE STYCZNIOWE I LUTOWE 2012 CZ.VI

Ja do pupy kupilam i sudocrem i linomag.(chociaz polozna polecala sudocrem)
przeczytalam bardzo duzo opinii na internecie,ze sudocrem srednio nadaje sie do uzywania codziennie bo bardzo wysusza. Najlepiej stosowac go jak cos sie dzieje. Do codziennej pielęgnacji wzielam wiec linomag, a "od święta" czy jak cos sie zacznie babrać właśnie sudocrem:)

Powiem Wam,ze ledwo ogarniam to wszystko logistycznie:)
Kupilam sobie wczoraj zestaw do lewatywy - wyglada przerażająco:)
Mam juz prawie spakowana torbę także jakis sukces:)

Ja jak juz kilka razy pisalam mam wszystko poprane:) teraz tylko sobie dopieram na bieząco, jak cos przybywa - łącznie z rzeczami nowymi, takim jak np. podusia do wózka - pachniala takim workiem, to ja wypralam:)
Wszystko piore w płynie do prania Lovella - pierwsza butelke kupilam za 23 zl chyba, a ostatnio byla (i chyba jeszcze jest) prmocja w Biedronce i butla kosztuje 17 zł - wiec dokupilam i polecam:) płynu do płukania nie uzywam, a płucze standardowo. Najpierw robilam podwojne plukanie,ale ono samo dodatkowo tyle trwa,ze sobie odpuscilam. Doszlam do wniosku,ze potem to juz na pewno nie bedzie mi sie chcialo plukac nieustannie, wiec teraz tez sobie dam spokoj:)
Poprasowalam tez wszystko - nawet mikro skarpeteczki,ale jak to bedzie z tym potem to nie wiem, bo prasowac nienawidze:)

oolenka, to moze ja odpowiem na Twoje pytania tak jak mi mowili na szkole rodzenia:
1) wszelkie gabki do wanienek, wkladki itp do kąpieli są niepraktyczne bo gromadzą bakterie, a pozatym zabieraja nam miejsce w wanience na ruchy. Podobno najlepsza jest najprostsza wanienka z Ikei.
2) To juz zalezy od preferencji. Mozemy np. kąpać w Oilatum, wiec wtedy juz niczym nie smarujemy, bo ono samo w sobie natłuszcza. Jezeli np. kąpiemy w płynie J&J to po kąpieli możemy zagłebienia między fałdkami,suche miejsca posmarować oliwką.
3) do pępka polecali nam octenisept - według położnej wystarczy tylko popsikać - można ewentualnie zawinąć pępek,ale nie trzeba.
Ja go zakupilam - zobaczymy czy faktycznie jest taki super, bo pięlęgnacji pępucha boje sie chyba najbardziej:)

Zaznaczam, ze to tylko opinie babki ze szkoły rodzenia - nie mam zielonego pojęcia czy się z nimi zgadzać czy nie,bo jestem zielona, ale mowila dosc sensownie:)

Hej dziewczyny.
Madziakin- baza nie jest potrzebna -ale bardzo ułatwia, bo jak ja wkładasz do auta masz tylko "kliki" a tak musisz za każdym razem pas przewlekać.
No ja też bez bazy kupuję , bo rzadko będę fotelik wykładać.
Uważam , żę na max godzinę , żeby gdzieś przewiezć dziecko.
Oolenka1- gąbka do kąpieli dziecka zawiera b. duzo bakteri, dlatego ja jej nie polecam. Jak juz naprawdę chcesz pomóc sobie w kąpieli to są plastikowe siodełka. Ja sobie radziłam bez takich rzeczy:) Poczytaj o tej gąbce w necie. Mnie w szpitalu uczyli kąpać małą(trzymac dziecko jedną ręką)- są filmy też na youtube.
Dziecko po kąpieli możesz niczym nie smarować, jeśli używasz płynu Oilatum lub innego, który ma w sobie balsam czy oliwkę. Ja kupiłam tez nivea dla noworodków taka emulsję, którą wlewasz do wody lub polewasz dziecko i myjesz. Zawsze możesz po osuszeniu ciała użyć sudocremu, pudru itd.
Mi w szkole rodzenia mówili, że dziecko myje się ręką lub małą myjką(ręcznikową) , którą się pierze. Przez pierwsze 2 tygodnie unikać smarowania całego ciała oliwką.
Ciuszki( i nowe i używane), pieluchy, kocyki, posciele piorę w płynie Lovella+ lenor sensitive(ten z rysunkiem dziecka)
Ładnie lekko pachną. Prasuję na dwóch stronach. Płukałam normalnie-tak jak zawsze płucze pralka(moja chyba dwa razy płucze)
Przy córce płukałam w misce ręcznie wszystko raz jeszcze i wirowałam potem tylko. Aha no i nie susze w łazience(gdzies wyczytałam, że zbyt duża wilgotność, bakterie kałowe-jak ktoś spuszcza wodę nie zamykająć klapy to się roznoszą po całej łazience) Na balkon lub suszarkę pokojową więc wieszam.

ja tez wtedy na poczatku grudnia zabiore sie za pranie, a płukac to bede normalnie ( 3 razy) tak jak jest w programie pralki.

