MAMUSIE STYCZNIOWE I LUTOWE 2012 CZ.VIII

linki do poprzednich wątków:
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-STYCZNIOWE-2012-t241136,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-STYCZNIOWE-I-LUTOWE-2012-CZ-II-t245956,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-STYCZNIOWE-I-LUTOWE-2012-CZ-III-t258386,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=266079&c=1&k=130#fs
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-STYCZNIOWE-I-LUTOWE-2012-CZ-V-t273103,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=280820&c=1&k=130
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-STYCZNIOWE-I-LUTOWE-2012-CZ-VII-t285551,1,130.html

1.agatka24 - 01.01.2012 - Synek
2.justysia1 -05.01.2012 - szpital Wejherowo, Synek KACPER
3.misia83 - 06.01.2012 - Synek
4.mamaO - 07-09.01.2012 - szpital Wojewódzki, Córeczka LILIANA
5.Hatari - 09.01.2012 - szpital Wojewódzki, Synek
6.Brygida - 09.01.2012 - szpital Zaspa, Córeczka ZUZIA
7. Asica - 12.01.2012 - Synek
8.madziakin - 17.01.2012 - Royal Free Hampstead, Córeczka JULIA
9.Kola -18.01.2012 - szpital Wejherowo, Córeczka LENKA
10.PaFFlinka - 22.01.2012
11.aniax -23.01.2012 - Synek Jaś
12.Marti30 - 20.01.2012 - szpital Wejherowo, Synek JAKUB
13.Struś - 26.01.2012 - szpital Kościerzyna, MACIEJ albo BASIA
14. Monika - 27.01.2012 - szpital Wejherowo, Synek
15.Marta-B -28.01.2012 - szpital Wejherowo, Córeczka ZUZIA
16.Tekla28 - 30.01.2012 - szpital Wojewódzki, Córeczka AGATKA
17.olcia_ - 31.01/02.02.2012 - szpital Kliniczna, Synek BARTUŚ
18.evilek - styczeń 2012 ?
19.oolenka1 - 03.02.2012 - szpital Wejherowo, Córeczka ZUZANKA
20.Sasa1984 - 05.02.2012 - szpital Wejherowo, synek ALEKSANDER JAN
21.Luciolla -07.02.2012 - szpital Zaspa, Córeczka
22.niewiem1303 - 07.02.2012 - szpital Swissmed, Synek NIKODEM
23.Paula81 - 12.02.2012 - szpital Zaspa, Córeczka MAJA
24.czarnaaga -12.02.2012 - Synek
25.elcia88 - 15.02.2012
26.Patrycjanka - 15.02.2012 - szpital Kliniczna, Synek KAJETAN
27.Aniulka87 - 16.02.2012 - szpital Wejherowo, Synek
28.Monika1987 - 19.02.2012 - szpital Zaspa, Córeczka
29.Monika20 -20.02.2012 - szpital Kliniczna, Córeczka LIWIA/LUIZA
30.lutka - połowa lutego
31.moniii1985 - 28.02.2012 - szpital Morski, Córeczka MARCELINKA
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: MAMUSIE STYCZNIOWE I LUTOWE 2012 CZ.VIII

Monika - kurczę uważaj na siebie! Mnie bolał brzuch lżej niż na okres i miałam lekkie skurcze i lekarz kazał mi natychmiast leżeć. Z Twojego opisu czytam że masz chyba mocniejszą akcję? A co mówi lekarz?

