MAMUSIE STYCZNIOWE I LUTOWE 2012 CZ.VIII

linki do poprzednich wątków:
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-STYCZNIOWE-2012-t241136,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-STYCZNIOWE-I-LUTOWE-2012-CZ-II-t245956,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-STYCZNIOWE-I-LUTOWE-2012-CZ-III-t258386,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=266079&c=1&k=130#fs
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-STYCZNIOWE-I-LUTOWE-2012-CZ-V-t273103,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=280820&c=1&k=130
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-STYCZNIOWE-I-LUTOWE-2012-CZ-VII-t285551,1,130.html

1.agatka24 - 01.01.2012 - Synek
2.justysia1 -05.01.2012 - szpital Wejherowo, Synek KACPER
3.misia83 - 06.01.2012 - Synek
4.mamaO - 07-09.01.2012 - szpital Wojewódzki, Córeczka LILIANA
5.Hatari - 09.01.2012 - szpital Wojewódzki, Synek
6.Brygida - 09.01.2012 - szpital Zaspa, Córeczka ZUZIA
7. Asica - 12.01.2012 - Synek
8.madziakin - 17.01.2012 - Royal Free Hampstead, Córeczka JULIA
9.Kola -18.01.2012 - szpital Wejherowo, Córeczka LENKA
10.PaFFlinka - 22.01.2012
11.aniax -23.01.2012 - Synek Jaś
12.Marti30 - 20.01.2012 - szpital Wejherowo, Synek JAKUB
13.Struś - 26.01.2012 - szpital Kościerzyna, MACIEJ albo BASIA
14. Monika - 27.01.2012 - szpital Wejherowo, Synek
15.Marta-B -28.01.2012 - szpital Wejherowo, Córeczka ZUZIA
16.Tekla28 - 30.01.2012 - szpital Wojewódzki, Córeczka AGATKA
17.olcia_ - 31.01/02.02.2012 - szpital Kliniczna, Synek BARTUŚ
18.evilek - styczeń 2012 ?
19.oolenka1 - 03.02.2012 - szpital Wejherowo, Córeczka ZUZANKA
20.Sasa1984 - 05.02.2012 - szpital Wejherowo, synek ALEKSANDER JAN
21.Luciolla -07.02.2012 - szpital Zaspa, Córeczka
22.niewiem1303 - 07.02.2012 - szpital Swissmed, Synek NIKODEM
23.Paula81 - 12.02.2012 - szpital Zaspa, Córeczka MAJA
24.czarnaaga -12.02.2012 - Synek
25.elcia88 - 15.02.2012
26.Patrycjanka - 15.02.2012 - szpital Kliniczna, Synek KAJETAN
27.Aniulka87 - 16.02.2012 - szpital Wejherowo, Synek
28.Monika1987 - 19.02.2012 - szpital Zaspa, Córeczka
29.Monika20 -20.02.2012 - szpital Kliniczna, Córeczka LIWIA/LUIZA
30.lutka - połowa lutego
31.moniii1985 - 28.02.2012 - szpital Morski, Córeczka MARCELINKA
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: MAMUSIE STYCZNIOWE I LUTOWE 2012 CZ.VIII

dirty_little_secret dobrze to opisałaś :) wieje PRLem. Tam się rodzi prawie na korytarzu. W pokoju jest tylko miejsce na łóżko. Piłki i inne są do dyspozycji na korytarzu właśnie. Jeden prysznic i toaleta na 5 sal!!!??? Jak jedna prysznic bierze to druga siku już nie może zrobić. Ale poród trzeba przeżyć OK i nie ma znaczenia w jakim otoczeniu. Ale na pytanie jak wygląda opieka maluszka pani położna powiedziała, że wstajesz i się opiekujesz. Na kolejne pytanie: "co jak nie będę w stanie?" usłyszałam "nie ma, że nie będziesz wstanie. Nikt inny się nim nie zajmie, bo są tylko trzy położne na dyżurze i nikt nie ma na to czasu żeby w opiece pomagać" Nie ma oddziału noworodkowego. A na dodatek ojciec nie ma wstępu do pokoju żeby w tej opiece pomóc, pozostaje mu tylko pokój odwiedzin. A co jak będę chciała po prostu wyjść wziąć prysznic?
A położna na każde niewygodne pytanie odpowiadała "mogą Panie rodzić w Swissmedzie"