Z tego wzgledu ze do szkoly rodzenia pewnie nie pojde -lekarz jeszcze nie pozwolił ( chyba ze w grudniu, ale ciezko pewnie mi juz bedzie),mam jeszcze kilka pytań:
1. Czy gąbka taka w kształcie dziecka do wanienki do kąpania jest praktyczna?
2. czy dziecko po kapieli smaruje sie czyms ? jesli tak to czym?
3. co używa sie do pępusia?

Monika - a ile razy płuczesz?

Ja pewnie zacznę na początku grudnia prać, czyli tak za 2 tygodnie...

Dzieki Monika. Ja kupiłam właśnie ten proszek lovela, ale płynu zadnego kupowac juz nie bede. Aha, czyli prasowanie mnie nie ominie- a tak tego nie lubie. To ja tez wtedy nawet te posciele wypiore. Jeszcze raz dzieki.

oolenka1
1-ja już piore ciuszki malej,bo póżniej moge nie mieć siły
2-piore w loveli,nie wiem czy to dobry plyn,proszek ale przy kubie tez go uzywalam
3-prasuje po wypraniu i skladam,w 1ciazy prasowalam do roku i pralam w loveli.
4-piore w 40 stopniach nowe rzeczy tez wypralam bo maja taki zapach nowosci.

Oolenka - świetnie!! Super że szyjka się poprawiła:)

Podpisuję się też pod Twoimi pytaniami o pranie:)
No i jeszcze jak to jest z płukaniem, czy naprawdę płucze się ciuszki po 3-5 razy w czystej wodzie już po wypłukaniu w płynie??

Wczoraj po tej dobrej informacji od lekarza nie mogłam sobie odmówic wejscia do hurtowni i zakupienia kolejnych potrzebnych rzeczy.

Teraz mam pytanko całkowicie przyziemne:

1. Kiedy zaczniecie prac ciuszki i w jakim proszku?

2. czy wszystko sie pierze tzn nowe kocyki, posciele też?

3. W ilu stopniach sie to pierze ?

4. Jak to jest z tym prasowaniem ? Trzeba zawsze wszystko przeprasowac czy tylko po pierwszym praniu?

Ja też jestem zdania ,że w foteliku samochodowym na spacery nie powinno się chodzic.

Wczoraj wizyta u lekarza- wyszłam troszkę optymistycznie nastawiona, a przede wszystkim leżenie dało rezultat, szyjka cofnęła się i ma teraz 3 cm. Jednak nadal przez kolejne 3 tygodnie mam leżec, troszke pochodzic po domu, ale o spacerach na dwór jeszcze zapomnieć. Lekarz obiecał, ze jak juz to przetrzymam to potem koniec leżenia- juz sie nie moge doczekać. Co do wagi to waze 76 (wow) czyli przytyłam 13 kg

aaaale mi dzisiaj nogi w tyłek włażą... rano krew, potem stanie w urzedzie, w aptece i male zakupki.. To juz nie na moje zdrowie:)

No coz, ja specjalnie uczepilam sie kupna wozka 3 w 1,zeby zabierac mala na zakupy, nie do galerii ale do hipermarketow, bo zakupy jakos zrobic trzeba a przekladanie jej z fotelika do gondoli chyba mija sie z celem...
Spacerowanie z dzieckiem w foteliku chyba mija sie z celem, no bo do tego jest wlasnie gondola czy spacerowka.

ja nie mam bazy a mam maxi-cosi, z baza nie ma tyle szarpania, a tak za kazdym razem, gdy sie wyjmuje fotelik i potem wklada trzeba pasy przekladac... ja wyszlam z zalozenia ze fotelik bedzie na stale w aucie, a gondole zmieszcze na tylnim siedzeniu.

moim zdaniem nie powinno sie wozic malucha w foteliku poza autem, to nienaturalna pozycja, malenstwo jakies takie powyginane, ale widze czesto w galeriach, ze mamy tak dzieci woza

Marta - B tutaj info ile czasu niemowlę może spędzić w foteliku :

Ile czasu niemowlę może spędzać w foteliku?
Lekarze pediatrzy zalecają, by niemowlę nie spędzało w foteliku samochodowym więcej niż średnio 2 godziny dziennie. Nie jest to zbyt korzystna pozycja dla zapewnienia prawidłowego rozwoju układu mięśniowo-szkieletowego niemowlęcia. Nie należy więc używać fotelika 0-13 kg ponad konieczne minimum, używając go jako podstawowego miejsca do siedzenia, leżenia i transportu dziecka poza samochodem. Z drugiej strony, nie należy przesadzać i tragizować z tego powodu w sytuacji, gdy musimy odbyć od czasu do czasu podróż dłuższą niż 2-godzinna. Pamiętajmy, że ta właśnie specyficzna, półleżąca pozycja, tyłem do kierunku ruchu, zapewnia dziecku w foteliku 0-13 kg maksimum bezpieczeństwa. Jest to najbezpieczniejsza pozycja do przewożenia dzieci, jaką udało się do tej pory wymyślić.

