MAMUSIE STYCZNIOWE I LUTOWE 2012 CZ.VIII

linki do poprzednich wątków:
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-STYCZNIOWE-2012-t241136,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-STYCZNIOWE-I-LUTOWE-2012-CZ-II-t245956,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-STYCZNIOWE-I-LUTOWE-2012-CZ-III-t258386,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=266079&c=1&k=130#fs
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-STYCZNIOWE-I-LUTOWE-2012-CZ-V-t273103,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=280820&c=1&k=130
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-STYCZNIOWE-I-LUTOWE-2012-CZ-VII-t285551,1,130.html

1.agatka24 - 01.01.2012 - Synek
2.justysia1 -05.01.2012 - szpital Wejherowo, Synek KACPER
3.misia83 - 06.01.2012 - Synek
4.mamaO - 07-09.01.2012 - szpital Wojewódzki, Córeczka LILIANA
5.Hatari - 09.01.2012 - szpital Wojewódzki, Synek
6.Brygida - 09.01.2012 - szpital Zaspa, Córeczka ZUZIA
7. Asica - 12.01.2012 - Synek
8.madziakin - 17.01.2012 - Royal Free Hampstead, Córeczka JULIA
9.Kola -18.01.2012 - szpital Wejherowo, Córeczka LENKA
10.PaFFlinka - 22.01.2012
11.aniax -23.01.2012 - Synek Jaś
12.Marti30 - 20.01.2012 - szpital Wejherowo, Synek JAKUB
13.Struś - 26.01.2012 - szpital Kościerzyna, MACIEJ albo BASIA
14. Monika - 27.01.2012 - szpital Wejherowo, Synek
15.Marta-B -28.01.2012 - szpital Wejherowo, Córeczka ZUZIA
16.Tekla28 - 30.01.2012 - szpital Wojewódzki, Córeczka AGATKA
17.olcia_ - 31.01/02.02.2012 - szpital Kliniczna, Synek BARTUŚ
18.evilek - styczeń 2012 ?
19.oolenka1 - 03.02.2012 - szpital Wejherowo, Córeczka ZUZANKA
20.Sasa1984 - 05.02.2012 - szpital Wejherowo, synek ALEKSANDER JAN
21.Luciolla -07.02.2012 - szpital Zaspa, Córeczka
22.niewiem1303 - 07.02.2012 - szpital Swissmed, Synek NIKODEM
23.Paula81 - 12.02.2012 - szpital Zaspa, Córeczka MAJA
24.czarnaaga -12.02.2012 - Synek
25.elcia88 - 15.02.2012
26.Patrycjanka - 15.02.2012 - szpital Kliniczna, Synek KAJETAN
27.Aniulka87 - 16.02.2012 - szpital Wejherowo, Synek
28.Monika1987 - 19.02.2012 - szpital Zaspa, Córeczka
29.Monika20 -20.02.2012 - szpital Kliniczna, Córeczka LIWIA/LUIZA
30.lutka - połowa lutego
31.moniii1985 - 28.02.2012 - szpital Morski, Córeczka MARCELINKA
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: MAMUSIE STYCZNIOWE I LUTOWE 2012 CZ.VIII

Hmm Brygida:) plamienia? krew? ja myślałam że plamienia pod koniec ciąży oznaczają odchodzący czop śluzowy.

Wogole wczoraj po raz pierwszy badanie bylo bolesne i to tak dosc konkretnie i od wczoraj mam takie jakby plamienia...?
Kurde, nie wiem czy to dobrze.

Dokladnie, to ja:D

No wlasnie glowka dziecka schodzi do kanału rodnego na 3-4 tyg. a czasem na kilka dni lub nawet godzin przed rozpoczęciem porodu, takze w sumie jak tak patrzec, to nic nie znaczy:) Bo to,ze za 3-4 tyg urodze to raczej pewniak:D
Co do wagi - nie mowil nic szczegolnego, tyle tylko, ze rooosnie:)

Co do chodzenia z mezm, to moj chodzi ze mna, ale czeka w samochodzie:) jakos mu lekarz nie podchodzi, pozatym i tak juz nic nie widac, wiec w sumie go nie ciągam - wazne,ze na mnie chociaz czeka:)

Nawiazujac do szczepionek, jeszcze sie jakos w to nie zagłębiałam, ale chyba wezmiemy ta bezplatna + cos dodatkowego.

Monika20 bardzo dziękuję za listę :)

Brygida tak jestem blondynką. A widziałam "parkę" stojącą przy aucie to pewnie TY:)
Jak weszłam to też było pusto aż dziwne:) te korki mogą być częściej :p
A co lekarz mówi o wadze dziecka?? Czy jak jest w kanale rodnym to nie oznacza przypadkiem nadchodzącego porodu?