Ja kupiłam avanetu, narazie małe i smoczek na wrazie czego:)

no właśnie ja jutro jadę kupić butelki i się właśnie zastanawiam jakiej firmy... też zawsze byłam przekonana do aventu ale teraz zaczynam się zastanawiać.. a jakie wy dziewczyny macie??

hmm moje wrażenia?
od początku chciałam rodzić na Zaspie. co do klinicznej to wśród znajomych 80 % ma złe wspomnienia, dojazdy do wejherowa mnie zniechecają a kasę którą bym miała wydać na poród w swissmedzie wolę wydać na "wyprawkę" dla dziecka.
a Zaspa... wrażenia .. hmm no może troszkę wieje PRL'em :) ale tyle dzieci sie tam rodzi i jakoś jest ok :) poza tym blisko. I mój lekarz gin tam "obsługuje".

niewiem1303 - ja też poszłam w tommee tippiee, cały czas przekonana byłam do aventu, ale postanowiłam spróbować czegoś nowego. kształt mi się podoba. laktatora jeszcze nie zakupiłam czaję się na allegro... - prezent pod choinkę to ma być ;) jeszcze nie pogięło mnie przepłacać o 100-150 zł w sklepie.

Lucciola - a czemu tak zniechecila Cie do rodzenia na Zaspie?

dirty_little_secret - a jak Twoje wrazenia z Zaspy?:)

witajcie, dawno mnie nie bylo, ale wszytsko przeczytalam :)
dopiero wrocilam od rodzicow, ale jeszcze tydzien remontu. Wczoraj sprzatalam 4 godziny i dzis myslalam, ze nie wstane z lozka - wszytsko mnie bolalo.

nasz maluszek po wizycie 21/11 ma ok 1,6 kb, moja gin od jakiegos czasu bada przeplywy w pepowinie i od 2 mies przeplywy w glowce.
rozwija sie prawidlowo, temin przesunal sie na 04/02, ale czuje ze rozpakuje sie wczesniej.

co do laktatora to bede kupowac tommee tippee elektryczny, bo kupilam butelki smoczki i pojemniki na mleko tej firmy. Koszt ok 400 pln:(

o sexie juz zapomnialam jak to jest :( maz mowi ze nie bedzie syna po glowie pukal, a mnie roznosi....

pytalam moja gin o ta masc konska na bole kregoslupa - mowila ze mozna, ale z umiarem.

co do mojego cukru - mam uwazac na weglowodany proste, ale bez paniki, wiec chyba ja sie bardziej przestraszylam niz to warte

mam noce nieprzespane, zasypiam ok 3 uda i biodra mi dretwieja, na plecach nie moge spac bo zle mi sie oddycha, tez chrapie jak stary dziad - sama sie nie raz budze i mam sucho w ustach

pisalyscie o imieniu Borys - mi sie bardzo podoba i powaznie zastanawiam nad tym imieniem, mysle jeszcze o Iwo, Mikolaju i Bartku. Podoba mi sie tez Olaf i Leon...

jesli chodzi o zlobek - ja nie mam wyjscia, musze malucha oddac, mam jeszcze sporo urlopu zaleglego i biezacego, wiec pewnie po 7 miesiacu pojdzie. Moja mama mieszka 60 km, a tesciowa sie nie podejmie, nie ufam nianiom. Zreszta ja tez chodzilam do zlobka i zyje. Zdecydowalam sie na prywatna placowke, te panstwowe jakos mnie nie przekonuja. Ja musze wrocic do pracy po macierzynskim, bo portem nie mam po co....

co do pieluch kupilam jedna paczke huggies new born z wycieciem na pepek, ale dokupie teraz pampersy i bede miala porownanie.

w koncu przyszla nasza kolyska, jest sliczna i slodka, juz ja zlozylam, ale i tak bede prac.

