Majowo - Czerwcowe Mamusie 2013 (10)

Lista Majowo - Czerwowych Mamuś

Maj 2013

09.05 Muszczek - CÓRECZKA Natalka
12.05 ZielonaCytrynka - SYNEK Mateusz
17.05 aniella - SYNEK
23.05 gani - SYNEK
24.05 _dee_ - CÓRCIA Łucja
26.05 Grosik - SYNEK / Wojewódzki
27.05 Adziula - SYNEK Nikodem / St. Georges Hospital, London

Czerwiec 2013

06.06 Jagaa - Kliniczna
06/07.06 Hexusia - SYNEK / Redłowo
07.06 Jotenka- CÓRECZKA Kornelia / Wejherowo
08.06 stenemi - CÓRCIA
08.06 inka2 - SYNEK
09.06 mini - SYNEK Filip
12.06 MamaJasia - SYNEK
13.06 ja_sama - SYNEK Piotruś / Wejherowo
14.06 h_and_m (haemka) - CÓRECZKA i CÓRECZKA /Kościerzyna
16.06 stokrotka24s - SYNEK i prawdopodobnie CÓRECZKA / ZASPA
20.06 julka - SYNEK
20.06 HappyMum - CÓRECZKA
21.06 Justa78-CÓRCIA / Zaspa
23.06 Buniak- SYNEK / Zaspa
24.06 sl - CÓRECZKA
28.06 moseka - CÓRECZKA Kasia / Kliniczna

jesli o kims zapomnialam, to przepraszam bardzo i prosze o poprawe listy.

a i ostatnio mialam pytac, czy tyle mamuś jeszcze nie ma wybranych imion dla dzieciaczkow, czy nie chca dopisac poprostu?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Majowo - Czerwcowe Mamusie 2013 (10)

Właśnie pomyślałam o pierogach i nic więcej nie przyszło mi do głowy. Ja się na początku zupełnie nie mogłam odnaleźć. Dzień czy noc, nie było znaczenia. Tylko cyc, pielucha, cyc i tak w kółko. A teraz jest nas więcej więc chciałabym coś mieć przygotowane.

Ja wezmę do porodu jedną z koszul do karmienia, ale jeśli mi dadzą to wezmę szpitalną do rodzenia. Teraz jest chyba tak, że kładą dziecko na brzuchu i ma się samo doczołgać do cycka więc leży się chyba na golasa.

Muszczek. ja żylaki miałam przed ciązą też. jednak teraz się mocno nasiliło.

Widze Muszczek ze mamy podobnie. Tez myslalam ze to obowiazkow bedzie co nie miara, a bo bardzo fajnie. Te pierwsze tygodnie. Z dzieckiem i tak wychodzi sie na spacer wiec jaki problem zajsc do sklepu i kupic na obiad. Zreszta i tak czegos zawsze braknie w domu i trzeba wyskoczyc. Ja bardziej przygotowyje, zeby maz mogl odgrzac, albo do pracy zabrac czy jak naprawde bede nie do zycia, to wyjme cos i juz obiad bedzie.

Koszule mam doslownie koszule- taka na wzor meskiej koszuli, calkiem rozpinana. Tak jak Muszczek napisala i tak tylek zawsze na wierzchu wiec bez roznicy jaka dlugosc :-)

Moseka, wg mnie jest totalnie obojętne, w czym będziesz rodzić. Tyłkiem i tak będziesz świecić, nie łudź się :D Nie ma też potrzeby, żeby była rozpinana - dziecko kładą na początek na gołym brzuchu, żeby był kontakt skóra do skóry, więc rozpinana do karmienia wiele nie zmieni, i tak trzeba podwinąć. Ja będę rodzić w swojej zwykłej starej koszuli, przed kolano, nierozpinanej.

