MAMUSIE STYCZNIOWE I LUTOWE 2012 CZ.VIII

linki do poprzednich wątków:
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-STYCZNIOWE-2012-t241136,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-STYCZNIOWE-I-LUTOWE-2012-CZ-II-t245956,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-STYCZNIOWE-I-LUTOWE-2012-CZ-III-t258386,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=266079&c=1&k=130#fs
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-STYCZNIOWE-I-LUTOWE-2012-CZ-V-t273103,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=280820&c=1&k=130
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-STYCZNIOWE-I-LUTOWE-2012-CZ-VII-t285551,1,130.html

1.agatka24 - 01.01.2012 - Synek
2.justysia1 -05.01.2012 - szpital Wejherowo, Synek KACPER
3.misia83 - 06.01.2012 - Synek
4.mamaO - 07-09.01.2012 - szpital Wojewódzki, Córeczka LILIANA
5.Hatari - 09.01.2012 - szpital Wojewódzki, Synek
6.Brygida - 09.01.2012 - szpital Zaspa, Córeczka ZUZIA
7. Asica - 12.01.2012 - Synek
8.madziakin - 17.01.2012 - Royal Free Hampstead, Córeczka JULIA
9.Kola -18.01.2012 - szpital Wejherowo, Córeczka LENKA
10.PaFFlinka - 22.01.2012
11.aniax -23.01.2012 - Synek Jaś
12.Marti30 - 20.01.2012 - szpital Wejherowo, Synek JAKUB
13.Struś - 26.01.2012 - szpital Kościerzyna, MACIEJ albo BASIA
14. Monika - 27.01.2012 - szpital Wejherowo, Synek
15.Marta-B -28.01.2012 - szpital Wejherowo, Córeczka ZUZIA
16.Tekla28 - 30.01.2012 - szpital Wojewódzki, Córeczka AGATKA
17.olcia_ - 31.01/02.02.2012 - szpital Kliniczna, Synek BARTUŚ
18.evilek - styczeń 2012 ?
19.oolenka1 - 03.02.2012 - szpital Wejherowo, Córeczka ZUZANKA
20.Sasa1984 - 05.02.2012 - szpital Wejherowo, synek ALEKSANDER JAN
21.Luciolla -07.02.2012 - szpital Zaspa, Córeczka
22.niewiem1303 - 07.02.2012 - szpital Swissmed, Synek NIKODEM
23.Paula81 - 12.02.2012 - szpital Zaspa, Córeczka MAJA
24.czarnaaga -12.02.2012 - Synek
25.elcia88 - 15.02.2012
26.Patrycjanka - 15.02.2012 - szpital Kliniczna, Synek KAJETAN
27.Aniulka87 - 16.02.2012 - szpital Wejherowo, Synek
28.Monika1987 - 19.02.2012 - szpital Zaspa, Córeczka
29.Monika20 -20.02.2012 - szpital Kliniczna, Córeczka LIWIA/LUIZA
30.lutka - połowa lutego
31.moniii1985 - 28.02.2012 - szpital Morski, Córeczka MARCELINKA
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: MAMUSIE STYCZNIOWE I LUTOWE 2012 CZ.VIII

Brygida, okrutnie mi przykro iz stracilas kilka swoich cennych minut...

Wyborcza z dnia 21 listopada 2011, tytul art: "Bedzie trudniej o becikowe".
Nie chce wprowadzac w błąd , ale zacytuję:
" (...) Od 1 stycznia 2012 kobiety, ktore w osrodkach pomocy spolecznej lub gminach beda sie ubiegac o wyplate becikowego lub dodatku do zasilku rodzinnego z tytulu urodzenia dziecka, beda musialy przyniesc zaswiadczenie z PRZYCHODNI, ze pozostawaly pod opieka medyczna od 10 tc do porodu (...) "