Marta-B ja osobiście nie jestem za wożeniem dziecka w foteliku przymocowanym do wózka, po prostu bardzo mi się to nie podoba no i słyszałam, że dla dziecka jest to niewygodne leżeć tyle w takiej pozycji, poza tym fotelik powinien być przeznaczony tylko do samochodu... nie wdrążałam się w szczegóły na ten temat gdyż od zawsze wiedziałam,że fotelik będzie mi potrzebny tylko do samochodu...

Marta, też wcześniej myślałam,że foteliki pasują do każdych;))) masz rację, przy pierwszej dzidzi będziemy się wszystkiego uczyły i na pewno popełnimy kilka drobnych błędów, przy drugim maleństwie już na pewno wile rzeczy będziemy chciały robić inaczej:)))))

a tą bazę do fotelika zawsze trzeba mieć?

olcia_ Twój kolorek super akurat go oglądaliśmy jak wybieraliśmy wózek:)
a mi właśnie te alu chrom się mniej podobają, ale to tylko rzecz gustu:)

Marti30 a ja w sumie nie wiem czy mam tą bazę... zapomniałam mamy spytać, zaraz muszę do niej zadzwonić... jak zamawiała mówiłam jej żeby było razem z bazą więc mam nadzieję,że mama wszystkiego dopilnowała:)

Monika - dobrze że z małą wszystko oki:)

Ooooj jak ja bym chciała ważyć tyle co Ty!! Nie grzesz kobieto i nie narzekaj;) hihih 8kg marzenie...

A z tym fotelikiem to nie wiem czy od xlandera będzie pasował, ale...

Właśnie, Dziewczyny może wypowiecie się co myślicie na temat wożenia dziecka podczas spacerów w foteliku przymocowanym do podstawy wózka? Przyznam się że ja też tak chciałam, myślałam że tak jest lepiej dla dziecka bo się go nie wybudza podczas przekładania z fotelika do wózka itp, ale podobno niedobrze jest wozić dziecko w foteliku na spacerach. Podobno fotelik powinien służyć tylko do przewożenia dziecka autem a tak to dziecko powinno jak najdłużej leżeć na płaskim w wózku. Pozycja w foteliku jest dobra tylko w razie wypadku, wtedy dziecko jest bezpieczne.

Jak się na to zapatrujecie??
Przyznam że jak kupowałam fotelik to taki który by pasował do wózka, jako typowa "świeżynka" nie sprawdziłam nawet przy zakupie czy będzie pasował do naszego auta!! Myślałam że każdy fotelik pasuje do każdego samochodu. Ehh spodziewam się że z racji tego, że to moje pierwsze dziecko dokonam jeszcze wiele tego typu błędnych wyborów...:)

Witajcie wczoraj bylam u gina z mala wszystko ok serduszko bije:) tylko jak polozna mnie zwazyla to sie za glowe zapalam chyba moja waga zle pokazuje jej wyszlo ze waze prawie 82kg to mam 8kg:( koszmar.Zakupilam wozek nie nowy ale uzywany coneco v4 chameleon czy ktos cos wie o nim?spodobal mi sie i jest bardzo lekki i fajnie sie go prowadzi.a moze ktos wie czy fotelik od xlandera bedzie pasowal?bo mam fotelik wlasnie xlander jesli nie bedzie pasowal to musze o sprzedac ikupic coneco:(
odnosnie jedzenia to ja od tygodnia jem bardzo duzo owocow banany,pomarancze,kiwi,pomelo czy teowoce moge jesc?

Olcia- tak jak piszesz przekładamy górę spacerówki, ale jak przełożysz odwrotnie(niż na tych rysunkach) to podobno będzie głupio wyglądać...
Ja chce kupić w hurtowni Tygrysek, mają 2 wzory- alu 1170zł i chrom alu 1240zł. Ja ten droższy chce wziąść, bo na większe kółka(latem siedzimy nad morzem) i według mnie są ładniejsze.
http://www.etygrysek.pl/index.php?products=product&prod_id=483
Fotelik Berber Carlo proponują, ale on jest przypinany pasem -nie ma tej bazy.
Madziakin a ty masz bazę( ten dół) do auta do twojego fotelika?

monii1985 To super, ze wszystko dobrze taka pozytywna energia bije z twojego posta:)

Na forum znalazłam interesujący artykuł http://www.styl.pl/mama/wychowanie/news-jak-madrze-wychowac-syna,nId,383798

Inne tematy z forum

Jak wyprawiacie urodziny dla dzieci? (27 odpowiedzi)

Witajcie! Jak bardzo hucznie obchodzicie urodziny dzieci? Głownie chodzi mi o to czy urządzacie...

Zabawy/pożyteczne zajęcie dla 3 latka (29 odpowiedzi)

Jestem mamą prawię3 letniej córeczki. Nie pracujei spędzam cały dzień z dzieckiem. Męża nie ma...

Obniżenie /wypadanie macicy (1238 odpowiedzi)

Dziewczyny, które macie obniżenie /wypadanie macicy jak sobie radzicie? Ćwiczycie czy operujecie...