MAMUSIE STYCZNIOWE I LUTOWE 2012 CZ.VI

linki do poprzednich wątków:
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-STYCZNIOWE-2012-t241136,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-STYCZNIOWE-I-LUTOWE-2012-CZ-II-t245956,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-STYCZNIOWE-I-LUTOWE-2012-CZ-III-t258386,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=266079&c=1&k=130#fs
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-STYCZNIOWE-I-LUTOWE-2012-CZ-V-t273103,1,130.html

1.agatka24 - 01.01.2012 - Synek
2.justysia1 -05.01.2012 - szpital Wejherowo, Synek KACPER
3.misia83 - 06.01.2012 - Synek
4.mamaO - 07-09.01.2012 - szpital Wojewódzki, Córeczka LILIANA
5.Hatari - 09.01.2012 - szpital Wojewódzki, Synek
6.Brygida - 09.01.2012 - szpital Zaspa, Córeczka ZUZIA
7. Asica - 12.01.2012 - Synek
8.madziakin - 17.01.2012 - Royal Free Hampstead, Córeczka JULIA
9.Kola -18.01.2012 - szpital Wejherowo, Córeczka LENKA
10.PaFFlinka - 22.01.2012
11.aniax -23.01.2012 - Synek Jaś
12.Marti30 - 20.01.2012 - szpital Wejherowo, Synek JAKUB
13.Struś - 26.01.2012 - szpital Kościerzyna, MACIEJ albo BASIA
14. Monika - 27.01.2012 - szpital Wejherowo, Synek
15.Marta-B -28.01.2012 - szpital Wejherowo, Córeczka ZUZIA
16.Tekla28 - 30.01.2012 - szpital Wojewódzki, Córeczka AGATKA
17.olcia_ - 31.01/02.02.2012 - szpital Kliniczna, Synek
18.evilek - styczeń 2012 ?
19.oolenka1 - 03.02.2012 - szpital Wejherowo, Córeczka ZUZANKA
20.Sasa1984 - 05.02.2012 - szpital Wejherowo, synek ALEKSANDER JAN
21.Luciolla -07.02.2012 - szpital Zaspa, Córeczka
22.niewiem1303 - 07.02.2012 - szpital Swissmed, Synek NIKODEM
23.Paula81 - 12.02.2012 - szpital Zaspa, Córeczka MAJA
24.czarnaaga -12.02.2012 - Synek
25.elcia88 - 15.02.2012
26.Aniulka87 - 16.02.2012 - szpital Wejherowo, Synek
27.Monika1987 - 19.02.2012 - szpital Zaspa, Córeczka
28.Monika20 -20.02.2012 - szpital Kliniczna, Córeczka LIWIA/LUIZA
29.lutka - połowa lutego
30.moniii1985 - 28.02.2012 - szpital Morski, Córeczka MARCELINKA
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: MAMUSIE STYCZNIOWE I LUTOWE 2012 CZ.VI

Nie, na usg nie mam wagi - bynajmniej nic mi z tych zapisów na wagę nie wskazuje :) A ja w sumie w natłoku pytań, przegapiłam to o kg. W sumie jakoś bardziej interesowało mnie łożysko, krwiak i czy aby wszystko okey. Jeszcze ta moja nadkrzepliwość...
Mi suwaczek dodał tydzień :-)

kurcze, a na wyduku z usg nie masz podanej wagi?:)
Zeby nie bylo, ze taka wścibska jestem - po prostu chcialam porownac, bo ten moj klops tez duzy a w tym samym tygodniu jestesmy:)

Doktorek stwierdził że wymiarami o całe dwa tygodnie :) ale wymiarów dokładnych nie podał :(

mama0 a jak duża Twoja mała?

Ja dziś po wizycie u ginka i po usg :) Mała tak fajnie się ruszała, i rączkę/paluszki brała do buzi :) Słodziutko :) Malutka wcale nie taka malutka, duża jest dziewczyna :)
Ja na plusie mam 6 kg.

