Majowo - czerwcowe mamusie 2013 (1)

no to zaczynamy dziewczyny! zaraz zrobimy jakas liste i odliczamy :)

ale bedziemy miały piękne wakacje :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Majowo - czerwcowe mamusie 2013 (1)

stokrotka, dziś przeczytałam coś takiego na wyborczej odnośnie projektu nowych urlopów
"W sumie łączny wymiar urlopu macierzyńskiego, dodatkowego urlopu macierzyńskiego oraz urlopu rodzicielskiego wyniesie 52 tygodnie w przypadku urodzenia jednego dziecka, natomiast w przypadku porodów mnogich wyniesie od 65 do 71 tygodni, w zależności od liczby dzieci."

Read more: http://wyborcza.biz/biznes/1,100896,12938012,MPiPS__Urlopy_macierzynski_i_rodzicielski_beda_trwac.html#ixzz2DXFJO99D
może Ci się przyda

to mnie pocieszylas Cytrynka, bo myslslam, ze juz jakas dziwna jestem :)

no wlasnie takim detektorem mi probowala znalezc to serduszko- zabraklo mi tego slowa :)

Cytrynka a ty chyba dalej sie na liste nie wpisalas co? Juz chyba nagorsze obawy mamy za soba, wiec juz nie ma sie czym martwic!

ja też mam już duży brzuszek jak kolezanka na zdjęciu wyżej

za pierwszym razem do 6 m-ca nic nie było widać , a teraz mnie pytają czy jestem w 6-yum :D

noszę się tak że w zasadzie nic nie podpada, ale jak mam bluzkę obcisłą to już widzą i gratulują :)

No tak, to w sumie nic dziwnego. Mi takim badali tylko pod koniec ciąży w szpitalu :)

To pewnie detektor tetna plodu, oni przykladaja go do brzucha wiec moze dlatego nie slychac, dzidzia jeszcze za mala:) 7-8 tydzien to na usg widac dopochwowym

wiesz co nawet nie wiem co to bylo, miala taki glosniczek i do tego cos podobnego ksztaltem tylko troche mniejszego od tego na usg co do brzucha przykladaja. nie wiem czy zrozumiale to napisala. bylo bardzo glosno slychac rozne szmery w brzuchu, ale nie serduszko dzieciatka. powiedziala mi, ze najwczesniej to w 16 tygodniu mozna uslyszec, wiec mam sie nie przejmowac.

Faktycznie masz spory brzuch :) U mnie podobnie, tylko ja już mam 17 tydzień :)
14 tydzień to za wcześnie, żeby usłyszeć serduszko? Jakim sprzętem? U nas się słucha w 7-8 tygodniu...

O kurcze, to duze juz macie brzuszki! Super:) To u mnie jeszcze nic nie widac w takim razie hehe. No ale ja jestem troche w tyle bo 12 tydzien wiec pewnie jeszcze troche:)

image

Uploaded with ImageShack.us

dawno nie wstawialam zdjec, mam nadzieje, ze sie udalo :)

wczoraj na tej wizycie u poloznych byla dziewczyna- chuda jak modelka, plaska jak modelka i w ciazy starszej o 2 tygodnie, a w zyciu nikt by nie pokusil sie nawet o stwierdzenie, ze ona moze byc w ciazy.

u mnie z mikolajem tez bylo dosc szybko widac, takze taka juz chyba moja natura, ze odrazu mi sie taki pokazuje :)

ja swoje zwykle spodnie juz dawno porzucilam, chyba bym poprpstu sie udusila w nich. kupilam sobie kilkanascie par ciazowych spodni w charity shopach po 50p lub kolo funta i juz od dluzszego czasu w takich chodze. bluzki to roznie, bo duzo jeszcze nosze swoich troche ciazowek, ale niektore ciazowe jeszcze czekaja bo sa duzo za duze i na moim juz calkiem sporym brzuchu wisi mi worek poprostu. tez do chudzinek nie naleze, ale jakos mam takie wrazenie, ze strasznie mi szybko wszytko uroslo. jakby mi sie wszytkie wnetrznosci juz na gore przesunely i mi sie taki wielki brzuch zrobil. ale za tydzien mam egzamin na prawko, strasznie sie stresuje i mam nadzieje, ze pomoze mi troche ten brzuszek :D

bylam wczoraj na kontroli u poloznych- okazalo sie, ze nie slychac jeszcze serduszka, bo za wczesnie niby. ale juz czuje motylki w tym moim wielkim brzuchu wiec wiem, ze wszytko jest ok. dokladnie za miesiac bede miala wizyte u lekarza w pl, juz nie moge sie doczekac, mam nadzieje, ze dowiemy sie jaka plec sie nam przytrafila :)

No mi też do modelki daleko :) Ale brzuch już na tyle duży, że nie da się pomylić z fałdami tłuszczu ;) Ja sobie tylko legginsy kupiłam na razie, bo mi gumka zjeżdżała z brzucha, ale jeszcze i tak nie noszę.

