MAMUSIE STYCZNIOWE I LUTOWE 2012 CZ.VI

linki do poprzednich wątków:
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-STYCZNIOWE-2012-t241136,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-STYCZNIOWE-I-LUTOWE-2012-CZ-II-t245956,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-STYCZNIOWE-I-LUTOWE-2012-CZ-III-t258386,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=266079&c=1&k=130#fs
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-STYCZNIOWE-I-LUTOWE-2012-CZ-V-t273103,1,130.html

1.agatka24 - 01.01.2012 - Synek
2.justysia1 -05.01.2012 - szpital Wejherowo, Synek KACPER
3.misia83 - 06.01.2012 - Synek
4.mamaO - 07-09.01.2012 - szpital Wojewódzki, Córeczka LILIANA
5.Hatari - 09.01.2012 - szpital Wojewódzki, Synek
6.Brygida - 09.01.2012 - szpital Zaspa, Córeczka ZUZIA
7. Asica - 12.01.2012 - Synek
8.madziakin - 17.01.2012 - Royal Free Hampstead, Córeczka JULIA
9.Kola -18.01.2012 - szpital Wejherowo, Córeczka LENKA
10.PaFFlinka - 22.01.2012
11.aniax -23.01.2012 - Synek Jaś
12.Marti30 - 20.01.2012 - szpital Wejherowo, Synek JAKUB
13.Struś - 26.01.2012 - szpital Kościerzyna, MACIEJ albo BASIA
14. Monika - 27.01.2012 - szpital Wejherowo, Synek
15.Marta-B -28.01.2012 - szpital Wejherowo, Córeczka ZUZIA
16.Tekla28 - 30.01.2012 - szpital Wojewódzki, Córeczka AGATKA
17.olcia_ - 31.01/02.02.2012 - szpital Kliniczna, Synek
18.evilek - styczeń 2012 ?
19.oolenka1 - 03.02.2012 - szpital Wejherowo, Córeczka ZUZANKA
20.Sasa1984 - 05.02.2012 - szpital Wejherowo, synek ALEKSANDER JAN
21.Luciolla -07.02.2012 - szpital Zaspa, Córeczka
22.niewiem1303 - 07.02.2012 - szpital Swissmed, Synek NIKODEM
23.Paula81 - 12.02.2012 - szpital Zaspa, Córeczka MAJA
24.czarnaaga -12.02.2012 - Synek
25.elcia88 - 15.02.2012
26.Aniulka87 - 16.02.2012 - szpital Wejherowo, Synek
27.Monika1987 - 19.02.2012 - szpital Zaspa, Córeczka
28.Monika20 -20.02.2012 - szpital Kliniczna, Córeczka LIWIA/LUIZA
29.lutka - połowa lutego
30.moniii1985 - 28.02.2012 - szpital Morski, Córeczka MARCELINKA
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: MAMUSIE STYCZNIOWE I LUTOWE 2012 CZ.VI

troszkę źle się czuję jak mówicie o tych zakupkach :( co prawda mam całą szafę ubranek - ale nawet ich nie przeglądałam - siostra w zeszłym roku urodziła chłopca i mam w spadku po nim. Cieszę się, bo nie muszę kupować tych maluszków w sklepie - bo to dużo kasy by poszło, ale jeszcze nawet z siatek ich nie wyjęłam, a teraz nawet nie mam gdzie ich rozłożyć - remont. Mam co prawda łóżeczko, przewijak, ale co do wózka - nie mam pojęcia jaki ani skąd. Byliśmy w Mama i Ja na Grunwaldzkiej czegoś się dowiedzieć o wózkach, ale natłok ich rodzajów i marek i różnych rozwiązań nas przeraził, wiec wyszliśmy szybciej niż tam weszliśmy :)
A tak na marginesie - wczoraj zabraliśmy się za remont i nie wiem czy zdążymy - cała łazienka i przedpokój do zrobienia - masakra z kurzem od rana sprzątam a i tak jest tego mnóstwo ...

Cześć dziewczyny

Z tym gazem rozweselającym to myślę, że jest jak z przykładaniem lodu na bolącego zęba. Póki przykładasz jest ok , ale jak odłożysz to ból wraca ze zdwojoną siłą.

U mnie z wagą +9 kilo w 27 tygodniu. Niestety pojawiły się pierwsze rozstępy na piersiach :(
Jem niestety (i tu biję się w pierś) trochę za mało. Zawsze jogurt albo płatki na śniadanie. Obiad dopiero około 16 jak M wraca z pracy. Niestety już później zdarza mi się nic nie jeść, a jeśli to tylko owoce.

