Majowo - Czerwcowe Mamusie 2013 (10)

Lista Majowo - Czerwowych Mamuś

Maj 2013

09.05 Muszczek - CÓRECZKA Natalka
12.05 ZielonaCytrynka - SYNEK Mateusz
17.05 aniella - SYNEK
23.05 gani - SYNEK
24.05 _dee_ - CÓRCIA Łucja
26.05 Grosik - SYNEK / Wojewódzki
27.05 Adziula - SYNEK Nikodem / St. Georges Hospital, London

Czerwiec 2013

06.06 Jagaa - Kliniczna
06/07.06 Hexusia - SYNEK / Redłowo
07.06 Jotenka- CÓRECZKA Kornelia / Wejherowo
08.06 stenemi - CÓRCIA
08.06 inka2 - SYNEK
09.06 mini - SYNEK Filip
12.06 MamaJasia - SYNEK
13.06 ja_sama - SYNEK Piotruś / Wejherowo
14.06 h_and_m (haemka) - CÓRECZKA i CÓRECZKA /Kościerzyna
16.06 stokrotka24s - SYNEK i prawdopodobnie CÓRECZKA / ZASPA
20.06 julka - SYNEK
20.06 HappyMum - CÓRECZKA
21.06 Justa78-CÓRCIA / Zaspa
23.06 Buniak- SYNEK / Zaspa
24.06 sl - CÓRECZKA
28.06 moseka - CÓRECZKA Kasia / Kliniczna

jesli o kims zapomnialam, to przepraszam bardzo i prosze o poprawe listy.

a i ostatnio mialam pytac, czy tyle mamuś jeszcze nie ma wybranych imion dla dzieciaczkow, czy nie chca dopisac poprostu?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Majowo - Czerwcowe Mamusie 2013 (10)

Ja biorę ubranka dla dziecka, wolę mieć za dużo niż żeby ubrać w szpitalne, sama też bym nie chciała w szpitalnej koszuli siedzieć. Ja w ogóle nie lubię mieć kontaktu ze szpitalnymi rzeczami i najlepiej jak by się dało to bym swoją pościel zabrała, jestem jakaś przewrażliwiona na tym punkcie i jeszcze najlepiej jak by nikt z personelu mojego dziecka nie dotykał:D

U mnie w domu mały szpital:( w sobotę musieliśmy z córką na pogotowie jechać bo ją uszko bolało i się okazało, że zapalenie ma i antybiotyk na szczęście szybko ją przestało boleć a dziś ja od lekarza z antybiotykiem:( masakra jakaś zapalenie tchawicy i gardła mam, nie wiem jak się załatwiłam, podobno jakiś wirus:( oby nam szybko przeszło bo już na leki 200 wydałam w niecały tydzień:O!

w redłowie trzeba mieć swoje ubranka także ja zabrać ze sobą muszę.

U nas weekend bardzo intensywny. Od piątku czułam się naprawdę bardzo dobrze i udało się trochę pozałatwiać, ale jestem jeszcze w lesie jeśli chodzi o przygotowania na przyjście synka.
Do szpitala nie biorę ubranek. Będę miała jakieś dwa zestawy body+śpiochy przygotowane i najwyżej ktoś mi dowiezie. Widziałam ubranka szpitalne i nic im nie brakuje.
Ech, ta pogoda. Znów mnie gardło pobolewa.

musi zostać już na plusie, bo ja się w zimówkę już nie mieszczę :P a tu jeszcze niecały miesiąc paradowania z brzuchem mi został :)

No właśnie gdzie ta wiosna?? Mam nadzieję, że jak już się zrobi ciepło to od razu będzie lato:) Przynajmniej tak mówią:)

image

image

mam nadzieje, że na prawdę pogoda w końcu do nas zawita i w czerwcu będzie ładnie. mam też nadzieje, że w szpitalu będzie jakiś przepływ powietrza bo zazwyczaj w szpitalach jest bardzo gorąco i nie da się wytrzymać.

Ja rodziłam w lipcu i było bardzo ciepło i moja córcia była w samym bodziaku z krótkimi rękawkami a i tak jak przyszła położna to mówiła, że na innych salach dzieciaczki w samych pampersach leżały.Wszystko zależy od tego jak będzie ciepło. A dodam jeszcze że niczym małej nie przykrywałam:) trafiła nam się pogoda:D małą nawet ze szpitala wychodziła bez czapeczki i na krótki rękawek:) teraz pewnie będzie chłodniej ja raczej wezmę pajacyki i body plus spodenki i skarpetki. Uważam, że lepiej lżej ubrać dziecko bo zawsze można okryć pieluszką czy kocykiem a maluch ma większą swobodę ruchów a jak się ubiera w kilka warstw to potem jest myślenie czy nie za ciepło?

