Majowo - Czerwcowe Mamusie 2013 (10)

Lista Majowo - Czerwowych Mamuś

Maj 2013

09.05 Muszczek - CÓRECZKA Natalka
12.05 ZielonaCytrynka - SYNEK Mateusz
17.05 aniella - SYNEK
23.05 gani - SYNEK
24.05 _dee_ - CÓRCIA Łucja
26.05 Grosik - SYNEK / Wojewódzki
27.05 Adziula - SYNEK Nikodem / St. Georges Hospital, London

Czerwiec 2013

06.06 Jagaa - Kliniczna
06/07.06 Hexusia - SYNEK / Redłowo
07.06 Jotenka- CÓRECZKA Kornelia / Wejherowo
08.06 stenemi - CÓRCIA
08.06 inka2 - SYNEK
09.06 mini - SYNEK Filip
12.06 MamaJasia - SYNEK
13.06 ja_sama - SYNEK Piotruś / Wejherowo
14.06 h_and_m (haemka) - CÓRECZKA i CÓRECZKA /Kościerzyna
16.06 stokrotka24s - SYNEK i prawdopodobnie CÓRECZKA / ZASPA
20.06 julka - SYNEK
20.06 HappyMum - CÓRECZKA
21.06 Justa78-CÓRCIA / Zaspa
23.06 Buniak- SYNEK / Zaspa
24.06 sl - CÓRECZKA
28.06 moseka - CÓRECZKA Kasia / Kliniczna

jesli o kims zapomnialam, to przepraszam bardzo i prosze o poprawe listy.

a i ostatnio mialam pytac, czy tyle mamuś jeszcze nie ma wybranych imion dla dzieciaczkow, czy nie chca dopisac poprostu?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Majowo - Czerwcowe Mamusie 2013 (10)

Moseka a spróbuj na śniadanie jajka gotowane albo paste jajeczna z tunczykiem albo ze szczypiorkiem po prostu i do tego ciemne pieczywko. Adziula -a co jesz przed snem? Wazne jest zeby cos zjesc np. Kanapke z chudą wedliną i warzywo- wtedy w nocy cukier nie wariuje i o dziwo jest nizszy niz jakbys nic nie zjadla przed snem. Dodatkowo w ciągu dnia ruch w kazdej formie-nawet zabawa z psem czy kilka prostych cwiczen bardzo pomagają obnizyc poziom cukru. Ja Wam powiem ze bałam sie insuliny baardzo ale odkad biore to psychicznie czuje sie duuzo lepiej. Jestem juz w 37 tyg (cukrzyce mam od ok 16tyg a insuline od 26tyg) wiec niewiele zostało na szczęście...Fakt nie boje sie igieł wiec 4xinsulina plus 4-5Xbadanie daje 8-9 ukłuć na dzien ale do wszystkiego mozna sie przyzwyczaić. Najważniejsze zdrowie maleństwa.

Współczuje dziewczyny cukrzyki...ja cały czas super, bez żadnych dolegliwości aż do teraz, bo zaczeły się mi problemy krępujace :( a tak było pięknie... Dziś po wizycie u lekarza, mój maluszek znowu dużo urósł 2600 w 32 tyg, jak nic urodzę małego ogra :)

Moseka u mnie skoleji mlody jakby wiecej sie ruszal. wszedzie pisza, ze w koncowce ciazy dzieci juz nie maja miejsca i sie slabiej ruszaja. w takim razie ten moj ma chyba adhd. normalnie momentami mam go dosc, tak sie wierci. a najgorzej jest w nocy, jak polprzytomna wstane siku zrobic i juz dalej spac nie moge, bo ten sie budzi odrazu i wariuje.

Przed ciążą byłam zdrowa - nie miałam ani kłopotów z tarczycą ani z cukrem, co śmieszne odżywiałam się o wiele gorzej i o wiele mniej o siebie dbałam niż teraz ;)

chandra mi przeszła, zjadłam kawałek gotowanej piersi z indyka i już mi lepiej :P to straszne, ale jestem mięsożerna i naprawdę źle znoszę brak mięsa w diecie..

Młoda się uspokoiła odkąd pilnuję cukru.. kręci się o wiele mniej, a może po prostu tak się ułożyła, że mniej ją czuje - nie wiem.