Podobno w ciąży się ma bardziej realistyczne i bogatsze sny:) Moje tez są takie od jakiegoś czasu.
Co do ciuszków to faktycznie trzeba pilnować sie z tymi rozmiarówkami, ja przy córci nie raz coś przegapiłam, bo np miało rozmiar 62, to jeszcze odłożyłam, a potem jak sięgałam to się okazywało mniejsze niż 56. Teraz robię tak, że mam po jednej sztuce "modelowej" z rozmiaru i resztę przykładam i oceniam;)

Brygida masz racje, co ciuszek to inny, nie da się według metek ich poukładać, będę to robić tak na oko po prostu:)

Marti fotelik kosztował 399 zł, wózek 1398 czy jakoś tak, razem prawie 1800zł.

No wlasnie, te ciuszki ktore maja opis 0-3, 3-6 miesiecy maja mega porabana rozmiarowke - co ciuszek to inny, przynajmniej takie mam wrazenie.. Chcialam jakos posegregowac te ciuszki,ale stwierdzilam, ze wedlug metek to nie ma szans i dopiero te juz naprawde duze od 74 odlozylam gdzie indziej.

Madziakin - to miałaś sen...
Ja dziś miałam jeden z tych bardziej durnych, śnilo mi sie,ze moj lekarz byl chory i w zastepstwie byl taki mlody, przystojny, ktory stwierdzil,ze zmieniamy termin porodu na 8.12 i tamta data to byl definitywny błąd.
Pomyslalam sobie: taki przystojny a taki ogarniety:) i sie obudzilam:)
Ale ja mam zawsze takie bzdurne:)

Oj ja też miewam różne sny-prawie codziennie i jakieś horrory...
Madziakin a ten fotelik to jaką miał w akpolu cenę?

ja jak na razie mam pół na pół trochę na 56, trochę na 62 i takich pomiędzy 0-3 miesiąca to już są troszkę większe. Muszę kupić jeszcze kilka na 50 tak na wszelki wypadek jakby mała okazała się bardzo mała... ojj śniło mi sie dziś w nocy,że urodziłam teraz, poród trwał chwilę bo Julka taka mała była, warzyła kilo i 17 g.. od razu ją włożyli do inkubatora i powiedzieli,że przeżyje ale musi 2 tygodnie tam leżeć... a ja przy niej siedziałam cały czas i trzymałam za tą maciupką rączkę...ojj co za sen.. pewnie też macie pełno dziwnych snów związanych z Waszymi maleństwami:)

Ja kupiłam kilka ciuchów ale wszystkie w rozmiarze 62. Własnie wydaja mi sie troszke duze jak na niemowlaka, ale poczekam jeszcze troche i najwyżej przed porodem dokupie kilka w rozmiarze 58.

Dziwne z tym macierzyńskim- ja chyba zadzwonie do pracy i sie spytam. Ale dajcie znac jak cos bedziecie wiedziec- chodzi o to kiedy, kto i w jakiej formie trzeba to zgłosic.

Haha no wlasnie wiem - mały klops:) a kupilam takie piekne pajace nexta i mothercare:(
Ale w sumie to nie wiem kiedy bedzie chciala wyjsc na swiat, wiec kto wie..?:)
Najgorsze jest to,ze nie mam prawie rzeczy na 56, od razu raczej na 62...
no nic, zobaczymy:)

Brygida Twoja Zuzia raczej się nie zmieści w te ubranka na 50 ;))

Marti30 ja wózek zamawiałam w Akpolu, akurat na mój kolor musiałam czekać ok. 2 tygodnie, kupiłam razem z fotelikiem maxicosi.

Patrycjanka jestes pewna?
Ostatnie zwolnienie to ostatnie zwolnienie, czemu mialoby byc juz macierzynskim? Pozatym lekarz nie wie, kiedy dokladnie urodzisz, wiec o ile nie bierzesz macierzynskiego przed planowanym porodem, nie trzyma sie to kupy.
Z tego co mi wiadomo, to na ten zwykly, tak jak pisze Marti30, skladamy rowniez wniosek na pismie od dnia planowanego porodu. Pozniej najwazniejszym dokumentem jest akt urodzenia dziecka, to od niego naliczana jest długość macierzynskiego.

