Majowo - czerwcowe mamusie 2013 (1)

no to zaczynamy dziewczyny! zaraz zrobimy jakas liste i odliczamy :)

ale bedziemy miały piękne wakacje :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Majowo - czerwcowe mamusie 2013 (1)

dokladnie Cytrynka, Miko jest z konca lipca a i tak lata mi bylo z nim malo. jak juz sie rozkrecilam ze spacerami i ze wszytkim to jesien nastala i kiszka. teraz mam nadzieje zlapiemy wiecej lata i bede sie mogla nacieszyc dzidusiem i piekna pogoda :)

co do wyprawki po pierwszym dziecku, to tez mi sporo zostalo, ale tez sporo musze dokupic- mamy lozeczko i kolyske (dostalam w spadku) ubranka, niektore akcesoria. mamy mate i krzeselko do karmienia, ale sporo rzeczy takze potrzebujemy. dzisiaj mnie siostra zarazila nowym modelem stokke. sam stelaz 530 funtow, gondola 260.... takze jestem na etapie szukania gdzie tu by dostac taki ale ciut taniej. mam jeszcze kilka miesiecy, wiec moze uda mi sie cos uzbierac :)

ja to się najbardziej cieszę z tego, że to będzie początek lata, będę siedzieć na dworze, dzień długi, będziemy spacerować przez długie ciepłe miesiące bosssko :)

poprzednio to była połowa września więc po tygodniu jak wyszliśmy to już wiatrzysko było, szybko jesień codziennie deszcze w październiku. Mimo pogody to czy jesień czy zima, mróz to codziennie wychodziłam na co najmniej 2 godziny również z wózkiem jechałam samochodem do lasu i tam spacer, ale wiadomo wózek pchać po błocie czy śniegu z noworodkiem fajnie nie było

Muszczek, moj maly chlopak tez dopiero co stanal na dwie nogi i czasami teraz jest tak, ze...chodzi bez przerwy :0 wlasnie zasnal, upieklam ciasto na jutro...i delektuje sie chwila dla siebie :) Jesli chodzi o zakupy to w zasadzie wszystko mamy, nawet jesli bedzie dziewczynka to...mam dwie urocze bratanice :) a kosz mojzesza tez bym chciala miec, moze sie zdecyduje na zakup.

Ja niektore rzeczy posprzedawalam. Wozek i lozeczko mam, dokupie hustawke i koc mojzesza. Komode kapielowa tez musze kupic nowa bo nasza byla kupiona uzywana i uzywamy jej do tej pory ale jest juz obsrupana, wiec kolejnych 2 lat nie wytrzyma. Ale ta komoda jest super, bardzo nam sie przydala.

ja mam komodę kąpielową Brevi, huśtawkę i leżaczek FP, wózek, łóżeczko, wszystko bardzo zadbane jak nowe po moim pierworodnym

Ja spalam na rogalu juz jakos wczesniej, nawet od 15 jak juz mialam brzuszek i czulam ze uciska jak spie na brzuchu. Kosz mojzesza jest super, wiec my napewno kupimy. Wozek i lozeczko mam

ja właśnie chciałam taką kołyskę - kosz mojżesza
i kurcze jeszcze fotelik muszę kupić maxi cosi, bo shandlowałam po synku gdyż ubiła się w środku gąbka i nie chciałam już go dla następnego dziecka
ja muszle kupię, bo zabezpieczą mnie przed otarciami od odziezy, pamiętam jakie miałam wtedy powazne problemy przy karmieniu, krew itd
ok.20 tygodnia kupię tego rogala poduszkę, bo od 20 tc zalecane jest spanie na boku, by ciąża nie naciskała na aortę, bo to grozi niedokrwieniu

mamaJasia, mój też ma 15 miesięcy :) I dopiero co zaczął chodzić ;)

Już oficjalnie mogę do Was dolaczyc. Wczoraj bylam na wizycie, serduszko bije- 8 tydzien sie rozpocząl. :) Niestety usg pokazalo tez dosc duza torbiel i malego krwiaka, wiec troszke musze na siebie uwazac, glownie zalecenia to nie dzwigac( co przy moim 15-miesiecznym synku moze byc trudne) oraz nie wspólzyc :)

Aniaa te muszle sa silikonowe i sa wentylowane :)

Ja tam się mniej stresuję drugą ciążą :)

No pieluchy i koszulę do porodu też będę musiała zorganizować, bo poprzednia poszła do śmieci jeszcze zanim wyszłam ze szpitala ;)

Aaa te muszle to znam. Jeszcze do karmienia to rozumiem, jak ktos ma obolale brodawki itp, ale jako wkladki jakos mnie to nieprzekonuje, piersi to sie chyba sie gotuja w tym, przeciez to plastik. Wkladki sa bawelniane, wiec ja jednak zostaje przy nich. A mi sie nie odznaczaly pod bluzka, ja nosilam swoj normalny usztywniany stanik, bo te do karmienia sa dla mnie beznadziejne, w ogole nie trzymaja piersi i sa takie miekkie.