Ja juz musialam sobie kupic spodnie ciazowe, ciazy jeszcze tak jednoznacznie nie widac, ale mam to samo co w pierwszej, ze dopasowane spodnie mnie cisna, wiec juz nie chcialam sie meczyc. Pozatym ja nigdy plaskiego brzucha nie mialam, mam swoj tluszczyk wiec jeszcze sie kamufluje;)

A czy któraś z Was chodzi już w ciążowych ciuchach? U mnie brzuch całkiem spory, nawet obcy mogliby powoli ryzykować pytanie, czy jestem w ciąży :) Ale chodzę jeszcze w normalnych. Zresztą bluzki to w ogóle miałam takie uniwersalne w większości w zeszłej ciąży, tylko pod koniec już się nie dało :)

dziekuje za link tylko,ze ja wiem ile jest na starych zasadach ze w moim przypadku to bedzie 31 tyg + 6 albo i 8 w zaleznosci kiedy urodze..
nastepnie jest nam napisane o nowelizacji na rok 2013..ale ciagle tylko o urodzeniu 1 dziecka..a mnie interesuje czy jak ta nowelizacja wplynie na urodzenie 2 dzieci przy 1 porodzie..tego nie wyczytalam..albo nie widze..

jesli np. mnie by objleo tez to,ze na rok i platne przez pol roku 100 a drugi pol roku 60% czyli za caly rok 80%..to mi sie nie oplaca na to isc..bo tak mam 39tyg a to 9 miesiecy jest 100%...no i te matki,ktore urodza wiecej niz 1 dziecko beda poszkodowane..tak mi sie wydaje,ale jeszcze raz przeczytam ten artykul bo mozliwe,ze w pospiechu czegos nie doczytalam..

O, nawet znalazlam:
http://babyonline.pl/rodzice_prawo_dla_rodzicow_artykul,1077.html

Stokrotka wpisz w google urlop macierzynski 2013 i kliknij w pare artykulow, w ktoryms ktore czytalam bylo dokladnie napisane ile trwa urlop w przypadku blizniat, trojaczkow itp

zastanawiam sie jak te nowe przepisy maja sie do dzieci-blizniakow urodzonych w 2013..czy my tez dostaniemy tylko rok dla 2 dzieci? czy tez to sie podwoja ten macierzynski - czyli 31 tyg x 2 tak jak teraz macierzynski dla 1 dziecka 20 x2 + te dodatkwoe tyg?
bo ciagle slysze o tym rocznym macierzynskim..ale mowa o ur jednego dziecka..a jak to jest w kwestii dwoch??

Dziewczyny, ja wprawdzie mam termin na marzec 2013 ale podrzucam Wam linka z petycją w sprawie objęcia rocznym urlopem macierzyńskim wszystkich rodziców, których dzieci urodzą się w 2013 roku :)
http://www.petycje.pl/petycjePodglad.php?petycjeid=9080
Im więcej podpisów tym lepiej :) Może uda nam się coś zdziałać :))

Ja ostatnio cos pisalam w watku a teraz patrze ze w ogole nie dodalo posta:/ U mnie dalej sil brak, musze spac w ciagu dnia, mdlosci jeszcze troche mnie trzymaja. Brzuch nieco urosl ale dla niewtajemniczonych jeszcze nie widac:)

halo halo, gdzie sie wszytkie mamy podzialy?

Inne tematy z forum

ciąża a żelowe paznokcie (13 odpowiedzi)

Witam koleżanki......czy wiecie o jakiś przeciwskazaniach do robienia sobie żeli w trakcie...

Wakacje na Mazurach - gdzie polecacie? (66 odpowiedzi)

Chcemy (z mężem i ponad rocznym dzieckiem) pojechać w czerwcu na 4-5 dni na Mazury. Nie wiem...

Jaki wozek wybrac? (79 odpowiedzi)

Dziewczyny jaki wozek wybrac? 2w1, 3w1? Jakiej firmy polecacie? Rodze w wrzesniu :)