Hexusia, to że teraz masz żylaki nie znaczy że koniecznie będziesz musiała iść do chirurga. Jeśli wyszedł przy ciąży to może po ciąży wrócić do normy. Ja miałam już przed pierwszą ciążą, więc nie mam na co liczyć :/

Zapasów nie robię, poprzednio też nie mieliśmy i nikt nam nie gotował, szczerze to te pierwsze tygodnie były najbardziej lajtowe, całymi dniami dziecko spało, rety, a człowiek myślał, że ma obowiązki :D Jedyne co to się zastanawiam nad obiadami na te 2-3 dni kiedy będę w szpitalu, mąż może zjeść cokolwiek, ale synek potrzebuje obiad. Ale chyba jeden dzień będą mieli mielone drugi jakieś pierogi z paczki i tyle :) Albo pojadą na obiad do moich rodziców. A potem już będę gotować, poprzednio karmiąc synka jadłam wszystko i mam nadzieję że teraz też nie będzie problemów, a jak będą to się wtedy będę martwić.

Dziewczyny w czym planujecie rodzić? Bo ja się nie mogę zdecydować na krój koszuli :( w sumie to dobrze, żeby nie była za długa, ale też nie ma sensu jakiejś krótkiej, żeby mi tyłka nie było widać :P no i chyba lepiej rozpinana, żeby po porodzie łatwo było dostać się do cycków żeby młodą położyć.. tylko nie wiem czy nie lepiej, żeby była na guziki od góry do dołu... oglądam, przeglądam i nic mi się nie podoba :(

A ja mam nadzieje ze Nikos bedzie tak samo kochanym dzieckoem jak Miko. Jadlam wszytko to na co mialam ochote. Nie wiem co to dieta nie wiem co to kolki. Jedyne co to dopadly mnie kamienie zolciowe jak Miko mial 4mce to musialam przystopowac troche. Takze mialam ogolnie luksus i teraz tez tak mam nadzieje.

A podsunelscie mi pomysl i chyba te ruskie zrobie w weekend

Ja zapasów raczej nie robię, chyba że jedynie chcę zrobić kopytka, pierogi ruskie i pierogi z delikatnym mięskiem:) A mój mąż jest solidarny więc je to co ja, nie ma u nas z tym problemu:)

Przy karmieniu piersią moja dieta wyglądała całkiem nieźle:) Jadłam pieczonego kurczaka, pierś gotowaną z marchewką, pierś pieczona z ziołami prowansalskimi, delikatne zupy:) Na początku nic smażonego, żadnej kapusty, groszku, cytrusów, czekolady, ograniczałam nabiał, bo jak mi synka po tym jak zjadłam serek wiejski wysypało:)

Podajcie jakieś przepisy na dietą przy karmieniu, bo później to się nie chce ciągle tego samego jeść.

Ja jutro też mam wizytę, zobaczymy co moja gin powie, a ostatnio brzuch mi opadł:(

image

image

ha ha gani, ja wlasnie w sobote zamrozilam 2 porcje golabkow, jedne do upieczenia jedne do odsmazenia- zeby byla jakas roznorodnosc :) i powiem szczerze, ze chcialam cos jeszcze ugotowac ale zupelnie nie wiem co.

na poczatek chyba do nas tescie przyjada, wiec tesciowa napewno w kuchni pomoze. a pozniej to sama nie wiem.

macie jakies pomysly co pomrozic?

Dziewczyny, czy robiłyście może sesję zdjęciową brzuszkową? W poprzedniej ciąży żałowałam, że się na coś takiego nie zdecydowałam. Teraz trochę krucho z czasem.

Robicie jakieś zapasy żywieniowe na pierwsze tygodnie po porodzie? Jak urodziłam córkę to mama nam gotowała obiady więc było super. Nie wiem jak będzie teraz. Czasu będzie mało więc chciałabym coś pomrozić żeby mąż głodny nie chodził.

mnie też czeka wizyta u chirurga. przy ciąży wyskoczyły mi na prawej nodze żylaki. jeden jest wypukły na kolejne niebawem już też chyba wyjdą.

Jak będziesz miała okazję to chętnie sobie przeczytam :) Mnie tam ślad nie przeraża, bo teraz też wygląda szkaradnie, tylko sam zabieg.

Dokładnie to nie wiem bo to taka znajoma, z którą widzę się raz w tygodniu (nasze dzieci chodzą razem na zajęcia:) a ona jest bardzo gadatliwa:) na pewno miała znieczulenie w kręgosłup, zabieg przeprowadzali jej w "chirurgi jednego dnia" czy jakoś tak w Gdyni na dąbrowie i bodajże chirurg plastyczny to robił. A chciałam pocieszyć, że tyle szwów a śladu nie ma. Ale mogę wszystko wypytać w czwartek jak chcesz?

