Majowo - czerwcowe mamusie 2013 (2)

Lista majowo czerwcowych mamuś 2013

Maj 2013

04.05 Kasieńka79
07.05 kinki.em
09.05 Muszczek
12.05 ZielonaCytrynka
17.05 aniella
23.05 gani
24.05 _dee_
27.05 Kitka_86
27.05 Adziula

Czerwiec 2013

12.06 MamaJasia
13.06 ja_sama
14.06 h_and_m (haemka)
14.06 Aniaa
16.06 stokrotka24s
20.06 julka
21.06 Justa78
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Majowo - czerwcowe mamusie 2013 (2)

U mnie waga stoi w miejscu,nic na plusie,nic na minusie.Brzuch mam spory,ale czuję że w biodrach zgubiłam.Od ponad 5 tygodni chodzę w spodniach i leginsach ciążowych.

Ja mam już 5kg do przodu :(
tylko, że ja przez bardzo długi czas przed ciążą zamiast jeść to paliłam - paczka dziennie to była norma, więc to co przybrałam to raczej przez rzucenie palenia i zajadanie głodu nikotynowego... bo od dłuższego czasu waga w miejscu, a i apetyt wraca do normy..

a i mam plan urodzić miesiąc szybciej niż starszą córkę, chodziłam z nią jak słonica, urodziła się dwa tygodnie po terminie, jak strasznie odpowiadać na pytania który miesiąc? -42.
zapieram się, że teraz góra 38

Ja też chodzę normalnie w biodrówkach, tylko w ciąży ugniatały mi brzuch jak siedziałam czy schylałam się

W poprzedniej ciąży na początku też mi kilka kg spadło z wagi a w tej ani w jedną ani w drugą, bardzo jestem ciekawa ile będzie na finiszu:)

Ja od ostatniej wizyty - prawie dwa miesiące - mam 6kg więcej, wcześniej było -3, więc w sumie tylko 3 na plusie niby, ale w poprzedniej ciąży miałam mniej na tym etapie i po świętach zamierzam bardziej uważać na to co jem, bardzo chciałam mniej przytyć tym razem :( I nawet nie chodzi o samą wagę, bo i tak po ciąży wróciłam do swojej, ale kolana mi wysiadły z synkiem po prostu i wolałabym tego nie powtarzać. Jeszcze długo po ciąży nie mogłam kucać bez podparcia :/
Brzuch mam wielki. W spodniach ciążowych zaraz zacznę chodzić, tylko się piorą właśnie :p Ale ja na co dzień mam biodrówki, więc duży brzuch dopiero teraz zaczyna przeszkadzać.

Aravls świetny ten wykład, dzięki za link:)

Ja do szczupłych nie należę i jeszcze po pierwszej ciąży mam dość dużo skóry na brzuchu i boczkach i te okropne rozstępy... traktowałam je już prądami, mikrodermobrazją, maskami i nic nie dało, więc teraz bardzo się dziwię, że jeszcze nie mam żadnych kg na+

mi tez waga stoi aż dziwne. ja mam tendencję do tycia strasznie. brzuch mam duży a waga bez zmian. czy to logiczne ?

W ogóle mi w spodniach ciążowych tak wygodnie, że mogłabym zawsze zimą nosić i od tego materiału tak ciepło w brzuszek

Jak jestem ubrana w coś bardziej opiętego to mojego brzucha nie można pomylić z nadwagą, no chyba że po świętach:)

Na szczęście moja waga stoi w miejscu, co po świętach na pewno się zmieni.
A jak wcześniej pisałam już od jakiegoś czasu noszę spodnie ciążowe, w drugiej ciąży jakoś szybciej widać brzuszek i spodnie w których chodziłam przed ciążą uwierały bardzo szybko.

no bo ja już ciążowe spodnie noszę ale nie ma tego złego więcej zjem na święta:-)

Widziałyście ten film? I wypowiedź naukowca z Uniwersytetu w Yale?
Na mnie wywarłała bardzo pozytywne wrażenie.
http://www.ted.com/talks/alexander_tsiaras_conception_to_birth_visualized.html
Hexusia, no mój już wygląda, jakbym połknęła piłkę do rugby ;)
Ale od początku ciąży przeszkadzały mi spodnie zapinane dokładnie na brzuchu, bo miałam taki... powiększony jak na kilka dni przed miesiączką. A potem zaczął rosnąć ;)

czy wy już macie pokaźne brzuszki ??