To po prostu z tym cukrem macie przechlapane:( Współczuję, ale jeszcze troszkę i będzie ok:) Trzymam kciuki:)

czyli musisz teraz co chwilę się badać i pilnować.

Ja mam policystyczne jajniki, stad ten cukier, a jeszcze zanim zaszlam w ciaze to lekarz podejzewal se za wysoki cukier u mnie moze powodowac brak owulacji. Troche diety i zaszlam w ciaze. Ale wczoraj pani doktor mi powiedziala ze bardzo prawdoposobnie bede miala cukrzyce w pozniejszym wieku :-/

kurcze współczuje wam.

a miałyście problem wcześniej z cukrem czy wyszło wam podczas badań w ciąży???

gani, no wiesz, mój to jeszcze nic sam nie robi, więc przy podłodze spędzam mniej więcej tyle czasu co w normalnej pozycji :D

Współczuję Wam tych problemów z cukrem. Na pewno uciążliwe jest przestrzeganie diety. Sama staram się jedynie zdrowo odżywiać, a wychodzi naprawdę różnie.
Dopadło mnie przeziębienie. Poczułam wiosnę w niedzielę i chyba sama się załatwiłam. Ech, głupia.
Nie, no to ja mam wzorową trzylatkę. Ma swoje humory, ale generalnie nie mogę narzekać. Zasypia i śpi naprawdę ładnie. Zazwyczaj jest grzeczna, chyba że jest niewyspana. Jedynie nie lubi się ubierać i muszę się bez przerwy schylać żeby buty zapiąć itd. Ciężko tak z brzuchem przysiady robić.

ja na czczo mam dobry cukier (60-70 - wg gin powinien być poniżej 90), gorzej po jedzeniu.. pilnuje się, ale wychodzi na to że jem tylko twarożek, chleb wieloziarnisty i pomidory/ogórki.. po wędlinie cukier skacze, po serze cukier skacze, po płatkach cukier skacze, po jogurcie cukier skacze (naturalny tylko do płatków, inaczej mnie od niego mdli..)
wychodzi mi straszna monodieta...
każdy owoc podwyższa mi cukier :/ dziś talerz zupy groszkowej (bulion na warzywach, groszek i jeden ziemniak - wszystko zmiksowane) cukier też mi podskoczył :/ ja nie wiem co mam do cholery jeść żeby cukier po godzinie był poniżej 120! :/

U mnie wlasnie problem jest z cukrem naczczo. Po posilkach sobie raczej radze, wystarczy sie pilnowac, ale na czczo przez 2tyg mialam tylko 2 razy ponizej normy. Codziennie czekam na drugi dzien rano, zeby zobaczyc czy ten cholerny metformax pomaga, a tu jak narazie kiszka. Tez skoncze na insulinie, pewnie szybciej niz mi sie wydaje.

"Slodkie mamy" ja tez do was należę tyle, że przyjmuje juz insuline. Uważajcie z nabiałem i wszelkimi płatkami, muesli itp na śniadanie-nie jest wskazane diabetykom i ciężarnym z cukrzycą. Spróbujcie zjeść je na kolacje-cukier na pewno bedzie niższy niz gdybyscie zjadły na śniadanko.

Hexusia, inka zawiera słód jęczmienny i suszone buraki... strasznie podnosi cukier.. a jeszcze jak ja piję ją z 2 łyżeczkami cukru i mlekiem to już w ogóle.. a innej nie wypije, bo mi nie smakuje..

Ja się dziś najeść nie mogę :/ chodzę wiecznie głodna.. jem co 2h, cukier mam wysoki, ale jestem wiecznie głodna :(

wiesz co Hexusia, to wszytko zalezy od twojego organizmu. na jedno twoj zareaguje skokiem cukru, a mojego np nie ruszy. trzeba metoda prob i bledow.

cale szczescie, ze juz tak niedaleko do konca, bo dieta to najgorsze co moglo mnie spotkac. zyc nie umierac poprostu. Mikolaj kupil sobie paczke paczusiow no i one teraz na mnie patrza, a po porannym cukrze musze sie pilnowac :/

poki co mi o rozwiazaniu w 39 tygodniu mowili, ale powiem wam szczerze, ze mam nadzieje, ze po usg okaze sie, ze maluch juz wcale nie jest taki maluch i szybciej sie to zakonczy. Izulucha dala mi taka nadzieje na ten 37 tydzien, ze kurcze o niczym innym nie mysle.

a do tego wlasnie mnie bol glowy dopadl :/

Kurcze Moseka Inki też nie można ??