Z tymi badaniami na nfz i prywatnymi to jest jakieś przegięcie. To po co mamy lekarzy w przychodniach skoro i tak wysyłają nas na prywatne badania?! Już nawet zrezygnowałam z chodzenia do przychodniowego lekarza bo tylko czas się marnuje i nie mam siły siedzieć po kilka godzin w poczekalni tylko po to, by mnie potem wysłał na badanie prywatne:/

Witam sie w nowym watku.
U mnie żle brzuch boli mnie tak jak na okres i mam lekkie skurcze:(
coś mi sie wydaje ze chyba wczesniej urodze.
dziewczyny mam pytanie ja chodze na nfz i czy w 32 tyg ciazy mialyscie robione usg ale nie prywatnie tylko na nfz?bo jak zapytalam mojego gin to on mi powiedzial ze jak chce mam zrobic sobie prywatnie:( co jestem nie zadowolona po przeciez chodze na nfz.

Posiew z szyjki macicy jest bardzo wazny i trzeba go zrobic miedzy 33-36 tc, najlepiej w 36. Podobno mozna to zrobic normalnie na NFZ, choc sami lekarze nie wychodzą z tym pierwsi, trzeba glosno powiedziec ze sie chce.Ja mam juz umowiona wizyte na 36 tc.
Na lewym boku moze pobolewac serce, ono rowniez jest scisniete jak watroba a do tego przekreca sie ( jesli dobrze pamietam) o 40 stopni, zeby zrobic miejsce dziecku.

Sprawdzcie sobie czy macie odnotowaną wizytę u lekarza na NFZ przed 10 tc, a potem w kazdym trymestrze.
Jesli nie macie - nie dostaniecie becikowego tysiaka. Zmienily sie przepisy od stycznia.

Od stycznia drozeją tylko ubranka i buty dziecięce (vat z 8 na 23%), na pieluchy i całą resztę vat zostaje bez zmian.

Ja dzisiaj prawie w nocy nie spałam. Usnęłam dopiero po 8 i teraz sie obudziłam. Ból pleców , biodra-masakra, ryczeć mi sie chciało, mąż mi przeszkadzał, chrapał....miałam ochotę go zabić. Oglada do nocy tvn24 i zasypia w 5 min jak wyłączy tv a ja się męczę.... Zauważyłam , że tv strasznie mi przeszkadza ostatnio-mam wrażenie, że jakoś promieniuje na mnie i przez to spac nie mogę. Dzisiaj będę spała u córki -mam nadzieję, że zasnę normalnie.
brygida- ja jestem po konizacji szyjki i mam bardzo króciótką i przez zabieg była zabliżniona - ale im cieżej i jak Kuba sie obrócił to uciska i mam 1 cm otwartą i jakoś bardzo na dole. Boje się jak cholera i nie wiem czy na odział nie idę, bo koniec roku i nie ma funduszów , zeby mi szew załozyć( takie było założenie na początku ciaży) czy tak jak mówi gin, póki nie krwawię to jest ok.
Moja córka ma paciorkowca(zarażona prawdopodobnie przez wycięcie migdałków w szpitalu) i za dwa tyg idziemy na badania czy juz go nie ma. Podaje się penicylinę np. OSPEN przez 10 dni.Ja będę miała robiony wymaz z pochwy i okolic odbytu na NFZ 2 tyg przez porodem -jesli dotrwam. Ja mam wpisane w karcie, że córka ma i w szpitalu mam powiedzieć .Lekarz mi mówił, że wtedy robią cesarkę.

Olcia_ wysłał mnie do invicty, takze chyba nie...

Medela jest osławiona, ale czy lepsza to nie wiem.. Nie mniej jednak jak moj okaze sie beznadziejny, to chyba wlasnie w medele zainwestuje...

Witam się w nowym wątku i witam nowe mamusie :)
Pauline, ja też Paulina i jeśli będę miała synka, to też Stasia :)

Olcia współczuję.. musisz na siebie uważać, a leżenie na jednym boku to masakra, ja muszę się przekręcać bo mi cierpnie bok na którym na długo leżę, bym nie wytrzymała.