A u mnie dziś wypłata weszła, wiec jutro zakupki :)

Ja właśnie się ważyłam i do przodu mam 5.6 kg a jeszcze dwa tyg temu było 4. Jem naprawdę więcej niż przed ciążą i nie zwracam uwagi na to czy tłuste czy słodkie. Na początku w pierwszych 2-3 miesiącach bardzo uważałam tzn obiadki z parowaru, mleko 0,5 % i wszystko z napisem chude. Jedyne czego teraz nie jem to białego pieczywa bo mi jakoś nie smakuje.
Wiem, ze na to nie ma reguły. Moja mam w jednej ciąży przytyło chyba ok 25kg(dokładnie nie pamiętam) w drugiej o połowę mniej a mówi, że tak samo jadła. Ale po obu ciążach bardzo szybko schudła. Ponoć przy karmieniu piersią szybciej się chudnie.

Madziakin też będę kupowała Tutka Grandera ale będę zamawiać na początku przyszłego roku.

Praca bardzo ratuje "nie tycie" bo jesteśmy w ruchu.
Ja schudłam trochę przez tę dietę cukrzycową i dostałam wytyczne co jeść , aby było mało tłuszczu i cukru.
Marta-B jeśli jesz twaróg to tylko z napisem chudy ,chleb tylko razowy, mleko 0,5% , inka nawet duży kubek rano z tym mlekiem ale bez cukru.
Wędliny chude, zero parówek, smażonego.
Obiad gotowane warzywa, kefir, jogurt naturalny. Herbat dużo różnych i wody niegazowanej.
Mi przez tę dietę nie puchną nogi i póki co nie miałam zgagi:)))
Jem co 2 godz ale malo.
Madziakin wozek grander albo xlander albo eco.

dodam,ze pracowalam do 28tyg ciazy :)-moze to mnie ratowalo przed kg,ranne wstawanie o 5 i ruch w pracy.Teraz za to sprzatam mieszkanie.wlasnie mam firanki do prasowania :) i 1 okno do mycia.Ciezko to robi sie..samo wchodzenie i schodzenie z drabiny...kiedys zajeloby mi to polowe casu mniej jak teraz :(.Straszne to...

Hejka :),ja jakos tez jem raczej normalnie:),ostatnio rano o 6(jak moj je rano )to robie kubek kakao(raczej taki duzy :),i z 3 kawałki chlebka.......z miodem:).Pozniej tez cos ugryze,obiad pozniej tak ok 16.Ostatnio zupka :)z wkładka miesa,a kolacji nie jadam,jakis budyn ok 18-19. i oczywiscie kawa w ciagu dnia:).zazwyczaj jak pracowlam kazdego dnia mielismy ziemniaki i smazone mieso...teraz gotuje zupki bo mam czas :).No mam na plusie ponad 10kg,tez nie chce patrzec na wage.....z bolem u poloznej patrze :(by podac jej...na you tube ogladalam dzis porody....te filmiki,gdzie trzeba zalogowac sie...straszne to....

Matar B-No i jak idzie tobie odpczywanie tzn ( nie prasowanie, nie gotowanie itd ...)Bo ja juz mam dość, jutro wizyta u lekarza, mam nadzieje ze szyjka sie nie skraca, ze dziecko podrosło i ze bede mogla chociaz na spacer wyjsc.
Tak mi sie tez wydaje, ze do szkoly rodzenia chocisz w wejherowie, tak? Czy nadal do niej uczeszczasz mimo tego ze masz lezec?

Marta B, ja nie jestem w tej niskiej normie kg, gdyby cos :). A ile waży twoje dzieciątko?

hmmm, to jem więcej i mniej zdrowo.
Śniadanie- miseczka płatków kukurydzianych lub owsianych z mlekiem

II sniadanie- owoc lub jogurt lub drożdzówka :)

obiad- naleśniki lub ziemiaki z mieskiem lub pyzy lub rybke- cokolwiek na ciepło

po obiedzie- coś słodkiego, czasem duuuzo słodkiego

kolacja kolo 20( bo jak wczesniej zjem to potem i tak glodna jestem )- 2 kromki chleba z czymkolwiek

Takze ja mam zasłuzone te kilogramy . . . .

Dzięki Dziewczyny za pocieszenie:)

A może na temat jedzenia wypowie się też jakaś dziewczyna która przytyła 4-10kg?

MartaB jesz tyle co ja, ja na sniadanie mala miseczke platkow z mlekiem 0,5 % ta o 6 rano jem bo mnie ssie, potem ide spac dalej, wstaje 10-11 i jem bulke grahamke z serem lub wedlina, potem 15-16 obiad jakas kasza, ryz (1/3 saszetki), troche chudego miesa i surowki, o 19-20 kolacje - jakis jogurt 0% lub owoc lub jajo sadzone.
wyliczylam ze nie zjadam wiecej niz 1700 kcal...
wydaje mi sie ze zaczynamy juz zwyczajnie zbierac wode w organizmie, do tego dzieciatko wazy, macica, plyn owodniowy, piersi....
ja juz nie staje na wage, nie chce sie dolowac...