Pauline85-
WYPRAWKA DO SZPITALA:
- dokumenty: dowód osobisty, książeczka RUM, karta ciąży, ostatnie USG i wyniki badań, wynik grupy krwi, druk RMUA,
- koszula do porodu
- szlafrok
- klapki pod prysznic
- kapcie, skarpetki
- recznik papierowy + zwykły ciemny ręcznik
- przybory toaletowe: szczoteczka i pasta do zębów, żel pod prysznic, szampon, szczotka do włosów, gumka
- podkłady ginekologiczne 2 paczki
- podkładki na sedes
- papier toaletowy
- majtki jednorazowe
- torba ---> żeby osoba, która z nami będzie - miała w czym zabrać do domu ubrania, w których przyjdziemy rodzić
- 2 koszule na po porodzie
- staniki do karmienia
- wkładki laktacyjne
- widelec, nóż, łyżka, talerz, kubek, ściereczka, herbata
- krem na brodawki
- tantum rosa w saszetkach (+butelka 0,5l do rozrobienia)
- ładowarka do telefonu
- gazeta, książka
- woda mineralna, sok jabłkowy
- aparat fotograficzny
- paczka pieluch jednorazowych
- gaziki do pepuszka
- kosmetyki: oliwka, chusteczki nawilżane, krem dla maluszka, puder
- pieluszka flanelowa i 3 tetrowe
- czapeczka, 3 śpioszki, 2 body z długim i 2 z krótkim rękawkiem, niedrapki
- szczotka do włosów
NA WYPIS:
- ubrania dla mnie
- fotelik samochodowy
- kocyk / rożek
- ubranka dla dzidziusia

olcia_ ja sie spoznilam tylko 5, ale wyjechalam z domu 16.10;/ korek byl tragiczny;/
Pierwszy raz u lekarza nie bylo obsuwy - weszlam bylo pusto i jak wychodzilam to tak samo:)
Jestes blondynką? Jak tak to chyba widzialam Was jak juz stalam z mezem kolo samochodu:)

Dziewczyny... moja kruszynka wazy 3500:) ja nie wiem co to bedzie:) lekarz stwierdzil,ze waga moze byc zawyzona, ale tylko lekko. Mala odbila sobie swoj ostatni przestoj:)
Na dole wszystko ładnie sie uklada, mala baardzo nisko, wcisnieta w kanal, szyjka miekka, rozwarcie na opuszek i...
Moze zaraz, a moze spotkamy sie jeszcze za dwa tygodnie.

Mam prośbę do osób, które chcą rodzić na klinicznej - czy macie może jakąś listę rzeczy (np. ze szkoły rodzenia) co potrzebne jest do zabrania do tego szpitala?

Ja mam wrażenie, że brzuch mi się obniżył. To samo zauważyła moja mama. Jestem w 33 tc.

Brygida wczoraj się spóźniłam do lekarza - 25 min stałam w korku na małomiejskiej:/ Synek waży 2200 i lekarz obstawia, że urodzi się z wagą 3500. W 36 tc muszę zrobić wymaz z kanału szyjki macicy

oolenka1 ja nie zauważyłam żeby brzuch mi się obniżył.

Dziewczyny no w sprawach sexu mój mąż jest bardzo bardzo uważny. Mam nawet wrażenie , że się odzwyczaił .... Nie chce mi krzywdy zrobić, boi się , że coś uszkodzi itd... marudzi ogólnie a ja się wkurzam i choc podsyłam mu różne artykuły to dalej tak samo.... a po pierwszym porodzie nie czekałam 6 tyg... nie dałam rady... chyba ze 4 tyg to wyszło...

Ja zawsze byłam grubsza ( 63 kg-165 cm wzrostu) i ciągle na jakichs dietach. Jednak waga zawsze i tak wracała do tej sprzed diety. Mimo tego w ciąży nie uważałam na to co jem tzn jadłam nadal jem to na co mam ochote( w końcu). Fakt, przytyłam juz troszke tzn 17 kg, ale wiadomo, ze z mojej winy ( słodycze, kolaca koło 21- gdzie wczesniej nigdy sie nie zdarzało). Tak czy siak, uważam ze nie jest tak źle. Najgorzej bedzie po porodzie, gdy przyzwyczajona juz jestem do tego wieczornego jedzenia- tego boje sie najbardziej:).

Dziewczyny, a wam juz brzusie sie obnizyły?

