MAMUSIE STYCZNIOWE I LUTOWE 2012 CZ.VIII

linki do poprzednich wątków:
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-STYCZNIOWE-2012-t241136,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-STYCZNIOWE-I-LUTOWE-2012-CZ-II-t245956,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-STYCZNIOWE-I-LUTOWE-2012-CZ-III-t258386,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=266079&c=1&k=130#fs
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-STYCZNIOWE-I-LUTOWE-2012-CZ-V-t273103,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=280820&c=1&k=130
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-STYCZNIOWE-I-LUTOWE-2012-CZ-VII-t285551,1,130.html

1.agatka24 - 01.01.2012 - Synek
2.justysia1 -05.01.2012 - szpital Wejherowo, Synek KACPER
3.misia83 - 06.01.2012 - Synek
4.mamaO - 07-09.01.2012 - szpital Wojewódzki, Córeczka LILIANA
5.Hatari - 09.01.2012 - szpital Wojewódzki, Synek
6.Brygida - 09.01.2012 - szpital Zaspa, Córeczka ZUZIA
7. Asica - 12.01.2012 - Synek
8.madziakin - 17.01.2012 - Royal Free Hampstead, Córeczka JULIA
9.Kola -18.01.2012 - szpital Wejherowo, Córeczka LENKA
10.PaFFlinka - 22.01.2012
11.aniax -23.01.2012 - Synek Jaś
12.Marti30 - 20.01.2012 - szpital Wejherowo, Synek JAKUB
13.Struś - 26.01.2012 - szpital Kościerzyna, MACIEJ albo BASIA
14. Monika - 27.01.2012 - szpital Wejherowo, Synek
15.Marta-B -28.01.2012 - szpital Wejherowo, Córeczka ZUZIA
16.Tekla28 - 30.01.2012 - szpital Wojewódzki, Córeczka AGATKA
17.olcia_ - 31.01/02.02.2012 - szpital Kliniczna, Synek BARTUŚ
18.evilek - styczeń 2012 ?
19.oolenka1 - 03.02.2012 - szpital Wejherowo, Córeczka ZUZANKA
20.Sasa1984 - 05.02.2012 - szpital Wejherowo, synek ALEKSANDER JAN
21.Luciolla -07.02.2012 - szpital Zaspa, Córeczka
22.niewiem1303 - 07.02.2012 - szpital Swissmed, Synek NIKODEM
23.Paula81 - 12.02.2012 - szpital Zaspa, Córeczka MAJA
24.czarnaaga -12.02.2012 - Synek
25.elcia88 - 15.02.2012
26.Patrycjanka - 15.02.2012 - szpital Kliniczna, Synek KAJETAN
27.Aniulka87 - 16.02.2012 - szpital Wejherowo, Synek
28.Monika1987 - 19.02.2012 - szpital Zaspa, Córeczka
29.Monika20 -20.02.2012 - szpital Kliniczna, Córeczka LIWIA/LUIZA
30.lutka - połowa lutego
31.moniii1985 - 28.02.2012 - szpital Morski, Córeczka MARCELINKA
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: MAMUSIE STYCZNIOWE I LUTOWE 2012 CZ.VIII

Aha.... na tym usg dowiedziałam się że nasz Zuzik waży już 2430..;p Lekarz mówił że prawdopodobnie będzie duże dziecko. Strach się bać hihih;) Z wagi dziecka wynika że termin porodu to 10 a nie 28 stycznia, ale wiadomo że bardziej się liczy ten termin wyliczony w pierwszych tygodniach ciąży.