Nie moze to byc jakies zaswiadczenie, ale specjalne, na odpowiednim druku i wziete z przychodni, a nie od jakiegos prywatnego gina gdzies tam.
Osoba z mojej rodziny pracuje w PIP, dowiem sie szczegolow.

wlasnie tez mnie to zaciekawilo i sprawdzam i nie widze.
Przeczytałam jednak coś takiego:
"- O świadczenie z tytułu urodzenia dziecka będzie mogła ubiegać się kobieta, która w czasie ciąży przebywała za granicą lub urodziła poza terytorium Polski. Warunkiem uzyskania świadczenia jest przedstawienie dokumentacji lekarskiej z przebytymi badaniami spełniającymi kryteria przyznania becikowego – poinformowała Halina Pietrzykowska"

Skoro ktoś przebywał w ciąży za granicą to wiadomo, że nie prowadził ciąży na NFZ, a jednak należy mu się becikowe.

Sasa1984- przez Twoją "informację" straciłam teraz kilka minut na znalezienie tego szczególu o NFZcie i jakos nigdzie go nie widze.
Mozesz jakos tę "sprawdzoną informację" udowodnic? Link, cokolwiek??

aha, no to pieknie...

Czytalas artykul o zmianach od stycznia? tylko wizyta na NFZ sie liczy, prywatne nie. I nie straszę, spokojnie, informuję :)

żadne NFZ, nie strasz dziewczyn.

Co do becikowego - dokladnie, nie chodzi o to, co jest wpisane w karcie ciazy, tylko w naszych kartach u lekarza, tzn, czy bylysmy na wizycie na NFZ przed 10 tc. Jesli bylysmy - becikowe dostaniemy, jesli ktos sie zorientował, ze jest w ciązy po 10 tc i dopiero wtedy poszedł- becikowe przepada. Do tego muszą byc odnotowane wizyty na NFZ w kazdym trymestrze. Utrudniają jak mogą.

Hejka :)
mój synek wazy już 1300 :) jest duży ale główkę ma na górze. Jego stopa nadal leży w okolicy głowy - najwidoczniej mu tak wygodnie :)
Paula - ja tez w poniedziałek zaczynam szkołę rodzenia na Klinicznej, wiec pewnie się spotkamy, i rodzic też tam będę, ale mój termin to 13-02 - może się spotkamy.

Dziewczyny-odnosnie becikowego to ja np. nie mam wpisane nic w kartę ciaży , bo dopiero w 12 tyg mi ja załozono-ale dadzą mi zaświadczenie do becikowego, że byłam u nich w 6 tyg. ciaży, więc bez obaw....
Gdzieś też czytałam, że pieluchy też mają iść w górę od stycznia, więc nie wiem jak to teraz jest dokładnie.
Mi na skurcze pomaga kąpiel lub prysznic i nospa.
Odnosnie usg to ja mam wizytę na NFZ co miesiąc i co miesiąc mam usg normalne i dopochw. Może dlatego , że poroniłam i jestem po konizacji? Nie wiem....

Absolutnie nalezy Ci sie jeszcze jedno darmowe usg gdzies miedzy 32-33tc. I on nie moze Ci odebrac tego prawa.

Prawda:)
A może on chce Ci później zrobić to usg? Nie mam pojęcia o co mu może chodzić, no chyba że napędza prywatny interes;)

Nie przejmuj się tylko powiedz "czy przypadkiem Ci się nie należy".

No właśnie po co my oplacamy składki jak wielkie g...... o mamy i musimy chodzic prywanie,moj maz to juz nie ma sil do nich i oswiadczyl ze w poniedzialek pojdzie i przyniesie mi skierowanie na usg,tylko z jednej strony nie chce sobie robic pod gorke u lekarza ale do cholery to moje prawo miec 3 usg za darmo prawda.

Monika - to trzymam kciuki żeby było ok, na pewno wszystko będzie dobrze, tylko odpręż się, może poleż jeśli możesz, mi lekarz kazał na lewym boku, spróbuj - może pomoże. I nie martw się, bo nerwy na pewno nie pomogą:) Daj znać czy pomaga leżenie albo prysznic, może nospa.