Krzysiul jest z 3 sierpnia :)

Pępkiem zajmował się tylko mąż, ja nie mogłam na to patrzeć, bleeeeeeee :p

Hej Muszczek, no właśnie widzę, że mamy dzieciaczki w podobnym wieku. Moja mała jest z 1 lipca dokładnie :-)

Co do porodu, u mnie ostatecznie pierwszy skończył się cc 8 dni po terminie, także tym razem nie nastawiam się specjalnie na poród naturalny, zobaczymy, jak sytuacja się potoczy.

Co do szkoły rodzenia, my chodziliśmy i uważam że warto, dla mnie to było podsumowanie wiedzy zdobytej już wcześniej z książek plus poznanie realiów szpitala, w którym rodziłam. Natomiast dla męża były to w większości nowe informacje, szczególnie przydała mu się opieka nad noworodkiem, nie miał potem problemów z kąpielą, przewijaniem, opieką nad pępuszkiem itd.

Wiem że miałam szczęście :D Startowałam z rozwarciem na trzy palce jak poczułam pierwszy skurcz, ale nie było za to żadnej fazy "co 10 minut". W każdym razie trochę się boję, czy zdążymy dojechać do szpitala odstawiając wcześniej synka do dziadków :p

Wlasnie, u mnie tez sie wszystko potoczylo tak szybko, szybka decyzja o cc, ze tez nie mialam czasu sie zestresowac, bylam spokojna, nie myslalam zupelnie o tym, gadalam z anestezjologiem i tylko czekalam zeby powiedzieli ze dziecko zdrowe. Mam wrazenie ze teraz sie bardziej boje niz przed pierwszym porodem:)

Muszczek to mialas szczescie ze taki krotki porod:) Ja mowie tylko to co mowila ta babka z ktora mialam zajecia, to jej punkt widzenia, ja sama bym sie na porod w domu nie zdecydowala, czuje sie bezpieczniej w szpitalu. Wiadomo, nie jest tak fajnie jak w domu, ale w tym przypadku nawet o tym nie mysle, wiekszym komfortem dla mnie jest to ze wiem ze sa lekarze- ludzie ktorzy moga mi i dziecku pomoc razie czego. Zreszta, od poczatku zalozylam ze pobyt w szpitalu jest koniecznoscia ktora trzeba przezyc, wytrzymac te kilka dni a potem juz w domu z malenstwem:)

Aniaaaa u mnie samo szło szybko, nie wywoływali mi porodu ani w ogóle nie szłam pod prysznic, po prostu synek był duży i tak wyszło :) No i jak już przyszło co do czego to się nie stresowałam, nie było czasu myśleć. Ale położna na pewno ma o wiele większe doświadczenie niż ja po jednym porodzie :p

A do szkoły rodzenia chodziliśmy w pierwszej ciąży i bardzo nam się podobało, niektóre sprawy były oczywiste, ale były też tematy które słuchaliśmy uważnie, ogólnie miło wspominam a oddychanie którego się nauczyłam baaaardzo mi się przydało.
W tej ciąży uważam, że szkoła rodzenia już nam nie potrzebna ale chętnie bym się zapisała na jakieś zajęcia dla kobiet w ciąży, coś z rozciąganiem, oddychaniem, po prostu takie przygotowujące ciało do porodu. W sumie to już niedługo będę musiała się zacząć rozglądać, żeby nie było za późno.

Inne tematy z forum

7latek nie chce czytać (34 odpowiedzi)

Mój syn mimo znajomości wszystkich liter nie chce czytać. Nie umie,nie chce złożyć wyrazu w...

Mój pies ugryzł moje dziecko (32 odpowiedzi)

Witam, mam problem z moim 9 letnim psem. Mamy go od szczeniaka, wzięliśmy go z Ciapkowa, jest...

Wakacje z dziećmi (122 odpowiedzi)

nie mamy pomysłu na tegoroczne wakacje z dziećmi 5,5 lat i 3 lata byliśmy w zakopanym i...