na + mam caly czas 15 kg, stanelo w miejscu, a czuje sie jak slon w skladzie porcelany, mecze sie szybko i sapie, ale dam rade. :)

waga sprzed ciąży 63kg, 170 cm wzrostu. obecnie 33 tydzień waga 74-75kg także nie narzekam :) ale co raz ciężej się chodzi :) mam nadzieję, że nie dobiję do osiemdziesiątki :)
Filmów, programów o porodach itp. nie oglądam, żeby się nie wystraszyć albo zbytnio pozytywnie nie nastawić. U każdej kobiety wygląda to inaczej, każda przechodzi to na swój sposób.

dzisiaj przyszła zamówiona pościel ;)

też zwiedzałam wczoraj porodówkę na Zaspie :)

Paula te spacerówki maclaren to co druga osoba na ulicy je ma i są one takie tutaj bardzo popularne:)

ojj ja też zazdroszczę, niektóre z Was takie szczuplutkie są:)))) ja czuję się z dnia na dzień coraz większa i cięższa... staram się tym nie przejmować jednak jak patrzę w lustro to zawsze załamka jest... rozstępów na brzuszku nie mam ale zauważyłam minimalne na udach tak po boku... jest ich naprawdę malutko ale mam nadzieję, że nie zrobi się więcej...:(

dziewczyny a kiedy ta porodówka leci????

Monika mam nadzieję,że z Tobą i dzidzią wszytko dobrze, daj znać jak tylko wrócisz ze szpitala!!

ja dziś mega zmęczona, tak mnie nogi bolały,że myślałam,że nie ustoję w pracy:( jeszcze jutro, później weekendzik, 5 dni pracy i w końcu koniec pracy:))))

Dziewczyny niektóre z Was przytyły tylko troszeczkę, och jak ja Wam zazdroszczę!:) No ale trudno, widać każda z nas ma inaczej, dojdziemy do siebie po porodach.

Ja nic nie oglądam, a zwłaszcza od 2 tygodni, bo w czasie wichury zepsuł nam się telewizor;p a mój mąż wciąż w rozjazdach, delegacjach i nie ma kiedy naprawić;p może w ten weekend;)

Obejrzałam tylko ten filmik o którym Wam wcześniej pisałam, na daily motion, taki jakby naukowy o porodzie i tego się trzymam;)

http://www.dailymotion.com/video/xaz6ac_porod-prawidyowy_tech

Tekla - czy chodzi Ci o dra Żabińskiego o którym pisałam wczoraj? W razie gdyby o to chodziło to podaję numer:

604 421 851 dr Żabiński, gabinet usg na oddziale położnictwa i ginekologii w Wejherowskim szpitalu. Koszt 50zł, mojej Zuzce badał przepływy, ogólnie robił usg (to się nazywa ogólny dobrostan dziecka??) i mówił ile waży.

hej, mam nadzieję, że będę wiedzieć szybciej kiedy będzie wycieczka po porodówce na klinicznej.
Położna prowadząca powiedziała, że zwiedzanie nie zależy od niej i jak dostanie cynk, że przebywa w szpitalu mało ciężarnych, to dopiero wtedy może nas zabrać. Więc może być tak, że tego samego dnia na zajęciach dowiem się o zwiedzaniu.
Ja jeszcze torby nie mam spakowanej, muszę pożyczyć większą od rodziców, by zmieścić wszystko do jednej.

moja p. doktor na każdym USG mówi - badamy bicie serduszka, następnie przepływy pępowinowe ...
z tad wiem, ze jest oki :)

Ja byłam niedawno na zwiedzaniu porodówki w Redłowie... bez szału ale nie jest najgorzej. Łóżka do rodzenia ładne, tv w pokojach jest, pokoje jednoosobowe, piłki są, wanna niestety tylko w jednej sali i używają gazu żeby podnieść poziom endorfin, jak już widzą, że dziewczyna nie ma siły Tylko jakoś tak drastycznie dotarło do mnie że też będę tam kiedyś leżeć z nogami u góry i krzyczeć z bólu.
Mój mąż też ma już dosyć mojego oglądania TLC, bo oprócz " porodówki", jest jeszcze "ciąża z zaskoczenia", "ciąża w tajemnicy" i "jestem w ciąży i..." a na MTV Polska oglądam "Licealne ciąże" :)

image

Wiece co,chyba lepiej nie ogladac nic!!!!Po co nakrecac sie.Nasze mamy przezyly,my tez,dzieci nasze tez.