Booooże, 20 szwów? To faktycznie mnie pocieszyłaś :p a jak to w ogóle wygląda ten zabieg? Ja na samą myśl o cięciu i szyciu dostaję gęsiej skórki. Jeszcze w takim miejscu, które będę potem ciągle widziała... brrr.

Muszczek- pocieszę Cię, moja znajoma po drugiej ciąży też usuwała żylaka z nogi i wszystko bardzo szybko i sprawnie jej poszło. Miała na prawdę duży ślad bo ponad 20 szwów ale bardzo szybko jej się to zagoiło, później smarowała maścią z kolagenem i teraz nie ma już prawie śladu, to było ze dwa miesiące temu, teraz jej maluch ma ok 5 miesięcy a ona o tym zabiegu już pewnie nie pamięta. A to, że mała tak ładnie rośnie to tylko się cieszyć:)
Ja mam jutro wizytę i też już się boję:p bo u mnie to co wizyta to gorzej było, mam nadzieję, że teraz nie będzie niespodzianek, chociaż po tym antybiotyku to mam stresa.

Ja swoje i dzieciowe zmieściłam w jeden plecak, więc nie widzę potrzeby żeby mnożyć byty ponad miarę :)

Buniak, ja mam nad lewym kolanem z przodu. Ja tego nie pokazywałam, sam się przyczepił :p Już przy poprzednim porodzie kazali mi coś z tym zrobić, ale wtedy mówili o zastrzykach - teraz kazał smarować a po porodzie powiedział że coś z tym trzeba zrobić. Też jest wielki i paskudny, ale nie boli mnie i nie przeszkadza, w takich krótkich rzeczach i tak raczej nie chodzę bo mam za grube nogi, więc nie spieszy mi się do krojenia :p

Muszczek, a Ty w jakim miejscu masz tego żylaka? Ja mam w zgięciu z kolanem i tak się zastanawiam, czy też się już nie nadaje do pokazania lekarzowi... Jest duży i brzydko wygląda.
Ja dziś nie miałam internetu a w weekend była u mnie rodzinka. Ja niedługo też już się zabieram za przeglądanie i pranie ciuszków

wróciliśmy z pierwszych zajęć szkoły rodzenia. ogólnie mąż zadowolony, a to on był sceptyczny ;) fajnie było. No i u nas mówili o 3 torbach ;) 1 na porodówkę, 2 na sale po porodową, 3 rzeczy dla maluszka :) z torbą nr 1 idziemy na porodówkę, torbę 2 i 3 mąż przynosi z samochodu po porodzie :)

Ja też już mam wszystko gotowe.
Właśnie wróciłam od gina, beznadziejna wizyta :p Ważę jak słoń, mała się raczej jeszcze na świat nie wybiera, jest większa niż średnia krajowa - 3126g, a do tego jeszcze się dowiedziałam że żylaka na nodze będę musiała usunąć chirurgicznie po porodzie :/ Tak że same świetne wiadomości!

Aja wlasnie chwile odpoczywam bo cos brzuch pobolewa. Rano z malym zrobilismy sobie wycieczke tramwajem na poczte, w druga strone juz pieszo. Wiatr nas wysmagał:) U nas juz wszsytko poprane i poprasowane.

Ja dziś od rana na nogach, wróciłam z gda i znowu muszę jechać, jestem padnięta:( Ja dziś nic nie wypiorę bo w domu to tylko przelotem:( Ale jutro ciąg dalszy:)

Inne tematy z forum

gdzie pole maków?? (10 odpowiedzi)

witam, marzy mi się sesja w makach, w zeszłym roku pamiętam że jak się jechaŁO do Sobieszewa to...

Gdzie najlepiej kupić dziecku okulary? (11 odpowiedzi)

Wiem, ze było już trochę wątków na tt., ale za wiele nie wyczytałam...Muszę zrobić okulary dla...

POMYSŁY NA PRZYJĘCIE TYPU BABY SHOWER - tak na szybko (5 odpowiedzi)

Dziewczyny brała któraś z Was w takiej imprezce? dziś pod wpływem chwili zaprosiłam sąsiadkę...