Majowo - czerwcowe mamusie 2013 (2)

Lista majowo czerwcowych mamuś 2013

Maj 2013

04.05 Kasieńka79
07.05 kinki.em
09.05 Muszczek
12.05 ZielonaCytrynka
17.05 aniella
23.05 gani
24.05 _dee_
27.05 Kitka_86
27.05 Adziula

Czerwiec 2013

12.06 MamaJasia
13.06 ja_sama
14.06 h_and_m (haemka)
14.06 Aniaa
16.06 stokrotka24s
20.06 julka
21.06 Justa78
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Majowo - czerwcowe mamusie 2013 (2)

U mnie waga stoi w miejscu,nic na plusie,nic na minusie.Brzuch mam spory,ale czuję że w biodrach zgubiłam.Od ponad 5 tygodni chodzę w spodniach i leginsach ciążowych.

Ja mam już 5kg do przodu :(
tylko, że ja przez bardzo długi czas przed ciążą zamiast jeść to paliłam - paczka dziennie to była norma, więc to co przybrałam to raczej przez rzucenie palenia i zajadanie głodu nikotynowego... bo od dłuższego czasu waga w miejscu, a i apetyt wraca do normy..

a i mam plan urodzić miesiąc szybciej niż starszą córkę, chodziłam z nią jak słonica, urodziła się dwa tygodnie po terminie, jak strasznie odpowiadać na pytania który miesiąc? -42.
zapieram się, że teraz góra 38

Ja też chodzę normalnie w biodrówkach, tylko w ciąży ugniatały mi brzuch jak siedziałam czy schylałam się

W poprzedniej ciąży na początku też mi kilka kg spadło z wagi a w tej ani w jedną ani w drugą, bardzo jestem ciekawa ile będzie na finiszu:)

Ja od ostatniej wizyty - prawie dwa miesiące - mam 6kg więcej, wcześniej było -3, więc w sumie tylko 3 na plusie niby, ale w poprzedniej ciąży miałam mniej na tym etapie i po świętach zamierzam bardziej uważać na to co jem, bardzo chciałam mniej przytyć tym razem :( I nawet nie chodzi o samą wagę, bo i tak po ciąży wróciłam do swojej, ale kolana mi wysiadły z synkiem po prostu i wolałabym tego nie powtarzać. Jeszcze długo po ciąży nie mogłam kucać bez podparcia :/
Brzuch mam wielki. W spodniach ciążowych zaraz zacznę chodzić, tylko się piorą właśnie :p Ale ja na co dzień mam biodrówki, więc duży brzuch dopiero teraz zaczyna przeszkadzać.

Aravls świetny ten wykład, dzięki za link:)

Ja do szczupłych nie należę i jeszcze po pierwszej ciąży mam dość dużo skóry na brzuchu i boczkach i te okropne rozstępy... traktowałam je już prądami, mikrodermobrazją, maskami i nic nie dało, więc teraz bardzo się dziwię, że jeszcze nie mam żadnych kg na+

mi tez waga stoi aż dziwne. ja mam tendencję do tycia strasznie. brzuch mam duży a waga bez zmian. czy to logiczne ?

W ogóle mi w spodniach ciążowych tak wygodnie, że mogłabym zawsze zimą nosić i od tego materiału tak ciepło w brzuszek

Jak jestem ubrana w coś bardziej opiętego to mojego brzucha nie można pomylić z nadwagą, no chyba że po świętach:)

Na szczęście moja waga stoi w miejscu, co po świętach na pewno się zmieni.
A jak wcześniej pisałam już od jakiegoś czasu noszę spodnie ciążowe, w drugiej ciąży jakoś szybciej widać brzuszek i spodnie w których chodziłam przed ciążą uwierały bardzo szybko.

no bo ja już ciążowe spodnie noszę ale nie ma tego złego więcej zjem na święta:-)

Widziałyście ten film? I wypowiedź naukowca z Uniwersytetu w Yale?
Na mnie wywarłała bardzo pozytywne wrażenie.
http://www.ted.com/talks/alexander_tsiaras_conception_to_birth_visualized.html
Hexusia, no mój już wygląda, jakbym połknęła piłkę do rugby ;)
Ale od początku ciąży przeszkadzały mi spodnie zapinane dokładnie na brzuchu, bo miałam taki... powiększony jak na kilka dni przed miesiączką. A potem zaczął rosnąć ;)

czy wy już macie pokaźne brzuszki ??