Mari30 - tez zakupilam kilka spiochow 50 - tak na w razie czego. i to chyba byla bzdura juz tak cos przeczuwam...

Madziakin- ty zamawiałaś wózek z tej strony?
Czy masz też fotelik samochodowy?
http://www.tutek.pl/menu,49,WIELOFUNKCYJNE_-_GRANDER_ALU

Marti30 a między jakimi wózkami się wahasz??

Hej laski.
Ja przed terminem porodu składam wniosek do szefa o udzielenie urlopu macierzyńskiego normalnie na piśmie. Biorę też ten dodatkowy. Wzory wniosku są w necie.
Ja przytyłam 12 kg. Obecnie przy wzroście 162cm ważę 75 kg:(
Nie czuje się najlepiej , do tego ta dieta cukrzycowa mnie wykańcza.
Na wafle bez cukru wydałam dziś 5 zł a było ich 6 małych sztuk.....
Parówki 5 szt-11zł.. itd....
Bardzo brakuje mi ziemniaków, jakiegoś kotleta czy ciasta......
Zaczęłam prać pieluchy i powijaki.... strasznie dużo tego, prasuje po obu stronach. Czasochłonne , więc będę się brać za ciuszki.
Lekarz mi mówił, że moja szyjka może nie donosić do 38 tygodnia a na zabieg zakładania krążka mnie nie wyśle, bo nie ma zbytnio na co nałożyć . Szyjkę mam rozpulchnioną i zbyt krótką(jestem po konizacji)
Zakupiłam więc kilka ciuszków w rozmiarze 50(czyli od 3-4 kg), kilka body, kaftaniki i 2 pajacyki. Ponad 100zł poszła. Jak sie nie przydadzą będę w plecy, ale cóż. Wolę by sie udało jak najdłużeć donosić.
Wózka nie mam -nie mogę się zdecydować:(

dziękuję za powitanie i miłej poniższej lektury :)

odnośnie urlopu macierzyńskiego - tak właśnie 20 tygodni "normalnego" urlopu i 4 tygodnie dodatkowego. Tak na prawdę ty dostajesz od swojego ginekologa przy ostatniej wizycie na zwolnieniu juz inny kod choroby - a mianowicie już dostajesz zwolnieni na macierzyńskie - nie wiem dokładnie jak to wygląda, ale podobno tak jest. zanosisz to do pracodawcy i on zgłasza do ZUS twoje zwolnienie macierzyńskie - zwykłe lub przedłużone. to już rola pracodawcy, żeby dobrze rozpisał to na drukach do ZUS.

a tak z drugiej strony - mam do przodu już jakieś 14-15 kg i teraz już się tym nie martwię :) w końcu mój syn tam rośnie. w pracy swojego czasu mówili że jestem dwupak :) najgorsze było w 4 miesiącu jak już miałam spory brzuszek a inne babeczki mi mówiły, ze przy ciąży będąc do 6 miesiąca niektóre nie miały w ogóle brzucha i nikt się nie zorientował. a ja już teraz jestem z niego dumna, chociaż zadyszkę dostaję przy wchodzeniu po schodach, czy przy dłuższych spacerach, a później muszę swoje odleżeć, ale jestem z niego bardzo dumna.
znów sie rozpisałam

madziakin - to tylko pozory, bo ja nawet wózka jeszcze nie mam:) Zamierzam kupic teraz jakos po 14.11 jak mi Zus kolejną kasę rzuci:)

Marzę,żeby kupic dla malej komodę,ale póki co nie ma na to szans,bo chyba na glowie musialabym ja sobie postawic...

Inne tematy z forum

Rodzina zastępcza ??? (16 odpowiedzi)

Witam, Mam sprawę do osób prowadzących rodziny zastępcze. Nagle oszalałam! Znalazłam dla...

krzywe ząbki (24 odpowiedzi)

hej dziewczyny moja córcia ma 16 miesięcy. ma mało ząbków-pierwszy wyrżnął się po roczku... ale...

jak żyć po śmierci jedynego dziecka ? (23 odpowiedzi)

22 lipca 2016 straciłam mojego jedynego ukochanego Syna ...miał zaledwie 25 lat... Poszedł spać i...