http://www.doz.pl/apteka/p49909-Avent_muszle_laktacyjne_1208615702

aniaa to cos takiego- zamiast wkladek do stanika, albo podczas karmienia- jedna piersia karmisz a pokarm z drugiej nie leci ci na kolana ale zbiera sie w muszli- i taki pokarm zebrany podczas karmienia mozesz zamrozic- oczywiscie zalezy ile go zbierzesz. ten zebrany podczas noszenia w staniku nie nadaje sie do mrozenia- bo nie wiadomo jak dlugo go tam nosilas- wiadomo. poza tym takie muszle chronia brodawki przed otarciami i innymi nieprzyjemnosciami.
wydaje mi sie, ze zwykle wkladki bardzo odznaczaly sie w staniku pod bluzka, a te przynajmniej maja ladny ksztalt i wszytko wyglada naturalnie :)

U mnie zachcianek brak. Za to odrzuca mnie od slodyczy. Reszta jako tako. Ale bardzo czesto mi niedobrze. Na szczescie jakos z tym walcze i obywa sie bez wizyt w lazience. W pierwszej ciazy spedzilam tam caly I trymestr.
Z zakupami, podobnie jak u was, nie ma szalu, ktory byl w pierwszej ciazy. Na pewno kupie troche ciuszkow,butelki,smoczki,jakies kocyki itp. Do tego kolyska na poczatek (jak wyrosnie mam lozeczko po synku), wozek, fotelik i jeszcze pewnie mase innych rzeczy sie znajdzie do kupienia. Lezaczek to juz po narodzinach. W ogole chyba zaczne po swietach kupowac.
To chyba tak jest ze w drugiej ciazy czlowiek sie bardziej stresuje i dlatego nie ma tego szalu zakupowego, ale jeszcze troche :) w polowie ciazy bedziemy siedzialy w sklepach i na allegro ;)

A co to sa te muszle aventu?
Ja planuje zakup kilku wiekszych rzeczy ale to pod koniec ciazy, nie mam np hustawki ani lezaczka dla takiego malucha bo sprzedalam po coreczce. I koniecznie chce kupic kosz mojzesza:)

a ja ze to nasze pierwsze dzieciatko/a bede zmuszona kupowac duzo wczesniej -jesli choc jedno bedzie chlopcem to ciuszkow zadnych nie bedziemy kupowac bo po synku siostry bedziemy mieli, jak dziewczynka to troche dostaniemy od kolezanki..

ale tak wanienka,lozeczka, foteliki samochodowe,wozek, przewijak, kosmetyki, pizamy do porodu i szpitala itd to wszystko trzeba kupic.. i mase chusteczek i pieluszek bo jak beda blizniak ito tego bedzie masakrycznie duzo szlo:-) i to mnie troche przeraza..

z jednej str nie chcialabym kupowac za szybko by nie zapeszyc a z drugiej nie chce wszystkiego zostawic na ost m-c bo przy blizniakach to nie wiadomo keidy mozna sie spodziewac akcji porodowej.. mam znajoma co urodzila w 32 tyg a mam tez kolezanke co urodzila w 39.. jakby nie bylo to duza roznica..

ja tez mam tempke 37 i ciut wiecej..czasami sobie zmierze tak dla samej siebie:P

spie przewaznie na boku ale piersi w nocy bola wiec klade sie czesciowo na drugiej poduszce by im bylo miekko..duzych nie mam ale jak bola to mi tak wygodniej:-)

no to sie rozpisalam:-)
h_and_m - fajnie,ze bedziecie mieli blizniaki..razem bedziemy mogly sie wspierac w tej podwojnej ciazy:-))

Ja też po obiedzie mogłabym nic albo prawie nic nie jeść, a do południa cały czas chodzę głodna ;)

I też się martwię o synka, będzie miał rok i dziewięć miesięcy, ale mam nadzieję, że będzie dobrze. Mam dwie znajome, które mają identyczną różnicę wieku u swoich, u jednej super, u drugiej tragedia :p

W zeszłej ciąży bardzo długo spałam na brzuchu i teraz też będę jak długo się da :) Kupować wiele nie planuję, jeśli będzie chłopiec, to nie potrzebujemy niczego poza nowymi smoczkami ;) Jeśli dziewczynka to na pewno jakieś babskie ciuszki, ale też niewiele. Wózek, fotelik, łóżeczko - wszystko będzie. Więcej muszę kupić dla Krzysiula, bo nowy pokój będziemy mu urządzać, a młode pójdzie do starego :)