http://www.youtube.com/watch?v=obqXKLIEbuw&feature=related

Zapewne jak mnie wezmie juz na porod,to zawioza mnie gdzie bedzie blizej albo zalezy kto bedzie mnie wiezc.Jak karetka,to pewnie gdzie blizej.:)Szybko zleci,od swiat moment.

Ja wczoraj na you tube ogladalm rozne filmiki,miedzy innymi "perwsza kapiel"-te babsztyle w szpitalu myja jak psa.....woda biezaca spod kranu,zel do mycia od razu na plecki(taki zimny zapewne!!!!!!!!!!!! moj czasem stekal,ze nie mam mu balsamu prosto na plecy klasc bo zimne a one dziecku na plecy!!!! ).

Hehe Pauline Olcia a to tak można się podłączyć do wycieczki? :) To ja też chce. Daj znać kiedy będą oprowadzać.

Moj sie wkurza jak widzi,ze ogladm TLC,ciagle porody,itp:).Mowi,ze tv mu sie popsuje od tego he he.Ja tez chrapie,sama czuje kiedy juz wpadam w faze snu i mam buzie otwarta :).Ciezko juz spac na plecach,bo mam wrazenie,ze dusze sie jak mam wyzej glowe:).Zastanawiam sie czy to moze tluszczc na brodzie dusi mnie he he he .Ostroznie przekrecam sie na boki,kluje cos jakby czasem w bokach...Nie chce mi sie nic juz,schylac ciezko.Jak tak nachodze ie na miescie,to wieczorem chodze jak polamana.Mala rusza sie niezle,fajne to :). Mam coraz wieksze obawy do porodu.Mam duzo ubranek rozowych(dostalam).Ale co bedzie jak urodze chlopca??Nie mam powiedziane na mln% ,ze to dziewczynka,tylko na "chyba".Zalamie sie chyba.Nogi mi nie puchna,choc na weekend wyjechalam do mamy-a tam grzeja ,ze szok-nogi jak baniaki tam mialam,a u siebie juz normalnie.Mimo,ze biegam po miescie jak glupia czasem.Na tym jarmarku swiatecznym na placu kolo teatru to taka bieda...nic tam nie ma praktycznie.To samo mozna kupic w tunelu :).Jedynie upatrzylam sliczny kocy k dla dziecka za 35zl w misie :) akrylowy,to wozka czy łozeczka.

Cześć dziewczyny.

U mnie 170 cm i 10 kilo na plusie. z czego około 3 kilo poszło w biust :)
Ja też oglądam porodówkę :) Zawsze na końcu jak już wychodzi maluch to zalewam się łzami. Mój M nie pozwala mi tego oglądać bo się nakręcam.

Moja szkoła rodzenia zorganizowała wycieczkę po porodówce na Zaspie. Oprowadziła nas tamtejsza położna, pokazała nam jeden pokój w którym się rodzi, później odpowiadała na nasze pytania. BAAAAAAAARDZO skutecznie zniechęciła mnie do rodzenia u nich. Zastanawiałam sie ostatnio ale teraz to już pewna jestem ze na Kliniczną pójdę.

Inne tematy z forum

tabletki antykoncepcyjne- jakie polecacie?? (71 odpowiedzi)

chciałabym zacząć brac tabletki antykoncepcyjne, wiem że lekarz powinien je dobrać. Ale jestem...

co robicie w takie upały? :/ (122 odpowiedzi)

wyszlam na chwile z dzieckiem bylo po 10- siatej i za kilkanascie minut wrocilam do domu bo nie...

Wakacje z dziećmi (122 odpowiedzi)

nie mamy pomysłu na tegoroczne wakacje z dziećmi 5,5 lat i 3 lata byliśmy w zakopanym i...