Monika - tak jak mówisz, na następnej wizycie powiedziałabym temu lekarzowi że należy Ci się jeszcze jedno usg na nfz. Nawet bym powiedziała że po to opłacamy składki na ubezpieczenie żeby mieć wykonane wszelkie niezbędne badania! Pewnie lekarz zrobi dziwną minę, ale tym bym się nie przejmowała;)

Z innej beczki: parę lat temu byłam u lekarki ogólnej z wynikami badania serca - od razu powiedziała że nie powinnam uprawiać żadnego sportu i prowadzić oszczędzający tryb życia przez jakiś czas. Gdy za parę tygodni przyszłam do niej po zwolnienie z WF (na studiach) z powodu tego serca, to zrobiła "znaczącą" minę i powiedziała: "Proszę mi to bardziej obrazowo wytłumaczyć, bo nie rozumiem do czego pani zmierza..." po czym postukała ręką w swoje biurko... że niby mam na nim coś położyć. Masakra jakaś z niektórymi lekarzami...

Marta-B nie bylam pod prysznicem mam synka a go samego nie moge zostawic ewentualnie jak maz wróci to wtedy.

Monika - współczuję, takie skurcze i to bolesne strasznie męczą no i do tego stres. Nie wiem co można Ci doradzić, bo żadna z nas nie jest lekarzem i szkoda by było gdybyśmy np. spanikowały i naraziły Cię na niepotrzebny stres. Z drugiej strony byłam w podobnej sytuacji i wiem że gdyby mnie skurcze bolały i nie przechodziły np. po prysznicu to bym teraz pojechała do szpitala, ale tak na lajcie, po prostu sprawdzić co się dzieje i się uspokoić. Szkoda nerwów, a może w szpitalu od razu zrobią Ci usg?:)

Próbowałaś już wejść pod dłuższy odprężający prysznic? Tylko nie za gorący, co by nie przyspieszyć ewentualnej akcji;)

dziewczyny mialam usg robione w 13 23 tyg ciazy i te 3 powinnam mies w 32 na nfz a on mi powiedzial ze jak chce to prywanie a mnie moze nie stac prywanie coraz bardziej mnie wkurza ten nfz.a powiedzie mi ile placicie za samo usg?czyli co mam isc i mu powiedziec ze powinnam miec 3 usg na nfz czy jak bo juz mi tak cisnienie podniusl.
Marta-B tak boli mnie jak na okres:( nie wiem co mam zrobic po prostu juz wszystko mnie pomalu wykańcza.

Monika, na NFZ robia trzy usg, jesli juz wyczerpalas limit- musisz isc prywatnie. Ja akurat mam trzecie usg za tydzien,wlasnie w 32 tc, dopilnowalam tego. Poza tym chodzilam rowniez prywatnie, ale z wlasnego wyboru, a nie dlatego ze lekarz mnie wysylal na priv. Niedorzecznosc. Gdyby tak mi kazal - napewno bym mu cos odpowiedziala.

A, Dziewczynki, muszę się pochwalić;) Kupiłam dziś płaszcz na zimę w lumpku za 14zł :D I wcale nie jakiś szkaradny;) Instynkt łowczyni usatysfakcjonowany;)

Inne tematy z forum

niepracujaca zona, czy to zle? (142 odpowiedzi)

Na rodzinnym niedzielnym obiadku bylo dzis nawet milo ale pol zartem, pol serio ktos zrobil...

rośliny na balkon - jakie? (18 odpowiedzi)

Może pomożecie... Chcę coś posadzić na balkonie, tylko w lato tak strasznie tam praży słońce...

Poszukiwany fizjoterapeuta uroginekologiczny (20 odpowiedzi)

Jak w temacie, szukam dobrego fizjoterapeuty uroginekologicznego, zajmującego się m.in...