Hej Dziewczyny:)

Oolenka - właśnie dziś miałam usg z tymi przepływami:) Też nie miałam go wcześniej, dopiero dziś byłam u dra Żabińskiego w Wejherowskim szpitalu, tak jak zaleciła mi moja gin. Wizyta 50zł, dr miły, stwierdził że wszystko jest książkowo - przepływy w główce, mówił też coś o nerkach, wątrobie, ale ponieważ nie jestem lekarzem i mi się chrzanią te szczegóły to nie będę ściemniać co mówił dokładnie;p

Marti - ja też słyszałam że w 3 trymestrze dziecko jest już spokojniejsze w porównaniu do wcześniejszych miesięcy. Ale mnie moja Zuzia też ładnie kopie, czasem aż mnie boki bolą, tak mam je skopane. Może z tą mniejszą ruchliwością chodzi o to, że wcześniej nasze dzieci mogły sobie fikać koziołki, a teraz mogą "tylko" kopać?;p Z tym że my jako mamy nie czułyśmy tych koziołków z 3 miesiąca, za to bardzo odczuwamy delikatne kopniaki z 8 miecha;) Mi się czasem aż brzuch rusza, ale nie jakoś delikatnie, tylko normalnie widać takie ruszające się górki, nawet przez sweter. Jak jest większa górka to wydaje mi się że to kolano, a jak taka mniejsza, ale bardziej spiczasta - że to łokieć;) Tym bardziej że wiem jak Zuzka jest ułożona:) Też tak macie?:) Czasem mogę ją prawie złapać za ten łokieć, a ona wtedy albo go chowa, albo wystawia bardziej, jakby bada co ją szturcha z zewnątrz;) Uwielbiam to:)

Paula-ja czytałam gdzieś w necie, że w III trymestrze dziecko sie mało rusza czyt. brak miejsca, duzo śpi i przybiera na wadze.... No mój Kubuś to szaleje....
Co do chrapania to mój mąż też mi 2 dni temu powiedział, że chrapałam jak stary chłop:) a nigdy nie chrapię. Za to mój m strasznie chrapie i po nowym roku idzie do laryngologa(tzn. wysyłam go, bo sam by nie poszedł)
Laczki do szpitala okazały sie za wąskie tak mam spuchnięte nogi, więc czeka mnie zakup kolejnej pary. No i muszę przepakować sie w większą torbę , bo na ręczniki i suszarkę miejsca nie ma. Także wezmę normalną sportową dużą torbę. Zaczynam się trochę denerwować czy będzie wszystko ok, czy dziecko będzie zdrowe, wkółko mi się coś śni... jakieś rodzinne koszmary, idiotyzmy...

Patrycjanka- skąd wiesz ze masz je robione, tzn lekarz mówi tobie "teraz bedziemy badac przepływy..." czy na opisie usg masz wszystko ładnie opisane??????

ja od jakiś trzech miesięcy mam na usg sprawdzane przepływy w pępowinie, a ostatnio przepływy w mózgu - coś takiego, nie pamiętam do końca, bo najważniejsze dla mnie było to, że wszystko jest ok:)
jak to mówiła p. doktor - książkowo nie ma się do czego przyczepić.

Dziewczyny, czy każda z was mała robione usg z przepływami??
Niby chodzę prywatnie do lekarza( mysląc że mam lepszą opiekę), usg mam robione na każdej wizycie - ale nigdy nie miałam robionego jakiegos takiego szczegółowego badania. Lekarz podaje mi wagę dziecka i długość uda- czy to wystarczy?? Bo tak z nudów czytam w necie i kilkakrotnie spotkałam sie z tym, ze dzewczyny robią usg z przepływami.Jak to jest u was??????

Paula - podobno to normalne, że w nosie ciągle mokro, i stąd ciągły pseudo katar i chrapanie w nocy. ja chrapałam przed ciążą, jak i teraz, wiec u mnie to normalka, ale podobno z dwa miesiące temu nie chrapałam :)

Ja też mam codziennie zapchany nos, i oddycham buzią, mój mąż już się przyzwyczaił hehe ale ja "sapie" a nie chrapie podobno, ciekawe czy ten zapchany nos to od hormonów.
No i też wiecznie coś leci.. to chyba normalka.

Madziakin, a w Anglii nie jest taniej? Słyszałam, że tam można dostać wózki, łóżeczka w dużo lepszych cenach, opłaca Ci się zamawiać z Polski?