Ja bym nic z krótkim rękawem nie brała (no chyba że body), noworodki - nawet urodzone o czasie - i tak inaczej jeszcze odczuwają temperaturę, synka urodziłam w sierpniu a w szpitalu i tak był w pajacyku z długim normalnie (a zapewniam, że ja nie z tych, co przegrzewają dzieci, mój synek zawsze najlżej na placu ubrany :p). Jak będzie mega gorąco to można przecież w rożek nie zawijać.

Olu - z nieba mi spadlas:-))
masz jakis kontakt do Ciebie bysmy nie musialy dziewczynom tu watku zasmiecac??

ja tez chcialam rodzic na klinicznej,ale slyszalam,ze maj-czerwiec to bedzie tam remont..
ponadto moja gin i polozna mowia,ze na zaspie jest lepsza opieka jesli chodzi o dzieci, a na klinicznej lepsza jesli chodzi o matke..

chcialabym sie dowiedziec,czy pamietasz ile mniej wiecej wzielas pajacykow? ja mam duzo przygotowane,ale nie wiem czy tyle brac.. nie jestem z Gdanska..mamy do Gdanska jakies 60km.. mimo to wierze,ze ktos cos mi dowiezie..

a ktorym tyg urodzilas i z jaka waga byly dzieciaczki?

a co w sytuacji kiedy zabraknie pampersow bo np. wezme 2 paczki i nikt nie dojedzie i zabranie? szpital mi da?? pytam orientacyjnie bo na pewno wezmiemy tego duzo..ale ile to duzo..hm..

dziekuje za odp:-)

Stokrotko ja też mam bliźniaki-wcześniaki urodzone na zaspie. My mieliśmy bodziaki z krótkimi rękawkami i na to pajace (jedno i drugie rozpinane na całości żeby było łatwiej). Wcześniakom jest zimniej (często są nagrzewane najpierw na sali adaptacyjnej). Rożki miałam szpitalne (jak się zabrudzą to nie szkoda;). Kocyki chyba też. Ubranek ogólnie trzeba duuużo bo maluchy ulewają, robią kupy, mogą się przesikać... Do tego pieluchy tetrowe dużo. Pampersów też dużo. Dodatkowo nie wiadomo czy od razu będziesz miała dzieci więc ja miałam (i używałam) laktator elektryczny. Ogólnie chciałam rodzić na klinicznej, bo tam na salę może ktoś wchodzić i pomagać, a to po cesarce baaardzo by się przydało, ale się nie dostałam ;) Na zaspie dla dzieciaczków opieka super, ale dla mam po cc dużo trudniej (wiadomo położne jedne zołzy inne naprawdę złote kobiety). Jednak z mężem byłoby dużo łatwiej.
Jak byś coś chciała wiedzieć to pytaj :)

Ja w jak rodziłam w listopadzie to w szpitalu było bardzo ciepło i tylko ubierało się w kaftanik, do tego nóżki zawijało w pieluszkę i na to rożek lub kocyk.
Myślę ,że pajacyki też się dobrze sprawdzą, bo na krótki rękaw to raczej nie ma co ubierać, bo zawsze ktoś może wietrzyć no i wtedy może być za chłodno Maluszkom. Lepiej ubrać pajacyk i ewentualnie nakryć, albo pieluchą albo kocykiem- w zależności jaka będzie temperatura. Ja chyba też wezmę pajacyki, no a prócz tego z 1 body i jakieś kaftaniki, plus pieluszki. Zobaczymy, co będzie najbardziej wygodne
Ja też zmykam na spacer, chociaż pogoda i tak nie za ciepła- u mnie trochę wieje...

Buniak dziekuje bardzo za wyjasnienie.. ogolnie to do szpitala chcialam wziac same pajace dla dzieci.. zdaje sobie sprawe,ze w maju bedzie cieplo (oby:P) a w szpitalu to juz w ogole.. ale nasze maluszki beda wczesniakami (gin mowila,ze w 37 tc rozwiazujemy ciaze bo mnogie ciaze rozwiazuje sie wczesniej) wiec mysle,ze wczesniakom moze byc zimno i stad te pajace..- czy mam wziac cos z krotkim rekawkiem dla nich tez??

rozki, ciuszki i pampersy, pieluszki tetrowe czy flanelowe - wezme swoje..choc kilka sztuk..zawsze ktos moze mi cos dowiezc..

ehh..obym sie zabrala za to pakowanie w koncu:P

milej niedzieli..my mykamy na spacerek:-)

Pytańsko mam!
Czy wiecie, jak wygląda sprawa ze zdejmowaniem szwu okrężnego na Zaspie? Zdejmują to i puszczają do domu, czy trzeba zostać trochę dłużej?