Na tego paciorkowca to chyba od 36tc się robi, tzn.najlepiej jak najpóźniej żeby wynik był aktualny, ale jeśli się ma to tak jak Brygida piszę, że dają antybiotyk i jest ok :)

Ja mam k.10kg na plusie, ale czuję się na conajmniej 15, jakaś ociężała jestem, big cyc, big uda.. oby szybko potem zeszło :/ nawet nie mam chęci wykorzystywać męża, a on cierpi biedny ;)

Brygida a u nas tego badania nie można zrobić??

Dziewczyny rozważam zakup laktatora chodzi mi o elektryczy. Biorę pod uwagę Medela swing i Tommee Tippee. Jest duża różnica w cenie a opinie podobne. Wiem, że swing jest cichutki a nie wiem jak Tommee Tippee

Oho, ale nam sie nowych mamusiek pojawia:) Witamy!

Jeeeezu, Tekla28, jaka nazwa:) a przeciez to zwykły paciorkowiec:)
czy straszne opisy na internecie? Jeżeli matka jest zarazona to po prostu podaja dziecku antybiotyk - no,ale matka musi wiedziec,ze jest:)
A gdzie robilas to badanie? Tez musze zrobic - chyba wybiore sie do invicty - i ciekawa jestem jak to wygląda, oni pobieraja jakis wymaz?

Marta B- ja kilka razy prawie zemdlałam. Najpierw robi mi sie gorąco, poce sie na buzi, potem mroczki przed oczami. . . . Za kazdym razem zdarza mi sie to ,jak jestem poza domem- ostatnio na wizycie u lekarza. Mam zakaz prowadzenia auta i spacery zawsze w towarzystwie kogos, no i kawe pić codziennie!

Wczoraj byłam szukać kurtki, wybrałam sie do HM koło Ikei , gdyz słyszałam ze maja tam duzy wybor ciążowych ciuchów. Niestety -chyba mam pecha bo kurtki byly tylko 2 , a i ciuchy beznadziejne i mały wybor.

A i mialam napisac o tej bakterii STREPTOCOCCUS AGALACTIE-czy mialyscie robione???Ja robilam tydz temu ponad za skierowaniem mojej gin-na szczescie nie posiadam jej.A jak w google poczytalam o niej....to normalnie strach...no to tyle,lece do zus zaraz zasiegnac info i zalatwic sprawy do konca co do formy doreczania swiadczenia mojego.

Ja nie szaleje z poscielami :),kupilam w przystepnej cenie-nowe.by miec na zmiane ladne kolorowe :),przescieradełka.Martwi mnie to,ze mam kolderke i podusie puchowa z pierza naturalnego....Ja sie tak chowalam,ale czy teraz skoro tyle uczulec moj maluch nie ucierpi....tego sie boje.

Dodaje nowy watek :).Mi brakuje kosmetykow dla dziecka,pieluszek jeszczcze.Rozmawialam ze znajoma ktora mies temu zostala mama-chwali pampersy ,kupiła dada i wrocila do pampers....co mama i pupka inna ocena:).Podobno huugis uczulaja,odparzaja tylek.ale przeciez trzeba czesto zmieniac pieluszki,wiec nie powinny.moj chcial na samych tetrowych chowac:).Jak za dawnych lat,ale kto bedzie suszczyc je i prac....i jak pomysle o tych spioszkach mokrych....a tak bedzie sucho i spioszki caly dzien na tylku :).Jak pomysle co mialy kobiety 30lat temu...to my mamy jak w niebie z postepem.Podgrzewacze,pieluszki 1razowe za nieduze pieniadze,mega wybor kosmetykow,cuda.... a kiedys??Nawet nie kazda automat miala....Nie ma co narzekac.Teraz tylko kasa i kasa sie liczy. :)

Ja mam problem ze spaniem na lewym boku bo mnie własnie w żebrach pod piersią coś uciska, ale tylko z tej strony. Nie pytałam jeszcze o to lekarza.