Cześć brzuchatki, a ja się w końcu wzięłam za pranie i prasowanie wyprawki dla małego, dobrze, że mogę prasować na siedząco, bo sporo tego wyszło wszystkiego :-) Właśnie suszy się druga pralka, a jeszcze jedna przede mną.

No i zrobiłam w końcu zakupy do szpitala, i powoli pakuję dziś torbę, bo zaczęło mnie to stresować, że jeszcze nie jestem gotowa, w pierwszej ciąży miałam już wszystko ogarnięte na tym etapie.

Co do zachowania starszych dzieci, z moją małą też zaczynają się schody, dokładnie jak u was, wszystko jest na nie, wszystko trzeba tłumaczyć, do wszystkiego przekonywać, cierpliwość co rusz wystawiana na próbę, szczególnie mojego męża :-D Bardzo się denerwuję tym, jak to będzie z ogarnięciem dwójki. Poza tym odkąd sama śpi w pokoju, budzi się w nocy, także minimum jedna pobudka gwarantowana, trzeba ją odprowadzić i chwilę posiedzieć, zanim nie zaśnie. No ale to jest do zniesienia, i tak często wstaję do wc, a przynajmniej mam trening przed powrotem do nocnych karmień :-) Zaraz lecimy na spacer, dobrze, że pogoda się poprawia.

Musli możesz zjeść, ale na raz 3 płaskie łyżki, z jogurtem naturalnym albo mlekiem 1,5-2%, no i musli sama musisz zrobić... bo te kupne to słodzone.. bez suszonych owoców, ew kilka orzechów..

" Nie kupuj gotowych muesli, unikaj płatków kukurydzianych te produkty zawierają cukier. Najlepiej stwórz własną kompozycję z płatków owsianych, jęczmiennych, otrąb, do porcji płatków możesz dodać orzechy włoskie lub orzechy laskowe albo migdały. "

moja gin poleciła mi tą stronę : http://www.slodkiemamy.edu.pl

zjadłabym nutelle... w sumie to mi żal wędlin - bardzo podnoszą mi cukier :/ więc musiałam z nich zrezygnować.. no i inki mi brakuje - też jej nie mogę :(

nie no spoko, przeciez nie zabronie wam pisac o jedzeniu bo ja jedna nie moge jesc- a wlasciwie musze uwazac co jem.
ale sie wkurzylam, dostalam wczoraj w szpitalu rozpiske co jesc a czego nie. no i znalazlam, ze dozwolne jest musli, to zrobilam z jogurtem a cukier mam w kosmos!!! teraz musze sie za robote wziac, zeby go zbic szybko, bo naprawde jak tak dalej pojdzie to 6kg dziecko urodze :D

Buniak, po porodzie to chyba dopiero będzie jazda, jak się zorientuje, że już nie jest jedyną ważną osobą ;)

Adziula sorry, nie pomyślałam, ale ciężko będzie Ci mnie zabić, jak jesteś w Anglii ;)

A włosy synkowi obcinam sama, on jest strasznie niedotykalski, nie wyobrażam sobie wyprawy do fryzjera. Ciacham kilka razy jak jest zagapiony w ulubiony filmik na YT a resztę kończę jak śpi. Zwykle trwa to ze dwa dni zanim się wszystkimi stronami dobrze ułoży, ale przynajmniej nie ma wrzasków :)

Inne tematy z forum

czy są tu mamy które nie posyłają swoich dzieci do przedszkola? (245 odpowiedzi)

za moich czasów (jestem z lat 80tych) większość dzieci nie chodziła do przedszkoli.. wiem że...

Galeria twarzy - pytanie. (18 odpowiedzi)

Czy ktoś coś wie o firmie galeria twarzy - centrum Filmowe ATV. Bo mój synek dostał się ale wiem...

POMYSŁY NA PRZYJĘCIE TYPU BABY SHOWER - tak na szybko (5 odpowiedzi)

Dziewczyny brała któraś z Was w takiej imprezce? dziś pod wpływem chwili zaprosiłam sąsiadkę...