Marti30, a gdzie słyszałaś, że dziecko w III trym.dużo śpi? Ja słyszałam, że właśnie się więcej rusza, a u mnie od paru dni cisza, maluch mało aktywny, od czasu do czasu czkawkę czuję.. :) ale tak już było wcześniej, raz się bardzo dużo rusza, raz mniej, mam nadzieję, że to norma.
Ciekawa jestem ile z nas się rozpakuje jeszcze w tym roku :)

Ja zawsze ochrzaniam męża że chrapie, a on mi ostatnio powiedział że ja też zaczęłam to robić- więc coś z tym jest na rzeczy.

Wkładek nie używam, bo nic mi nie leci-może to jeszcze za wcześnie. Ale pępek taki jakis płaski mi sie zrobił ,mam nadzieje ze nie wyskoczy :)

hej dziewczyny:)

ja też czasami chrapie,mąż mnie sztura i mówi żebym przestała;) nie wiem od czego to jest, ale zawsze na wieczór robi mi się taki zapchany nos i ciężko mi się oddycha...
u mnie wkładki to też podstawa, co chwilę coś leci...
dziś już czuję się lepiej, krzyż tak nie boli, ale położna mówiła,że jak drugi raz będzie taka akcja to mam jechać do szpitala.

Marti fajnie,że już wózeczek przyszedł:)
ja się wkurzyłam, bo dziś miało przyjść łóżeczko, materac, pościel i inne rzeczy, wczoraj dzwonię do babki a ona,że to jeszcze nie przyszło z Polski.. nawet mnie nie powiadomiła tylko bym czekała dziś nadaremnie... ma być za tydzień.. mam nadzieję,że już na pewno będzie, już chcę mieć wszystko przygotowane w razie czego.

hmm ciekawe z tym chrapaniem bo mój mi właśnie mówi, że przestałam :)

o kurcze, dziewczyny,ale miałyście przeboje... dobrze, ze w sumie u wszystkich skonczylo sie dobrze:)

Marti30 - u mnie juz od dobrych kilku tygodni wkładki są najlepszymi przyjaciółmi:) bez nich ani rusz!

Z innych dolegliwosci ciążowych - zaczęłam strasznie chrapac:)
Na poczatku myslalam,ze maz mi wkreca, do czasu az mnie nie nagral:)
I faktycznie, piłuje jak dosc pokazny chłop po kilku głębszych:)
Przejrzalam jakies stronki i podobno po urodzeniu dziecka chrapanie zanika - oby!
Ciekawe jeszcze jakie niespodzianki szykują te ostatnie tygodnie:)

Hej dziewczyny.
Ja nie mam żadnych skurczów od trzech dni. cieszę się jak gwizdek , bo praktycznie nic nie boli. Pęcherz tylko zakłuje jak mały się rusza, a rusza się bardzo dużo. Niby dziecko w III trym. dużo śpi i się nie rusza , ale u mnie jest odwotnie. Ja chodzę od miesiąca w podpaskach , bo mi ciągle cos leci. Nawet myślałam, że cos podłapałam, jakąś infekcję grzybiczą. Lekarz stwierdził, że tak w ciąży jest(mimo, że w pierwszej ciaży nic takiego nie miałam). Ciągle mi się sączy taka woda ciągnąca przezroczysta..
Wózek wczoraj przyszedł:)))) i córka jeżdziła po mieszkaniu. Jeszcze dzisiaj zostaje, bo chce sie" nacieszyć" a potem do wózkarni:) Wózek stał przy jej łóżku na hamulcu z lalką wśrodku. Jak zanosiłam jej mikołaja na okno o mało sie nie zabiłam:) Na szczęscie sie wszystko udało i juz o 6 była pobudka mikołajkowa...