Ten gaz to by było coś pięknego...
Ale w to,ze daja go na Zaspie uwierze dopiero,jak ktoras o tym napisze, bo poki co nikt sie nie chwalil i jakos srednio chce mi sie w to wierzyc...

http://www.dziennikbaltycki.pl/stronaglowna/470109,gda-sk-w-szpitalach-rodz-cym-kobietom-podaj-gaz-rozweselaj,1,1,id,t,sm,sg.html#galeria-material
czytałyście o tym?

Dziewczyny powiedzcie mi coś o tym wozku CONECO 4V CHAMELEON

i miałam napisać co z tym macierzyńskim - moja siostra jeszcze przed porodem (dwa dni przed porodem) dostała zwolnienie z tytułem ubezpieczenia na macierzyński. planowany poród miała na 20-do a zwolnienie takie dostałam 14-stego (urodziła 16-stego). nie znam dokładnie procedur, ani przepisów - kadrowej się też nie zapytam, bo takowej nie mam, wiec do końca nie wiem.

Marta-B uważam że jesz normalnie - ja już przystopowałam, ale zdarzało się, ze jadłam non stop - na śniadanie dwie bułki po dwóch godzinach znów jakaś drożdżówkę czy bułkę, następne dwie godziny - jakieś jabłko, później obiad - najlepiej zupka i drugie danie i kolacja (a najlepiej dwie) już nazywałam posiłki np poobiednik, czy przedkolacnik i mąż sie ze mnie nabijał, ale mój syn tyle najprawdopodobniej potrzebował. Teraz jakoś jest już spokojniejszy, ale też jak zjem kolację wcześniej, to muszę coś podgryźć jeszcze przed snem. A i zdarzyło mi się raz wstać z łóżka do lodówki w poszukiwaniu czegoś do przekąszenia - dodam, ze to było około 3 w nocy :)

Marta-B nie nie zależy ile jesz po prostu dziecko rośnie,wody, to tez wazy wszystko ja jem normalnnie a tak duzo nie tyje i mnie to martwi:(w 1 ciazy przytylam ponad 30kg i tez jadlam normalnie tzn mialam diete cukrzycowa ale to on cukrzycy przytylam,nie martw sie po porodzie zgubisz zobaczysz mala ci pomoze.
Co do skurczy tez je mam dzis na 15 do gina i wszystko wypytam aż sie boje.

Ponadto od wczorajszego wieczora mam jakieś skurcze, bóle praktycznie wszędzie: najgorsze w okolicach żołądka, ale inne są też w podbrzuszu (słabe), i w ramionach. Strasznie to męczące:( Dziś muszę podejść na chwilkę do mojej gin to ją spytam o co chodzi...

Hej laski:)

Jeśli chodzi o wagę to Was pocieszę - ważę najwięcej z Was wszystkich, czyli 17 kilo! Najsmutniejsze w tym jest to, że w moim mniemaniu naprawdę uważam na jedzenie, i tu moja prośba: proszę napiszcie mi czy w porównaniu z Wami naprawdę jem dużo, bo może już się pogubiłam ile powinno się jeść.

Śniadanie: 2-3 małe kromki z razowca z twarogiem lub serem i szynką + inka z 1 łyżeczką cukru
II śniadanie: pół szklanki musli z mlekiem lub jogurtem albo owoce
Obiad: ziemniaki/kasza/ryż + jakieś nie za tłuste mięso i surówka
Podwieczorek: nic, albo jak jestem głodna to owoc lub kanapka
Kolacja: zazwyczaj to co na śniadanie

W weekend jem deser (w sobotę i niedzielę po jednym).

Kolację jem zazwyczaj około 19-20, bo jak zjem wcześniej to nie zasnę z głodu. Czy ja jem za dużo?????? Już nie wiem skąd się biorą te kg:(

szkoda:) No pewnie, sa wazniejsze rzeczy niz waga...
Ja jak tak podczytuje listopadowo-grudniowe to widze,ze moja mala z waga wcale nie jest jest jakos mega, tam tez sa male klopsy:) zobacze jak sie beda rozpakowywac:)

mama0- jak to dodal tydzien? widze,ze masz termin porodu 7-9.01 , ja 9.01 a mi sie zgadza... tzn. np. w karte ciazy wpisaliby mi juz 32 t.c. jako,ze ten 31 sie skonczyl.

Inne tematy z forum

Rodzina zastępcza ??? (16 odpowiedzi)

Witam, Mam sprawę do osób prowadzących rodziny zastępcze. Nagle oszalałam! Znalazłam dla...

Przedszkole 49 Miś, ul. Śląska - proszę o opinie. (28 odpowiedzi)

Drogie mamy, napiszcie proszę jakie są Wasze doświadczenia z tym przedszkolem. Będę bardzo...

Jak radziłyście sobie z bólem głowy w ciąży? (13 odpowiedzi)

Dziewczyny jestem w 18 tygodniu ciąży i od paru dni boli mnie głowa. Lekarka powiedziała, ze mogę...