Krzysiul jest z 3 sierpnia :)

Pępkiem zajmował się tylko mąż, ja nie mogłam na to patrzeć, bleeeeeeee :p

Hej Muszczek, no właśnie widzę, że mamy dzieciaczki w podobnym wieku. Moja mała jest z 1 lipca dokładnie :-)

Co do porodu, u mnie ostatecznie pierwszy skończył się cc 8 dni po terminie, także tym razem nie nastawiam się specjalnie na poród naturalny, zobaczymy, jak sytuacja się potoczy.

Co do szkoły rodzenia, my chodziliśmy i uważam że warto, dla mnie to było podsumowanie wiedzy zdobytej już wcześniej z książek plus poznanie realiów szpitala, w którym rodziłam. Natomiast dla męża były to w większości nowe informacje, szczególnie przydała mu się opieka nad noworodkiem, nie miał potem problemów z kąpielą, przewijaniem, opieką nad pępuszkiem itd.

Wiem że miałam szczęście :D Startowałam z rozwarciem na trzy palce jak poczułam pierwszy skurcz, ale nie było za to żadnej fazy "co 10 minut". W każdym razie trochę się boję, czy zdążymy dojechać do szpitala odstawiając wcześniej synka do dziadków :p

Wlasnie, u mnie tez sie wszystko potoczylo tak szybko, szybka decyzja o cc, ze tez nie mialam czasu sie zestresowac, bylam spokojna, nie myslalam zupelnie o tym, gadalam z anestezjologiem i tylko czekalam zeby powiedzieli ze dziecko zdrowe. Mam wrazenie ze teraz sie bardziej boje niz przed pierwszym porodem:)

Muszczek to mialas szczescie ze taki krotki porod:) Ja mowie tylko to co mowila ta babka z ktora mialam zajecia, to jej punkt widzenia, ja sama bym sie na porod w domu nie zdecydowala, czuje sie bezpieczniej w szpitalu. Wiadomo, nie jest tak fajnie jak w domu, ale w tym przypadku nawet o tym nie mysle, wiekszym komfortem dla mnie jest to ze wiem ze sa lekarze- ludzie ktorzy moga mi i dziecku pomoc razie czego. Zreszta, od poczatku zalozylam ze pobyt w szpitalu jest koniecznoscia ktora trzeba przezyc, wytrzymac te kilka dni a potem juz w domu z malenstwem:)

Aniaaaa u mnie samo szło szybko, nie wywoływali mi porodu ani w ogóle nie szłam pod prysznic, po prostu synek był duży i tak wyszło :) No i jak już przyszło co do czego to się nie stresowałam, nie było czasu myśleć. Ale położna na pewno ma o wiele większe doświadczenie niż ja po jednym porodzie :p

A do szkoły rodzenia chodziliśmy w pierwszej ciąży i bardzo nam się podobało, niektóre sprawy były oczywiste, ale były też tematy które słuchaliśmy uważnie, ogólnie miło wspominam a oddychanie którego się nauczyłam baaaardzo mi się przydało.
W tej ciąży uważam, że szkoła rodzenia już nam nie potrzebna ale chętnie bym się zapisała na jakieś zajęcia dla kobiet w ciąży, coś z rozciąganiem, oddychaniem, po prostu takie przygotowujące ciało do porodu. W sumie to już niedługo będę musiała się zacząć rozglądać, żeby nie było za późno.

Inne tematy z forum

pomóżcie-pomysł na własny biznes (108 odpowiedzi)

podpowiedzcie,co mogłoby wypalić w małym mieście,myślę,by wreszcie wziąć sprawy w swoje...

Problem z usypianiem dziecka- może ktoś miał podobny? (37 odpowiedzi)

Czy któraś z Was miała taki problem: Od kilku tygodni mam problem z kładzeniem małej spać...

Badania prenatalne ! Kto miał ? (65 odpowiedzi)

We wtorek zrobiłam sobie badania prenatalne w 12 tygodniu ciąży. Tak żeby wydać kasę i uspokoić...