Oolenka1- dobrze, że wszystko ok.
Naszczęście większa część ciąży mamy za sobą, ale strach o dziecko niestety zostanie nam już na zawsze, tak Mamy chyba mają:)

A czy boli was tak jakby pęcherz jak dziecko kopnie, bo ja mam tak że mam wrażenia jakby mi coś "pękało" taki chwilowy ból i nie zawsze czuję przy tym ruchy dziecka. Może nie boli aż tak bardzo tylko jest nieprzyjemne. W czwartek idę do lekarza to mu o tym powiem, tylko nie bardzo potrafię to opisać. W ogóle II trymestr mi się bardziej podobał niż III, nie wyobrażam sobie siebie za 3 miesiące. Mam nadzieje, że dzidzia nie będzie się ociągać i przyjdzie na świat w 38 tyg.

image

oolenka1 całe szczęście, że wszystko ok :)

ja wczoraj też miałam stresa,ten ból krzyża i skurcze takie jak na miesiączkę , najpierw były co 10 min już myślałam,że będę jechać do szpitala, później były coraz rzadziej aż ustąpiły w końcu.. troszkę się przestraszyłam, w sumie nie wiem co to było, czy skurcze czy co, po prostu straszny ból:( dziś pobolewa mnie krzyż tak jak na miesiączkę, do tego mam wrażenie,że mam więcej upławów niż zwykle ale są one tego samego koloru może bardziej żółte. Jutro mam wizytę z położną więc zapytam o co chodzi. Mam nadzieję,że to nie zapowiada przedwczesnego porodu, niech córcia jeszcze tam siedzi w brzuszku i ładnie rośnie.

Paula no ciekawe,czy Twój mąż ma rację:) już niedługo się przekonasz:) ale fajnie by było jakby był chłopiec, córcię już macie:)

Monii1985- ja też mam paranoje co do krwawień. Przez pierwsze 3 miesiące zdarzało mi sie krwawić w okolicy mesiączki, w 4 miesiącu miałam polipa, który gdy stopniowo odpadał to też pojawiała sie taka wydzielina brązowawo-krwista. 6 i 7 miesiąc- krótka szyjka macicy. Kurcze, ta cała moja ciąża to jedna wielka obawa o dziecko i to juz od samego początku, no ile można sie martwic? Chyba zwariuje!!

Dzięki dziewczyny! Byłam u lekarza. Nie widział on nic niepokojącego, łożysko wporządku, zadnego polipa nie mam . Pytał sie czy wczoraj oby przypadkiem w jakims centrum na zakupach nie byłam, czy długo samochodem jezdziłam, czy cos dzwignęłąm ,czy moze odbywałam stosunek itd.Także dalej mam polegiwać sobie ( to juz nie leżnie heheh) i uważać na siebie. No i oczywiście nadal mam bardzo niskie ciśnienie, mimo iz pije codziennie kawe- tak jak zalecił lekarz. Kolejna wizyta juz po świętach :)

Oolenka1 - ja na twoim miejscu już bym była u lekarza. Zresztą ja mam lekką "paranoję" pod tym względem, bo w 10 tyg. miałam krwawienie i leżałam w szpitalu więc mi tak zostało, że sprawdzam co jakiś czas czy nic mi nie leci. Daj znać czy byłaś.

image

Witajcie dziewczyny
Marta-B dzieki za troske ale ja z dzidzia w brzuszku,bol przestal i skurcze tez ale byly nie do zniesienia.
Wlasnie wrocilam od endykrynologa i wyniki ok mam brac 75 euthyrox i za 1msc kontrola

To może ale nie musi być czop śluzowy. Polecam jechać do lekarza lub na pogotowie tak jak dziewczyny doradzają

Inne tematy z forum

Czy znajdę tu miłośników kotów? (39 odpowiedzi)

J.W.? Bo mam parę pytań...

Badania prenatalne ! Kto miał ? (65 odpowiedzi)

We wtorek zrobiłam sobie badania prenatalne w 12 tygodniu ciąży. Tak żeby wydać kasę i uspokoić...

Pierwsza Hulajnoga dla trzylatki (55 odpowiedzi)

Moja córcia zaraz kończy 3-latka i chciałam kupić jej na urodzinki hulajnogę... tylko nie wiem...