Ja cały czas mam 37 :)

stokrotko teraz żyjemy tylko myślą o bliźniakach :)
ostatnio się dowiedzieliśmy, że z mojej strony były trzy razy bliźniak,i ale to tam bardziej pradziadkowie i później u ich dzieci(osobiście nie znam połowy rodziny hehe) a poza tym męża babcia była z bliźniaków także wiemy skąd się wzięły u nas :P

hmm też czytałam o tym progesteronie poza tym ja jestem na tabletkach więc możliwe jest, że to od tych tabletek się tak nasilają te mdłości. najgorsze jest to, że wszystko co do tej pory jadłam na nic nie mogę patrzeć, nawet na mięso a o ziemniakach nie wspomnę.
na początku pomagał mi sok z cytryny bez cukru :)

ostatnio się źle czułam i tak z ciekawości zmierzyłam temp. i miałam 37stopni, myślałam, że coś już na mnie wchodzi, ale doczytałam się, że to jest niby normalne w ciąży

Cytrynka i Aniaa jak was czytam to jakbym o sobie czytala. Widac drugie ciaze tez podobnie przebiegaja.
Ja natomiast w przeciwienstwie do was mam ogromna ochote na kawe- maz kupil mi ostatnio morozona kawe starbucksa i wczoraj musielismy jechac po caly tygodniowy zapas, tak mi posmakowala :D
ja mdlosci praktycznie wcale nie mam- czasami i to bardzo delikatne (z mikolajem prawie z kibelka nie wychodzilam) za to energii prawie 0. co prawda biore to zelazo i jest juz 11 tydzien zaczety wiec to moze tez kwestia tego, ale ciut lepiej mi jest ostatnio. szczegolnie teraz jak dowiedzialam sie, ze poki co wszytko jest ok.
co do kupowania, to pamietam, ze jak zrobilam test z Mikolajem, to pojechalismy kupic nastepne testy bo nie moglismy uwiezyc to zatrzymalismy sie i juz kupilismy jakies ubranka i smoczki. teraz mam troche inaczej. moze to tez dlatego, ze mam duzo rzeczy po Mikolaju. naprawde niewiele musze dokupic. napewno natomiast w bardzo niedalekiej przyszlosci zakupie fotelik- jest obnizona cena o 40 funtow, do tego mam 10 funtow znizki na amazonie i pare innych kuponow na niego, wiec poki jest w promocji to chce go zakupic- sprzeczamy sie tylko z mezem co do koloru :)
poduszke do spania i pozniej do karmienia poprosilam meza pod choinke w prezencie- poki co podkladam sobie pod brzuch wszytkie poduszki jakie mamy w lozku i moj biedak spi prawie na plasko- ale tak mi jakos jest lepiej z podporka :)
te muszle aventu- tez calkiem niedawno popsrezdawalam nowki na allegro- tez musze kupic, nie mialam z Mikolajem a wygladaja na calkiem fajna i przydatna rzecz.

juz nie moge doczekac sie swiat i wyjazdu do pl- mam zamiar poszalec sobie wtedy na dzidziusiowych zakupach i wybrac sie do polskiego ginekologa, zeby zobaczyc czy napewno jest ok! u nas cala ciaze nikt nie przeprowadza badania gin a usg jest tylko 2 razy (mowimy tu o prawidlowej ciazy), wiec napewno pojde sobie podejzec maluszka :)

alez sie rozpisalam :D

Oo ja ta poduszke tez musze kupic, tego rogala wielkiego:) W pierwszej ciazy to juz pozniej nie moglam spac bez niego, bo ja z tych co praktycznie tylko na brzuchu spia. Teraz jeszcze sobie spie ale jak bedzie brzuszek to rogal sie przyda. A innych zakupow to nie planuje jeszcze, dla coreczki kupilam pierwsze spioszki jakos w 14 tyg takie unisexy bo jakos mi sie strasznie spodobaly. A pozniej dlugo nic i dopiero kolo 8 miesiaca zaczelam kupowac.
Mi sie wydaje ze teraz tez jestem bardziej wystrachana, czy wszytsko bedzie ok, glownie sie martwie o moja 2 latke, jak to wszystko przyjmie:) Chociaz ciazy samej w sobie nie przyzywam tak jak poprzedniej bo wtedy wszytsko bylo nowe.

Inne tematy z forum

DORADŹCIE JAKIE FIRANY/ZASŁONY DO SALONU :) (38 odpowiedzi)

Dziewczyny kompletnie nie mam pomysłu na firany czy też zasłony do naszego salonu. Mieszkamy już...

polećcie pakiet medyczny (112 odpowiedzi)

jestem w trakcie poszukiwań i chętnie poznam oferty, jakie macie. Nie ukrywam, że szukam pod...

Wycieczka w przedszkolu (46 odpowiedzi)

Córka ma mieć w piątek wycieczkę w przedszkolu, jadą autokarem do Pucka i Rzucewa. No i tak się...