Stokrotka: dla dziecka musisz mieć pampersy, jeśli chodzi o kosmetyki to raczej nic nie trzeba z tego co pamiętam. Położne kąpały Małą, ale w sumie nie wiem czym :), potem ja już wycierałam i nacierałam parafiną- była na stanie, a do pupy dostawało się krem jakoś przez szpital wyrabiany...
Dla siebie może warto kupić bepanthen, bo jest na bolące brodawki na początku jak Dzdzie się uczą ssać, no a potem do pupy może się przydać bo to pupy też się nadaje. Mi mąż bepanthen dowiózł, jak mnie Mała pokąsała :)

Kaftaniki i kocyki dają, a śpiochów nie trzeba, bo tam jest gorąco, tetry i flanele to myślę, że lepiej mieć własne. Oczywiście można ubierać w swoje ubranka.

Tak spała, a najlepsze, że po wyjściu ze szpitala to synuś szalał do nocy:)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

no tak Inka co twoje to twoje. a dzidzia pewnie spała co?

A co do witamin to biorę Pregnaplus.

Dzięki dziewczyny za relację:)

Jeżeli chodzi o nacinać czy nie, to w Wojewódzkim też chcieli mnie naciąć, ale za długo czekali no i pękłam, masakra. Poród odbierała kobieta, ale do szycia przyszedł Pan dr, chyba wiedział, że lepiej to zrobi:) I tak też było, wszystko ok.

A propo pęknięcia przy porodzie to ostatnio było w tym programie Sekrety chirurgii jak kobiecie życie spieprzyli, złym szyciem i mega ciężkim porodem.

Jeżeli chodzi o IP to chyba w każdym szpitalu tak samo, zawsze mają czas. Ostatnio jak byłam w Wojewódzkim, bo nie czułam ruchów małego od 4-5h, to siedząc godzinę na IP dopiero przed wejściem do gabinetu babka sprawdziła tętno, bez sensu mogła od razu to zrobić to przez tą godzinę bym się nie denerwowała, a zwłaszcza, że nikogo w tym pokoju nie było, był wolny przez cały czas, a do tego Panie oglądały coś na you tube, więc miały kiedy, ale wiadomo. Co się nadenerwowałam to moje.

Jotenka ja też chciałam brać tabletki z kwasem dha . jedne mój lekarz powiedział, że to marketing a drugi, żeby jeść ryby a nie sztucznie tuczyć dziecko tym. wiec zostałam przy falvit mama.
co lekarz to inne zalecenia.

Podczas pierwszego porodu powiedziałam położnej, że dam radę urodzić sama bez nacięcia i tak też było:) a to była największa trauma z jaką się zmagałam przed porodem:/ ogólnie to położna i lekarz mi powiedzieli, że najlepiej by tylko takie porody jak mój przyjmowali bo wszystko poszło gładko i nie mam przykrych wspomnień z porodówki:) życzę sobe aby drugi poród był podobny:)

A obwód to racja raczej zależy kto z jakim startował i żałuję, że się szybciej nie zmierzyłam ale na pewno miałam bliżej 90 niż 60cm przed ciążą:P

Witaminy na początku brałam femibion a jak mi się skończył to kupiłam falvit mama i centrum materna plus DHA i biorę na zmianę ale częściej jednak centrum bo wydaję mi się, że te kwasy DHA mają jakiś dobry wpływ na malucha:)

Inne tematy z forum

Przedszkole Centrum Inspiratio Gdynia - proszę o opinie (5 odpowiedzi)

Czy jakaś mama dawała tam swoje dziecko? Drogie Mamy, macie jakieś opinie?

Galeria twarzy - pytanie. (18 odpowiedzi)

Czy ktoś coś wie o firmie galeria twarzy - centrum Filmowe ATV. Bo mój synek dostał się ale wiem...

Położna środowiskowa Gdynia - którą wybrać? (15 odpowiedzi)

hej dziewczyny! Czy możecie mi polecieć jakąś sprawdzoną, zaufaną, i rzetelną położną...