MTHFR

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko
Czesc

Zastanawiam sie czy są tu jakieś dziewczyny ze stwierdzona mutacja w cenie MTHFR? Hetero lub homozygoty? Czy macie lekarza prowadzącego, który sie na tym zna i przepisuje wam odpowiednią suplementacje w okresie starań i w ciąży?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: MTHFR

ja miąłam ta mutacje i niedobór białka S i trombofilię o tych rzeczach dowiedziąłam sie w ciąży, włASNEI URODZIłam córkę :)
trochę przed czasem i dziecko malutkie ale wszystko w porzadku, byłam pod opieka dr, Mitala, całą ciążę brałam zastrzyki w brzuch i robiłam badania

Ja też mam mutację heterozygotyczną, niedobór białka S, a co za tym idzie trombofilię wrodzoną. W okresie starań jak i w ciąży byłam pod opieką imunnologa dr Suchanek. Przed ciąża brałam 5 mg kwasu foliowego, witaminę b6 i b12 (min. 3 miesiące przed), a od pozytywnego wyniku bety heparynę, której dawkę modyfikowała w zależnosći od wyników any-xa.

Dzięki ze sie odezwalyscie!:)

Chodzi mi głównie o okres starań bo naczytalam sie ze przy tej mutacji nie ma sensu lykac większych dawek folicu tylko trzeba suplementowac formy metylowe, które.raczej na polskim rynku są niedostępne. Ale widzę ze i bez tego sie da:)

A powiedzcie czy kontrolowalyscie homocysteine? I czy ta mutacja w waszym przypadku utrudniała zachodzenie w ciążę albo jej donoszenie?

Tak homocysteinę też badałam regularnie, u mnie powodowała utrudnienia w donoszeniu ciaży...

Inne tematy z forum

Angielski w szkole podst. ze szkoły językowej czy warto? (64 odpowiedzi)

Zastanawiam się nad zapisaniem dziecka w kl. II na kurs j. angielskiego prowadzonego przez...

podrażnienia po goleniu (23 odpowiedzi)

dziewczyny:jak radzicie sobie z podraznieniami po goleniu miejsc intymnych oraz z niemiłym...

Gdzie kupię duże kartony? (20 odpowiedzi)

Tak jak w temacie, gdzie można kupić duże kartony, nawet takie 150x150x150? Castorama? Praktiker...?