image

Dziękuję za dodanie do listy.
olcia_ fajnie byłoby się spotkać na Klinicznej :)
U mnie w 31 tygodniu 11 kg na plusie. Przed ciążą miałam dużą niedowagę, więc znaczna część tych kg pojawiła się już w pierwszych miesiącach.
Ja jeszcze prowadzę samochód, ale w dłuższe trasy już się nie wybieram. Od 27 tygodnia mam każdego dnia kłucia po prawej stronie żeber u góry (zaraz pod piersią). Czasem ból jest tak męczący zwłaszcza wieczorami, że muszę się od razu położyć. Wyniki badań - próby wątrobowe, morfologia i mocz - wszystko mam ok. Moja ginekolog mówi, że może być to związane z powiększającą się macicą i może na kilka tygodni przed porodem poczuję ulgę. Czy którejś z Was też doskwiera taki ból?

Witam wszystkie przyszłe Mamusie. Dołączam do grona styczniowych z córą Wiktorią termin 15 stycznia.
rodzić planuję na zaspie tam też gina mam do ktorego chodzę priv.
w przyszłym tygodniu wybieram się na szkołę rodzenia - może troche późno ale póki co siły i energię jeszcze mam.
na wadze przybieramy raczej wzorcowo - 12 kg mamy na plus :)
Wiki na ostatniej wizycie 1400g miała.
czytam uważnie Wasze wszystkie komentarze :) i serdecznie współczuję tym, które mają problemy ze zdrowiem i muszą leżeć - ja nie wyobrażam sobie siebie unieruchomionej, przykutej do łóżka :( póki co wysypiam sie ale ilość obrotów w ciągu nocy z boku na bok mnie dobija :( miałam okres, że w nocy drętwiało mi udo od leżenia za długo na jednym boku ale minęło.

wyprawka już prawie skompletowana - poziom zaawansowania 75 % czekam na kurierów i paczki :) no i wózek.... model wybrany, problem ze wzorem - kolorem, ale jeszcze mam czas.

Kurcze,Marti na 1cm??? Ale to jeszcze za szybko...
Mi sie za tydzien może rozwierac,nie pogardze:)

Z tą wagą to prawda:))) U mnie roznica wynosi prawie 4 kg:)
Madziakin,sprawdzalas?:)

Do dziewczyn które puchna jak ja od rana: moj gin od razu spytal o cisnienie,ktore mam w normie i stwierdzil,ze w takim razie to normalne na tum etapie ciazy. Nie mniej jednak mam zrobic ogolne badanie moczu i jesli wyjdzie w nimm bialko to sie niezwlocznie zglosic..

A męża trzeba troche jeszcze przed porodem pouzywać bo juz calkiem zastygły sie zrobi:)))

Olcia -to uważaj na siebie. Ja leżę też tylko na lewym boku -szyjka 1 cm rozwarta.... ale ok godz dziennie chodzę po dworzu.
Brygida-to masz podobny zapas pieluch jak ja:)
Trzeba liczyć ok 350zł miesięcznie na pieluszki:(
Ubranka ida w górę od stycznia-pieluchy też, ale promocje jak były tak bedą, więc ja będę polować na okazje. Teraz mam różne firmy i coś ustawie potem. Najbradziej huggiesy uczulają, potem pampersy.
Madziakin- ja mam dużą paczkę newborn bez wycięcia na pępek...
Zawroty głowy mam ..ale to normalka w naszym stanie.

Olcia... ranyyy, wspolczuje. Badz ostrozna.

Inne tematy z forum

Kartony do przeprowadzki ! PILNE!!! (121 odpowiedzi)

Dziewczyny pomóżcie...w piątek czeka mnie przeprowadzka, a jeszcze nie mam kartonów. Potrzebuje...

Obniżenie /wypadanie macicy (1244 odpowiedzi)

Dziewczyny, które macie obniżenie /wypadanie macicy jak sobie radzicie? Ćwiczycie czy operujecie...

prywatny dentysta (25 odpowiedzi)

Gdzie w gdansku jest dobry prywatny dentysta dla dzieci??