Ehh Aniulka, załamałaś mnie;) 68 to ja ważyłam po lekach na "zajście w ciążę" przy wzroście 171:) Wcześniej ważyłam 60-62 i byłam szczęśliwa. A Ty w ciąży 68kg przy 174... masz ci los, gdzie tu sprawiedliwość?;p Hihih fajnie masz, zazdroszczę:)

Na pocieszenie tym które się ostatnio ważyły powiem że i tak wygrywam wśród Was wagą hihi;) Przekroczyłam już 90 i czuję się nie jak słoń, ale jak dwa słonie;) Mam na plusie już ok. 22kg. Pilnowanie tego co jem nie zdaje egzaminu - nie ważne czy bardzo uważam, czy zjem coś słodkiego - waga rośnie i to skokami, jak chce i kiedy chce, jest to zupełnie nie do opanowania więc już przestałam próbować to ogarnąć. Będę ją zbijać po porodzie, jak już nie będę musiała dbać o dziecko w brzuszku;)

Ja dziś miałam wizytę. Kolejne 2 kg doszły, więc teraz już 68 kg przy 174 cm wzrostu, ale mi to wszystko idzie w brzuch, jest wieeelki. Synuś ponad 1600, więc ok. 400 g na plusie.
Co do chusty/nosidełka - tak jak Madzia uważam, że wózek w zupełności wystarczy. Ale jeśli ktoś jest zainteresowany, to może warto popytać dziewczyn w wątkach już "rozpakowanych". Powinny znać je z autopsji.
Zrobiliśmy też kolejne zakupy, właściwie wszystko już mamy. Tylko kilka drobiazgów zostało, chusteczki nawilżane, płyn do kąpania...
Prezent w większości kupione. Jeszcze trzy nam zostały. Ale martwi mnie to, że 4 dni po wypłacie 2/3 pieniędzy już nie ma :/ Uzbierało się: czynsz, rachunki, prezenty i dziś prawie 500 zł na wyprawkę...
Jak żyć?! :P

Marta B - też mam największe problemy z dłońmi. Rano mam na tyle spuchnięte, że nie mogę zgiąć palców. Na szczęście z nogami - jest ok.
Też już bym chciała być po porodzie. Te ostatnie tygodnie i wyczekiwanie są strasznie męczące. Marzy mi się już powrót do dawnej wagi.

To fanie się złożyło:) ja będę z mężem on jeszcze ani jednej wizyty nie ominął a poza tym sama autkiem nie mogę jeździć

Wczoraj skończyłam zajęcia na SR a szkoda bo całkiem fajnie było.

Dziewczyny czy zatsanawiałyście się juz nad szczepionkami dla dzieciaczków?? ja im więcej czytam tym bardziej głupia jestem jest tego tyle... 6w1, rotawirusy, pneumokoki, meningokogi. Z jednej strony warto zaszczepić ale jest tyle skutków ubocznych. Ja np po szczeponce wzw dostałam alergie i skutki do końca życia:/

Ja polecam tommee tippee w razie podania, na pewno mniej zaburzają karmienie piersią. Ale przystaje za piersią :)

smoczki używałam/użyam/będę uzywać Avent i tommee tippee. Avent są jednak najtrwalsze.

Brygida, jakby ktoś nas przeczytał, że już chcemy rodzić to pewnie by się zdziwił, że się nie boją itd.. ale ja też mam tak jak Ty, już bym chciała mieć zdrowego, kochanego bobaska na rękach :) już mam dość nerwów czy wszystko ok i tego czekania.
Jestem ciekawa kiedy urodzisz, chyba jako pierwsza z listy, coś mi się zdaje :) no i ciekawa jestem jaką opinię wydasz na temat szpitala :)

U nas dopiero przygotowujemy pokój dla Zosi, dopiero po będę prała ubranka, muszę dokupić pościel i parę drobiazgów, więc jeszcze mam co robić w sumie. Nawet prezenty świąteczne jeszcze nie do końca skompletowane.

A tak przy okazji, byłyście w czasie ciąży u dentysty? Ja niestety nie, choć nic nie boli, myślę, że jakaś dziurka pewnie jest..

Nie, no nie wierze... właśnie sie zważylam i waze 75kg czyli mam równe 19 na plusie:( Ale w sumie od rana juz jestem spuchnieta, wiec to tez takie wazenie...
Nie mniej jednak obledna waga, az sie w glowie nie miesci:) jeszcze kg i 20 stuknie:D

olcia - to jestes po mnie, bo ja mam na 17:)

Brygida mam na 17:15 a te ławeczki faktycznie dosyć niewygodne i do tego ciągnie po plecach jak ktoś otwiera drzwi.

Ja śpie tylko na lewym boku ale za to wstawanie to już skomplikowany logistyczy proces:)

Inne tematy z forum

Angielski w szkole podst. ze szkoły językowej czy warto? (64 odpowiedzi)

Zastanawiam się nad zapisaniem dziecka w kl. II na kurs j. angielskiego prowadzonego przez...

Wakacje z dziećmi (122 odpowiedzi)

nie mamy pomysłu na tegoroczne wakacje z dziećmi 5,5 lat i 3 lata byliśmy w zakopanym i...

Pierwsza Hulajnoga dla trzylatki (55 odpowiedzi)

Moja córcia zaraz kończy 3-latka i chciałam kupić jej na urodzinki hulajnogę... tylko nie wiem...